Laatst bijgewerkt: 09-12-2020

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

27Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

119Verzamelde opmerkingen

Als we het over gevoelige lichaamsdelen hebben, denken we meestal aan het gezicht of het gebied rond de ogen. Onze handen worden daar vaak bij vergeten, terwijl ze heel belangrijk in ons dagelijks leven zijn. Ze worden blootgesteld aan invloeden van buitenaf zoals water, zon of kou bijvoorbeeld.

De huid van onze handen wordt meestal maar weinig beschermd: ze zijn vrijwel altijd onbedekt, weinig mensen gebruiken zonnebescherming op hun handen en ze zijn ons eerste directe contact met de wereld om ons heen. De uitdroging van je handen is eenvoudig te verhelpen met een goede handcrème en in dit artikel gaan we je helpen om er één voor jou te vinden.
Belangrijk om te weten

  • De handen zijn de lichaamsdelen die het meest aan externe factoren worden blootgesteld en tegelijkertijd de meest verwaarloosde wat verzorging en bescherming betreft.
  • Het alledaagse gebruik van een handcrème is goed voor alle huidtypen, maar het is belangrijk om er één te kiezen die voor jouw specifieke behoeften geschikt is.
  • Niet alle handcrèmes laten een vet gevoel op de huid achter. Tegenwoordig zijn er zeer lichte lotions die snel worden geabsorbeerd, terwijl de huid gehydrateerd blijft.

Onze selectie: De beste handcrèmes op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de 5 beste handcrèmes  die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de perfecte handcrème een stuk eenvoudiger.

De meest verzorgende handcrème

De luxe handbalsem van Rituals is speciaal ontwikkeld om droge handen te verzorgen. Je handen voelen direct zacht aan. De handcrème ruikt heerlijk en hoewel deze wat aan de dikke kant is, trekt hij snel in. De prijs-kwaliteitverhouding van het product is echt heel erg goed. We raden aan om de handcrème voor het slapen gaan op je handen te smeren, zodat je de volgende ochtend met poezelig zachte handen wakker wordt.

De beste biologische handcrème

De Weleda Handcrème Duindoorn herstelt, verkwikt en versoepelt de huid. De crème trekt snel in en heeft een frisse geur van citrusvruchten. Je moet wel van de geur houden, aangezien deze behoorlijk aan de sterke kant is. Wij zijn in ieder geval fan! De tube is praktisch en eenvoudig mee te nemen in je handtas. Het product is geschikt voor zeer droge handen en geeft een intensieve verzorging, bescherming aan handen en nagels.

De handcrème voor extreem droge en gebarsten handen

Voor de echte klussers! O’Keeffe’s Working Hands is een unieke samenstelling van vochtinbrengende ingrediënten om de gezondheid van je huid te verbeteren. Het verstevigt het vochtgehalte van de huid om beschadigde huid te herstellen.
Ook verwijdert het dode huidcellen en zorgt voor een betere opname van vocht en hydraterende ingrediënten. De crème creëert een beschermende barrière op het huidoppervlak. Het blikje bevat met 193 gram van de crème.

De vertrouwde handcrème

Wie kent ze niet? De fijne verzorgende producten van NIVEA. Het vertrouwde merk heeft ook een zeer effectieve handcrème. Deze rijke handbalsem herstelt onmiddellijk zeer droge en beschadigde handen en zorgt direct voor een verzachtend effect. De handcrème trekt snel in. Deze handbalsem komt in een prettig formaat, wat er voor zorgt dat hij makkelijk mee te nemen is in bijvoorbeeld een handtas. Het product heeft een fijne, maar niet te aanwezige geur.

De handcrème voor een intensieve behandeling

Ervan uitgaande dat je handen elke dag aan factoren van buitenaf worden blootgesteld, is het geen verrassing dat de huid op je handen acht keer sneller verouderen dan de huid op je gezicht. Botanische oliën, kruiden en bijenwas helpen om de huid zacht en glad te houden. De handcrème heeft een zoete geur welke het een favoriet voor een ieder maakt, van moeders tot klussers.

Het speciale ingrediënt van deze handcrème is zoete amandelolie, die koud geperst is uit de gedroogde pitten van de amandelboom. Deze middelzware olie is rijk aan oleïne glyceride oliezuur en linolzuur, eiwitten en vitaminen D, en is uitstekend geschikt voor de huid en nagels. Het potje bevat 85 ml handcrème.

Shopgids: Alles wat je moet weten over handcrèmes

Het is van groot belang dat je voordat je een handcrème koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

De tijd is de grootste vijand van je handen, gebruik producten die je huid beschermen.
(Bron: Sergejs Rahunoks: 25931259/ 123rf.com)

Waarom is het belangrijk om handcrème te gebruiken?

Zoals je weet zijn onze handen belangrijke lichaamsdelen die ons in staat stellen om veel dagelijkse activiteiten uit te voeren, zowel thuis als op het werk. Je zou kunnen zeggen dat ze ons eerste directe contact met de buitenwereld zijn, elke dag worden ze blootgesteld aan een heleboel externe factoren die schadelijk kunnen zijn, en we vergeten bijna altijd hoe belangrijk het is om er aandacht aan te besteden!

Bij de eerste tekenen van uitdroging van de huid is hydratatie de beste optie om de huid van je handen gezond te houden, en als je daar te lang mee wacht, is het mogelijk dat de huid er niet alleen droog uitziet, maar dat deze ook ernstig kan barsten en wonden kan veroorzaken. Het goede nieuws is dat het gebruik van handcrème snel, eenvoudig en goedkoop is.

Hoe werken handcrèmes?

De werking van een handcrème is, zoals ze zeggen, een fluitje van een cent. Om een geïnformeerde keuze te kunnen maken, is het evengoed belangrijk om te weten hoe dit soort lotion werkt. Handcrèmes zijn in de eerste plaats samengesteld om een beschermend laagje op de huid te creëren.

Deze bijna onmerkbare laag is op zich niet vochtinbrengend, omdat het onmogelijk is om water in de binnenkant van de huid te brengen behalve de meer oppervlakkige lagen. Dus wat is zijn functie? Dit laagje voorkomt transpiratie en minimaliseert zo het waterverlies. Natuurlijk kan een vochtinbrengende handcrème meer functies hebben, maar dit is de belangrijkste.

Wist je dat de huid van een man 20% dikker is dan die van een vrouw?

Welke bestanddelen moet een handcrème bevatten?

De samenstelling is één van de belangrijkste aspecten waarmee je rekening moet houden bij het kopen van een crème, we zullen hier later op terugkomen. Niet alle crèmes hebben dezelfde kwaliteit qua ingrediënten, dus het is essentieel om te weten waar je op moet letten als je naar de kleine lettertjes van dit product kijkt.

Een goede handcrème moet actieve bestanddelen bevatten die de huid echt voeden. Maar als je een bijzonder gevoelige huid of andere huidproblemen hebt, is het belangrijk dat je weet hoe je de ingrediëntenlijsten moet lezen op zoek naar parfums, parabenen of ftalaten.

Hieronder kun je een tabel zien met de ingrediënten die een goede handcrème moeten hebben:

Ingrediënten Effect
Water Normaal gesproken is water het belangrijkste bestanddeel van dit soort crèmes. Oliën en water worden in de formules geëmulgeerd en het water verdampt bij het aanbrengen op de huid.
Occlusieve stoffen Occlusieve stoffen behoren tot de meest controversiële, omdat ze meestal afkomstig zijn van petroleum. Hun functie is het creëren van het laagje waarover we eerder spraken om te voorkomen dat de huid vocht verliest.
Vochtinbrengende stoffen Helpen de luchtvochtigheid in de huid vast te houden. De meest voorkomende is glycerine, maar ook ureum of honing worden vaak gebruikt.
Verzachtende stoffen Ze laten de huid zacht aanvoelen na het aanbrengen van de crème en zorgen tevens voor een extra hydratatie die ideaal is voor de rijpere of zeer droge huid.
Vitaminen De meest voorkomende vitaminen in handcrèmes zijn A, C en E. Naast hydratatie vervagen ze littekens en stimuleren ze de collageenproductie.
Zuren Meestal wordt hyaluronzuur of melkzuur gebruikt. De functie ervan is om het verlies van hydratatie van de huid te voorkomen en de flexibiliteit te behouden.

Hoe en hoe vaak moet handcrème worden aangebracht?

Er is eigenlijk geen goede of verkeerde manier om handcrème aan te brengen. In het algemeen is het voor het aanbrengen van elk type crème aan te raden om eerst een kleine hoeveelheid te nemen en deze zachtjes in je handen te masseren. Je kunt bijvoorbeeld de lotion op de rug van de hand aanbrengen en over de rug van de andere hand wrijven.

Hoewel crème ook op de handpalmen kan worden aangebracht, is deze zone dikker en resistenter. De huid op de rug van de hand is kwetsbaarder en heeft minder talgklieren, waardoor de huid gemakkelijker uitdroogt. Het is belangrijk om je te concentreren op de bovenkant van de hand, vooral bij het aanbrengen van een crème met een zonbeschermingsfactor.

Er zijn verschillende uitvoeringen van de crèmes maar het belangrijkste is dat de inhoud aan je wensen voldoet.
(Bron: Maria Kovalets: 29268290/ 123rf.com)

Wat betreft de frequentie zijn daar geen regels voor, maar is aan te raden om in ieder geval één keer per dag handcrème aan te brengen. Het is het beste om het elke keer te gebruiken als je handen droog of ruw aanvoelen. Sommige mensen kunnen de behoefte hebben om de crême meerdere keren per dag te gebruiken. De beste tijd om handcrème aan te brengen is vlak voor het slapengaan.

Wat veroorzaakt een droge of schilferige huid op de handen?

Je zou kunnen zeggen dat er twee soorten factoren zijn die onze huid beschadigen. Aan de ene kant zijn er de interne factoren, zoals huidproblemen waar we aan kunnen lijden, waar we niet op in zullen gaan, omdat het medische kwesties zijn, en aan de andere kant zijn er de externe factoren die we al kort in voorgaande paragrafen hebben genoemd.

Hier zijn enkele van de externe factoren die een droge huid kunnen veroorzaken:

Externe elementen Effect
Soort water In feite is het type water een bepalende factor bij het vochtverlies. Hard water, zeer rijk aan mineralen zoals kalk, heeft de eigenschap onze huid uit te drogen. Dit komt omdat de mineralen die ze bevatten vocht uit handen en andere delen van het lichaam opnemen.
Handen wassen Hoe meer we onze handen wassen, hoe meer ze uitdrogen. Enerzijds verwijdert het wassen de natuurlijke talglaag van de epidermis, die dient om deze te beschermen. Aan de andere kant drogen de mineralen die in het water zitten – vooral als het water hard is – en de chemicaliën van de zeep de huid uit.
Dieet Een gezonde voeding, rijk aan voedingsmiddelen die gezonde oliën bevatten -zoals zalm, noten of avocado’s-, helpt onze huid elastisch en gehydrateerd te houden. Daarnaast is het noodzakelijk om voldoende water te drinken.
Klimaat we hebben het al eerder gehad over klimaatfactoren. Zowel koude als wind of zon halen het natuurlijke vocht uit de huid, dus is het essentieel dat we de schade aan onze handen herstellen met een geschikte vochtinbrenger.

Hoe kan ik voorkomen dat ik kloven of barstjes in mijn handen krijg?

Er zijn bepaalde factoren, zoals de klimatologische omstandigheden, waartegen we niet veel meer kunnen doen dan de gevolgen ervan te verzachten. Evenmin kunnen we veel doen als we werk hebben waarbij we veel met onze handen moeten doen. Er zijn echter maatregelen die we kunnen nemen om de uitdroging van onze handen tot een minimum te beperken, naast het aanbrengen van een vochtinbrengende crème.

Het is bijvoorbeeld ideaal om ongeveer acht glazen water per dag te drinken. Dit hangt af van elke persoon, maar twee liter is de gemiddelde hoeveelheid water die wordt aanbevolen. Bovendien is het aan te raden om handschoenen te dragen bij het afwassen of reinigen met agressieve chemische middelen. Als je een voedingstekort hebt, kun je ook vitaminesupplementen nemen.

Hoe kan ik een crème voor een rijpere huid kiezen?

Met het ouder worden, verandert de huid en krijgen onze handen andere behoeften. Het vochtverlies neemt met de jaren toe en het is noodzakelijk gebruik te maken van extras die ons helpen om dit te compenseren. Een goed advies om dit proces te vertragen is het dagelijks gebruik van zonbescherming op je handen.

Een rijpere huid heeft vaak handcrèmes nodig die vitaminen A, C en E bevatten, die vlekken verminderen en de productie van collageen bevorderen. Ook aanbevolen zijn zuren, zoals hyaluronzuur of melkzuur, die het verlies van hydratatie voorkomen en de elasticiteit van de huid bevorderen.

Veel crèmes bevatten al een zonnefilter.
(Bron: Ninamalyna: 56915010/ 123rf.com)

Wat kan ik doen als ik er niet van hou dat mijn handen vettig aanvoelen?

Er zijn veel mensen die geen handcrème gebruiken omdat ze het vette gevoel dat ze achterlaten op de huid niet verdragen. Bovendien hebben sommige mensen liever droge handen dan dat ze vet aanvoelen. Als dat het geval is, moet je weten dat dit gevoel kan worden vermeden door te kiezen voor lichtere crèmes, minder vettig of zelfs met een matte finish.

Daarnaast kun je ervoor kiezen om handcrème aan te brengen op tijdstippen van de dag waarop je ze niet gebruikt. Het is normaal dat je het niet prettig vindt om met plakkerige handen papierwerk uit te voeren, maar je kunt de lotion wel aanbrengen voordat je naar bed gaat, als je je handen nergens meer voor gaat gebruiken, zodat je geen last meer hebt van dat gevoel.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een handcrème om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de crème te vinden die het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de handcrème die je nodig hebt:

  • Formaat en aanbrengwijze
  • Huidtype
  • Ingrediënten
  • Zonnefactor (SPF)
  • Textuur

Formaat en aanbrengwijze

Er zijn evenveel formaten en aanbrengswijzen als er merken van handcrèmes zijn. In dit artikel hebben we vier producten gepresenteerd die in een tube worden aangeboden (wat het meest gangbaar is) en één die in een glazen pot wordt verkocht (wat het op één na meest voorkomende formaat is). Wat is praktischer voor jou? Dat is iets wat alleen jij kunt beslissen.

Normaal gesproken kiezen mensen die dagelijks handcrème gebruiken voor het tubeformaat, want deze zijn handiger om mee te nemen. Aan de andere kant, als je één van die mensen bent die alleen crème opdoet voordat je gaat slapen, maakt het je waarschijnlijk niet uit als het in een glazen of plastic potje zit.

Het is nooit te laat om je huid te verzorgen.

Huidtype

Niet iedereen heeft hetzelfde huidtype en niet elke huid heeft dezelfde behoeften. Natuurlijk reageren niet alle huidtypes op dezelfde manier op de externe stoffen waarover we het eerder hadden. Weet je welk type crème je moet gebruiken, afhankelijk van de behoeften van de huid van je handen? We vertellen het je hieronder:

Huidtype Aanbevolen crème
Droge of ruwe huid Handen die gewoon een droge of gedehydrateerde huid hebben, hebben een minder geconcentreerde crème nodig. Het doel is om die oppervlakkige beschadigingen te herstellen en een gezonde huidconditie te behouden.
Gebarsten huid en met duidelijke lijnen Gebarsten handen hebben een crème nodig die deze zones hydrateert en herstelt. Crèmes die natuurlijke oliën, zoals karitéboter, in hun formules hebben, zijn perfect.
Beschadigde huid met diepe kloven Dit is de ergste toestand waarin de huid van onze handen zich kan bevinden, hoewel het niet onherstelbaar is. Een beschadigde huid heeft een crème nodig met een regenererende en genezende werking.
Rijpe huid Ook de oudere huid heeft speciale zorg nodig. De SPF is van fundamenteel belang, net als de vitaminen en voedende ingrediënten die de elasticiteit van de verouderende huid herstellen.

Ingrediënten

Een andere factor waarmee rekening moet worden gehouden bij de aanschaf van een handcrème is de samenstelling ervan. Zoals je je kunt voorstellen, zullen je handen een crème nodig hebben die speciaal voor de behoeften van je huid is ontwikkeld. In ieder geval is het belangrijk dat je “lege” ingrediënten vermijdt en dat je op zoek gaat naar actieve bestanddelen zoals die we hiervoor beschreven hebben.

Drogere huiden moeten crèmes gebruiken met ingrediënten die vochtverlies voorkomen, zoals onder andere glycerine, ureum, albawas, glycine of natriumchloride. Gevoelige huiden, aan de andere kant, moet parfum, chemicaliën en parabenen vermijden en kiezen voor natuurlijke kalmerende ingrediënten, zoals haver, Aloë Vera, Centella Asiatica of goudsbloem.

Zonnefactor (SPF)

We mogen niet vergeten dat de handen, en vooral de rugzijde ervan, voortdurend worden blootgesteld aan zonnestraling. UV-stralen zijn de belangrijkste oorzaak van huidveroudering, wat leidt tot verlies van elasticiteit in de huid, duidelijke lijnen en donkere vlekken. Vergeet niet dat handen nooit de leeftijd kunnen verbergen.

Om deze verschijnselen te voorkomen, kies je voor een handcrème met onder andere een beschermingsfactor tegen de zon. Niet alle van hen hebben dat, omdat veel van hen zijn ontworpen om te worden aangebracht voor het slapengaan, maar het zal niet moeilijk voor je zijn om er één te vinden, aangezien steeds meer merken SPF in hun samenstellingen opnemen.

Het is belangrijk om je huid gehydrateerd te houden.
(Bron: Antonio Guillem: 81992366/ 123rf.com)

Textuur

Bij het kiezen van een crème is de juiste textuur voor jou van cruciaal belang, anders zal je deze waarschijnlijk gewoon niet gebruiken. Tegenwoordig zijn er lotions op de markt met allerlei soorten texturen: dikker, mousse, vloeibaar of zelfs in olie. Vraag jezelf af of in welke mate het vette gevoel op je handen je stoort en kies op basis hiervan.

Vergeet niet dat dikkere of romigere crèmes meestal meer hydraterend zijn. Als je erg last hebt van droge handen, kun je misschien beter kiezen voor een crème met een rijkere, voedzame textuur die langer nodig heeft om te absorberen en die je handen waarschijnlijk vetter laat aanvoelen maar waarbij je je handen weer zacht en gehydrateerd worden.

Samenvatting

Tot voor enkele jaren geleden was handcrème een product dat alleen om praktische redenen werd gebruikt en er was niet veel variatie. Er waren een paar traditionele merken, en iedereen gebruikte dezelfde. Tegenwoordig zijn er vele opties op de markt en elke optie is afgestemd op de specifieke behoeften van een huidtype.

We hopen dat onze shopgids je wat meer duidelijkheid heeft gegeven over handcrèmes en dat je nu beter weet waaraan je moet denken bij de aankoop van dit soort producten. Er zijn talloze mogelijkheden, en veel crèmes zijn van zo’n goede kwaliteit dat je niet de eerste de beste die je tegenkomt hoeft te kopen.

Vond je ons artikel over handcrèmes interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte handcrème kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Serezniy : 16620111/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies