Laatst bijgewerkt: 20-09-2021

Onze selectiecriteria

24Onderzochte producten

31Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

73Verzamelde opmerkingen

Voeding kan een groot deel uitmaken van onze kwaliteit van leven. Vooral als we tekorten hebben, krijgen we last van symptomen. Voedingssupplementen kunnen hierbij nuttig zijn. Ze innemen is echter niet voor iedereen zinvol. Je kunt hier meer lezen over voor wie ze geschikt zijn en welke voordelen ze kunnen opleveren.

In onze multivitaminegids 2022 beantwoorden we alle belangrijke vragen over waar je op moet letten bij het kopen van multivitamineproducten, en aan het eind van dit artikel zou je in staat moeten zijn een weloverwogen beslissing te nemen.
Belangrijk om te weten

 • Het menselijk lichaam heeft veel verschillende vitamines en voedingsstoffen nodig om zijn functies optimaal te kunnen vervullen.
 • Multivitamineproducten worden beschouwd als voedingssupplementen en zijn alleen werkzaam voor mensen met een tekort, wedstrijdsporters, zwangeren of voor mensen die beperkt zijn in hun voeding, zoals veganisten.
 • Multivitaminen zijn er in verschillende vormen.
 • Of het nu gaat om tabletten, capsules, sappen of als gummibeertjes. Ze beschermen echter niet tegen ziekten als kanker, hart- en vaatziekten en dergelijke.

Koop- en beoordelingscriteria voor multivitamine preparaten

Bij het kopen van een multivitamine kun je op verschillende aspecten letten, zoals:

Door de juiste keuze voor je te maken, kun je geld besparen en er ook voor zorgen dat je je lichaam niets geeft wat het niet nodig heeft. Zoek daarom altijd naar hoge kwaliteit en vraag, indien nodig, naar de certificaten van de fabrikant.

Doseringsvorm

De werkzaamheid van vitamineproducten kan variëren naargelang de vorm. Vloeistoffen, zoals sappen of opgeloste tabletten, worden sneller door het lichaam opgenomen dan tabletten of capsules. Terwijl tabletten en capsules over een langere tijd worden afgebroken. Multivitamineproducten zijn verkrijgbaar als:

 • (Kauwbare) tabletten
 • Gummiberen
 • Capsules
 • Bruistablet
 • Sap
 • Druppels
 • Siroop
 • Poeder
 • Drinkampullen

De meest voorkomende doseringsvorm zijn tabletten. Ze zijn gemakkelijk te doseren. Kauwtabletten lossen op als ze in contact komen met vloeistof, d.w.z. speeksel, en moeten dus via de slijmvliezen in mond en keel opgenomen worden. Capsules hebben meestal een dun beschermend laagje, zodat het werkzame bestanddeel niet inwerkt tot het de dunne darm bereikt.

Als je problemen hebt met slikken, kun je sappen, druppels, siropen, bruistabletten, poeders of drinkampullen gebruiken.

Ingrediënten

Natuurlijk zijn de ingrediënten van het multivitamineproduct doorslaggevend voor de kwaliteit ervan. Gemiddeld bevatten multivitamineproducten ongeveer 20 vitamines en mineralen. De belangrijkste vitamines zijn:

 • A
 • D
 • E
 • K1 of K2 (waarbij K2 beter zou zijn voor de gezondheid van botten, bloedvaten en kraakbeen dan K1)
 • C
 • alle B vitamines

De belangrijkste mineralen die niet mogen ontbreken zijn:

 • calcium
 • magnesium
 • chroom
 • jodium
 • koper
 • mangaan
 • molybdeen
 • selenium
 • zink
Het is niet alleen belangrijk welke stoffen zijn opgenomen, maar ook welke zijn weggelaten.

Multivitamineproducten mogen geen fluor, natrium en fosfor bevatten, want die zijn al overvloedig aanwezig in ons voedsel. Verder kun je, als je andere medische aandoeningen hebt of op zoek bent naar een speciale manier van eten, letten op of het glutenvrij, lactosevrij, suikervrij, veganistisch, vegetarisch, enz. is.

Sommige vitaminen en mineralen kunnen elkaar beïnvloeden of absorberen, zoals calcium of zink met ijzer. Daarom moet, afhankelijk van de behoefte, een van de twee weggelaten worden.

Dosering

Om bijwerkingen, overdosering of onderdosering te voorkomen, moet je altijd de bijsluiter lezen. Voor afzonderlijke vitaminen en mineralen worden bepaalde dagelijkse doses aanbevolen; je vindt ze in het adviesgedeelte hieronder.

Een overdosis is meestal niet schadelijk, maar moet vermeden worden.

Voor micronutriënten kan de aanbevolen maximum hoeveelheid overschreden worden, dus moet je hooggedoseerde multivitamineproducten met je arts bespreken.

De meeste producten moeten dagelijks ingenomen worden, meestal ‘s morgens bij de maaltijd.

Als je je multivitamineproducten voor langere tijd wilt gebruiken, kun je ook nagaan hoeveel doses er bij zitten, want er kan een groot verschil in prijs zijn. Je kunt kijken naar de prijs per kilo, die meestal gegeven wordt, en die met anderen vergelijken.

Bijwerkingen

Zoals alle geneesmiddelen of voedingssupplementen kunnen ook multivitamineproducten bijwerkingen hebben. Voorzichtigheid is geboden, vooral tijdens de zwangerschap of bij het geven van borstvoeding. Je moet multivitamineproducten niet tegelijk met medicijnen innemen, want dat kan de werking verminderen.

Mogelijke bijwerkingen van multivitamineproducten zijn maag- en darmklachten zoals constipatie, buikpijn, diarree, misselijkheid en braken, allergische reacties en centrale zenuwaandoeningen zoals duizeligheid, slapeloosheid en hoofdpijn. Als je een van deze bijwerkingen ervaart, moet je stoppen met het innemen van het geneesmiddel. Een consult bij je arts kan helpen.

Gids: Veelgestelde vragen over multivitaminen in detail beantwoord

Om je uitgebreide informatie te geven over de werkzaamheid van multivitaminen en de huidige stand van de wetenschap, hebben we alle belangrijke informatie in de volgende rubrieken samengevat.

Wat is een multivitamine en wat zijn de effecten ervan?

Multivitaminecomplexen bevatten essentiële vitaminen en voedingsstoffen die de mens nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Uitgebreide stoffen zijn nodig om vitaal en gezond te blijven.

Multivitamin-1

Vitamines helpen niet alleen bij de lichaamsfuncties, maar zijn ook goed voor een mooie teint.
(Image source: unsplash / Karoline Stk)

Vitaminen zijn een belangrijke basisbouwsteen voor een gezonde voeding, omdat ze vele functies in het lichaam mogelijk maken. Naast een evenwichtige voeding kunnen ook multivitamineproducten gebruikt worden.

Aangepast aan je behoeften kunnen multivitamineproducten de inname van veel afzonderlijke preparaten vervangen en je dagelijks leven vergemakkelijken.

We hebben hier de belangrijkste functies van vitaminen en mineralen die in multivitamineproducten voorkomen voor je op een rijtje gezet.

Vitamine/mineraal heilzaam voor
Vitamine A, Zink Ogen (1)
Vitamine B2 Stofwisselingsprocessen, anti-occidenteel (1)
Vitamine B2, B3, B7, jodium en zink huid (1)
Vitamine A, D, C, B6, B9, B12, ijzer, koper, selenium en zink immuunsysteem (1)
Vitamine D, K, calcium, magnesium, mangaan, fosfor en zink botten (1)
Vitamine D, calcium, kalium en magnesium spieren (1)
Vitamine E, C, B2, koper, mangaan, selenium en zink de bescherming van oxidatieve stress in de lichaamscellen (1)
Molybdeen het metabolisme van zwavelhoudende aminozuren (1)
Vitamine C, B1, B2, B3, B6, B7, B12, jodium, kalium, koper en magnesium zenuwstelsel (1)
Vitamine C, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B12, calcium, ijzer, jodium, koper, magnesium, mangaan en fosfor energiestofwisseling (1)

Vitaminen en mineralen zijn dus belangrijk voor veel functies in het lichaam. Voor het immuunsysteem, voor de opbouw van bloedlichaampjes, cellen, botten, het centrale zenuwstelsel en voor je gezichtsvermogen en spierkracht.

Vooral kinderen en oudere mensen hebben veel vitamines nodig. Multivitamineproducten kunnen bijzonder nuttig zijn bij een tekort.

Wanneer en voor wie is het nuttig om een multivitamine te nemen?

De meeste mensen halen hun vitamines en voedingsstoffen uit hun voeding. Maar voor bepaalde groepen mensen en in sommige situaties in het leven is het zinvol om een multivitamine te nemen.

 • Wedstrijdsporters:

De behoeften van wedstrijdsporters zijn bijzonder groot. Het is moeilijk voor hen om met hun dieet alleen in hun behoeften te voorzien.

 • Zwangerschap:

Zwangere vrouwen hebben ook een verhoogde behoefte aan vitaminen en mineralen. En multivitamineproducten kunnen hier heel nuttig zijn (7).

 • Veganistisch dieet:

Bij een zuiver plantaardig dieet kunnen al snel tekorten aan verschillende vitaminen en mineralen ontstaan.

Vooral aan vitamine B12 en ijzer kan hier een tekort zijn, waarbij supplementen verlichting kunnen bieden (8).

 • Vitaminetekort:

Multivitaminepreparaten zijn vooral geschikt voor mensen die van nature een tekort hebben of bijvoorbeeld een eenzijdig dieet volgen.

De gemiddelde gezonde burger die een evenwichtige en overvloedige voeding eet heeft echter geen enkel voordeel van multivitamineproducten.

Van multivitamineproducten is niet aangetoond dat ze de levensduur verlengen of de kans op kanker of andere hartziekten verkleinen (2, 3, 4). In feite is gebleken dat langdurig gebruik van sommige multivitamineproducten het risico op kanker en hart- en vaatziekten licht verhoogt (9).

Multivitamin-2

Oudere mensen hebben vaak een tekort aan gevarieerde voeding en vitamine D. Hier kunnen multivitamineproducten helpen. Multivitamineproducten kunnen hierbij helpen.
(Image source: unsplash / Esther Ann)

Niettemin wordt bij ouderen vaak een tekort aan vitamine D geconstateerd, en dit toont aan dat een extra, voortdurende inname van vitamine D een levensverlengend effect heeft (5).

Hoeveel kosten multivitamineproducten?

De kosten verschillen sterk, afhankelijk van de kwaliteit, hoeveelheid en ingrediënten. Multivitamineproducten van hoge kwaliteit kosten meer dan eenvoudige drogisterijproducten.

De goedkoopste producten beginnen bij een dagdosisprijs van minder dan 10 cent. Of je hiermee de gewenste effecten bereikt, moet je individueel beslissen.

In grote hoeveelheden kosten multivitaminen minder. Multivitamineproducten van hoge kwaliteit zijn verkrijgbaar vanaf een dagdosisprijs van 12 cent. Dit betekent dat 180 capsules 20 euro kosten.

Welke soorten multivitaminen zijn er?

Zoals reeds vermeld in de koopcriteria, zijn er verschillende soorten multivitamineproducten. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste in tabelvorm.

Type voordeel nadeel
Capsules gemakkelijk en pragmatisch in te nemen, bevatten geen lactose mogelijk moeilijk in te slikken
Tabletten dosering eenvoudig, langere houdbaarheid bevatten meestal lactose in de beschermlaag, mogelijk moeilijk in te slikken
Bruistabletten makkelijk te drinken meestal smaakversterkers toegevoegd voor een betere smaak
Sappen/ siropen/poeders snelle opname van de stoffen door het lichaam, individueel te doseren, smakelijker dan tabletten/capsules moeilijk te doseren

Wie moeite heeft met het doorslikken van tabletten of iets dergelijks, kan zijn toevlucht nemen tot sappen, siropen of poeders.

Wat zijn de alternatieven voor multivitaminen?

Multivitamineproducten worden gebruikt als voedingssupplementen. Ze moeten bijdragen tot een evenwichtige voeding en die niet vervangen. Voldoende groenten en fruit zijn dus onmisbaar.

Wat zijn de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voedingsstoffen in multivitamineproducten?

Op basis van de huidige wetenschappelijke kennis heeft het Duitse Federale Instituut voor Risicobeoordeling (Bundesinstitut für Risikobewertung, BfR) maximumhoeveelheden voor voedingssupplementen (NEM) voorgesteld die niet overschreden mogen worden om negatieve effecten te voorkomen. Deze aanbevelingen gelden voor mensen van 15 jaar en ouder.

Voedingsstof aanbevolen maximum gehalte
Vitamine A 200 µg
Vitamine B6 3,5 mg/dag
Vitamine B12 25 µg/dag
Vitamine C 250 mg/dag
Vitamine D 20 µg/dag
Vitamine E 30 mg/dag
Vitamine K 80 µg/dag
Calcium 500 mg/dag
Chroom 60 µg/dag
IJzer 6 mg/dag
Jodium 100 µg/dag
Kalium 500 mg/dag
Koper 1 mg/dag
Magnesium 250 mg/dag
Mangaan 0,5 mg/dag
Molybdeen 80 µg/dag
Selenium 45 µg/dag
Zink 6,5 mg/dag

Overwegende dat voor koper andere waarden gelden voor adolescenten en dat voor jodium andere waarden gelden voor zwangere vrouwen. (6)

Beeldbron: McAdam / 123rf

Referenties (10)

1. Onyekere, Peculiar & Egbuna, Chukwuebuka & Munir, Naveed & Daniyal, Muhammad & Olatunde, Ahmed & Găman, Mihnea-Alexandru & Akram, Muhammad. (2020). Vitamins and Minerals: Types, Sources and their Functions. 10.1007/978-3-030-42319-3_9.
Bron

2. Fortmann SP, Burda BU, Senger CA, et al. Vitamin, Mineral, and Multivitamin Supplements for the Primary Prevention of Cardiovascular Disease and Cancer: A Systematic Evidence Review for the U.S. Preventive Services Task Force [Internet]. Rockville (MD): Agency for Healthcare Research and Quality (US); 2013 Nov. Evidence Syntheses, No. 108.
Bron

3. Bjelakovic G, Nikolova D, Gluud LL, Simonetti RG, Gluud C. Antioxidant supplements for prevention of mortality in healthy participants and patients with various diseases. Cochrane Database of Systematic Reviews 2012, Issue 3. Art. No.: CD007176. DOI: 10.1002/14651858.CD007176.pub2. Accessed 05 January 2021
Bron

4. Curtis AJ, Bullen M, Piccenna L, McNeil JJ. Vitamin E supplementation and mortality in healthy people: a meta-analysis of randomised controlled trials. Cardiovasc Drugs Ther. 2014 Dec;28(6):563-73. doi: 10.1007/s10557-014-6560-7. PMID: 25398301.
Bron

5. Bjelakovic G, Gluud LL, Nikolova D, Whitfield K, Wetterslev J, Simonetti RG, Bjelakovic M, Gluud C. Vitamin D supplementation for prevention of mortality in adults. Cochrane Database of Systematic Reviews 2014, Issue 1. Art. No.: CD007470. DOI: 10.1002/14651858.CD007470.pub3. Accessed 05 January 2021.
Bron

6. Weißenborn, A., Bakhiya, N., Demuth, I. et al. Höchstmengen für Vitamine und Mineralstoffe in Nahrungsergänzungsmitteln. J Consum Prot Food Saf 13, 25–39 (2018). https://doi.org/10.1007/s00003-017-1140-y
Bron

7. Oh, Christina et al. “Vitamin and Mineral Supplementation During Pregnancy on Maternal, Birth, Child Health and Development Outcomes in Low- and Middle-Income Countries: A Systematic Review and Meta-Analysis.” Nutrients vol. 12,2 491. 14 Feb. 2020, doi:10.3390/nu12020491
Bron

8. Rogerson, David. “Vegan diets: practical advice for athletes and exercisers.” Journal of the International Society of Sports Nutrition vol. 14 36. 13 Sep. 2017, doi:10.1186/s12970-017-0192-9
Bron

9. Kamangar, Farin, and Ashkan Emadi. “Vitamin and mineral supplements: do we really need them?.” International journal of preventive medicine vol. 3,3 (2012): 221-6.
Bron

10. Darnton-Hill I. Public Health Aspects in the Prevention and Control of Vitamin Deficiencies. Curr Dev Nutr. 2019 Jun 21;3(9):nzz075. doi: 10.1093/cdn/nzz075. PMID: 31598578; PMCID: PMC6775441.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftlicher Artikel
Onyekere, Peculiar & Egbuna, Chukwuebuka & Munir, Naveed & Daniyal, Muhammad & Olatunde, Ahmed & Găman, Mihnea-Alexandru & Akram, Muhammad. (2020). Vitamins and Minerals: Types, Sources and their Functions. 10.1007/978-3-030-42319-3_9.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Review
Fortmann SP, Burda BU, Senger CA, et al. Vitamin, Mineral, and Multivitamin Supplements for the Primary Prevention of Cardiovascular Disease and Cancer: A Systematic Evidence Review for the U.S. Preventive Services Task Force [Internet]. Rockville (MD): Agency for Healthcare Research and Quality (US); 2013 Nov. Evidence Syntheses, No. 108.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Review
Bjelakovic G, Nikolova D, Gluud LL, Simonetti RG, Gluud C. Antioxidant supplements for prevention of mortality in healthy participants and patients with various diseases. Cochrane Database of Systematic Reviews 2012, Issue 3. Art. No.: CD007176. DOI: 10.1002/14651858.CD007176.pub2. Accessed 05 January 2021
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Curtis AJ, Bullen M, Piccenna L, McNeil JJ. Vitamin E supplementation and mortality in healthy people: a meta-analysis of randomised controlled trials. Cardiovasc Drugs Ther. 2014 Dec;28(6):563-73. doi: 10.1007/s10557-014-6560-7. PMID: 25398301.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Review
Bjelakovic G, Gluud LL, Nikolova D, Whitfield K, Wetterslev J, Simonetti RG, Bjelakovic M, Gluud C. Vitamin D supplementation for prevention of mortality in adults. Cochrane Database of Systematic Reviews 2014, Issue 1. Art. No.: CD007470. DOI: 10.1002/14651858.CD007470.pub3. Accessed 05 January 2021.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Review
Weißenborn, A., Bakhiya, N., Demuth, I. et al. Höchstmengen für Vitamine und Mineralstoffe in Nahrungsergänzungsmitteln. J Consum Prot Food Saf 13, 25–39 (2018). https://doi.org/10.1007/s00003-017-1140-y
Ga naar bron
Wissenschaftliche Review
Oh, Christina et al. “Vitamin and Mineral Supplementation During Pregnancy on Maternal, Birth, Child Health and Development Outcomes in Low- and Middle-Income Countries: A Systematic Review and Meta-Analysis.” Nutrients vol. 12,2 491. 14 Feb. 2020, doi:10.3390/nu12020491
Ga naar bron
Wissenschaftliche Review
Rogerson, David. “Vegan diets: practical advice for athletes and exercisers.” Journal of the International Society of Sports Nutrition vol. 14 36. 13 Sep. 2017, doi:10.1186/s12970-017-0192-9
Ga naar bron
Wissenschaftliche Review
Kamangar, Farin, and Ashkan Emadi. “Vitamin and mineral supplements: do we really need them?.” International journal of preventive medicine vol. 3,3 (2012): 221-6.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Review
Darnton-Hill I. Public Health Aspects in the Prevention and Control of Vitamin Deficiencies. Curr Dev Nutr. 2019 Jun 21;3(9):nzz075. doi: 10.1093/cdn/nzz075. PMID: 31598578; PMCID: PMC6775441.
Ga naar bron
Recensies