Laatst bijgewerkt: 21-09-2021

Onze selectiecriteria

27Onderzochte producten

32Bestede uren

18Beoordeelde onderzoeken

103Verzamelde opmerkingen

Een opwindende oogopslag krijg je alleen met volle, dikke wimpers. Maar je bent niet altijd door de natuur gezegend om deze mooie wimpers te hebben, dus heb je een beetje hulp nodig.

De schoonheidsindustrie heeft voor elk type wimper precies de juiste mascara, maar om je oogopslag op de lange duur te versterken, kun je beter een wimperserum gebruiken.

In onze grote wimperserum test 2022 presenteren we verschillende serums die je wimpers verzorgen, verdikken en verlengen. Op deze manier kun je ook gestreste wimpers weer opbouwen en je oogzone op een natuurlijke manier verfraaien.

Ontdek op welke ingrediënten je moet letten en welk serum voor jou het beste kan werken.

Je moet vooral letten op hormonale ingrediënten. Met de juiste informatie en het perfecte serum kun je je wimpers laten groeien.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een wimperserum wordt rechtstreeks op je wimpers aangebracht en geeft een effect dat je ogen groter doet lijken. In tegenstelling tot een kunstmatige verlenging zien je wimpers er natuurlijker uit met het aangebrachte serum.
 • Je kunt kiezen tussen een wimperserum met hormonale ingrediënten en een wimperserum zonder hormonale ingrediënten.
 • Alvorens te kopen moet je de actieve bestanddelen, de hoeveelheid, de toepassingswijze, mogelijke intoleranties en de prijs-prestatie verhouding controleren.

Wimperserum test: favorieten van de redactie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een wimperserum koopt

Wat is wimperserum?

Het aanbrengen van een wimperserum helpt de groei van de wimpers. De ingrediënten van het wimperserum versterken de natuurlijke groei van de wimpers.

Dit geeft een volumineuzere wimperlijn en langere wimpers.

Wimpernserum Frau

Wimperserum ondersteunt en bevordert de natuurlijke groei van wimpers. Dit resulteert in mooiere en dikkere wimpers. (Image source: unspalsh.com / Amanda Dalbjörn)

Dit komt doordat de groeifase van de wimpers verlengd wordt, zodat er meer wimpers tegelijk kunnen groeien. Bovendien worden de wimpers ook langer, met als resultaat gebogen en dikke wimpers.

Wat is de effectiviteit van wimperserum?

Volgens verschillende portalen waar wimperserums in zelftesten zijn uitgeprobeerd, wordt gemeld dat er al na een paar weken een zichtbare verandering optreedt.

De wimpers zouden niet alleen volumineuzer en langer aanvoelen, maar ook zichtbaar zijn na slechts 2 tot 3 weken.

Vaak wordt echter gemeld dat deze positieve verandering vooral in het begin opgemerkt wordt, maar na verloop van tijd minder uitgesproken wordt.

Wat zijn de voordelen van wimperserum?

Een wimpergroeiserum wordt op de echte wimpers aangebracht en ondersteunt de natuurlijke wimpergroei. Het serum is gemakkelijk zelf thuis aan te brengen.

Het serum vereist geen uitgebreide procedure in vergelijking met andere methoden. Bovendien is het serum ook veel minder duur dan professionele procedures.

Als een wimperserum met heilzame ingrediënten wordt gebruikt, ondersteunt het de natuurlijke groei en tast het het lichaam niet op een negatieve of onnatuurlijke manier aan.

Welke bijwerkingen kan wimperserum veroorzaken?

Als we het over bijwerkingen hebben, is het belangrijk onderscheid te maken tussen de twee verschillende soorten wimpergroeisera.

In het algemeen moet je bij het aanbrengen van het serum altijd voorzichtig zijn, zodat er niet te veel gel op het oog terechtkomt.

Wimperserums met hormonale ingrediënten kunnen rode, branderige ogen en jeuk veroorzaken. Er zijn ook gevallen bekend van hoofdpijn, donker worden van de wimpers, de wimperlijn en de iris.

Serums met conditionerende stoffen of stoffen om het haar te versterken kunnen bijwerkingen veroorzaken, afhankelijk van de compatibiliteit met de respectieve actieve bestanddelen. Je moet daarom vooraf de ingrediënten controleren en eventuele allergieën ervoor ophelderen.

Is wimperserum schadelijk?

De langetermijneffecten van wimperserums zijn nog niet onderzocht omdat de actieve bestanddelen in serums nog niet zo lang gebruikt worden om wimpers te laten groeien.

Er is echter vaak verkleuring van de iris waargenomen, wat natuurlijk veel gebruikers stoort, want iedereen wil graag zijn eigen oogkleur behouden.

Welke alternatieven zijn er voor wimperserum?

In principe zijn er talloze alternatieven om de wimpers op te leuken en ze volumineuzer te laten lijken. Sommige methoden zijn kunstmatig. Andere alternatieven berusten op natuurlijke remedies en huismiddeltjes.

Kunstmatige alternatieven

De volgende drie methoden zijn alternatieven voor wimperserum:

 • Bij “conventionele” kunstmatige wimperextensions worden individuele haartjes aan de wimpers toegevoegd. Zulke wimperextensions zijn uiterst effectief, maar ze hebben ook hun prijs. Het resultaat houdt tot vier weken aan, daarna moeten ze opnieuw gevuld worden.
 • Een alternatief op lange termijn is wimperimplantatie
 • Dit maakt de wimpers blijvend dikker en langer. De duur en de prijs van deze methode zijn echter vergelijkbaar met die van een echte
 • Een veel eenvoudiger en goedkoper alternatief is de klassieke mascara of het vastlijmen van kunstwimpers
 • Beide werkwijzen geven een geweldig effect en kunnen gemakkelijk door jezelf toegepast worden. Ze zijn echter van korte duur.

Natuurlijke alternatieven

Sommige hormoonvrije wimperserums bevatten al natuurlijke vochtinbrengers en huidverzorgende stoffen op plantaardige basis. De meeste cosmetica gebruiken echter conserveringsmiddelen en chemicaliën om ze te binden.

Wist je dat castorolie zes tot acht maanden houdbaar is?

Goed Koudgeperste ricinusolie kun je herkennen aan het feit dat ze heel licht en geel is. Om de kwaliteit te bewaren, moet de olie bij kamertemperatuur in een donkere omgeving bewaard worden.

Er zijn een aantal huismiddeltjes die je kunt gebruiken om je eigen wimpers op natuurlijke wijze te verzorgen.

Deze beloven echter meestal geen extra wimpergroei, maar geven de natuurlijke wimpers glans en stevigheid en voorkomen dat ze voortijdig uitvallen.

Ook hier hangen de resultaten af van regelmatig gebruik en kunnen ze sterk variëren.

Hier hebben we de enkele natuurlijke alternatieven op een rijtje gezet met hun beschrijving:

Alternatief Beschrijving
Vaseline Het zorgvuldig aanbrengen van vaseline op de wimperlijn en de wimpers hydrateert ze “s nachts en geeft ze de tijd om te regenereren. Het voordeel van vaseline voor wimperverzorging is dat het gemakkelijk aan te brengen is en over het algemeen goed wordt verdragen.
Castorolie Een ander populair huismiddeltje is castorolie. Ook de olie van de wonderboom draagt niet direct bij tot de groei van de wimpers, maar laat de wimpers er wel verzorgd en gezond uitzien. Voor het aanbrengen op de wimpers bevelen wij koudgeperste ricinusolie aan, in tegenstelling tot geraffineerde olie uit de apotheek. De koudgeperste olie bevat nog vele heilzame actieve bestanddelen. Om de kleverige olie op je wimpers te krijgen, raden wij een pluisvrij doekje of een leeg mascaraborsteltje aan.
Voedingsrijke voeding Zoals met veel beautytips geldt ook voor wimpers: schoonheid komt van binnenuit. Daarom kan een vitaminerijk dieet helpen. Biotine, dat in vitamine B zit, kan de groei van de wimpers verbeteren. Je lichaam neemt het bijvoorbeeld op uit gist, bananen, wortelen, eigeel en peulvruchten.

Besluit: Welke soorten wimperserum zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kun je wimperserums onderscheiden door hun verschillende ingrediënten.

Wimperserum

 • met hormonale ingrediënten
 • hormoonvrij wimperserum

Alle wimpergroeiserums bevatten neutrale ingrediënten zoals water en voedende actieve bestanddelen. Er zijn ook wimperserums met hormonale ingrediënten die de weefselgroei ondersteunen.

In de volgende paragrafen helpen we je het beste wimperserum voor jou te vinden. Je leert ook hoe een wimperserum werkt en welke criteria doorslaggevend zijn bij de aanschaf ervan.

Wat onderscheidt een wimperserum met hormonale ingrediënten en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Prostaglandine is een weefselhormoon dat gebruikt wordt in oogdruppels om glaucoom te behandelen en resulteerde in een bruisende wimpergroei bij patiënten.

Als gevolg daarvan werden prostaglandine en soortgelijke middelen gebruikt in cosmetica om wimpers te laten groeien en te versterken.

De hormonale werkstoffen in het wimperserum activeren de haarfollikels, waardoor meer en sterkere wimpers groeien.

Voordelen
 • Sterke wimpergroei
 • Verlenging van de natuurlijke wimpers
 • Verdikking van de wimpers
 • Aanvullende verzorging van de wimpers
Nadelen
 • Mogelijke bijwerkingen
 • Regelmatige toepassing
 • Zorgvuldige toepassing
 • Scherp geprijsd

Een wimperserum met een prostaglandine werkzame stof vertoont zijn effect al na ongeveer 4 weken. De natuurlijke wimpers worden dikker, langer en vaak meer gekromd. Om ervoor te zorgen dat de nieuwe wimpers gezond blijven, bevatten de meeste serums ook vochtinbrengende verzorgingsstoffen.

Wimperserums die prostaglandinen bevatten kunnen een aantal bijwerkingen hebben, die al of niet ernstiger kunnen zijn, afhankelijk van de gevoeligheid van de huid en de ogen.

Contactlenzen worden niet aanbevolen voor serums die hormonen bevatten omdat ze verkleuring kunnen veroorzaken.

Wat zijn de kenmerken van een hormoonvrij wimperserum en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Een hormoonvrij wimperserum versterkt je wimpers en laat ze er gezond en glanzend uitzien.

Hormoonvrije wimperserums bevatten vaak biotine en hyaluronzuur. Deze ingrediënten zijn bekend van haarshampoos en antiverouderingscrèmes.

Dit kan gebruikt worden om dunne wimpers die gemakkelijk uitvallen te versterken en ze dikker te doen lijken. Bovendien worden de natuurlijke wimpers verzorgd als ze gestrest zijn door ruwe make-up verwijdering, wimperkrullers en veel mascara.

Voordelen
 • Hormoonvrije wimperverzorging
 • Sterke en natuurlijke wimpers
 • Intensieve wimperverzorging
 • Goedkoop
Nadelen
 • Geen overmatige groei
 • Regelmatig aanbrengen
 • Eventuele intoleranties

De hormoonvrije ingrediënten helpen de wimpers op natuurlijke wijze te groeien en voorkomen dat ze afbreken, maar overmatige wimpergroei is meestal niet mogelijk met zo’n serum.

Natuurlijk kan een voedend wimperserum ook bijwerkingen veroorzaken als je allergisch bent voor de ingrediënten. Meer informatie over mogelijke intoleranties vind je op .

Aankoopcriteria: Dit zijn enkele van de factoren die je kunt gebruiken om wimperserums te vergelijken en te evalueren

Natuurlijk kunnen de resultaten van een wimpergroei-behandeling met een serum sterk variëren. Het hangt af van de toepassingsfrequentie, de actieve bestanddelen en de verdraagzaamheid met het product.

Hier zijn enkele criteria die belangrijk zijn bij de keuze van een wimperserum en die je kunnen helpen een beslissing te nemen.

 • Actieve ingrediënten
 • Hoeveelheid
 • Toepassing
 • Verenigbaarheid
 • Prijs-kwaliteitverhouding

Actieve ingrediënten

Afhankelijk van de werkzaamheid en fabrikant van een wimpergroeiserum, verschillen de ingrediënten en hun samenstelling. Water en oplosmiddelen vormen het grootste deel van elk serum.

Daarnaast bevatten wimpergroeiserums, zoals de meeste cosmetica, ook toevoegingen. Deze worden meestal gebruikt voor een betere binding en consistentie of om te parfumeren.

De volgende paragrafen geven je een overzicht van de meest voorkomende ingrediënten en hun effecten.

Je moet opmerken dat veel ingrediënten bij één groep kunnen worden ingedeeld, ook al hebben ze heel ingewikkelde, verschillende namen. Dit komt omdat de stoffen vaak slechts door geringe chemische veranderingen van elkaar verschillen.

Als je je wimpers op natuurlijke wijze wilt verzorgen en versterken, kun je dat het beste doen met een wimperserum dat verzorgende stoffen bevat zoals panthenol, hyaluron of biotine.

Wist je dat hyaluron verantwoordelijk is voor elasticiteit?

Hyaluron kan tot zes liter water per gram van zijn eigen gewicht binden. Naarmate we ouder worden, verliezen we hyaluron in onze huid, waardoor we rimpels krijgen.

Als je een sterke wimperverlenging wilt, is een serum met hormonale ingrediënten, zoals prostaglandinederivaten, de juiste keuze.

Hormonale ingrediënten

Hormonale ingrediënten activeren de haarfollikels op de wimperlijn en zo de natuurlijke wimpergroei. De meeste serums voor wimperverlenging gebruiken derivaten van het weefselhormoon prostaglandine.

Deze verschillen in intensiteit.

Hier zijn enkele voorbeelden van hoe deze prostaglandinederivatengenoemd kunnen worden: Bimatoprost, Isopropyl Cloprostenate, Dechloro-Dihydroxy-Difluoro-Ethylcloprostenolamide en Methylamido-Dihydro-Noralfaprostal.

Het effect van de hormonale bestanddelen is nog niet onderzocht. Het gebruik van deze producten moet vermeden worden tijdens zwangerschap en borstvoeding.

Stoffen voor haarversteviging

Veel fabrikanten van wimperserums gebruiken geen hormonale werkzame stoffen en gebruiken daarom stoffen voor haarversteviging. Deze kunnen van natuurlijke of synthetische oorsprong zijn.

De meest voorkomende zijn biotine, creatine en peptiden, die ook in haaropbouwende shampoos voorkomen.

Wimpernserum Frauen

Stoffen om de haar- of wimperstructuur te versterken worden vaak extra gebruikt in wimperserums met hormonale actieve bestanddelen, zodat de natuurlijke en pas gegroeide wimpers versterkt worden. (Image source: unsplash.com / Soroush Karimi)

Verzorgingsstoffen

De huid rond de ogen is bijzonder dun en daarom ook gevoelig. Een wimperserum moet daarom ook actieve bestanddelen bevatten om de huid en de wimpers te verzorgen, ongeacht de groeistoffen. Zo bescherm je je huid en ook je nieuwe wimpers. Verzorgende stoffen zoals panthenol of olie gevenbelangrijk vocht aan de wimpers, de wimperlijn en de gevoelige huid rond de ogen. Je kunt de kwaliteit van een wimperserum beoordelen aan de hoeveelheid en de verhouding van de verzorgende stoffen tot de andere ingrediënten.

Bijkomende stoffen

Bijkomende stoffen worden gebruikt om de verzorgende stoffen en actieve ingrediënten te combineren, en ze helpen ook om de ingrediënten te bewaren.

Hoeveelheid

De vulhoeveelheid van de wimperserums varieert sterk, de inhoud is meestal tussen 3,5 ml en 7 ml. Om je te helpen prijzen te vergelijken, raden we je aan per milliliter te rekenen. Wimperserums hebben een verschillende inwerktijd. Dit betekent dat 3.5 ml soms genoeg is voor een hele toepassingskuur van tot 2 maanden, maar in andere gevallen slechts voor een kortere periode.

Toepassing

Elk wimperserum heeft een verschillende toepassingsfrequentie en -duur. De meeste wimperserums kunnen heel gemakkelijk aangebracht worden, met een kwastje als een eyeliner, of met een borsteltje als een mascara. Het is gemakkelijker aan te brengen met een kwast. Het serum kan dun langs de wimperlijn aangebracht worden. Voor het beste resultaat worden de meeste serums 1 tot 2 keer per dag aangebracht. Om je te helpen het beste resultaat te bereiken, moet het serum vergezeld gaan van een gedetailleerde beschrijving van de behandeling.

Tolerantie

Tolerantie is een van de belangrijkste criteria als je een wimperserum wilt gebruiken om je wimpers te verlengen. Voor je het begint te gebruiken, moet je je op de hoogte stellen van de ingrediënten en mogelijke intoleranties. Als je tijdens de groeibehandeling een branderig of jeukend gevoel krijgt, spoel je oog dan onmiddellijk met warm water en gebruik het serum niet opnieuw. Meer informatie over de afzonderlijke ingrediënten die een wimperserum kan bevatten, vind je onder “Actieve ingrediënten”.

Prijs-prestatie verhouding

Voordat je beslist over een duur wimperserum, moet je de actieve bestanddelen en hun samenstelling bekijken. Een wimperserum met hormonale werkzame stoffen kost meestal meer dan een met hormoonvrije stoffen voor haarversteviging. Een wimperserum met hormonale werkstoffen geeft meestal een zichtbaarder resultaat, maar is ook duurder. (Image source: unsplash.com / Luca Laconelli) Bovendien kan de hoeveelheid natuurlijke ingrediënten invloed hebben op de prijs. Om de prijzen van de wimperserums gemakkelijk te kunnen vergelijken, moet je je van tevoren op de hoogte stellen van de respectieve geleverde hoeveelheden.

Wetenswaardigheden over wimperserum

Hoe lang en hoe vaak moet wimperserum aangebracht worden?

De inwerktijd varieert naargelang het wimperserum en wordt meestal nog eens in detail uitgelegd in de gebruiksaanwijzing.

In het algemeen moet een serum om de wimpers te verlengen eenmaal per dag regelmatig aangebracht worden, zodat een resultaat zichtbaar wordt. Het aanbrengen van een wimperverlengend serum vergt geduld, want resultaat is pas na enige tijd te zien.

Dit gebeurt meestal na ongeveer 2 – 4 weken, de wimpers lijken dan gezonder en al dikker. In de volgende 8 – 16 weken na het begin bereiken de wimpers hun maximale lengte (10% – 20% langer dan oorspronkelijk). Permanente wimperverlenging is alleen mogelijk als het serum tot tweemaal per week aangebracht blijft worden. In de meeste gevallen is één flesje voldoende voor een hele toepassingskuur – d.w.z. tot 16 weken.

Hoe breng ik wimperserum aan?

In principe moet je vóór gebruik je make-up grondig verwijderen en je gezicht en vooral de oogzone reinigen. De meeste groeiserums hebben een borsteltje dat je kunt gebruiken om het product voorzichtig op de wimperlijn aan te brengen. Wees voorzichtig dat je niets van het product in je oog laat lopen. Als het toch gebeurt en je oog begint te branden, spoel het dan snel af met warm water. Omdat je daarna geen mascara mag aanbrengen of aan je wimpers mag werken, raden we je aan het serum aan te brengenvoor je naar bed gaat.

Hoe snel groeien wimpers?

De natuurlijke wimpergroei van een mens verloopt in drie fasen.

Afhankelijk van de genetische omstandigheden groeien wimpers in de eerste fase ongeveer een maand actief en bereiken een lengte van ongeveer 10 mm. Daarna vernauwt het haarzakje zich, zodat het haar zich kan hechten.

De wimpers stoppen met groeien in deze tweede fase. Een wimpergroeiserum kan dus niet reeds bestaande haren verlengen, maar activeert de haarzakjes, waardoor meer, natuurlijke wimpers groeien. Naarmate meer haarwortels geactiveerd worden, kunnen ook de wimpers dikker worden.

De meeste serums bevatten extra ingrediënten om je wimpers een extra boost te geven. Kijk in de tabel om te ontdekken wat er achter de inhoud van je wimperserum zit.

Ingrediënt Werking
Biotine (vitamine B7) Het uitvallen van de wimpers wordt vertraagd en ze worden versterkt.
Gehydrolyseerde glycosaminoglycanen Dit ingrediënt verhoogt de elasticiteit van je wimpers en zorgt voor vocht.
Hyaluronzuur Het hyaluronzuur zorgt ervoor dat je wimpers soepel blijven en er gezond uitzien.
Panthenol (Vitamine B5) Panthenol is een vochtinbrenger en geeft je wimpers een mooie glans.

Beeldbron: unsplash.com / Perchek Industrie

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies