Laatst bijgewerkt: 24-06-2020

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

22Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

96Verzamelde opmerkingen

Met onze ogen zijn we in staat om veel meer over te dragen dan we denken. Gaandeweg hebben we als het ware met onze ogen leren praten. Dit heeft er vermoedelijk voor gezorgd dat we nu nog steeds zo veel duidelijk willen en kunnen maken met alleen onze blik. Daarbij speelt oogmake-up een zeer belangrijke rol, zowel op esthetisch als op psychosociaal gebied.

Er zijn meerdere producten die onze uitstraling versterken en benadrukken. Oogschaduw, wimperextensions en zelfs gekleurde lenzen. Toch is mascara ongetwijfeld de belangrijkste en de meest gebruikte oogmake-up. Het is in staat om onze blik volledig te veranderen in enkele seconden. Wil je meer weten? Hieronder vertellen we je er meer over!
Belangrijk om te weten

 • Mascara is een cosmetisch product dat volume, body en definitie aan de wimpers toevoegt.
 • Mascara heeft niet alleen esthetische voordelen, maar dient ook om je wimpers te beschermen en te voeden. Er zijn verschillende soorten mascara met specifieke kenmerken en eigenschappen.
 • Het aanbrengen van mascara is eenvoudig en snel, en heeft onmiddelijk resultaat.
 • Hoewel het een zeer veilig product is, kan het in bepaalde gevallen toch ongewenste reacties veroorzaken.

Onze selectie: De beste mascara’s op de markt

In dit segment hebben we een selectie van de 5 beste mascara’s voor je uitgezocht die er op de markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het uitkiezen van de perfecte mascara een stuk eenvoudiger.

De beste waterproof mascara

De Lancôme Hypnôse Drama Waterproof Mascara combineert volume met een waterproof mascara. Dit maakt de mascara geschikt voor iedere situatie. Het zorgt voor een onvergetelijke lengte en blijft goed zitten. Ook na het zwemmen, douchen of een heerlijke lachbui zit de mascara nog precies hetzelfde als wanneer je deze aanbrengt. Zelfs als je een keer vergeet de mascara van je gezicht te halen, zit het de volgende ochtend nog perfect.

De beste mascara voor oversized, volle wimpers

Met de Clinique Chubby Last Fattening mascara heb je binnen een mum van tijd opvallend volle en weelderige wimpers. Met slechts een paar streken veranderen je fijne wimperhaartjes in dikke en niet-te-missen wimpers. De borstel legt laagjes op je wimpers zonder de haartjes te verzwaren. Met deze mascara scheid je eenvoudig je wimpers van elkaar, zodat je geen plakeffect krijgt. Hoe meer laagjes je aanbrengt, hoe dramatischer je look wordt.

De beste mascara met een vals wimper effect

L’Oréal Paris is wereldwijd actief, met overal dezelfde kenmerkende stijl: door innovatief te zijn en aan zo veel mogelijk consumenten de beste producten te bieden. De filosofie van L’Oréal Paris is dat iedereen, ongeacht zijn of haar leeftijd, geslacht, oorsprong of uiterlijk “het waard is”. L’Oréal Paris staat voor schoonheid en ieders recht om stijlvol en zelfbewust ouder te worden.

De False Lash Vlinder mascara van L’Oréal Paris zorgt voor een intens valse wimper-effect. De asymmetrische borstel van deze mascara bereikt iedere wimper van hoek tot hoek, en lift de buitenste wimpers waardoor deze 2x meer zichtbaar worden. De unieke formule met 1,2 mm vezels laat de wimpers soepel aanvoelen en geeft een lichtgewicht volume. Verkrijgbaar in verschillende versies.

De beste mascara voor een opvallende oogopslag

In de gouden jaren van Hollywood was Max Factor een hele grote naam. Deze man werd ook wel de vader van make-up genoemd. Hij vond dat iedereen de kans moest krijgen om er mooi uit te zien, dus starte hij een cosmeticalijn en noemde dit “make-up”. De Masterpiece Max Mascara van Max Factor geeft je opvallende, sierlijke wimpers tot wel 4 keer meer volume.

Dankzij de unieke borstelstructuur van borstelhaartjes met micro-kanalen geeft de Masterpiece Max Mascara iedere wimper maximale definitie en kleur. Dankzij de high-tech IFX borstel worden de wimpers perfect van elkaar gescheiden, voor een opvallende, chique oogopslag. Bovendien is de mascara dankzij de speciale formule veegvast (en waterproof) waardoor je de hele dag zeker bent van je chique look.

De beste mascara voor een zacht, sensueel resultaat

De Lash Sensational mascara van Maybelline geeft je wimpers uitgewaaierd volume met een zacht, sensueel resultaat. De binnenste haartjes van het waaierborsteltje bereikt zelfs de kleinste wimperhaartjes, de buitenste haartjes van het waaierborsteltje creërt het effect van volume en langere wimpers.

De formule van de Maybelline mascara is opbouwbaar en geeft een klontvrij resultaat. De mascara heeft een liquid ink formule voor een intens zwarte kleur. De unieke collageen formule helpt je om je wimpers te beschermen. Het product is oftalmologisch getest en kan gebruikt worden door contactlenzendragers. Breng meerdere laagjes mascara aan voor een groter volume.

Shopgids: Alles wat je moet weten over mascara

Het is van groot belang dat je voordat je mascara koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste aspecten voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Mascara is eenvoudig aan te brengen.
(Bron: Puhha: 71353636/ 123rf.com)

Wat is mascara precies?

Mascara is een cosmetisch product dat ontworpen is om op de wimpers te worden aangebracht. De belangrijkste functie ervan is het accentueren van de wimpers. Dit effect wordt bereikt door hun natuurlijke kleur donkerder te maken, ze te definiëren en ze meer volume te geven. Hiermee is het mogelijk om de ogen te stileren en de oogopslag opvallender te maken.

De eerste mascara dateert uit de 19e eeuw, vervaardigd door Eugène Rimmel. Destijds was het een mengsel van zwarte zeep, was en koolstofoxide, en was zeer irriterend. Het werd aangebracht met de handen of met een vochtige borstel.

Het product is uitgegroeid tot de mascara die we vandaag de dag allemaal kennen.

Waarom wordt het gebruik van mascara aanbevolen?

Heb je je je ooit afgevraagd waarom we mascara gebruiken? De waarheid is dat de eigenschappen van dit product verder gaan dan je misschien kan denken. Enerzijds heeft het duidelijke esthetische voordelen. Met het gebruik van mascara krijgen de wimpers meer volume, lengte, dikte en een donkerdere tint. Dit alles vertaalt zich in een intense oogopslag.

Bovendien kunnen we onze wimpers hiermee ook nog eens extra kleur geven. Bijvoorbeeld, blauw, rood of groen. Dit geeft een jeugdige en brutale look aan onze make-up. Aan de andere kant heeft mascara ook behandelende eigenschappen voor onze wimpers. Het beschermt ze tegen externe factoren en het is aangetoond dat het de groei ervan bevordert.

Welke eigenschappen moet een goede mascara hebben?

Tegenwoordig is het heel gemakkelijk om mascara te vinden. Ze zijn verkrijgbaar in elke cosmeticawinkel, parfumerie en zelfs in supermarkten. Maar niet alle mascara is dezelfde of van dezelfde kwaliteit. Wat moeten we verwachten van een goede mascara? Hieronder kun je een samenvatting van de belangrijkste aspecten vinden.

Om te beginnen moet een goede mascara heel veilig zijn. Met andere woorden, het mag geen enkele vorm van schade aan onze ogen of huid veroorzaken. Bovendien is het belangrijk dat het product gemakkelijk aan te brengen is, zonder te klonteren. Het make-up product moet duurzaam en bestendig zijn, moet de hele dag intact blijven zonder te barsten en mag niet snel uitlopen.

Mascara biedt bescherming tegen invloeden van buitenaf.
(Bron: Lukyanov: 3200194/ 123rf.com)

Wat de esthetiek betreft, moet het product volume geven en de wimpers verlengen zonder ze er klonterig uit te laten zien. Ze moeten gedefinieerd, gescheiden, flexibel en gebogen zijn. Een kwaliteitsmascara moet niet te snel en ook niet langzaam drogen. Al deze eigenschappen definiëren een mascara van goede kwaliteit.

Waar is mascara van gemaakt?

Elke mascara is geformuleerd op basis van specifieke componenten. Er is echter een algemene samenstelling voor alle mascara’s. De belangrijkste ingrediënten zijn water, wassen, oliën, polymeren, behandelingsmiddelen, stoffen met specifieke functies en pigmenten. Elk ingrediënt speelt een specifieke rol.

Wassen, bijvoorbeeld, maken de mascara waterdicht en beschermen de wimpers. De oliën en siliconen vergemakkelijken en verbeteren het gebruik van de mascara. Polymeren verbeteren de hechting van het product op de wimpers, terwijl pigmenten voor kleur zorgen. De onderstaande tabel bevat de belangrijkste componenten van mascara en de functies ervan.

Ingrediënt Eigenschappen Voorbeelden
Water De verhouding varieert afhankelijk van het type mascara. Het is het hoofdbestanddeel in mascara op waterbasis en er zit maar heel weinig in waterproof mascara.
Wassen Waterdichtheid, bescherming, consistentie. Samen zorgen ze voor soepelheid en hechting. Carnauba, candelilla, rijst, jojoba, bijen en ozokeriet.
Oliën en siliconen Bescherming tegen vochtigheid, glans, versnelling van het drogen, vergemakkelijken het aanbrengen. Paraffine, palmolie, katoenzaad. Derivaten van dimethicone, cyclomethicone, dimethiconol.
Polymeren en harsen Bevorderen van de hechting, verbeteren de wimperboog en het onderhoud ervan. Hydroxyethylcellulose, acaciagom, polyvinylalcohol, quaternaire polymeren, vinylacrylzuurderivaten, vinylpyrrolidon derivaten.
Ingrediënten met speciale werkingen Varieert: geven volume, verlengen de wimpers. Meerdere.
Pigmenten Ze geven kleur aan de mascara. IJzeroxiden, parelmoerpigmenten.
Parfum Ze zorgen voor een aangename geur. Diverse.
Hulpbestanddelen Bevorderen de duurzaamheid en de juiste conservering van het product, evenals het voorkomen van schade aan het organisme. Conserveringsmiddelen, antioxidanten, pH-regelaars.

Er zijn ook verschillende verzorgende bestanddelen. Dit zijn de belangrijkste:

 • Keratine: beschermt, hydrateert en versterkt de wimpers.
 • Panthenol: verhoogt het volume van de wimpers.
 • Aminozuren: versterken het haar.
 • Mucopolysacchariden: hydrateren en versterken de wimpers.
 • Plantaardige suikers: bieden hydratatie.
 • Ceramide R: regenereert en herstelt het haar.

Wat voor soorten mascara’s zijn er?

De mascara branche heeft de laatste jaren een grote ontwikkeling doorgemaakt. Er zijn namelijk meerdere soorten mascara ontworpen met specifieke eigenschappen en doeleinden. Basismascara is op basis van water en heeft de algemene kernmerken van een mascara. Het maakt de wimpers donkerder, verlengt ze en geeft ze meer volume.

Een ander zeer populair product is de waterbestendige of waterproof mascara, wat erg praktisch is. Andere varianten kunnen gekleurde mascara zijn, die de wimpers felle en opvallende kleuren geeft. Hieronder vindt je een tabel met de belangrijkste soorten mascara die op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn.

Type Eigenschappen
Basis Geeft de wimpers volume, maakt ze donkerder en definieert ze. Het is wateroplosbaar.
Waterproof Onoplosbaar in water, blijft intact met vocht (zweet, tranen, water). Moeilijker om te verwijderen.
Wimperverlenger Het heeft een specifieke applicator om meer lengte aan de wimpers te geven.
Volume effect Bestaat uit een applicator die ontworpen is om de wimpers meer volume te geven.
Gekleurde Mascara in verschillende kleuren. Zorgt voor een informele en speelse look.
Wimperverdeler Bevat een speciale applicator die het klonteren van de wimpers voorkomt. De wimperhaartjes worden van elkaar gescheiden.
Hydraterend Hydrateren en voeden de wimpers.
Krullend Ze geven een meer gebogen of gekrulde vorm aan de wimpers voor een krachtigere uitstraling.

Hoe breng ik de mascara op de juiste manier aan?

Het aanbrengen van mascara is relatief eenvoudig. Het is echter belangrijk om het hele proces correct uit te voeren om optimale resultaten te bereiken. Hieronder laten we je zien hoe je mascara stap voor stap aanbrengt. Om te beginnen openen we de mascara en verwijderen we het overtollige product van de applicator.

De eerste stap zijn de bovenste wimpers. Plaats het borsteltje aan de basis van de wimpers en beweeg het een beetje van links naar rechts. Zo wordt de basis goed geïmpregneerd. Schuif het borsteltje met een zigzagbeweging van de basis naar de wimperpunten. Breng een tweede laag van het product aan.

Mascara voegt volume en diepte toe aan je oogopslag.
(Bron: Samborskyi: 91651626/ 123rf.com)

Gebruik voor de onderste wimpers alleen de punt van het applicatorborsteltje. Als je je oogleden besmeurd hebt, verwijder het product dan met een wattenstaafje. In het geval van klonters, kunt je deze verwijderen met een schone mascara applicator. Na deze eenvoudige tips zullen je wimpers binnen enkele minuten stralend zijn.

Hoe vaak kan ik mascara gebruiken?

Sommige mensen zijn bang om te vaak mascara te gebruiken. Dit is waarschijnlijk te wijten aan geruchten die het hebben over het breken of het uitvallen van de wimpers door het gebruik van mascara. Nu weten we echter dat één van de functies van mascara is om de wimpers te behandelen en te beschermen. Dus wees niet bang om mascara te gebruiken.

Er is geen vastgestelde norm voor het gebruik van mascara. Het is een vrijwel onschuldig product met voordelen voor onze wimpers. Daarom kan het product dagelijks zonder problemen worden gebruikt.

Indien nodig kan het meerdere keren per dag worden gebruikt. Het is echter een goed idee om nadien de make-up goed te verwijderen.

Welke nadelen kan het gebruik van mascara hebben?

Mascara is een veilig en onschadelijk cosmetisch product, dermatologisch en oogheelkundig getest. Maar zoals met de meeste cosmetica, kan het ongewenste reacties veroorzaken. In het geval van mascara zijn ze vooral te wijten aan de kwetsbare zone waar het product wordt aangebracht: de ogen. Het zijn bijzonder gevoelige organen.

Mascara kan veranderingen veroorzaken aan het oogoppervlak en de oogleden. Bijvoorbeeld irritaties of allergieën. Ze komen vaker voor bij mensen met droge ogen, ooglidpathologie, gevoelige huid en dragers van contactlenzen. Dit soort ongemakken kan worden vermeden door het kopen van producten van goede kwaliteit.

Mascara kan niet ontbreken in je make-up tasje.
(Bron: Bertolli: 42252386/ 123rf.com)

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de vervaldatum van het product. Deskundigen adviseren om de mascara niet langer dan 3 maanden te gebruiken. Bovendien wordt het aanbevolen om onder geen enkele omstandigheid oogmake-up te delen. Tot slot is het beter om te kiezen voor erkende merken om onaangename verrassingen te voorkomen.

Wat zijn de voor- en nadelen van mascara?

Zoals de meeste cosmetische producten, heeft mascara zijn voor- en nadelen. Het is een zeer praktisch product, het wordt veel gebruikt en heeft zeer goede cosmetische resultaten. Het is echter belangrijk om rekening te houden met de risico’s ervan. De volgende tabel vergelijkt de voor- en nadelen van het gebruik van mascara.

Voordelen
 • Wimpers met meer volume
 • Langere wimpers
 • Kleuren van de wimpers
 • Hydrateren en voeden van de wimpers
Nadelen
 • Mogelijke irritaties, infecties en allergieën

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van mascara om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de mascara te vinden die het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de mascara die je nodig hebt:

 • Eigenschappen van je wimpers
 • Huidtype
 • Gewenste resultaat
 • Samenstelling
 • Kwaliteit

Eigenschappen van je wimpers

Het is logisch dat je bij het kiezen van een cosmetisch product voor je wimpers rekening moet houden met de kenmerken ervan. De wimpers kunnen lang of kort, dik of dun, steil of gekruld zijn. Het is belangrijk om de mascara te kiezen die het beste is voor je type wimpers. Laten we enkele voorbeelden geven.

Bij lange, dunne wimpers is het nuttig om mascara met volume-effect te gebruiken. Als ze vrij kort zijn, is het aan te raden om te kiezen voor een mascara die de wimpers verlengt en definieert. Ze zullen er langer en voller uitzien.

Als je steile wimpers hebt, kun je het beste een krullende mascara gebruiken.

Huidtype

Dit is een aspect waarmee we meestal geen rekening houden bij de keuze van een mascara. Toch is het belangrijk. Je mag niet vergeten dat je wimpers omgeven zijn door je huid. En het soort huidtype dat je hebt kan het resultaat beinvloeden. Vette huidtypes produceren bijvoorbeeld meer talg en zweet dan droge of normale huidtypes.

Daarom wordt waterproof mascara aanbevolen voor de vette huid. Dit voorkomt mascaravlekken en andere onregelmatigheden. Voor de normale of droge huid kan elk type mascara worden gebruikt. Gevoelige huiden moeten irriterende stoffen zoals parfums en dergelijke vermijden.

Mascara bevordert de groei van de wimpers.
(Bron: Borodin: 24948945/ 123rf.com)

Gewenste resultaat

Voordat je mascara gaat kiezen, is het noodzakelijk om te weten welke resultaten je wilt bereiken en waar je het voor nodig hebt. Afhankelijk van deze criteria kan je het beste product voor je kiezen. Als je wimpers met een extra volume wilt, moet je een mascara met een volume-effect nemen. Als je op zoek bent naar langere wimpers, een mascara die de wimpers verlengt.

Dat geldt voor elk effect dat we willen bereiken. Voor een belangrijke gelegenheid die lang duurt kun je het beste kiezen voor een waterproof mascara. Het is resistenter en duurzamer dan de gewone mascara. Voor het dagelijkse gebruik kun je een mascara in de basiskleuren met lengte – of volume-effect kiezen.

In het geval van informele feestjes kan gekleurde mascara een goed alternatief zijn. Ze geven je een speelse en energieke uitstraling. Kortom, het is een kwestie van het product kiezen dat het beste bij je smaak en bij de gelegenheid past. Op de Nederlandse markt vindt je een breed aanbod aan mascara’s, waarvan je de geschiktste voor jou moet kiezen.

Samenstelling

De ingrediënten van mascara zijn een fundamenteel aspect waarmee rekening moet worden gehouden. Zij kunnen zowel de eigenschappen van het product als de gezondheidsaspecten beïnvloeden. Aan de ene kant kan mascara stoffen bevatten met bepaalde eigenschappen die hen een specifieke functie geven.

Bijvoorbeeld, stoffen met volume-effect, die lengte geven. Kies het product waarvan de samenstelling overeenkomt met het gewenste resultaat. Aan de andere kant is het belangrijk om er op toe te zien dat de mascara geen schadelijke ingrediënten bevat. Dit is vooral belangrijk bij allergieën of huidziekten.

Kwaliteit

Tot slot is het, zoals bij elk cosmetisch product, essentieel om de kwaliteit ervan te analyseren. De ogen zijn, zoals we al hebben gezegd, bijzonder gevoelige organen. Ze kunnen irritaties en infecties krijgen, zowel aan de ogen als aan de oogleden. Om dit te voorkomen is het kiezen van een mascara van goede kwaliteit van groot belang.

Hoe doen we dat? Eén mogelijkheid is om te controleren of het product dermatologisch en oftalmologisch getest is. Het is ook een goed idee om de samenstelling te controleren. Een ander alternatief is om te kiezen voor een erkend laboratorium of een betrouwbaar merk. Tot slot kunnen we de mening en het advies van deskundigen of specialisten uit de sector raadplegen.

Samenvatting

Kortom, mascara is een gemakkelijke, snelle en effectieve manier om je ogen de aandacht te geven die ze nodig hebben. De voordelen zijn niet alleen esthetisch, maar het behandelt en voedt de wimpers ook. Er zijn meerdere soorten mascara die zich volledig aanpassen aan je behoeften. Bovendien is het een veilig en betaalbaar cosmetisch product.

Ben je op zoek naar een stralende oogopslag? Wil je dat je ogen zich op een natuurlijke maar opvallende manier onderscheiden? Breng je ogen tot leven met droomwimpers. Geef volume, body en lengte aan je wimpers in één handomdraai: met mascara. Je zult zien hoe zoiets simpels een groot verschil kan maken.

Vond je ons artikel over mascara interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vriendinnen en familie op social media, zodat ook zij de perfecte mascara kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Borodin: 24948945/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies