Laatst bijgewerkt: 25-08-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

19Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

67Verzamelde opmerkingen

Vandaag gaan we het hebben over een van de meest veelzijdige en essentiële baardcosmetica: de balsem. Als je je gezichtshaar kweekt, moet je dit product op de planken van je badkamer hebben staan!

Het gebruik van de balsem is een aanvulling op andere producten zoals baardshampoo en lotions. Vanwege zijn ontstekingsremmende, stimulerende en ontspannende eigenschappen kan het zelfs beschouwd worden als het belangrijkste onderdeel van de haarverzorging.

Maar weet je ook hoe en wanneer je de balsem moet gebruiken? En wat zijn de belangrijkste kenmerken die het product moet hebben om aan je behoeften te voldoen? Maak je geen zorgen, het is tijd om al je twijfels weg te nemen en dichter bij de ideale baard te komen!
Belangrijk om te weten

  • Balsem is een onmisbare cosmetica voor wie gezichtshaar kweekt en zelfs voor wie zijn huid glad houdt. Het kan gebruikt worden op lange, korte en geschoren baarden, in dit geval als een aftershave lotion.
  • Wat dit cosmeticum onderscheidt van andere is dat het ontstekingsremmende en helende eigenschappen heeft. Het dient ook om het haar en de huid te hydrateren of de vettigheid ervan onder controle te houden.
  • Het is niet erg duur om een kwaliteitsbalsem te hebben. Het helpt ook dat het een product is dat lang blijft zitten, want er hoeft maar een kleine hoeveelheid per dag aangebracht te worden.

Beste Balsem: Onze selectie

Koopgids

Omdat balsem zo belangrijk is voor de gezondheid van je gezichtshaar, is het tijd om er meer over te weten te komen! Waarom gebruiken? Hoe kies je de beste? Al je vragen worden beantwoord in de koopgids!

 Imagem mostra um homem com uma barba longa e bem cuidada.

De balsem is essentieel voor het behoud van een mooie en gezonde baard. (Bron: Kevin Bidwell/ Pexels.com)

Wat is balsem en waar wordt het voor gebruikt?

Balsem is een baardcosmetica. Het heeft meestal een crèmetextuur en een samenstelling die ontstekingsremmende, oliën en helende eigenschappen met zich meebrengt.

Het is een product dat zowel in de gegroeide baard gebruikt kan worden, om de strengen te modelleren, te hydrateren en leven te geven, als in de aftershave, dankzij deze bovengenoemde eigenschappen die het genezingsproces van de huid sterk verzachten.

Als je baard al gegroeid is, zal het aanbrengen van de balsem hem minder opstandig maken. De lokken krijgen meer glans en een meer gedefinieerde vorm, ze zullen ook zachter aanvoelen. De totale aanblik van zowel het haar als het gezicht zal veel beter zijn.

Als je net begint te groeien, zorgt de balsem ervoor dat het haar gezonder groeit en dat eventuele huidirritaties en jeuk gekalmeerd worden. Sommige hebben ook eigenschappen die de groei stimuleren. Hier is het gebruik het belangrijkst!

Tenslotte kunnen ook degenen die geen baard laten groeien de balsem goed gebruiken: de helende eigenschappen helpen veel om het gevoel na het scheren te verbeteren.

In de tabel hieronder laten we zien hoe je de balsem het best kunt gebruiken:

Lange baarda Korte baard Gladde huid
Voordelen van de balsem Gemakkelijk vorm te geven, hydratatie en glans aan het haar Tonifiërend, groeibevorderend, allergie-inperkend Inperking van allergieën en huidirritaties na het scheren
Gebruiksaanwijzing Eenmaal daags op de baard aanbrengen, bij voorkeur ’s morgens Eén keer per dag op de baard aanbrengen, bij voorkeur na het douchen Na het scheren altijd op de huid aanbrengen
Alternatiefa Olie voor het scheren Balsem is de beste optie Aftershave lotion

Balsem, baardolie of aftershave lotion?

In de tabel hierboven laten we zien dat er alternatieven voor balsem zijn: baardolie, voor langere baarden, en aftershave lotion, voor wie zijn gezichtshaar niet laat groeien.

Hoe weet je wat voor jouw geval de beste optie is? Wel, het hangt af van je huid- en haartype.

Voor lange baarden is de vraag: is je huid vet of droog? Balsem reguleert de vettigheid, terwijl olie die uitbreidt.

Mensen met een overmatig vette huid kunnen last krijgen van irritatie, allergieën of zelfs onaangename geuren als ze ook een baardolie gebruiken. In deze situatie is de balsem meer geschikt.

In plaats daarvan helpt de olie bij de hydratatie, waardoor zowel haar als huid er beter en gezonder uitzien. De balsem bereikt, ondanks dat hij wat olie in de samenstelling heeft, niet hetzelfde effect.

Als je het hebt over aftershave voor mensen met een gladde huid, gaat het vooral om de hoeveelheid allergieën en irritaties waar je na het scheren last van hebt. Hoe meer dit gebeurt, hoe beter het is om voor de balsem te kiezen in plaats van voor gewone lotions.

Hieronder demonstreren we met een tabel wanneer je voor elk product moet kiezen:

Lange baarda Gladde huid
Wanneer kies je voor de balsem Je huid is vet en heeft gemakkelijk last van irritaties Je huid krijgt allergieën en irritaties na het scheren
Wanneer kies je voor een ander cosmeticum Je huid is droog en heeft hydratatie nodig Je geeft voorrang aan de geur en het uiterlijk van de huid na het scheren

Is de balsem voor lange baard en voor na het scheren hetzelfde?

Merk op dat er op balsemverpakkingen vaak een gebruiksaanwijzing staat. Sommigen citeren “aftershave balsem”, anderen “baardbalsem”. Er is zelfs een “pre-shave balm”, hoewel die veel zeldzamer is.

Je moet dus de juiste kiezen. Als je een lange of kleine baard hebt, kies dan die met vochtinbrengende functie, die direct op het haar aangebracht moeten worden. Als je het na het scheren gaat gebruiken, geef dan de voorkeur aan een “after shave balm”.

In de volgende video van het kanaal Succesvolle Kappers wordt zowel uitgelegd wanneer je de balsem moet gebruiken, als een praktische demonstratie gegeven van hoe het gebruikt moet worden. Hoewel gericht op barbiers, is het heel nuttig voor het grote publiek:

Hoeveel kost een baardbalsem?

Een baardbalsem in een standaard verpakking van 140 g kan tussen de 15€ en 100€ kosten. Alles zal afhangen van het merk en de samenstelling. Er zijn kwaliteitsmodellen in alle prijsklassen, zelfs de eerste.

Sommige merken die alleen in producten voor de baard gespecialiseerd zijn, hebben complexere balsems ontwikkeld. Van hen komen de hoogste prijzen, maar als je een baardfanaat bent, kan het de investering waard zijn.

Koopcriteria: waar je op moet letten bij het kiezen van je balsem

Nu je goed weet wat een balsem is en wat de voordelen ervan voor je baard zijn, is het tijd om nog enkele punten te bespreken die je bij de aankoop kunnen helpen.

We hebben vier eisen uitgekozen die belangrijk kunnen zijn:

We zullen hieronder het belang van elk van hen uitleggen!

Geur

De geur is niet het paradepaardje van een balsem, maar hij heeft wel zijn belang. Daarom vind je in de beschrijving van de meeste modellen een vermelding waar de geur naar verwijst – meestal houttonen.

Het is normaal om deze voorkeur voor houttonen te begrijpen, want ze worden meestal als mannelijker gezien. Mochten ze je niet aanspreken, dan zijn er andere mogelijkheden op de markt.

Ga gewoon op zoek en vind een kwaliteitsbalsem met een geur die meer aansluit bij wat je verwacht.

Samenstelling

Onder de oliën en extracten komen sommige bestanddelen herhaaldelijk voor in de formules van balsems. Als je een voorliefde hebt, kun je zoeken naar specifieke voorwerpen die je interesseren.

Maar dat is niet waarom we deze rubriek maakten, maar om je te vertellen wat je balsem niet moet hebben. Kies modellen die het gebruik van sulfaten, petrolatum en parabenen al hebben afgeschaft. Deze verbindingen zijn slecht voor zowel jou als het milieu!

Geen dierproeven

We weten dat het aantal mensen dat zich bekommert om het welzijn van alle schepsels in deze wereld toeneemt. Activisme tegen dierproeven heeft veel stof doen opwaaien en bedrijven op andere gedachten gebracht.

Als dit een belangrijke kwestie voor je is, weet dan dat er balsemfabrikanten zijn die er trots op zijn dat ze niet op dieren testen of iets dierlijks in hun formules gebruiken.

Je kunt je baard goed blijven verzorgen en een schoon geweten hebben door producten te gebruiken die in overeenstemming zijn met je dierenrechten!

Imagem mostra um homem sendo barbeado e pequenas lesões aparentes na pele.

De balsem helpt tegen irritaties en allergieën die op de huid kunnen ontstaan. (Bron: Gleb TV/ 123rf.com)

Kosten/baten

Er is een standaard in de grootte van balsemflesjes: de overgrote meerderheid is 140 ml. Het vergelijken van prijzen en kosten/baten wordt gemakkelijk tussen verpakkingen van dezelfde grootte, want je kijkt gewoon naar de eindwaarde.

Maar let op: sommige bedrijven verkopen balsems in grotere of kleinere flesjes. In deze gevallen is het ideaal om de prijs door de inhoud te delen om te weten wat je precies per ml betaalt en dan te vergelijken. Met deze tip kun je veel besparen!

(Zichtbare afbeelding bron: pogrebkov/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies