Laatst bijgewerkt: 16-08-2021

Cellulitis, vaak ook sinaasappelhuid genoemd - tussen 80 en 90 procent van alle vrouwen heeft het, sommige al op 20-jarige leeftijd. Voor velen is het een groot probleem, en velen verbergen hun cellulitis beschamend.

Als je je afvraagt waarom je cellulitis hebt in de eerste plaats, welke vormen het kan aannemen en hoe je er vanaf kunt komen, lees dan verder. Dit artikel geeft je alle antwoorden op je vragen.




De belangrijkste feiten in een notendop

  • Cellulitis wordt bevorderd door oestrogeen
  • Cellulitis is geen ziekte, maar een optische verandering van de huidstructuur
  • Je kunt cellulitis vooral bestrijden door lichaamsbeweging en dieet

Definitie: Wat is cellulitis?

De vervelende sinaasappelhuid met kuiltjes en uitstulpingen op de billen en dijen, veroorzaakt door het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen, veroorzaakt meestal geen pijn en is geen ziekte. Het is eigenlijk heel normaal en dus “slechts” een cosmetisch probleem.

Ledereen heeft wel eens van cellulitis gehoord. Het zijn de kuiltjes en bobbels die als nogal onaantrekkelijk worden beschouwd en meestal op de dijen en billen verschijnen. De verhogingen van sinaasappelhuid zijn enorme vetcellen die in het onderhuidse weefsel niet langer op hun plaats gehouden konden worden door het bindweefsel.

Cellulite

Sinaasappelhuid zie je op de benen en billen van de meeste vrouwen. (Image source: unsplash / Viliman Viliman)

Vooral voor vrouwen is zwak bindweefsel een van de moeilijkste cosmetische problemen. Het werkt allerlei uitdagingen in de hand, zoals cellulitis, maar ook striae, verslapte huid op de bovenarmen, rimpels en spataderen horen erbij.

Cellulitis en cellulitis - Wat is het verschil?

Cellulitis en cellulitis worden in de omgangstaal vaak synoniem gebruikt, maar ze hebben in principe niets met elkaar te maken.

In tegenstelling tot cellulitis is cellulitis een ernstige en onaangename aandoening van het onderhuidse weefsel.

Cellulitis is, zoals de uitgang al zegt, een ziekte van het onderhuidse weefsel of het bindweefsel. Het is een ontsteking die veroorzaakt wordt door bacteriën zoals stafylokokken of streptokokken. De getroffen plekken zijn meestal rood, gezwollen en ook gevoelig voor pijn.

Andere symptomen zijn koorts en het gevoel ziek te zijn. Cellulitis daarentegen is geen ziekte in de ware zin van het woord. Het is slechts een verandering in de structuur van de huid, en dus voor velen een cosmetisch probleem. Cellulitis is ook heel bekend onder de term sinaasappelhuid.

Achtergrond: Wat je moet weten over cellulitis

Er zijn enkele belangrijke feiten die je over cellulitis moet weten. Als je ze kent, zal het je gemakkelijker vallen cellulitis te behandelen.

Wat zijn de verschillende soorten cellulitis?

Cellulitis kan in drie niveaus verdeeld worden. Sinaasappelhuid, die niet de hele tijd zichtbaar is en alleen zichtbaar wordt als de huid gekneld wordt, cellulitis, die gedeeltelijk zichtbaar is, namelijk als de spieren gespannen zijn, en die permanent zichtbaar is, of de spieren nu gespannen of ontspannen zijn.

Stadium 1: Cellulitis die niet blijvend zichtbaar is

In het begin kun je de cellulitis alleen zien als je de huid tegen elkaar duwt. Dit is geen groot probleem, maar het is reden genoeg om de huid op de meest kritieke plaatsen van tijd tot tijd tegen elkaar te duwen.

Leg hiervoor je wijsvinger en duim losjes op de huid, ongeveer 5 cm uit elkaar. Druk dan de huid een beetje naar beneden en duw je twee vingers zachtjes tegen elkaar.

Cellulite

Er zijn drie verschillende soorten cellulitis. Je kunt echter tegen elk van hen vechten. (Image source: pixabay / stux)

Als je geen veranderingen in de textuur van je huid ziet, heb je geluk want je hebt geen cellulitis. Maar als je het typische honingraatpatroon kunt zien, dan is je bindweefsel op lange termijn te zwak om je te beschermen tegen een voortdurend zichtbare sinaasappelhuid. In dit geval ben je in het eerste stadium van cellulitis.

Stadium 2: Gedeeltelijk zichtbare cellulitis

Als je het tweede stadium van cellulitis al bereikt hebt, hoef je deze test niet meer te doen. Je kunt de honingraatachtige structuur steeds op je huid zien, tenminste als je staat. Als je opstaat, trekken de spieren samen en maken de sinaasappelhuid zichtbaar.

Als je gaat liggen, verdwijnen de lelijke deukjes en bobbels weer omdat je spieren zich weer kunnen ontspannen.

Stadium 3: Voortdurend zichtbare cellulitis

In het derde en ernstigste cellulitis stadium is de sinaasappelhuid zelfs te zien als je ligt, ook al zijn je spieren ontspannen. Als je er dan druk op uitoefent, kan cellulitis zelfs enigszins pijnlijk zijn. De huid ziet er in dit stadium ook grijs uit.

Dit komt omdat cellulitis een negatief effect heeft op de bloedstroom naar de huid. Veel getroffenen lijden er erg onder als cellulitis in één oogopslag te zien is. Daarom is het voor sommigen niet alleen een cosmetisch probleem, maar ook een psychologische last.

Hoe ontstaat cellulitis?

Het vrouwelijke hormoon oestrogeen zet de vorming van cellulitis in gang. Dit hormoon zorgt ervoor dat het collageen dat de vetcellen van het onderhuidse weefsel omgeeft, wordt afgebroken. Dit geeft de vetcellen de gelegenheid zich uit te breiden, te vermenigvuldigen en te vergroten.

Behalve hormonale factoren zijn er ook andere oorzaken die tot een sinaasappelhuid leiden. Invloeden zoals stress, slaaptekort en te weinig lichaamsbeweging bevorderen de ontwikkeling van cellulitis.

Behalve de zojuist genoemde redenen kunnen ook nicotine en alcohol bijdragen tot cellulitis. Het is het beste om niet te veel vet te eten en een gezonde levensstijl te leiden met een evenwichtige voeding en voldoende lichaamsbeweging.

Bovendien speelt aanleg ook een rol - zwak bindweefsel kan een erfelijke factor zijn. Als een zwakke conjunctuurstructuur gegeven is, reageren vrouwen dan meer of minder sterk op de genoemde beïnvloedende factoren. De verhogingen van cellulitis zijn dus enorme vetcellen die in de onderhuid niet langer door het bindweefsel op hun plaats gehouden konden worden.

Waarom hebben vrouwen cellulitis?

Het proces van het ontstaan van cellulitis wordt - zoals reeds gezegd - gestimuleerd door het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Dit hormoon is in een veel grotere verhouding in het vrouwelijk lichaam aanwezig dan in het mannelijk lichaam.

De huid van vrouwen heeft een speciale structuur en het bindweefsel tussen de huid en de spieren heeft een speciale structuur. De lederhuid van vrouwen is veel elastischer dan die van mannen. Er zijn al meer vetcellen in hun onderhuid, want vrouwelijk weefsel is veel beter geschikt om vet op te slaan.

Cellulite

Omdat het proces voor de vorming van sinaasappelhuid gestimuleerd wordt door oestrogeen, hebben bijna geen mannen cellulitis. (Image source: pixabay / picjumbo_com)

Het bindweefsel van een vrouw, of de bindweefselvezels, septa genoemd, lopen loodrecht op het huidoppervlak, en dat is de reden waarom vetcellen zich kunnen samenvoegen en zichtbaar worden als lelijke bulten aan het huidoppervlak.

In principe zijn de eigenschappen van de vrouwenhuid van nature goed, omdat ze bijvoorbeeld de veranderingen van het vrouwelijk lichaam tijdens zwangerschap en bevalling mogelijk maken.

Hebben mannen ook cellulitis?

Ja, het kan gebeuren dat ook mannen cellulitis krijgen. Dit is echter zelden het geval. Mannen hebben van nature sterker bindweefsel dan vrouwen.

Hoewel cellulitis vooral vrouwen treft, kunnen ook sommige mannen er last van hebben.

In tegenstelling tot het vrouwelijke bindweefsel, waarin collageenvezels evenwijdig aan elkaar en loodrecht op het huidoppervlak lopen, zijn ze bij mannen tot een netwerk gevlochten. Vetcellen hebben het veel moeilijker om door dit netwerk te gaan, omdat het een barrière vormt.

Daarom zijn er meestal geen kuiltjes in de mannenhuid. Maar er zijn uitzonderingen: bijvoorbeeld, als mannen bij hormoontherapie oestrogenen moeten innemen, verandert de structuur van het bindvlies zodanig dat ook bij mannen sinaasappelhuid kan ontstaan.

Cellulitis: wat je er aan kunt doen

Omdat cellulitis geen ziekte is, hoeft ze niet behandeld te worden. Het kan echter een negatief effect hebben op de getroffenen en een psychologische belasting vormen. Je hoeft deze onaantrekkelijke verandering niet te accepteren, want er zijn een paar dingen die je kunt doen om cellulitis te bestrijden.

Sporten

Of je nu een man of een vrouw bent, je moet een regelmatig bewegingsprogramma volgen om van cellulitis af te komen of het op zijn minst te verminderen. Spiertraining, joggen en aerobics zijn bijzonder effectief tegen sinaasappelhuid.

Lichaamsbeweging verbetert de doorbloeding van de weefsels en helpt vetcellen te krimpen en de vorming van afvalstoffen te verminderen. Je kunt dus het beste een paar oefeningen uit deze sporten zoeken. In de volgende tabel hebben we enkele oefeningen opgesomd die cellulitis bestrijden.

Sport exercise Hoe werkt het?
Lunges Ook bekend als lunges. Het belangrijkste is dat je je buik aanspant. Doe dan een grote lunge naar voren en buig je achterste been. Je knie mag bijna de vloer raken. Zorg er altijd voor dat je voorste knie bij het buigen niet voorbij de toppen van je tenen komt. Als deze variatie te gemakkelijk voor je wordt, kun je er ook dumbbells aan toevoegen.
Wall sit Zoals de naam al doet vermoeden, ga je voor deze oefening zitten. Maar niet op een stoel. Je moet een vrije muur vinden. Probeer dan te gaan zitten tot je knieën in een hoek van 90° staan. Om niet te vallen druk je je billen en rug stevig tegen de muur. Dit moet je dan een minuut volhouden.
Squat Deze oefening zou ook vertaald kunnen worden als squats. Ze worden echter iets anders uitgevoerd dan de klassieke squat. Je moet zo gaan staan dat je benen op heupbreedte uit elkaar staan. Laat dan je billen zakken, maar zorg ervoor dat ze naar achteren geduwd zijn en dat je rug recht is. Wil je het harder? Er zijn echt veel variaties van squats. Wat dacht je van een sprongetje als je omhoog komt? Of een schop in de lucht?
Brücke Ga op je rug liggen, bij voorkeur op een gym- of yogamat, dat is veel comfortabeler. Plaats je benen met een beetje afstand tussen ze en je billen. Span de billen aan en til ze op. Dit is de basisoefening. Je kunt nu wat treuzelen, of je kunt de oefening nog zwaarder maken en één been tegelijk optillen. Zo kun je jezelf steeds weer optillen en laten zakken.
Single-leg squats Hiervoor heb je een bankje nodig, een kist of iets dergelijks. In principe doe je een gewone squat, maar je achterste been rust op het voorwerp dat je gekozen hebt. Hoe hoger het voorwerp, hoe moeilijker het is. Je moet de oefening met beide benen herhalen.

Oefeningen die je thuis kunt doen zijn geweldig omdat ze gemakkelijk in je dagelijkse routine in te passen zijn. Je bespaart tijd en geld in de sportschool. Bovendien hoef je met deze oefeningen geen apparatuur te kopen die alleen maar in de hoek stof zit te vergaren.

Dieet

Een ander belangrijk punt in de strijd tegen cellulitis is het juiste dieet. Vetrijk voedsel zoals patat, hamburgers of kebab maken het lichaam oververzuurd en bevorderen zo de vorming van cellulitis. Het is heel gezond om bloemkool, asperges of broccoli te sauteren en ze in je dieet op te nemen.

Ze bevatten niet alleen waardevolle voedingsstoffen, maar hebben ook een ontgiftende werking en zorgen ervoor dat opgehoopte gifstoffen uit het lichaam gespoeld worden. Een gezonde voeding en evenwichtige levensstijl betekent ook dat je alleen met mate van alcohol geniet en nicotine en andere drugs helemaal vermijdt.

Consumptie berooft het lichaam van belangrijke voedingsstoffen die het nodig heeft om voldoende collageen te produceren. Bovendien moet je er altijd voor zorgen dat je voldoende drinkt - bij voorkeur twee tot drie liter water per dag. Dit heeft ook een positief effect op je huid, die er dan voller en frisser uitziet.

Cellulite

Veel groenten, fruit en vloeistoffen helpen cellulitis te verminderen. Het is vooral belangrijk om niet te veel vet te eten. (Image source: pixabay / congerdesign)

Producten tegen cellulite

Er zijn ongelooflijk veel producten zoals cellulite crèmes of gels die beloven de sinaasappelhuid te doen verdwijnen. Het effect van zulke cosmetica is altijd op zijn best oppervlakkig. Het beste wat je kunt doen is de hierboven beschreven maatregelen nemen - lichaamsbeweging en een gezonde voeding.

Retinol en cafeïne zijn populaire middelen tegen cellulitis. [/pullquote] Retinol en cafeïne worden beschouwd als populaire ingrediënten in producten tegen cellulitis die verondersteld worden te helpen. Daarom zijn koffiescrubs ook erg populair om sinaasappelhuid te bestrijden.

Je kunt het zelfs thuis zelf maken. Meng gewoon koffiepoeder met je douchegel en masseer het mengsel in de aangetaste delen van de huid. Laat het dan even inwerken en spoel het grondig af. Trucjes als deze laten de huid er aan de buitenkant steviger uitzien.

Hoeveel crèmes, gels enz. echt helpen tegen cellulitis is omstreden. Toch is het waarschijnlijk de moeite van het proberen waard. Je moet er echter ook voor zorgen dat je voldoende lichaamsbeweging krijgt en gezond eet in de strijd tegen sinaasappelhuid.

Behalve crèmes zijn er ook andere vormen van therapie tegen hinderlijke cellulitis. Een ervan is body wrapping. Hierbij wordt een pakking in de benen, armen en billen gemasseerd en daarna worden de afzonderlijke lichaamsdelen met een speciale folie omwikkeld.

Hierdoor ontstaat tijdens het proces meer warmte, waardoor het lichaam de stoffen in de wrap bijzonder goed kan opnemen.

Een verhoogde bloedsomloop helpt je om je bindweefsel strakker te maken.

Het doel is de bloedsomloop en het lymfesysteem te stimuleren, wat vervolgens leidt tot strakker bindweefsel. Het is echter niet voldoende deze behandeling één keer uit te voeren om een zichtbaar resultaat te bereiken.

Evenzo wordt van ultrasone golftherapie of radiofrequente behandeling verondersteld dat ze het bindweefsel stimuleert en zo de collageenproductie bevordert. Of deze therapieën echt helpen is slechts vaag wetenschappelijk bewezen. Maar uiteindelijk moet iedereen voor zichzelf beslissen of hij deze methoden al dan niet gebruikt.

Andere remedies tegen cellulitis

Je kunt ook plukmassages proberen om cellulitis te bestrijden. Dit stimuleert de bloedsomloop, wat op zijn beurt tegen sinaasappelhuid werkt. Neem gewoon een beetje huid tussen de vingertoppen van je beide handen, knijp er een beetje in en trek het een beetje omhoog.

De beste manier om dit te doen is systematisch van je dijen naar je billen te werken. Of probeer een massage terwijl je onder de douche staat. Ga gewoon met ronddraaiende bewegingen over de aangetaste delen van de huid met een kwastje of een massagesponsje.

Behalve dat massage de bloedsomloop stimuleert, werkt het ook als exfoliator en reinigt het tegelijk je huid. Voor de massage kan ook een speciale cellulitis roller gebruikt worden. Je kunt deze gemakkelijk op het internet bestellen.

Een andere methode tegen cellulitis die je onder de douche kunt gebruiken is regelmatig afwisselend douchen. De warm-koude douches bevorderen ook de bloedsomloop, wat helpt de huid strakker te maken. Het enige nadeel is dat de koude douche in het begin een beetje een inspanning kan zijn.

Als niets helpt tegen een sinaasappelhuid, maar je wilt toch niet dat iedereen het ziet, kun je het gewoon een beetje camoufleren. Zelfbruinende producten en bruiningscrèmes laten je huid er zachter en gladder uitzien. De meeste producten zijn ook vochtinbrengend. Bij het aanbrengen van de zelfbruiner moet je ervoor zorgen dat je het gelijkmatig verdeelt, zodat het niet vlekt.

Conclusie

Cellulitis treft vooral vrouwen. Dit komt door de structuur van de vrouwelijke huid en het bindweefsel. In zeldzame gevallen kunnen ook mannen er last van hebben. Er zijn een aantal manieren om sinaasappelhuid te bestrijden, of het nu in de vorm van een crème is of een eenvoudige massage van de aangetaste huidzones.

Cellulitis of niet, iedereen moet zich goed voelen in zijn eigen lichaam. Natuurlijk kan het een psychologische last zijn, maar je moet je niet te veel zorgen maken over een paar onvolkomenheden in je huid. Iedereen is mooi zoals hij of zij is.

Beeldbron: 123rf / Dolgachov

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies