Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

14Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

63Verzamelde opmerkingen

Vandaag hebben we het over Funko, een pop van slechts 10 centimeter groot die aankwam om de fans van popcultuur en het Geek universum te veroveren.

Met personages uit films, series, tekenfilms, zangers en andere iconische wezens werd dit product een grap voor volwassenen en vandaag zijn er al mensen met reusachtige verzamelingen die iedereen in verrukking brengen.

Maar als je weinig intiem bent met dit product en nieuwsgierig bent om er alles over te weten ga dan met ons verder want in deze tekst vind je alle informatie. Laten we gaan?
Belangrijk om te weten

 • De Funkos Pop zijn een serie poppen geïnspireerd op Japanse tekenfilms, gemaakt door een Amerikaans bedrijf dat de licentie heeft om speelgoed van verschillende beroemde franchises te maken.
 • Momenteel zijn er meer dan 3 duizend modellen van Funkos en ze hebben allemaal rijke eigen details en kenmerken.
 • Zo’n exemplaar kost in Brazilië gemiddeld 15€, maar er zijn exclusievere opties die gemakkelijk de duizend reais overschrijden.

Beste Funko: Onze selectie

Koopgids

De tijd dat een pop een kinderding was, is voorbij. Sinds de lancering van Funkos zijn volwassenen naar dit universum teruggekeerd, dankzij het grote aantal iconische personages waarin ze gemaakt zijn.

Met rijke details en hoge kwaliteit is Funko een succes geworden, maar is het de moeite waard in deze kleine poppetjes te investeren? In deze Koopgids worden deze en andere vragen beantwoord en aan het eind van de lezing beslis je of je je ook zult aansluiten bij de groep van hen die van dit voorwerp houden.

Na foto um Funko do Groot perto de pequenos vasos de plantas.

Os Funko kan je huis authentieker maken. (Bron: James Pond / Unsplash)

Wat is een Funko en hoe is het ontstaan?

De Pops, of Funko Pops, zijn een lijn poppen die gemaakt wordt door de Amerikaanse firma Funko, opgericht in 1998 door Mike Becker.

Bij het ontstaan ervan werd Funko opgericht met het doel nostalgisch themaspeelgoed te produceren. In 2005 werd het verkocht aan Brian Mariotti, die licentie-overeenkomsten sloot met bedrijven als Marvel, Hasbro, CBS, FOX, Warner Bros en Disney voor de exclusieve productie van zijn speelgoed.

Vijf jaar later, in 2010, lanceerde Funko de Pop! Vynil lijn op de New York Comic Com met figuren van de personages Batman, Batgirl, Green Lantern en Joker.

De producten van deze lijn werden wereldwijd bekend als Funkos en zijn gemaakt van vinyl en zijn slechts 10 centimeter groot. Hun voornaamste kenmerken zijn grote hoofden in kubusvorm, ronde ogen die goed van elkaar gescheiden zijn en een klein lichaam.

De Funkos lijn bestaat uit meer dan drieduizend modellen, die elk een nummer hebben en altijd klassieke personages uit de popcultuur brengen, of het nu tekenfilms, films, zangers of beroemdheden zijn.

Een interessant feit over Funko is dat ongeveer 95% van hen geen mond heeft.

Wat zijn de voor- en nadelen van Funko?

Voor wie gepassioneerd is door het popcultuur universum, zijn Funkos iconen geworden. Het zijn poppen met een rijkdom aan details, die een productieproces ondergaan dat de getrouwheid van de personages die hen inspireerden prijst.

Bovendien zijn het “speelgoed” van grote mensen die grote verzamelingen kunnen samenstellen, met de mogelijkheid ze als decoratie te gebruiken.

Een ander positief punt is dat ze, omdat ze van vinyl gemaakt zijn, erg duurzaam zijn, en niet te vergeten dat er honderden personages zijn, of ze nu ouder of nieuwer zijn.

Voor velen kan het feit dat ze klein zijn, slechts 10 centimeter, een negatief punt zijn en denkend aan kinderen zijn ze misschien niet het meest geschikt, want ze worden niet aanbevolen voor kinderen jonger dan drie jaar en hebben niet de kenmerken dat ze beweegbaar zijn of geluiden en lichtjes uitzenden.

Voordelen
 • Heeft een schat aan details
 • Zijn trouw aan de kenmerken van de personages
 • Kunnen als decoratie gebruikt worden
 • Gemaakt in vynil
 • Meer dan 3 duizend mogelijkheden
Nadelen
 • Niet aanbevolen voor kinderen jonger dan drie jaar
 • Zijn niet geleed of hebben licht en geluid

Welke Funko lijnen bestaan er?

Funko heeft een manier om hun poppen in te delen in verschillende lijnen die hun eigen kenmerken hebben, ofwel door hun afwerking, exclusiviteit of grootte. Hieronder zie je welke dat zijn

 • Gewone Funkos: De gewone Funkos zijn het meest algemeen om te vinden en worden verkocht in elke winkel in het land van distributie.
 • Bobble Heads: Het belangrijkste kenmerk is de beweging van het hoofd, en de nek heeft een veer die het ondersteunt en laat slingeren.
 • Exclusives: Ze zijn gemaakt om verkocht te worden in winkels of meer specifieke conventies zoals Walmart, Target, Comic Com en dergelijke. Een curiositeit hieraan is dat ze bij aankoop een stempel krijgen waaruit blijkt dat ze in die bepaalde plaats werden verworven.
 • Diamant: Dit is de nieuwste lijn van de firma en brengt poppen die bekleed zijn met een speciale glitter, die zinspeelt op een diamant.
 • Gevlekt: De gevlokte zijn het meest verschillend, omdat ze een fluweelachtige suède textuur hebben, die de indruk van bont geeft. Funkos van dit type worden gemaakt voor dierenfiguren als Pooh Beer en Simba.
 • Super Sized: Zijn de gewone lijn, maar hebben een maat die iets groter is dan de traditionele, van ongeveer 25 centimeter.
 • Chase: Dit is de lijn waarin de firma in een bepaald lot een pop zet met verschillende kenmerken, die ofwel extra accessoire heeft, andere kleren, metaalkleurig zijn en dergelijke.
 • Ruiters: Zijn degenen die een of ander accessoire hebben, is het een auto, motorfiets of ander vervoermiddel. Daarin heeft de pop gewone grootte en de bijbehorende supergrote.

Er zijn er ook die gemaakt zijn als sleutelhangers in een nog kleiner formaat en die aan sleutels kunnen worden gedaan en overal mee naar toe genomen.

Hoeveel kosten ze?

Een gemiddelde prijs die voor deze poppen in gewone maat en lijn vastgesteld kan worden is ongeveer 20€. Maar die van speciale en zeldzame lijnen kunnen gemakkelijk meer dan duizend reals waard zijn.

Na foto um Funko da Mulher Maravilha.

Regular Funkos zijn het meest betaalbaar en gemakkelijk te vinden. (Bron: Fifaliana-joy / Pixabay)

Aankoopcriteria: Factoren om Funko modellen

te vergelijken
Deze lijn van verzamelpoppen die bij veel mensen in de smaak is gevallen is echt schattig en als je besloten bent de jouwe te kopen, maar niet weet waar je moet beginnen, maak je dan geen zorgen. We hebben de belangrijkste punten waarop je moet letten bij je keuze apart gezet, het zijn

 • Soort Funko
 • Maat
 • Originaliteit
 • Accessoires

Bekijk nu elk van deze criteria in detail.

Soort Funko

Weet je nog hoe we uitlegden dat Funkos tot verschillende lijnen met verschillende kenmerken behoren? Door te bepalen welke je het leukst vindt kun je de tie-breaker beginnen.

De gewone poppetjes zijn het meest gestandaardiseerd en ook een prima optie, maar als je iets anders zoekt kun je die uit de Flocked, Diamond, Bubble Heads en zelfs de metallic lijnen kopen.

Na foto um Funko do Flash.

Het is mogelijk om in alle Funko lijnen verschillende personages te vinden. (Bron: Fifaliana-joy / Pixabay)

Grootte

De gewone Funkos zijn zo’n 10 centimeter hoog, maar er zijn ook de super sized die zo’n 25 centimeter groot zijn.

Je kunt verschillende kleinere en slechts enkele grotere kopen van de figuren die je het leukst vindt om zo de aandacht te trekken, en een andere optie die aan kinderen denkt is om direct een super sized te kopen die tastbaarder is en gemakkelijk te bespelen.

Originaliteit

Zoals alle andere dingen die bij de consument een hit zijn, kregen ook de Funkos hun gekopieerde versies en om je niet voor de gek te laten houden is het essentieel dat je zeker weet dat je een origineel model koopt.

De eerste stap is het controleren van de doos, die een geweldige afdrukkwaliteit moet hebben en gelamineerd moet zijn. In het origineel is het deel dat de pop omringt in een exclusief formaat voor hem gemaakt en bevat onderaan een nummer dat op een etiket gegraveerd is, gedrukt of in laag reliëf.

Een ander probleem is dat alle Funko een serienummer hebben dat op de voetzolen of de voet van het hoofd bij de hals geschreven is. Er zijn ook gegevens over de franchise waartoe ze behoort, het jaar van uitgave en de website van de firma.

Als je het specifiek over de pop hebt, is het de moeite waard na te gaan of hij verschillen vertoont in kleur en misplaatsing van schilderingen en maten.

Minder betalen is bovendien altijd een voordeel, maar als de pop die $ 70 kost voor $ 25 te koop is, is dat een waarschuwing voor piraterij.

Na foto um Funko da Boo de Monstros S.A.

De originele Funkos zijn rijk gedetailleerd en voorzien van serienummers. (Bron: mamizaza / Pixabay)

Accessoires

De gewone Funkos hebben vaak geen extra accessoires en hooguit komt het personage met een wapen of iets typisch.

Als je een extra pluspunt zoekt, kun je denken aan het kopen van een model uit de Rides lijn, waar auto’s, draken en andere vervoermiddelen in groter formaat bij horen.

(Bron van de afbeelding uitgelicht: raketen_petra / Pixabay)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies