Onze selectiecriteria
Welkom bij onze grote propolis crème test 2022. Hier stellen we alle propolis crèmes voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste propolis crème voor jou te vinden.
Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je propolis crème wilt kopen.
Inhoud
- 1 Belangrijk om te weten
- 2 Beste Propolis Crème: Onze selectie
- 3 Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een propolis crème koopt
- 4 Besluit: Welke soorten propolis crème zijn er en welke is de juiste voor jou?
- 5 Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om propolis crème te vergelijken en te evalueren
- 6 Wetenswaardigheden over propolis crème
Belangrijk om te weten
- Bijenproducten worden al duizenden jaren voor genezende doeleinden gebruikt. Synthetische geneesmiddelen verdrongen geleidelijk de natuurlijke middelen van de markt. Propolis beleeft momenteel een renaissance en vooral propolis crème wordt gewaardeerd om zijn veelzijdigheid.
- Propolis is een stof die bijen zelf produceren om hun woonplaatsen af te sluiten en tegen ziektekiemen te beschermen.
- De kleverige massa wordt uit boomhars geëxtraheerd en heeft antibacteriële, antibiotische, antivirale en schimmelwerende eigenschappen.
Beste Propolis Crème: Onze selectie
Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een propolis crème koopt
Wat is propolis crème?
Deze bijzondere stof, die niet synthetisch gemaakt kan worden, is voor jou beschikbaar in de vorm van propolis crème. In dit artikel leer je over de voordelen van propolis crème voor je huidverzorging.
Hoe wordt propolis crème gemaakt?
Wat maakt propolis crème zo waardevol?
- Propolis remt ontstekingen.
- Propolis kan de ontwikkeling van kankercellen afremmen.
- Propolis kan de werking van vitamine C in het lichaam verbeteren.
- Propolis kan de thymusklier stimuleren.
- Propolis bevordert de wondgenezing.
Studies hebben bevestigd dat propolis de werking van gewone aspirine overtreft. Van bijen wordt zelfs gezegd dat ze zich ermee tegen radioactieve straling kunnen beschermen.
Hoe werkt propolis crème?
Terwijl een propolis crème bestaat uit een olie-water emulsie en de huid gericht van vocht voorziet, zijn zalven vetoplosbaar en geconcentreerder en dus geschikt voor de gerichte verzorging van een droge, gebarsten of broze huid.
Heeft mijn huid propolis crème nodig?
Hieruit kun je al opmaken dat de propolis crème goed wordt verdragen en door je huid wordt opgenomen. Propolis heeft een breed scala aan werkingen. De huidcrème kan de huidcellen sneller laten regenereren en nieuw huidweefsel sneller laten groeien. Propolis crème kan zo de wondgenezing ondersteunen en ervoor zorgen dat de wond snel met nieuw huidweefsel wordt dichtgemaakt.
Hoe moet ik de propolis crème aanbrengen?
Het kan gebruikt worden voor preventieve huidverzorging, maar ook voor gerichte toepassing op pijnlijke, gebarsten en droge huidplekken. Propoliszalf is geschikt voor wondbehandeling. Dit heeft een hogere combinatie van actieve bestanddelen en is stroperiger van consistentie.
Hoe lang moet de propolis crème gebruikt worden?
Dan kan de crème optimaal in de huid worden opgenomen. Reinig ‘s morgens het gezicht zoals gewoonlijk en breng dagverzorging aan. Omdat het een zeer rijk verzorgingsproduct is, is Propolis Crème zuinig in gebruik. Een beetje crème op de vingertoppen doen en over het gezicht verdelen is volkomen voldoende.
Bij een pijnlijke huid wordt de crème slechts lichtjes opgedept. De actieve ingrediënten worden dan in de huid opgenomen en werken op de plek. Als de crème goed door je huid wordt opgenomen, is er geen reden waarom je propolis crème niet blijvend zou kunnen gebruiken.
Besluit: Welke soorten propolis crème zijn er en welke is de juiste voor jou?
In principe kun je twee soorten propolis crème onderscheiden:
- Propolis crème
- Propoliszalf
In de volgende alinea vertellen we je wat de twee varianten in detail onderscheidt en wat de voor- en nadelen zijn.
Wat onderscheidt propolis crème en wat zijn de voor- en nadelen ervan?
Propolis crème ziet er niet anders uit dan een gewone huidverzorgingscrème. De consistentie is fluweelzacht en de crème is gemakkelijk aan te brengen. Het product wordt snel in de huid opgenomen en voorziet haar van blijvend vocht. Aan veel crèmes worden andere werkzame stoffen toegevoegd. Hierdoor krijgen de crèmes een aangename geur en worden ze bijzonder goed door de huid opgenomen.
Propoliscrème is een verzorgingsproduct en geen zuiver genezende zalf.
Het kan zowel overdag als ‘s nachts aangebracht worden.
Waarin onderscheidt propoliszalf zich en wat zijn de voor- en nadelen?
Propoliszalf is geen product voor dagelijkse huidverzorging, maar is geschikt om gericht op specifieke huidzones aan te brengen. De zalf is stroperig en papperig van consistentie en heeft een hoog vetgehalte.
Het product is minder geschikt als gezichtscrème, want er blijft een vettige film op de huid achter.
Propoliszalf is nuttig bij huidirritaties. Droge huid of schilferige huidzones hebben baat bij het aanbrengen van de crème. Als het nodig is, wordt propoliszalf royaal op de aangetaste huidzone aangebracht en slechts lichtjes gedept.
Propoliszalf kan verschillende actieve bestanddelen bevatten:
Actief ingrediënt | Werkingsmechanisme |
---|---|
Bijenwas | Bijenwas wordt gebruikt als emulgator. De stof heeft huidverzorgende en huidbeschermende eigenschappen. |
Elastine | Als de huid in de loop der jaren collageen verliest, verliest ze ook haar elasticiteit. Elastine verbetert de elasticiteit van de huid en laat haar er steviger uitzien. |
Arnica | Arnica is een beproefd middel. De stof remt ontstekingen en bevordert de wondgenezing. Het gebruik van arnica is bijvoorbeeld effectief gebleken bij psoriasis of aambeien. |
Het gericht aanbrengen van propoliszalf wordt aanbevolen bij:
- Brandwonden
- Zweren
- Eczeem
- Acne
- Open benen
Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om propolis crème te vergelijken en te evalueren
In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om propolis crème te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde propolis crème geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:
- Toepassingsgebied
- Waarde
- Dosering
- Verdraagzaamheid
- Doseringsvorm
Toepassingsgebied
Doorslaggevend is hier of je het actieve bestanddeel wilt gebruiken als preventieve maatregel voor huidverzorging of dat je de voorkeur geeft aan gerichte toepassing bij huidproblemen. Er is een grote keuze aan huidverzorgingscrèmes.
Maar het is vooral belangrijk aandacht te schenken aan de informatie op het etiket. Het aandeel propolis in het eindproduct kan sterk variëren. Om van het effect te profiteren moet het aandeel propolis in huidverzorgende crèmes niet te laag zijn.
Propolis producten worden bijvoorbeeld gebruikt bij katten, honden en grasparkieten als biogeen middel en voorkomen wormbesmetting.
Voor de toepassing als genezende zalf is een propolis crème van hoge kwaliteit nodig. Kies hier bij voorkeur voor zalven die het actieve bestanddeel in hoge concentratie bevatten en voorzien zijn van extra huidherstellende bestanddelen zoals arnica of kamper.
Kwaliteit
Het aandeel propolis in het eindproduct is een belangrijk criterium, zodat de propoliscrème niet alleen zijn naam eer aandoet, maar ook overtuigt in zijn werkzaamheid. De herkomst van het basisingrediënt bepaalt ook de kwaliteit van de propolis crème.
Let er daarom op dat propolis van bijenteelt die bij de soort past als ingrediënt vermeld wordt. Als je het niet zeker weet, vraag het dan aan de handelaars of imkers. Een bijbehorend certificaat zou op verzoek beschikbaar moeten zijn. Let ook op de andere ingrediënten, die in hun geheel vermeld moeten worden.
Dosering
Hoe de crème gedoseerd moet worden hangt af van de toepassing. Als je propolis crème voor algemene huidverzorging wilt gebruiken, is de toepassing niet anders dan bij elke andere gebruikelijke huidverzorgingscrème. Voor algemene schoonheidsverzorging kan de crème ‘s morgens en ‘s avonds op een gereinigd gezicht worden aangebracht.
Maar vóór de eerste toepassing is het raadzaam eerst de compatibiliteit te testen.
Een allergie voor bijenproducten is niet noodzakelijk zeldzaam. Veel mensen kunnen bijvoorbeeld geen honing verdragen. Als na het aanbrengen een lichamelijke reactie wordt waargenomen, moet je afzien van het gebruik van de propolis crème. Zo test je propolis crème op huidverdraagzaamheid:
Kies een gezonde en tamelijk ongevoelige huidzone. Breng een kleine hoeveelheid propolis crème aan. Laat de propolis crème ongeveer een dag zitten Als de huidzone onveranderd blijft, kun je de crème aanbrengen. Als er zwelling of roodheid is, mag je de crème niet gebruiken.
Als propoliszalf voor genezende doeleinden gebruikt moet worden, kan de dosering niet precies bepaald worden en hangt altijd af van de betreffende ziekte en de voorgeschreven therapie. De bijsluiter vertelt je de precieze toevoegingen en de aanbevolen dosering.
Tolerantie
Tolerantie is al genoemd. Voorzichtigheid is geboden bij mensen met de volgende bekende allergische reacties:
- Allergie voor bijensteken
- Allergie voor wespensteken
- Allergie voor honing
- Allergie voor koninginnegelei
Waarschijnlijk treedt in dit geval na het aanbrengen een contactallergie op in de vorm van roodheid van de huid, huidzwelling of uitslag die gepaard gaat met jeuk. Dit hangt natuurlijk af van het gekozen product en het propolisgehalte.
Er kunnen alleen algemene uitspraken gedaan worden. Daarom moet je de crème op zijn huidverdraagzaamheid testen zoals reeds beschreven. De werking van propolis is nog niet voldoende onderzocht.
Zo zijn er bijvoorbeeld geen duidelijke uitspraken over de effecten van het product tijdens zwangerschap en borstvoeding. Zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven kunnen daarom beter afzien van het gebruik van propolis crème.
Doseringsvorm
Behalve de hierboven beschreven propolis crème en propoliszalf zijn ook andere toedieningsvarianten mogelijk. Je kunt overwegen propolis in te nemen in de vorm van zuigtabletten, kauwgom of korrels, naast uitwendige toepassing.
Doseringsvorm | beschrijving | toepassing |
---|---|---|
Propolishars | oorspronkelijke vorm van propolis | je kunt het in je handpalmen verwarmen, zodat het zacht wordt. Daarna kunt u het op de aangetaste huiddelen aanbrengen. |
Propolispoeder (ook in capsules) | Diepgevroren propolishars wordt vermalen tot een poeder | op wonden sprenkelen, of vermengd met water, thee, melk of honing, ook inwendig gebruiken. Niet meer dan 3 g propolispoeder per dag! |
Propolis snoepjes | Snoepjes zijn natuurlijk om op te zuigen | Ze helpen tegen klachten in de mond en keel, of ook bij hoest. |
Propolis tinctuur | Tinctuur heeft een bijzonder sterke werking | Bij klachten in de mond of huidproblemen. De dosering moet zorgvuldig gebeuren, en omdat er alcohol in zit, mag zo’n tinctuur niet aan kinderen worden gegeven. |
Propoliszalf | Een zalf die propolis bevat | Wordt gebruikt bij huidproblemen. |
Homeopathie maakt ook gebruik van het beschreven effect van de plamuurhars uit de bijenkorf. Onafhankelijk gebruik van de globulis is echter niet aan te bevelen. Een naturopaat kan de behoefte beoordelen en de geschikte dosis individueel bepalen. Het is altijd mogelijk propolis crème te combineren met andere bijenproducten, zolang propolis goed verdragen wordt en er geen huidreacties optreden.
Wetenswaardigheden over propolis crème
Propolis is ongetwijfeld een interessante stof die nog meer vragen oproept. We hebben al veel algemene vragen over de werking en toepassing van propolis crème behandeld. In het volgende zullen we de term nader bekijken en het wetenschappelijke gezichtspunt in twijfel trekken.
Waarom zijn bijen bijna kiemvrij?
De omstandigheden in de bijenkorf zijn eigenlijk ideaal voor ziektekiemen en bacteriën. Het is er warm en benauwd, de luchtvochtigheid is hoog en toch genieten de bijen van de beste gezondheid en dringen er geen bacteriën tot de bijenkolonie door.
Dit feit kwam voor het eerst aan het licht tijdens een studie in de jaren ’60. In die tijd was de Franse onderzoeker Rerny Chauvin verbaasd dat er geen ziektekiemen op bijen gevonden konden worden. Je weet waarschijnlijk al waarom. In feite is de verzegeling van de bijenkorf met propolis de verklaring voor het feit dat bacteriën en ziektekiemen er niet in slagen door te dringen tot de bijen in de bijenkorf.
Waar slaat de term propolis op?
De term propolis komt uit de Griekse woordenschat. Vertaald in het Duits staat “pro” voor “voor” en “polis” voor “stad”.
Uiteindelijk verwijst de term naar een verdedigingswerk voor de stadspoorten en maakt zo duidelijk dat propolis de weg verspert voor indringers.
Propolis wordt door de bijen zelf geproduceerd om de bijenkorf af te sluiten en te beschermen tegen het binnendringen van vuil en ziektekiemen. Alle losse delen in de bijenkorf worden met propolis aan elkaar geplakt. Zo ontstaat een fijn laagje dat de bijenkorf volledig ontsmet en ook betrouwbaar beschermt tegen bacteriën, schimmel en vreemde voorwerpen van allerlei aard.
Hoe lang wordt propolis al gebruikt?
Propolis werd niet pas onlangs ontdekt en gebruikt om propolis crème en andere remedies te maken. De volksgeneeskunde is al honderden jaren op de hoogte van de citroenhars van de bij. De oude Egyptenaren waardeerden de stof al en gebruikten propolis om mummies te conserveren. Er is ook bewijs van een specifiek gebruik voor wondverzorging in de oudheid.
Aristoteles behandelde de plamuurhars uitvoerig en beschreef propolis als de “tranen van de bomen”. Hij diende zijn patiënten propoliscrème toe voor wonden en blauwe plekken. Al in de eerste eeuw werd de werkingswijze van propolis uitvoerig beschreven door Plinius de Oudere. De geneeskrachtige eigenschappen van de stof waren niet alleen in Europa bekend.
In de 15e eeuw werd propolis ook in het Inca Rijk toegediend tegen infecties die met koorts gepaard gingen. Propolis was van bijzonder belang tijdens beide wereldoorlogen. De plamuurhars werd gebruikt om bacteriële infecties te bestrijden. Toen in 1928 penicilline ontdekt werd, werd propolis minder belangrijk. Pas de laatste jaren is de plamuurhars weer wijd verbreid.
Zijn er studies over propolis crème?
De laatste jaren is er steeds meer onderzoek gedaan. Ook propolis crème is uitvoerig bestudeerd. In Polen werd een studie uitgevoerd die veel aandacht trok. Het spitste zich toe op de behandeling van het “open been”, in de vaktaal ulcus cruris genoemd. 56 patiënten met deze aandoening werden in de serie proeven opgenomen.
De groep werd in tweeën verdeeld. De ene groep kreeg conventionele medicijnen en de tweede groep werd behandeld met propoliszalf. Aan het eind van de proefserie na zes weken waren de symptomen van de propolisgroep helemaal verdwenen. De tweede groep, daarentegen, had 16 weken nodig om te genezen. In de loop van verschillende studies werden de volgende effecten van propolis bevestigd:
- Antibiotische werking
- Antioxiderende werking
- Antidepressieve werking
- Ontstekingsremmende werking
Er werden ook studies uitgevoerd met betrekking tot de preventieve werking van propolis. Propolispreparaten werden toegediend aan volkomen gezonde personen. Onder hen waren ook kinderen.
Ook hier kreeg een deel van de testgroep propolis als preventieve maatregel. De overige proefpersonen namen geen preventieve bijenproducten. Na afloop van de proef bleek dat het aantal verkoudheden in de propolisgroep met meer dan de helft was verminderd.
Kan ik zelf propolis crème maken?
Als je een beetje tijd hebt, kun je inderdaad zelf propolis crème maken. Het voordeel hiervan is dat je een product krijgt dat individueel op je behoeften is afgestemd en gemaakt is van 100 procent natuurlijke ingrediënten.
Wat is er nodig voor de propolis crème?
Als je zelf propoliscrème wilt maken, heb je de volgende ingrediënten nodig:
Ingrediënt | hoeveelheid |
---|---|
Hoogwaardige olie (bijv. jojobaolie) | 60 ml |
Lanoline | 30 g |
Bijenwas | 30 g |
Mineraalwater | 10 g |
Propolis in druppels | 14 ml |
Vuurvaste potjes | meerdere |
Als basis moet je een olie van echt hoge kwaliteit gebruiken. Goede resultaten worden bereikt met jojoba olie.
Hoe maak ik mijn eigen propolis crème?
Je doet de olie samen met de bijenwas in een glazen pot en verwarmt die in een waterbad. Verwarm in een ander glas de propolis, de lanoline en het mineraalwater. Als de bijenwas gesmolten is, voeg je de inhoud van het tweede potje bij het bijenwasmengsel.
Nu moet je niet ophouden beide mengsels te mengen tot ze afgekoeld zijn. Als je een crème wilt die lekker ruikt, kun je er een paar druppels etherische olie naar keuze aan toevoegen. Deze hoeveelheid hangt af van de hoeveelheid water, anders zal de crème te vloeibaar eindigen.
Je zweert bij je lievelingscrème, maar helaas bevat die geen propolis? Je kunt dat gemakkelijk veranderen door eenvoudig vloeibare propolisdruppels door de gekochte crème te roeren.
Beeldbron: Pexels.com / Dana Tentis