Laatst bijgewerkt: 27-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

20Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

71Verzamelde opmerkingen

Welkom! In het artikel van vandaag hebben we het over een voorwerp dat je zeker dagelijks gebruikt, meer dan eens per dag: zeep. Als je niet zeker weet of de soort zeep die je gebruikt echt geschikt is voor je huidtype en gebruiksdoeleinden, helpen we je op weg.

Een van de populairste artikelen op de markt van de persoonlijke verzorging, is zeep een constante metgezel voor iedereen in zijn persoonlijke verzorgingsroutine. Zeep is in verschillende versies op de markt, en de samenstelling ervan wordt elke dag verbeterd om alle huidtypes de nodige aandacht en verzorging te geven.

Veel verder dan de basisfunctie van het reinigen van de huid, kan zeep nog verschillende andere functies vervullen, zoals adstringerend, antiseptisch, hydraterend, deodorant, enzovoort.

In dit overzicht geven we tips over hoe je de ideale zeep voor elke situatie en huidtype kunt kiezen, en presenteren we de beste opties op de markt en waar je op moet letten bij het kiezen van de perfecte zeep voor je behoeften.
Belangrijk om te weten

 • De markt biedt een veelheid aan zeepmogelijkheden, van de eenvoudigste formules voor dagelijks gebruik tot de meest gesofisticeerde, met exfoliërende, anti-acne, bacteriedodende werking, enz. Kies op basis van het soort gebruik dat aan het product gegeven zal worden, je huidtype en specifieke behoeften.
 • Soort, samenstelling, pH, eigenschappen, gebruiksaanwijzing en geurstoffen van het product zijn enkele kenmerken waarmee bij de aankoop rekening gehouden moet worden.
 • Er is veel prijsvariatie voor het product, die gebaseerd is op het merk en de soort.

Beste Zeep: Onze selectie

Verschillende enquêtes bewijzen: We zijn de schoonste mensen ter wereld. Volgens een studie van Euromonitor ligt ons landelijk gemiddelde op 12 baden per week, ver voor op bijvoorbeeld de Britten, Japanners en Chinezen, waar het gemiddelde 4,5 baden per week is.

In dit deel stellen we de populairste zepen voor die te koop zijn. Bekijk de lijst:

Koopgids

Nu je onze ranglijst met de meest populaire zepen op de markt hebt bekeken, is het tijd om de volgende stap te zetten en onze Koopgids te volgen. In deze rubriek krijg je toegang tot de meest relevante informatie over zepen, zoals de bestaande soorten en indicaties voor gebruik, voor- en nadelen, waarden, waar te koop, enz.

Maar onthoud: niet altijd is het meest gereputeerde product op de markt het ideale voor jou, je huidbehoeften en je gebruiksdoelen. Daarom presenteren we je onderwerpen over de kenmerken waar je op moet letten om de zeep te kiezen die het beste aan je verwachtingen beantwoordt.

Imagem mostra mulher no chuveiro esfregando o corpo e sorrindo.

Onderzoek wijst uit dat we ongeveer 12 keer per week een bad nemen. (Bron: Olena Yakobchuk / 123RF)

Wat is zeep?

Zeep is een product voor persoonlijke hygiëne dat gemaakt wordt van vetzuren van dierlijke of plantaardige oorsprong, verrijkt met geurstoffen en andere bestanddelen.

Het kan in een vaste of vloeibare versie komen. Er zijn ook verschillende formaten, vooral in het geval van handgemaakte zepen, waarbij het product in allerlei vormen en kleuren komt en zelfs een decoratieve functie heeft.

Wat zijn de voor- en nadelen van zeep?

Behalve dat ze essentieel zijn voor een goede reiniging en hygiëne van de huid, kunnen zepen nog andere voordelen bieden, afhankelijk van de gekozen soort.

Er zijn specifieke versies voor alle huidtypes, zoals een droge, vette, gemengde, gevoelige huid, naast andere kenmerken.

De functies van zeep beperken zich niet tot het reinigen en parfumeren van de huid. Het product kan ook een bondgenoot zijn in de routine van huidverzorging en -behandeling. Maar het kan ook een belemmering zijn. Een ondeugdelijke zeep kan de huid schaden, en droogheid, irritatie en allergieën veroorzaken.

Naast medicinale versies, die specifieke problemen behandelen, zijn er ook versies voor preventie en behandeling van de huid met acne en mee-eters, de gevoelige huid en de huid met allergieën, naast versies met onder meer antiseptische en antibacteriële eigenschappen.

Omdat het een product is dat iedereen gebruikt, zijn zeep in zijn meer verfijnde of handgemaakte versies ook een uitstekende optie als geschenk of souvenir. In kitvorm met verschillende geuren of in samenstelling met andere hygiëneartikelen is het meestal een optie die de meerderheid bevalt.

Versierde en handgemaakte zeepjes worden ook vaak gebruikt om lades en kasten te versieren of te parfumeren. Vloeibare zeep versies met glanzende of gekleurde deeltjes worden ook veel gebruikt in doorschijnende dispensers om badkamers en toiletten te verfraaien.

Deze gedifferentieerde versies kunnen echter duurder zijn dan de meer eenvoudige.

Voordelen
 • Er zijn geschikte versies voor alle huidtypes
 • Behalve reinigen en parfumeren kunnen ze ook andere eigenschappen hebben
 • Handgemaakte of speciale modellen zijn een goede optie voor decoratie en cadeaus
Nadelen
 • Ongeschikte types kunnen de huid uitdrogen en irriteren
 • Gedifferentieerde versies kosten ongeveer 10 keer meer dan de gewone.

Vloeibare of staafzeep?

Zeep is een product voor dagelijks gebruik en voor direct contact met de huid, dus moet het goed gekozen worden. Overweeg de meest geschikte soort zeep, afhankelijk van de situatie en het gebruiksdoel.

Vloeibare zepen, bijvoorbeeld, zijn praktischer om je handen te wassen of om mee te nemen op reis, bijvoorbeeld. Barkzeep heeft een plaats nodig om hem te bewaren, bij voorkeur een plaats waar geen water ophoopt.

Als je gaat delen, geef dan de voorkeur aan vloeibare zeep, die niet in direct contact komt met de huid en waarin zich geen onzuiverheden en resten ophopen, zoals met bar soap kan gebeuren.

Ga na of het product aangewezen is voor het soort huid en de streek die je nodig hebt. Onoordeelkundig gebruik kan schadelijk zijn.

Ook de vorm van de zeep verdient aandacht, en moet geschikt zijn voor het beoogde gebruik. Besteed tenslotte aandacht aan de geur van de zeep, naar je persoonlijke smaak. Zachtere versies zijn beter voor wie na het baden lotions, crèmes en parfum gebruikt.

Bekijk de vergelijkende tabel om de ideale soort zeep voor je behoeften te kiezen:

Vloeibaar Bar
Opbrengsts Brengt meer op Neigt minder op te brengen
Toepassing Brengt gelijkmatiger op met gebruik van een spons Direct op de huid, vereist geen gebruik van een spons
Investering Hogere prijs Versies voor alle zakken
Verpakking De verpakking kan omvangrijk zijn, maar er is een navulversie Kleine verpakking, genereert minder afval voor het milieu

Waar moet ik op letten bij het kiezen van de juiste zeep?

De meeste hebben veel chemische verbindingen in hun formule, die reacties en irritaties kunnen veroorzaken. Daarom verdient de keuze van het product aandacht, vooral als het gebruikt zal worden door baby’s, kinderen of mensen met een gevoelige huid.

Besteed altijd aandacht aan de informatie over de ingrediënten op de verpakking. Controleer zorgvuldig de samenstelling van het product, en zorg ervoor dat alle ingrediënten goed door je huid worden geaccepteerd.

Zorg ervoor dat het gekozen product dermatologisch getest en goedgekeurd is, en hypoallergene eigenschappen en een milde geur bevat. Deze eigenschappen verminderen de kans op droogheid, allergieën en huidirritatie.

Imagem mostra alguns sabonetes dentro de uma recipiente.

Wees voorzichtig met de samenstelling van de zeep. (Bron: Free-Photos / Pixabay)

Koopcriteria: Factoren om de verschillende soorten zeep te kwalificeren

Als gewone consumenten zijn we niet verplicht expert te zijn over het product dat we van plan zijn te kopen. Maar als je dit artikel tot nu toe gevolgd hebt, is dat natuurlijk omdat je geïnteresseerd bent in een verstandige aankoop en in het kiezen van je zeep als een professional.

Vervolgens presenteren we enkele kenmerken waar je op moet letten als je soorten en merken van dit product vergelijkt. Overweeg, nadat je je huidtype en je behoeften hebt bepaald, de volgende aspecten om het product te kiezen dat het beste bij je past

 • Type
 • Gebruikt
 • pH
 • Functies
 • Geur
 • Formaat

Zie nu hoe belangrijk het is om op elk van deze punten te letten.

Type

Zepen zijn in de handel in principe in drie formaten: staaf, vloeibaar of vel

 • Streepzeep: De meest voorkomende soort op de markt. Maar de samenstelling om vast te worden maakt het alkalischer, wat voor sommige huidtypes erg agressief kan zijn.
 • Vloeibare zeep: Ze kunnen de gewone soort zijn, in crème of gel. Ze zijn zachter, zodat ze beter geschikt zijn voor gebruik op baby’s, kinderen en gevoelige huid. Het wordt beschouwd als de meest hygiënische soort zeep, omdat alleen het op dat moment te gebruiken deel van het product in contact komt met de gebruiker.
  Daarom is het de ideale soort voor gedeelde badkamers, omdat er, in tegenstelling tot de staafversie, geen gevaar is voor ophoping van resten en onzuiverheden.
 • Lakenzeep: Ze winnen nog aan populariteit, maar zijn in het buitenland al heel gewoon. Ze zijn ideaal om altijd bij de hand te hebben, om in de handtas of broekzak mee te nemen voor uitstapjes, uitstapjes, gym, enz.
  Gelamineerd in heel dunne velletjes hebben ze de ideale portie om handen te wassen of zelfs voor het bad. Ze zijn heel hygiënisch, vooral om te delen, want ieder gebruikt één vel.

Gebruik

De aanwijzingen voor het gebruik van zepen kunnen, behalve voor specifieke huidtypes, zijn

 • Voor het lichaam: Ze hebben meestal een sterkere samenstelling voor een diepe reiniging, omdat de streek niet zo gevoelig is als het gezicht en de intieme delen. Mag niet op gezicht of haar gebruikt worden, want het kan irriteren en uitdrogen.
 • Voor het gezicht: Heeft over het algemeen een milde samenstelling om de gezichtshuid niet te beschadigen, die kwetsbaarder is en meer verzorging nodig heeft dan de andere delen van het lichaam.
 • Voor intieme delen: De intieme zeep, verkrijgbaar in vloeibare versie voor mannen en vrouwen, is speciaal ontwikkeld om de intieme delen, die een andere pH hebben dan de rest van de huid, te ontsmetten en te behandelen.
 • Voorscheren: Voor dit specifieke doel produceert de zeep een dikker en romig schuim, en heeft hij vochtinbrengende eigenschappen om een comfortabeler scheerresultaat te geven zonder de huid te beschadigen. Er zijn versies in staaf, gel en crème.
 • Medicinaal: Met medicinale bestanddelen kan het gebruikt worden bij de behandeling of preventie van huidziekten, zoals mycose, dermatitis, schurft, enz. Mag alleen met medische indicatie gebruikt worden.

PH

De pH is de chemische maat die gebruikt wordt om de zuurgraad of de basischgraad van het product te bepalen, en kan variëren tot 14.

Hoe meer de pH dicht bij nul ligt, hoe zuurder de samenstelling is, en hoe hoger hoe basischer. Onze huid heeft ook een specifieke pH, meestal van 5,5.

Om de ideale zeep te vinden, moeten we dus de pH compatibiliteit nagaan. Hoe dichter de pH van het product bij de pH van onze huid ligt, hoe zachter het zal zijn. Met andere woorden, producten met een lage pH zijn minder agressief voor de huid en gunstig voor een gezonde en goed verzorgde huid.

Op basis van dit criterium zijn de beste opties neutrale of glycerine zepen. Bovendien zijn vloeibare of crème versies meestal zachter. Barkzepen daarentegen zijn meestal alkalischer en kunnen agressiever zijn voor de huid.

Imagem de mulher preparando sabonete de glicerina.

Glycerine zepen zijn betere opties voor onze huid. (Bron: Dinis Tolipov / 123RF)

Functies

Zepen kunnen behalve de basisfunctie van ontsmetten ook de functies hebben

 • Adstringerend: Sluit de poriën af, vermindert vettigheid en voorkomt mee-eters en puistjes;
 • Vochtinbrengend: Voorkomt uitdroging en vult het natuurlijke vochtgehalte van de huid aan;
 • Antibacterieel: heeft bestanddelen die in staat zijn ziektekiemen en bacteriën uit te schakelen;
 • Antiseptisch: het heeft dezelfde eigenschappen als het antibacteriële, maar kan verrijkt worden met zwavel om acne en seborrhea bij vette huiden te bestrijden;
 • Anti-Acne: Met salicylzuur en/of zwavel maakt het diepe asepsis in de huid, bestrijdt vettigheid en behandelt en voorkomt acne;
 • Exfoliërend: Met microbolletjes bevordert het de exfoliatie van de huid, waardoor dode cellen en onzuiverheden worden verwijderd.

Geur

Hier kan de keuze zuiver op persoonlijke smaak berusten. Er zijn mensen die de voorkeur geven aan zeep met sterke en opmerkelijke geuren, terwijl anderen de voorkeur geven aan zachtere geuren.

Behalve testen of je de geur van het product aangenaam vindt, kun je ook nagaan of het gebruikte parfum geen butylfenylmethylpropional bevat, een synthetisch chemisch bestanddeel dat veel gebruikt wordt om hygiënische producten te parfumeren, maar dat behoort tot de stoffen die allergieën kunnen veroorzaken bij mensen met een meer gevoelige huid.

Formaat

Ook hier zal de keuze op persoonlijke voorkeuren berusten. De markt biedt zepen in de meest uiteenlopende formaten, van de traditionele rechthoekige, tot de ronde en die met uitsteeksels die masseren tijdens het schuimen.

Er zijn er nog in allerlei vormen van dieren, voorwerpen, snoepjes, bloemen, enz. die een aparte attractie kunnen zijn. Deze formaten komen meer voor bij handgemaakte producten, en zijn ideaal om badkamers te versieren, lades en kasten te parfumeren, en ook als geschenk.

Imagem de dois sabonetes em formato de coração.

Zeepjes kunnen verschillende vormen hebben, naast de traditionele. (Bron: pixel2013 / Pixabay)

Er zijn, toch, soaps met touwtjes. Behalve een grotere stevigheid bij het gebruik, kan de zeep met het koord aan haken in de badkamer of aan de douchekraan zelf gehangen worden, om te voorkomen dat er vocht ophoopt wordt dat de textuur van het product aantast.

Sommige modellen hebben twee lange koorden, om het gebruik met beide handen mogelijk te maken bij het wassen van de rug.

(Bron afbeelding: Gadini / Pixabay)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies