Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

18Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

73Verzamelde opmerkingen

Hallo! In dit artikel analyseren we een product dat nieuw is in de schoonheidsroutine van veel mensen en dat helpt om elke make-up uit het gewone te halen: het pigment.

In de volgende onderwerpen zul je de belangrijkste producten van deze categorie kennen, uitvinden of het het meest geschikt is voor je schoonheidsproducties en weten hoe je de verschillende op de markt verkrijgbare mogelijkheden kunt vergelijken. Vind je het een goed idee? Ga dan met ons verder!
Belangrijk om te weten

 • Het pigment is een los, gekleurd poeder dat de make-up meer kleur geeft. Het is momenteel op de markt in ondoorzichtige en glanzende versies, wat het een perfect product maakt voor elke soort produktie.
 • Overigens strekt de veelzijdigheid van het pigment zich ook uit tot het gebruik, want het kan gebruikt worden als schaduw, blush, illuminator, bronzer en, in sommige gevallen, als lippenstift.
 • Om de hechting van het pigment op de huid te garanderen, is het meestal nodig te investeren in andere make-up producten, zoals primers, fixers en concealers. Natte borstels zijn ook een grote hulp.

Beste Pigment: Onze selectie

Om je goed op weg te helpen, stellen we de top pigmenten voor, volgens de beoordelingen die de consumenten op online winkels hebben achtergelaten. Is een van hen wat er nog ontbreekt in je make-up arsenaal?

Koopgids

Nu je weet welke de beste pigmenten zijn die op de markt zijn, bekijk je wat belangrijke informatie over dit soort producten in de Koopgids die we hebben samengesteld.

Foto mostra uma mulher sendo maquiada por outra pessoa que não aparece.

Met behulp van het pigment kan een outfit gemakkelijker overgaan van dag naar nacht. (Bron: jcomp / Freepik)

Wat is pigment en waarvoor wordt het gebruikt?

We kunnen pigment omschrijven als kleur in zijn zuivere, losse toestand. In principe betekent dit dat het geen bestanddelen bevat die essentieel zijn om het te persen, zoals in het geval van paletten.

Hierdoor kan het product een veel grotere pigmentatie bieden voor je producties. Bovendien is het pigment heel veelzijdig, want het is verkrijgbaar in dekkende en heldere tinten.

De pigmenten die we vinden vullen meestal de oogschaduwpaletten aan of vervangen ze. Er zijn ook enkele mogelijkheden die op het gezicht gebruikt kunnen worden (blush, illuminator en bronzer) en/of op de lippen (lippenstift).

Wat zijn de verschillen tussen glitter, pigment en glitters?

Het belangrijkste verschil tussen deze soorten producten is de dikte van de glitterdeeltjes. Kortom, glitter is fijn; pigment is middelmatig; en glitter is dik

 • Glitterpoeder: Een poederkleurstof die meestal gemaakt is van een mengsel van metalen zoals aluminium, koper en zink. Niet aanbevolen voor gebruik in make-up omdat het huidirritaties kan veroorzaken.
 • Pigment: Een fijn, glinsterend poeder, perfect voor make-up. Heeft een fixatief nodig zodat het zich niet over het hele gezicht verspreidt. Het is tegenwoordig het gemakkelijkst te vinden in schoonheidswinkels.
 • Glitter: Product samengesteld uit deeltjes van papier, glas of plastic. Ze zijn niet allemaal geschikt voor make-up. Ze zijn dikker en worden daarom meestal gebruikt in producties voor sociale evenementen.
Wist je dat er ook een product bestaat dat dunner is dan pigment en gebruikt kan worden in make-up? Het heet vlindervleugel en valt op door zijn hoge schittering.

Wat zijn de voor- en nadelen van pigment?

Zeker, het belangrijkste voordeel van los pigment is dat het een glans kan bieden die geen compact poeder kan bereiken, ongeacht of het om een oogschaduw, illuminator, bronzer, blush of lippenstift gaat.

Dat sommige pigmenten die in de handel zijn op de ogen, de mond en het gezicht gebruikt kunnen worden is trouwens nog een groot voordeel, want je hoeft niet voor elk van deze gebieden een product te kopen.

Tenslotte is het belangrijk te bedenken dat pigmenten meestal in eenmalige verpakkingen verkocht worden, zodat je geen paletten koopt die niet voor 100% geschikt zijn. Dit bespaart geld en ruimte!

Voordelen
 • Geeft veel meer glans dan geperste poeders
 • Kan op verschillende manieren gebruikt worden
 • Wordt meestal verkocht in eenheden
Nadelen
 • Vereist het gebruik van fixeermiddelen en kwasten
 • Moeilijk om weinig product tegelijk op te nemen
 • Kan over het gezicht uitgesmeerd worden

Hoe gebruik je het pigment?

Sommige trucjes maken het aanbrengen van een pigment gemakkelijker. Om te voorkomen dat het zich over je hele gezicht verspreidt, kun je een goede laag poeder onder je ogen aanbrengen en dan met een kwast vegen, of de huidvoorbereiding als laatste laten staan.

Je zult ook wat trucjes moeten gebruiken om het product te laten houden, glanzen en langhoudend te maken. Het aanbrengen van concealer, fixeer of primer op de oogleden is een van de belangrijkste.

Om te voorkomen dat je in een keer te veel pigment krijgt, giet je het in een potje, in plaats van het rechtstreeks uit het potje te halen. Maak dan het penseel nat met een fixatief en breng het met klopjes aan. En vergeet natuurlijk niet de randen uit te smeren!

Foto mostra um potinho de pigmento e um pincel cheio do produto sobre um fundo branco.

Pigment breng je aan met een nat penseel om meer houvast en glans te geven. (Bron: Joanna Kosinska / Unsplash)

Aankoopcriteria: Factoren om de verschillende soorten pigment te vergelijken

Ben je ervan overtuigd dat pigment het make-up product is dat op je kaptafel ontbreekt? Voordat je er een koopt, is het interessant om op enkele aspecten te letten, zoals

 • Gelegenheid
 • Kleur
 • Samenstelling
 • Prijs

Leer er hieronder meer over!

Gelegenheid

Zoals we al gezien hebben, zijn pigmenten er in dekkende en glanzende versies. Daardoor zijn het perfecte producten voor allerlei gelegenheden, formeel of informeel.

Je kunt overdag een discrete glans gebruiken en ‘s avonds een krachtige.

Geef voor formele gelegenheden in verband met het werk de voorkeur aan opake pigmenten, die zijn discreter. Voor sociale gelegenheden is glitter een zeer welkome aanvulling, vooral ‘s avonds.

Informele gelegenheden geven je meer vrijheid, maar je moet oppassen dat je niet overdrijft. Ondoorzichtige pigmenten zijn perfect in elke periode. Je kunt overdag een discrete glans dragen en ‘s avonds een krachtige.

Kleur

Je hebt niet van alle kleuren pigmenten nodig om verbazingwekkende voorstellingen te maken! Maak dus, voor je gaat winkelen, een lijstje van de tinten die je het mooist vindt en nog niet in huis hebt.

Als je net begint in de wereld van de make-up, geef dan de voorkeur aan neutrale kleuren, zoals parelmoer, beige, bruin, zwart en grijs. Ze zijn gemakkelijk te combineren en kunnen daarom als basis dienen voor verschillende composities.

Het is ook interessant om je favoriete warme tinten (rood, oranje, geel, roze enz.), koele tinten (blauw, groen, paars enz.) en metaalachtige tinten (goud, zilver, koper enz.) altijd bij de hand te hebben.

Foto mostra o olho direito de uma mulher devidamente maquiado com sombra e rímel.

Een glanzend pigment kan over een dekkende tint van gelijke tint aangebracht worden om een harmonieuze compositie te maken. (Bron: yunona uritsky / Unsplash)

Samenstelling

Theoretisch moet een pigment alleen uit een gekleurd poeder bestaan. De cosmetica-industrie transformeert zich echter vrij snel om haar consumenten de beste oplossingen te kunnen bieden.

Zo is het niet zo moeilijk om op de markt mogelijkheden te vinden die ontwikkeld zijn om de kenmerkende problemen van dit soort producten, zoals de moeilijke hechting op de huid, op te lossen.

Dit is geweldig! Maar het inspireert ook tot enige voorzichtigheid, vooral voor wie een meer gevoelige huid heeft. Als je een van deze mensen bent, raadpleeg dan een arts die je vertrouwt en zoek uit welke bestanddelen allergieën veroorzaken.

Prijs

Zoals we al eerder opmerkten, kan een pigment een uitstekende kosten-baten verhouding hebben. Maar om daar absoluut zeker van te zijn, moet je een berekening maken en natuurlijk het product in kwestie uittesten om te zien of het je bevalt.

De berekening is eenvoudig: deel gewoon het gewicht van het pigment door het bedrag dat ervoor gevraagd wordt. Zo kom je te weten hoeveel elke gram van het product kost, zonder je te laten misleiden door verpakkingen, etiketten en reclames.

Soms is het de moeite waard een goed oogschaduwpalet te hebben en wat pigmenten om het aan te vullen. Op andere momenten is slechts één van de producten voldoende. Begrijp je behoeften en reken uit om geld te besparen.

(Featured image source: miramiska / 123RF.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies