Laatst bijgewerkt: 14-08-2021

Onze wenkbrauwen omlijsten ons gezicht en geven het uitdrukking. Of we nu wild of natuurlijk zijn, we kunnen een statement maken met het uiterlijk van onze wenkbrauwen. In dit artikel leg ik uit hoe je je wenkbrauwen kunt verzorgen en uitdrukken.
Welke wenkbrauwvorm past bij mijn gezicht?

Om te beslissen welke wenkbrauwvorm bij je past, moet je eerst naar je gezicht kijken – hoe zachter de trekken van je gezicht zijn, hoe hoekiger je je wenkbrauwen mag epileren. Als je prominente gelaatstrekken hebt, kun je dat compenseren met een zachtere wenkbrauwvorm.

Gesicht

Bron: Pixabay.com / StockSnap

Er zijn typisch vier vormen:

 Het driehoekige gezicht

De driehoekige vorm wordt ook wel de hartvorm genoemd. Vergeleken met het voorhoofd heeft de kin de neiging naar beneden gericht te zijn. Om de illusie van een smaller voorhoofd te wekken, moeten de wenkbrauwen zachtjes naar achteren taps toelopen.

Het ovale gezicht

Bij de ovale gezichtsvorm zijn de gelaatstrekken in evenwicht. Je kunt je wenkbrauwen dus rond of vierkant dragen.

Het ronde gezicht

Omdat je gezicht meer bepaald wordt door zachte gelaatstrekken, raad ik je aan een hoekige wenkbrauwvorm te gebruiken om je gezicht meer karakteristieke trekken te geven.

Het vierkante gezicht

Pluk je wenkbrauwen met een afgeronde veeg – het laat je gezicht er zachter en evenwichtiger uitzien.

Hoe kan ik mijn wenkbrauwen goed verwijderen?

Er zijn verschillende manieren om overtollig wenkbrauwhaar te verwijderen. Welke voor jou geschikt is hangt helemaal van jou af. Ik heb de meest voorkomende methoden hier voor je samengevat.

Wenkbrauwen epileren

Je kunt je wenkbrauwen het beste direct na het douchen epileren, want de warmte opent de poriën, waardoor je de afzonderlijke haartjes gemakkelijker kunt vastgrijpen. Investeer in de juiste pincet – het is belangrijk dat ze een schuin uiteinde hebben.

Voor een natuurlijk resultaat adviseer ik je om alleen onder de wenkbrauw te plukken – al het andere ziet er snel niet harmonieus uit. Om de ideale vorm te krijgen, houd je een dun potlood loodrecht op je neusgat. Alle haren tussen de neusvleugel en het potlood moeten wijken. Om uit te vinden waar het hoogste punt van je wenkbrauw moet zijn, houd je het potlood weer tegen de vleugel van je neus.

Zet het potlood nu zo schuin dat het uitgelijnd is over de pupil – dit is waar je wenkbrauw het hoogst moet zijn en strijk iets af naar de rand van je gezicht. Houd het potlood nu nog een laatste keer tegen de vleugel van je neus – deze keer tegen de buitenste ooghoek.

De laatste haartjes moeten liggen waar het potlood je wenkbrauw kruist. De rest kan veilig weggeplukt worden.

Wenkbrauwen harsen

Om je wenkbrauwen perfect te harsen, bereid je eerst het nodige keukengerei voor: Allereerst heb je een magnetronbestendige en voedende wax nodig, een pincet, een houten stokje, een wenkbrauwkam, een kleine schaar en stukjes katoenen stof (bijvoorbeeld van een oud T-shirt).

De tweede stap is het verhitten van de was – dit duurt maar een paar seconden. Zorg ervoor dat de was niet kookt. Breng nu de warme was aan op het haar onder je wenkbrauw met het houten stokje. Leg nu het kleine stukje stof over dit gewaxte deel van je wenkbrauw en trek het naar de haargroei toe.

Laat alles een paar seconden rusten en trek dan de stof in één keer los in de richting van de haargroei. Je kunt het proces herhalen als niet alle haartjes verwijderd zijn, anders kun je met een pincet afzonderlijke haartjes verwijderen.

Wenkbrauwen inrijgen

Oorspronkelijk komt deze ontharingsmethode uit Perzië – als je deze techniek eenmaal geprobeerd hebt, blijf je er meestal bij. Hier wordt een gewone katoenen draad met een speciale techniek in de handen gehouden en tenslotte in een lus om de haren gewikkeld.

Als de draad dan “losgedraaid” wordt, kunnen verschillende haren tegelijk verwijderd worden.

  1. Knoop de draad (ca. 50 cm lang) en houd hem met beide handen uit elkaar (duim en wijsvinger).
  2. Draai een hand ongeveer 5 keer, zodat de cirkel nu een figuur acht is geworden en je de cirkelvormige openingen gemakkelijk met je vingers heen en weer kunt bewegen.
  3. Leg nu het gedraaide deel van de draad op het deel van je wenkbrauwen dat je wilt plukken. Eén hand blijft stil liggen en de andere draait de draad naar boven (of naar de andere hand toe) langs de te tokkelen plek met behulp van je duim en wijsvinger.

Augen

Bron: Pixabay.com / Giuliamar

Het is in het begin niet zo gemakkelijk – maar ook hier geldt: oefening baart kunst. Ik raad je aan deze techniek eerst op een ander deel van je lichaam uit te proberen – het is gemakkelijk om de juiste greep te vinden.

Hoe kan ik mijn wenkbrauwen dikker maken?

Niet iedereen is gezegend met dikke en volle wenkbrauwen – maar zelfs als je wenkbrauwen nogal schaars zijn, zijn er tips en trucs waarmee je daar verandering in kunt brengen.

Wenkbrauwen verven

Je kunt in de drogisterij voor weinig geld een wenkbrauw verven kit kopen. De instructies zijn kinderspel – er is maar weinig dat je fout kunt doen. De kit is er in bruin en zwart, dus ik zou de blondines onder ons niet aanraden de DIY kit thuis te gebruiken.

Je zit aan de veilige kant als je je wenkbrauwen bij je plaatselijke kapper laat doen. Het mooie van het verven van wenkbrauwen is dat de kleur niet alleen de afzonderlijke haartjes kleurt, maar ook de huid eronder.

De wenkbrauwen zien er dikker uit en je kunt er ‘s morgens kostbare tijd mee besparen. De kleur blijft maar een paar dagen zitten. Daarom kun je het zonder zorgen zelf proberen.

Wimpern

Bron: Pixabay.com / Engin_Akyurt

Hoe kan ik mijn wenkbrauwen goed doen?

Struise wenkbrauwen zijn momenteel erg trendy. Als je geen langdurige kleuring wilt voor vollere wenkbrauwen, kun je vertrouwen op wenkbrauwpotlood. De eerste stap is het vinden van de juiste tint. Neem gewoon je haarkleur als leidraad – voor blonde kandidaten is het echter aan te raden een tint donkerder te gaan.

Zo kun je er zeker van zijn dat je wenkbrauwen er op hun mooist uitzien. Afhankelijk van je voorkeur speelt de consistentie van het wenkbrauwpotlood een belangrijke rol. Crèmekleurige potloden zijn geschikt voor het fijn overtrekken van afzonderlijke haren, terwijl poederige texturen ideaal zijn voor het overtrekken van weelderiger vormen.

Zorg er in het algemeen voor dat je je aan de juiste vorm van je wenkbrauwen houdt (zie hierboven). Probeer niet te ver over de natuurlijke rand van je wenkbrauwen te gaan – dit kan al snel een onnatuurlijke look geven.

Conclusie

Zoals je waarschijnlijk wel gemerkt hebt, zijn er veel verschillende manieren om je wenkbrauwen te laten opvallen. Of je ze nu bossig of verzorgd wilt, uiteindelijk bepaal je zelf wat het beste bij je past.

Beeldbron: pixabay.com / StockSnap

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies