Laatst bijgewerkt: 21-09-2021

Onze selectiecriteria

26Onderzochte producten

30Bestede uren

26Beoordeelde onderzoeken

80Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze Grote Baardschaar test op 2022. Hier stellen we alle producten die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de perfecte baardschaar voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet schenken als je een baardschaar wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Vergeleken met haarscharen is een baardschaar een kleinere en wendbaardere schaar, die precies ontworpen is voor het trimmen en verzorgen van baarden.
 • Dankzij het scherpe lemmet is de baardschaar bijzonder zacht voor het baardhaar en minimaliseert gespleten haarpunten.
 • Hoewel een beetje oefening nodig is, kan iedereen zijn eigen baardstijl perfectioneren met een baardschaar.

Beste Baardschaar: Onze selectie

Shopgids

Waarom een baardschaar kopen?

Een goed verzorgde, volle baard is op dit moment helemaal in. Verzorgingsproducten en allerlei middeltjes voor de perfecte baard schieten zowat uit de grond op de markt voor mannenproducten.

Wild, ruw en heel trendy. De volle baard is erg populair bij mannen. Ook vrouwen houden van de huidige trend. Dus mannen, doe iets goeds voor je gezichtshaar! (Image source: unsplash.com / Jakob Owens)

Alles van baardborstels tot baardolie tot de eerder genoemde baardschaar is verkrijgbaar. Maar waarom zou je een baardschaar kopen? Is een gewone haarschaar niet genoeg?

We leggen uit waarom je beter een baardschaar kunt kopen dan een gewone haarschaar. Dus: Waarom een baardschaar? Wel, jij of je vertrouwde kapper gebruiken zeker geen papieren schaar om je prachtige haar te stylen. Dus waarom zou je baard anders zijn? Baardscharen worden zo genoemd omdat ze speciaal voor baarden gemaakt zijn.

Baardscharen zijn meestal klein, handzaam en hebben een veel fijner lemmet dan hun grotere broers.

Door hun eenvoudige maar doeltreffende vormgeving liggen baardscharen heel prettig in de hand en zijn ze gemakkelijker te manoeuvreren dan gewone haarscharen. Zoals bekend groeien de afzonderlijke baardharen meestal niet gelijkmatig, wat leidt tot afzonderlijke uitstekende baardharen en uiteindelijk tot een onverzorgd uiterlijk.

Een baardschaar kan helpen. Individuele haren zijn voor hen geen probleem. Dankzij het fijne lemmet voorkomt de baardschaar dat baardharen beschadigd worden en vermindert zo gespleten haarpunten.

In principe kan een baardschaar op elk moment gebruikt worden. Vooral als de baard rijper is, komt de baardschaar tot zijn recht. Ze komen van pas waar trimmers en scheermessen falen.

Hoeveel kosten baardscharen?

In tegenstelling tot haarscharen zijn baardscharen relatief goedkoop. Haarscharen voor professionals kunnen al snel in het viercijferige bereik klimmen. Baardscharen, daarentegen, kosten meestal maar tussen €7 en €25.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen zoals de “hete schaar” (we komen hier later op terug), die tot €900 kan kosten. Het hangt ervan af hoe groot de omvang van de levering eigenlijk is. Sommige baardscharen worden geleverd met een complete verzorgingsset en een apart etui voor de schaar.

Dit spaart tijd en zenuwen, want je krijgt alles uit één bron. Als je een set koopt, raden we je aan bekende merken te gebruiken om minderwaardige verzorgingsproducten te vermijden.

Wat zijn de alternatieven voor een baardschaar?

Elektrische baardtrimmer

De elektrische baardtrimmer is de gemotoriseerde versie van een baardschaar. Het is ook ontworpen voor gezichtshaar en is daarom gemakkelijker in het gebruik. Stylen met een elektrische baardtrimmer is mogelijk, maar we merken op dat de elektrische versie nogal onbruikbaar is voor een langere baard en alleen geschikt is voor korte baarden

Scheerapparaat

Als je een liefhebber bent van een 3-daagse baard, is het scheerapparaat, of het nu met de hand of elektrisch is, precies je ding. Het scheermes zorgt voor een snelle en gladde scheerbeurt. Het is echter niet geschikt voor een langere baard. Het is ook moeilijk om afzonderlijke haren te stylen en te trimmen.

Welke andere baardverzorgingsproducten zijn er?

Natuurlijk houdt de baardverzorging niet op bij de baardschaar. Er zijn veel baardverzorgingsproducten die vaak in combinatie met een baardschaar gebruikt worden. Hier volgt een kort overzicht:

Product Beschrijving
Baardkam Ja, zelfs de eenvoudige haarkam heeft een baardverwant. Net als de baardschaar wordt de haarkam gekenmerkt door zijn kleine en mobiele vormgeving. Het wordt vaak gebruikt in combinatie met de baardschaar om een gelijkmatige trim van de baard mogelijk te maken.
Baardborstel De baardborstel is het alternatief voor de baardkam. Het wordt verondersteld de baard er verzorgder uit te laten zien en de gezichtshuid te masseren om de groei van het baardhaar te stimuleren.
Baardolie en baardbalsem Deze producten zijn voornamelijk verantwoordelijk voor de verzorging en versteviging van de baard. Sommige fabrikanten verzekeren, naast de versteviging van het haar, een stimulatie van de haarwortels om een nog beter resultaat te bereiken.
Baardwas en Baardwas De juiste styling mag natuurlijk niet ontbreken. Baardwas is als het ware de haargel voor je baard.

Besluit: Welke soorten baardscharen zijn er en welke is geschikt voor jou?

Wat zijn de kenmerken van baardscharen en wat zijn hun voor- en nadelen?

Zoals gezegd heeft een baardschaar een handige vormgeving die het je gemakkelijker maakt je baard te trimmen. Bovendien is het mes heel scherp om het haar zo zacht mogelijk te snijden en gespleten haarpunten te voorkomen. Het lemmet kan ook wat men noemt microvertanding hebben. In dit geval is het mesje voorzien van minuscule tandjes en is, volgens de fabrikant, nog zachter voor het baardhaar. Sommige modellen kunnen ook als neushaarschaar gebruikt worden.

Wel moet opgemerkt worden dat een baardschaar alleen geschikt is voor kleinere oppervlakken. Je moet ook leren hoe je een baardschaar moet gebruiken. Het vereist een beetje vaardigheid en oefening. Laat je daardoor alleen niet afschrikken. Je individuele baardlook is zo goed als zeker met een baardschaar.

Het materiaal kan variëren. De fabrikanten gebruiken echter vooral roestvast staal. Hoe ze het oppervlak van het roestvast staal afwerken is aan elke fabrikant. Sommigen houden vast aan het gladde uiterlijk van roestvast staal, terwijl anderen neigen naar een matte afwerking.

Voordelen
 • Individuele blik
 • Precisie
 • Goed voor kleine oppervlakken
Nadelen
 • Oefening nodig
 • Tijdrovend
 • Slecht geschikt voor grote oppervlakken

Waarin onderscheidt een haarschaar zich en wat zijn de voor- en nadelen?

Ja, je kunt je baard ook stylen met een gewone haarschaar. De meeste haarscharen zijn echter groter dan de hierboven genoemde baardscharen en de mobiliteit en precisie zijn daardoor beperkt. Dankzij hun grootte is een haarschaar echter meer geschikt voor grote oppervlakken. Haarscharen hebben echter niet dezelfde scherpte die een baardschaar biedt, althans niet in een prijsklasse van 20€. Ze overtuigen echter door hun all-round bruikbaarheid.

Voordelen
 • Overal te gebruiken
 • Geschikt voor grote oppervlakken
Nadelen
 • Lage precisie
 • Onhandig
 • Duurder (professionele modellen)

Waarin onderscheidt zich een “hete schaar” en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

We hebben hierboven al uitgelegd wat een baardschaar of een haarschaar tot een schaar maakt. Maar nu komen we bij de hete schaar. Hete scharen kunnen zowel baardscharen als haarscharen zijn. Het belangrijke verschil hier is dat de bladen van de schaar heet gemaakt worden.

Hete scharen vereisen enige handigheid. Als je niet zeker bent en je baard niet wilt verpesten, kun je beter een deskundige raadplegen. Zogenaamde kapperszaken zijn meestal perfect uitgerust en weten hoe ze met hete scharen moeten omgaan. (Image source: unsplash.com / Nathon Oski)

De bladen worden verwarmd door een krachtbron, meestal een batterij. Dit is verbonden met de bladen en verwarmt ze. Volgens de fabrikant verzegelt de hitte de uiteinden van het getrimde haar en voorkomt gespleten haarpunten.

Je moet echter wel leren hoe je het moet gebruiken. Verkeerd gebruik kan het getrimde haar ernstig beschadigen.

Voordelen
 • Geen gespleten punten
 • Precisie
Nadelen
 • Vereist veel oefening
 • Erg duur
 • Haar kan beschadigd raken

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om baardscharen te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om baardscharen te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde baardtrimmer geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

 • Materiaal
 • Lengte
 • Toepassing
 • Ontwerp

Materiaal

Het materiaal dat de meeste fabrikanten gebruiken is roestvast staal. Het hoeft echter niet altijd van roestvast staal te zijn. Het enige belangrijke is dat het van iets roestvast gemaakt is. De afwerking is aan elke fabrikant en koper.

Sommigen houden van wat ruwer en neigen naar een matte afwerking. Anderen zijn ook blij met het gladde oppervlak van het roestvast staal. Sommige leveranciers bieden ook plastic inzetstukken voor de vingerringen van de schaar, die meer grip of een prettiger gebruik mogelijk maken.

Lengte

Grootte doet er toe! In dit geval wel! De lengte van de baardschaar is belangrijk. Je moet je ervan bewust zijn hoeveel oefening je al hebt met een baardschaar en hoe lang je baard is. Betekent dat lange baard = grote schaar? In principe wel, MAAR als je techniek nog niet rijp genoeg is, raden we een kleiner model aan. Want hoe kleiner hoe wendbaarder.

Toepassingsgebied

Natuurlijk willen we in de eerste plaats de baard aanpakken. Veel fabrikanten beloven echter extra mogelijkheden. Een van de meest voorkomende kenmerken is de combinatie van baardschaar en neushaarverwijderaar. Dit is een aparte verwijderaar die je op het uiteinde van het mes vindt. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan hygiëne.

Design

Een baardschaar kan er ook slim uitzien. Een van de belangrijkste hoekstenen van het ontwerp is de afwerking, de kleur, eventuele gravures en de kast (indien beschikbaar), die bij de aankoop hoort.

Aspect Beschrijving
Afwerking De afwerking verwijst naar de oppervlakte textuur van het roestvast materiaal. Matte afwerkingen (vooral in zwart) zien er niet alleen elegant uit, maar voelen ook goed aan. Als het glanzende roestvrij staal te doorsnee oogt, is een matte afwerking precies goed voor u.
Kleur De kleur is afhankelijk van de afwerking. Grijs- en zwarttinten zijn bijzonder populair. Andere kleuren zijn eerder zeldzaam. Sommige fabrikanten bieden daarom verschillende gekleurde plastic ringen aan voor de vingergaten.
Gravering Om echt op te vallen met hun product, hebben sommige fabrikanten de neiging om hun bedrijfsnaam op de schaar te graveren. Als het logo en de plaats van de gravure goed zijn, kan de schaar er aantrekkelijker uitzien.
Etui Als laatste, maar daarom niet minder belangrijk, laten we eens naar de etui kijken. De meeste modellen worden geleverd met een hoesje van stof, leder of kunstleder. Hoewel het echte leer iets duurder is, overtuigt het door zijn elegante uitstraling en robuustheid.

Wetenswaardigheden over baardscharen

Mogen baardscharen in de handbagage?

We raden dit af. Sinds 9/11 zijn de veiligheidsmaatregelen op luchthavens zeer streng. Ze hebben een zero-tolerance beleid en zullen zeker je baardschaar innemen als die in je handbagage zit. Handbagage mag maximaal 1 liter vloeistof bevatten, crèmes en cosmetica tot 100mg en medicijnen. Als iets onduidelijk is, zullen luchtvaartmaatschappijen je altijd informatie geven.

Hoe verzorg ik mijn baard?

In principe geeft de fabrikant aan hoe de verzorgingsproducten moeten worden toegediend. Maar als je nog steeds niet helemaal zeker bent van “hoe, wanneer en wat”, kan het internet je helpen.

Beeldbron: 123rf.com / NejroN

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies