Laatst bijgewerkt: 21-09-2021

Hier stellen we alle rue die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste rue voor jou te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je rue wilt kopen.
Belangrijk om te weten

Rue wordt ook wel wijnruit, kruisruit en genadekruid genoemd en komt uit het Middellandse Zeegebied. Het wordt al sinds de oudheid gebruikt en was een populaire geneeskrachtige plant in de Middeleeuwen.

 • Het heeft een sterke geur en kan gebruikt worden tegen gewrichts- en tandpijn.
 • Men zegt ook dat het helpt bij prikkelbaar darmsyndroom, bloedarmoede, hoge bloeddruk, astma en zwakke ogen.
 • Rue is fototoxisch en kan huidirritatie en brandwonden veroorzaken.
 • Het heeft ook een abortief effect en mag daarom niet gegeten worden tijdens zwangerschap en borstvoeding.
 • Gids: Vragen die je moet behandelen voor je wijnruit koopt

Wat is wijnruit?

Rue (Ruta graveolens) behoort tot het geslacht van de wijnruit. Het is ook bekend als wijnruit, wijnruit, dood kruid, genadekruid of als Gertrude’s kruid. Het is een specerij en sierplant en ook een traditioneel kruidengeneesmiddel. Het komt uit het Middellandse Zeegebied.

De soortnaam “graveolens” bestaat uit de Latijnse woorden gravis (sterk) en olere (reuk) en betekent een sterk of slecht ruikend, bitter kruid.

De naam “rue” is terug te voeren op de vroegere teelt van druiven. Na elke 10 wijnstokken werd steeds één wijnruit geplant.

Hoe ziet wijnruit eruit?

Rue is een halfheester. Zijn blauwgroene bladeren zijn verdeeld en hebben spatelvormige deelblaadjes. De bloemkroon is dofgeel tot geel. De kapselvruchten zijn bolvormig en hebben vier tot vijf compartimenten. Ze zijn 1 centimeter in doorsnee.

Wat doet rue?

Al in 1998 werden meer dan 200 ingrediënten ontdekt. De belangrijkste bestanddelen zijn in vier groepen verdeeld: Etherische olie, furanocoumarines, chinoline alkaloïden en flavonoïden. Het heeft een krampstillend effect, schijnt te kalmeren, de eetlust te stimuleren en de slaap te bevorderen. De rutine die het bevat heeft een ontstekingsremmende werking. Bovendien wordt wijnruit gebruikt tegen winderigheid, hoge bloeddruk, prikkelbare maag, jicht, prikkelbare darm en stoornissen in de bloedsomloop. van

Rue kompressen wordt gezegd dat ze helpen bij huidziekten, zweren, reuma, wonden en gewrichtsklachten, want het verlicht de pijn en bevordert de bloedsomloop. Rue werd in het verleden ook gebruikt tegen de pest en longziekten.

Men gelooft dat wijnruit het immuunsysteem versterkt. Volgens studies bevorderen alcoholische extracten van de planten de vorming van antilichamen en lymfocyten. Rue thee wordt aanbevolen bij nerveuze hartklachten, menstruatiepijn en bloedarmoede. Zwakke ogen en oogontstekingen kunnen ook met ruta behandeld worden. Hildegard von Bingen raadde wijnruit aan bij opvliegers.

Rijstthee is maar één manier om van de effecten van wijnruit te profiteren. De gedroogde bladeren worden over heet water gegoten, afgetapt en de thee wordt dan gedronken. (Image source: pixabay.com / Couleur)

Tegenwoordig is het niet meer zo populair als geneesmiddel omdat het twijfelachtige ingrediënten bevat en een overdosis schadelijk is voor de gezondheid. In de Italiaanse keuken worden de bladeren van wijnruit gebruikt om groenten, kaas en vette vleesgerechten op smaak te brengen, omdat het zware gerechten verteerbaarder maakt.

Rue crème wordt op de lendenstreek aangebracht om te ontspannen. Het kan ook helpen bij gewrichts- en lage rugpijn en bij ligamentproblemen. Rue crème wordt als goed verdraagbaar beschouwd en wordt twee tot drie keer per dag op de plek gesmeerd.

Hier volgt weer een korte tabel van de effecten:

Scope action
Eyes Anti-inflammatory, strengths visual acuity
Joints and lower back Anti-inflammatory, analgetic
Head Analgetic
Stomachic Antispasmodic
Skin Wound cleansing and wound healing

Daarnaast wordt wijnruit gebruikt in de vorm van etherische olie voor aromatherapie en huidverzorging. Zoals de meeste etherische oliën moet wijnruitolie verdund worden voor ze gebruikt wordt. De etherische olie heeft een zeer hoog ketongehalte en mag alleen gebruikt worden als je een goede kennis van kruiden hebt, anders kan het leiden tot keelontsteking, maagproblemen en andere kwalen.

Is wijnruit gevaarlijk?

In principe raden we aan om wijnruit pas te gebruiken na deskundig advies van een arts of apotheker.

Rue is fototoxisch, wat betekent dat het door de fucocumarines bij veel mensen een hoge lichtgevoeligheid en huidirritatie veroorzaakt. Het aanraken van wijnruit in sterk zonlicht kan brandblaren, huidirritatie en huidverkleuringen veroorzaken. Oogst ze daarom vroeg in de ochtend of laat in de avond.

Je moet de plant niet overdag oogsten, want dat kan pijnlijke huidirritaties veroorzaken. De beste manier om je te beschermen is handschoenen te dragen. Licht contact met de plant zou niet gevaarlijk moeten zijn. (Foto bron: 123rf.com / 39435290)

De etherische olie van wijnruit heeft invloed op het centrale zenuwstelsel. Hogere doses van de olie veroorzaken slaperigheid, ontsteking in de maagstreek, vergiftigingsverschijnselen en zwelling van de tong en het strottenhoofd.

Rue mag niet gebruikt worden tijdens zwangerschap of borstvoeding. De oliën die erin zitten kunnen leiden tot vasodilatatie, verhoogde weeën en miskramen, waarom men in Frankrijk rue ook wel het kruid van de mooie meisjes noemde.

Bij inname van hogere doses over een langere periode kan wijnruit leiden tot uitputting, slaperigheid, leverbeschadiging en zelfs de dood.

Wat zijn de alternatieven voor wijnruit?

Bijvoet heeft een antibacteriële, kalmerende, circulatoire, digestieve en arbeidsbevorderende werking. De reden hiervoor zijn de bittere stoffen, looistoffen en etherische oliën, zoals kamfer en tujon. Men zegt ook dat het een krampstillend effect heeft en helpt tegen winderigheid, maag- en darmstoornissen en rusteloosheid.

Naam werking
Bijvoet Antibacterieel, kalmerend, stimuleert bloedsomloop, spijsvertering en arbeid, verlicht krampen
Alsem Eetlustopwekkend, spijsverteringsbevorderend
Smeerwortel Pijnstillend, ontstekingsremmend, decongestivum, wondreinigend, wondhelend, stimuleert bloedsomloop

Bovendien bevat alsem ook bittere stoffen die de spijsvertering stimuleren en de eetlust verhogen. De bittere stoffen prikkelen de smaakpapillen en er komt speeksel en maagzuur vrij. In de maag zorgen ze ervoor dat bepaalde spijsverteringshormonen en galzuren vrijkomen.

Smeerwortel is alleen voor uitwendig gebruik. De plant heeft pijnstillende, ontstekingsremmende, ontzwellende, wondreinigende, wondhelende en bloedsomloop stimulerende effecten.

Het wordt gebruikt bij kneuzingen, verrekkingen, gewrichts- en spierpijn, rugpijn en verstuikingen. Er zijn smeerwortelcrèmes, zalven en komfoorkompressen.

Besluit: Welke soorten wijnruit zijn er en welke is geschikt voor mij?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende soorten wijnruit:

 • Geperste wijnruitkorrels
 • Thee
 • Ampullen wijnruit
 • Druppels wijnruit

In het volgende gedeelte laten we je kennismaken met de hierboven genoemde soorten wijnruit om je te helpen beslissen.

Wat zijn de voor- en nadelen van rue pellets?

Door hun speciale persprocédé hebben geperste pellets geen coatings nodig. Ze bevatten dus geen additieven en zijn de meest natuurlijke manier om actieve stoffen te consumeren. Geperste pellets lossen sneller op en werken sneller omdat ze niet gecoat zijn.

Voordelen
 • Geen toevoegingen
 • Lost snel op
 • Compact
Nadelen
 • Duur
 • Niet overal verkrijgbaar

Je geniet nog steeds van de voordelen van een tablet. Je kunt ze precies portioneren en overal mee naartoe nemen. De meeste persingen zijn bedoeld om door te slikken, andere om op te zuigen. Rue persingen worden puur gegeten of over voedsel gestrooid.

Wat zijn de kenmerken van rozenthee en wat zijn de voor- en nadelen?

Rue thee wordt gemaakt van gedroogde wijnruit. Als je theebladeren gekocht hebt, moet je zoveel gebruiken als de fabrikant aanraadt. De dosering verschilt echter ook naar gelang de ziekte.

Voordelen
 • Niet zo duur
 • Interessante smaak
 • Veganistisch en vegetarisch
Nadelen
 • Dosering niet gemakkelijk
 • Niet altijd van hoge kwaliteit

Soms wordt een theelepel of eetlepel gebruikt. Laat de thee een paar minuten trekken en zeef. Let op: je moet niet meer dan drie kopjes per dag drinken.

Wat zijn de voor- en nadelen van rue ampullen?

Rue is een ingrediënt in ampullen. Bij acute aandoeningen wordt 1-2 ml ingespoten. Alleen na overleg met een homeopathisch therapeut mag de toepassing langer dan een week duren.

Voordelen
 • Snel effect
 • Niet erg duur
 • Nauwkeurige dosering
Nadelen
 • Ongeschikt voor kinderen
 • Vaak alleen in de apotheek
 • Moeilijk te vinden

Dit geldt ook voor kinderen onder de 12 jaar. Omdat de meeste ampullen geregistreerde homeopathische geneesmiddelen zijn, zijn ze ook vaak bij apotheken verkrijgbaar.

Wat zijn de eigenschappen van wijnruitdruppels en wat zijn de voor- en nadelen?

Rue druppels bevatten een alcoholisch extract van het wijnruitkruid en zijn bestemd voor oraal gebruik. Als het nodig is neem je 2 tot 3 keer 10 tot 20 druppels verdund met water.

Voordelen
 • Exacte dosering
 • Hoog geconcentreerd
 • Verkrijgbaar in veel online winkels
Nadelen
 • Kruidenkennis noodzakelijk
 • Ongeschikt voor kinderen
 • Druppels van hoge kwaliteit zijn duur

Veel druppels hebben een hoog alcoholgehalte van ca. 66% vol. Online zijn druppels gemakkelijker te vinden dan ampullen en ze zijn ook duurder.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om rue producten te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om rue producten te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald product met wijnruit geschikt voor je is of niet.

Samengevat zijn dat:

 • Herkomst
 • Dosering
 • Verpakking
 • Houdbaarheid
 • Additieven
 • Doelgroep

In de volgende paragrafen leggen we je uit wat belangrijk is bij de afzonderlijke criteria.

Oorsprong

Rue komt voor in Zuid-Europa, in het oostelijk Middellandse-Zeegebied en op het Balkanschiereiland. In Engeland, Duitsland en Zwitserland wordt het al sinds de Middeleeuwen gekweekt. Hij komt ook voor in New England. In het algemeen groeit de plant op droge, stikstof-zoute en kalkrijke kleigrond.

De volgende video geeft je een overzicht van waar wijnruit vandaan komt en wat je erover moet weten:

Hoewel er geen informatie is over kwaliteitsverschillen tussen wijnruit uit verschillende landen, kan de herkomst van wijnruit toch een belangrijke rol spelen voor milieubewuste mensen, omdat het vervoer van de plant schadelijk is voor het milieu.

Dosering

Etherische oliën zijn meestal sterk geconcentreerd. Zelfs gedroogde wijnruit mag je maar in kleine hoeveelheden gebruiken. Hier is de precieze dosering echter moeilijk.

De rue crème is ook verkrijgbaar in combinatie met alsem. De crèmes en zalven zijn meestal heel klein, dus overdosering is vrij onwaarschijnlijk.

Verpakking

Etherische olie is gevuld in kleine glazen flesjes, die kwetsbaar zijn. De olie kan er tijdens het transport uitlekken. Crèmes van wijnruit worden verpakt in plastic of glazen potjes, terwijl gedroogde wijnruitbladeren vaak in zakjes van levensmiddelenfolie zitten. Welke verpakking goed is hangt af van je eigen voorkeur.

Houdbaarheid

Etherische oliën moeten zo mogelijk op een donkere en koele plaats bewaard worden om een lange houdbaarheid te verzekeren. De meeste etherische oliën gaan gemiddeld 2-3 jaar mee. Als de olie onaangenaam ruikt of licht ranzig is, moet je hem weggooien.

Crèmes kunnen sneller bederven door ziektekiemen, dus haal de crème liever uit de pot met een schone spatel dan met je vingers. (Image source: 123rf.com / 97402664)

De houdbaarheid van crèmes varieert van product tot product, dus je moet de houdbaarheidsdatum op het potje controleren.

Toevoegingen

Als je etherische olie gebruikt, let er dan op dat het 100% natuurlijke etherische olie aetheroleum is. De gedroogde bladeren en stengels moeten ook van hoge kwaliteit zijn en geen toevoegingen bevatten.

Doelgroep

Omdat wijnruit in grotere hoeveelheden giftig is, moet het met voorzichtigheid ingenomen worden. Zoals reeds gezegd heeft het een abortieve werking, dus zwangere vrouwen en zogende moeders kunnen beter geen wijnruit consumeren.

In principe moet je je goed informeren voor je het gebruikt en in het beste geval een homeopathisch arts raadplegen.

Het homeopathische middel Ruta graveolens kan ook pijn bij kinderen verlichten en het genezingsproces versnellen. Wietproducten met alcohol zijn echter niet geschikt voor kinderen.

Beeldbron: pixabay.com / Justugly

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies