Onze selectiecriteria
Welkom bij onze grote lipgloss test 2021. Hier stellen we alle lipglosses voor die we getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.
We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste lipgloss voor jou te vinden.
Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je lipgloss wilt kopen.
Inhoud
- 1 De belangrijkste feiten in het kort
- 2 Lipgloss: Onze selectie
- 3 Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je lipgloss koopt
- 4 Besluit: Welke soorten lipgloss zijn er en welke is geschikt voor jou?
- 4.1 Wat zijn de kenmerken van een lipgloss in flesvorm en wat zijn de voor- en nadelen ervan?
- 4.2 Wat onderscheidt een lipgloss in een groenblauwe vorm en wat zijn de voor- en nadelen?
- 4.3 Wat zijn de onderscheidende kenmerken van een lipgloss in tubevorm en wat zijn de voor- en nadelen?
- 4.4 Wat onderscheidt een lipgloss in stickvorm en wat zijn de voor- en nadelen?
- 5 Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om lipglosses te vergelijken en te evalueren
- 6 Interessante feiten over lipgloss
De belangrijkste feiten in het kort
- Lipglosses zijn geschikt voor iedereen die graag iets onopvallends heeft voor dagelijks gebruik, want ze zijn meestal niet sterk gepigmenteerd en geven dus niet echt kleur af.
- Als je een lipgloss koopt, moet je altijd letten op de ingrediënten in het product. Tegenwoordig bevatten veel cosmetische producten, ook lipglosses, stoffen die er niet in zouden mogen zitten.
- Omdat lipglosses nogal plakkerig van consistentie zijn en alleen een glanzend resultaat op de lippen achterlaten, zijn ze niet noodzakelijk iets voor alle beautyliefhebbers. Probeer anders een subtiele lippenstift.
Lipgloss: Onze selectie
Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je lipgloss koopt
Hoeveel kost lipgloss?
Je kunt een lipgloss kopen met een betrekkelijk klein budget. Dus als je niet zoveel geld wilt investeren, raad ik je aan om gewoon in een drogisterij rond te kijken. Je kunt een relatief goede lipgloss krijgen voor zo weinig als 1,50 euro.
Als je echter iets meer geld hebt en het wilt uitgeven, bieden parfumerieën zoals Douglas niet alleen een ruime keuze aan lipglosses, maar ook hoogwaardige lipglosses van bekende merken voor 20 euro en meer.
Wat zijn de ingrediënten van lipgloss?
De mate waarin de volgende ingrediënten in een lipgloss verwerkt zijn hangt af van de individuele fabrikant en kan niet als algemene regel gesteld worden.
- Er kunnen verschillende oliën, vetten en wassen gebruikt worden, zoals castorolie, bijenwas, candellilawas, arganolie, enz.
- Vitamine E
De hierboven genoemde ingrediënten dragen in meer of mindere mate bij tot het hydrateren van je lippen en laten ze glanzen.
- Kiezelzuur
- Diethylftalaat (DEP)
- Polybuteen
- Silica Dimethyl Silylaat
- Tocoferyl Acetaat
- Phenoxyethanol
Deze ingrediënten zouden kritisch kunnen zijn, maar zekerheid is er helaas niet. Indien mogelijk moeten deze stoffen vermeden worden, want er is nog steeds een gezondheidsrisico.
- CI 77163
- Natrium Sacharine
- Dextrinepalmitaat (palmolie)
Deze drie ingrediënten zijn schadelijk of zelfs kankerverwekkend en mogen niet in cosmetica gebruikt worden. Vermijd ze dus zo veel mogelijk, niet alleen in lipproducten maar ook in andere producten.
Toen was de formule nog erg stroperig, zodat lippenstift moeilijk aan te brengen was. Er was ook het probleem van de duurzaamheid, die niet erg lang was. Intussen is dit probleem opgelost door polymeren toe te voegen!
Besluit: Welke soorten lipgloss zijn er en welke is geschikt voor jou?
In principe kun je onderscheid maken tussen vier verschillende soorten lipgloss
- Lipgloss in flesje met applicator
- Lipgloss in kegelvorm
- Lipgloss in tubevorm
- Lipgloss in stickvorm
Lipgloss doet de lippen voller en stralender lijken door de vloeibare consistentie en glanzende eigenschappen. Om het beste uit het product te halen, is een goede behandeling van cruciaal belang. Om een langdurig resultaat te krijgen kun je ook een primer aanbrengen voordat je de glans gebruikt.
In het volgende gedeelte gaan we dieper in op de hierboven genoemde soorten lipgloss. Met een lijst van voor- en nadelen, proberen we je te helpen een beslissing te nemen.
Wat zijn de kenmerken van een lipgloss in flesvorm en wat zijn de voor- en nadelen ervan?
Lipgloss in flesjes is de meest voorkomende soort. Het is vaak bijzonder vloeibaar en glanzend. Met het applicatorsponsje kun je het product gemakkelijk en precies aanbrengen, waar je ook bent. Je hoeft geen extra kwasten te gebruiken of je vingers vuil te maken.
Om het resultaat nog te versterken, kun je je lippen omlijnen met een bijpassend contourpotlood. Je kunt de gloss ook over een lippenstift aanbrengen. Houd er rekening mee dat het sponsje op de applicator de kleur van de lippenstift absorbeert.
Wat onderscheidt een lipgloss in een groenblauwe vorm en wat zijn de voor- en nadelen?
Lipgloss in een groenblauwe kleur is meestal iets compacter van consistentie. Bij deze variant heb je beslist extra uitrusting nodig. Je kunt de glans aanbrengen met een wegwerpapplicator, een make-up kwastje of met je vingers.
Als je een vinger gebruikt om het glansmiddel aan te brengen, moet je van tevoren je handen wassen om de inhoud van de kegel hygiënisch te houden. Deze lipgloss is echter niet aan te bevelen voor onderweg en spontane lipmake-up touch-ups.
Wat zijn de onderscheidende kenmerken van een lipgloss in tubevorm en wat zijn de voor- en nadelen?
Lipgloss in tubes was bij de marktintroductie erg populair bij de jongere generatie. Het komt meestal in een plastic bakje met een klein gaatje aan de bovenkant.
In principe is het gemakkelijk te gebruiken. Maar nauwkeurig werken is niet altijd mogelijk. De mondhoeken zijn moeilijk te raken met de buis. Ook kun je, als je te hard drukt, te veel van de gloss op je lippen aanbrengen. Daarom is het beter voorzichtig te werken of een extra wegwerpapplicator te gebruiken.
Als je je lippen alleen een lichte glans wilt geven, is dit een goede keuze. Als je de glans over een lippenstift wilt aanbrengen, kun je het beste een deppende beweging maken om een mooi resultaat te krijgen.
Wat onderscheidt een lipgloss in stickvorm en wat zijn de voor- en nadelen?
Lipgloss in potloodvorm is er zowel in lipstickvorm als in een potlood om te slijpen. Nieuw gekochte producten kunnen gemakkelijk en nauwkeurig aangebracht worden. Ze zijn ook goed voor onderweg. Voor de klassieke potloodvorm zul je vroeg of laat een geschikte puntenslijper moeten aanschaffen. Conventionele slijpers zijn zelden geschikt voor dit doel, vanwege de consistentie en de grootte van de glans.
Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om lipglosses te vergelijken en te evalueren
In het volgende wil ik je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om lipglosses te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald model geschikt voor je is of niet.
Samengevat zijn dat:
- de kleur
- Minerale oliën en/of andere schadelijke stoffen
- verzorgende ingrediënten
- vegan
- Duurzaamheid
In het volgende kun je meer lezen over de afzonderlijke aankoopcriteria.
Kleur
In tegenstelling tot lipsticks zijn lipglosses vaak niet zo gepigmenteerd, omdat de nadruk ligt op glans en niet op een sterk gepigmenteerde kleur. Niettemin vindt iedereen die zijn kleuren graag subtieler heeft, zeker wat hij zoekt in lipglosses.
Roze, abrikoos, beige en alle bijpassende tinten zijn de meest populaire kleuren als het om lipgloss gaat. Zoals reeds gezegd is de kleur slechts een toevoeging, want de nadruk moet vooral liggen op de glanzende lippen, wat weer maakt dat een lipgloss geschikt is voor dagelijks gebruik en niet meer in een handtas mag ontbreken.
Minerale oliën en/of andere schadelijke stoffen
Net als in andere cosmetische producten zitten er helaas ook in lipgloss meer of minder gevaarlijke ingrediënten. Wat of hoeveel er precies in de verschillende lipglosses zit, hangt af van de afzonderlijke fabrikanten.
Jij, ik en eigenlijk wij allemaal zouden meer aandacht moeten besteden aan wat er in een product zit en ons niet alleen laten verblinden door het uiterlijk, want het is ook mogelijk zonder deze schadelijke ingrediënten!
Minerale olie, bijvoorbeeld, wordt in de cosmetica-industrie gebruikt omdat ze bijzonder goedkoop en duurzaam is, maar ze bestaat uit twee fracties die verschillende gezondheidsrisico’s inhouden: MOSH (verzadigde petroleumkoolwaterstoffen) zijn niet zo riskant als MOAH (aromatische petroleumkoolwaterstoffen), die op hun beurt als mogelijk kankerverwekkend zijn ingedeeld.
Vaak wordt echter niet direct vermeld dat het product een minerale olie is; in plaats daarvan worden andere benamingen gebruikt: Cera Microcristallina, Ceresine, Minerale Olie, Ozokeriet, Paraffine, Paraffinum Liquidum, Petrolatum - vermijd dus zeker de zojuist genoemde stoffen!
Je vindt een gedetailleerde lijst met alle schadelijke informatie in de gids.
Voedende ingrediënten
De glans op de lippen die een lipgloss achterlaat is niet alleen mooi, er zitten vaak ook veel, meer of minder, voedende stoffen achter.
Deze bevatten ingrediënten zoals arganolie en bijenwas die je lippen hydrateren en ze tegelijk mooi laten glanzen.
Het is vaak erg moeilijk om uit te zoeken welke stoffen er precies in een lipgloss zitten en vooral, welke ervan goed zijn en welke je beter kunt vermijden. Als je het niet zeker weet, kijk dan even op het internet, want daar vind je bijna altijd alle relevante informatie die je nodig kunt hebben.
Vegan
De veganistische levensstijl is momenteel erg populair, maar veel mensen weten niet eens dat de meeste lipglosses dierlijke ingrediënten bevatten, en daarom is het zo belangrijk dat ik dit punt nader aan je uitleg.
Mogelijke dierlijke ingrediënten in lipglosses
- Bijenwas: Wordt vaak gewoon “was” genoemd.
- Hyaluronzuur: Oorspronkelijk gewonnen uit hanenkammen, maar wordt tegenwoordig bijna uitsluitend biotechnologisch geproduceerd.
- Karmijn / cochenille / CI 75470: Een rood pigment verkregen uit cochenilleschub-insecten.
Deze stoffen zijn uit den boze voor mensen die een veganistische levensstijl aanhangen, maar dat betekent niet automatisch dat al deze stoffen slecht zijn. Of het voor jou persoonlijk belangrijk is en je er aandacht aan besteedt of wilt besteden is jouw beslissing. Het motto is dus: Veganistisch is goed, maar het hoeft niet per se.
Houdbaarheid
Lipglosses staan niet bepaald bekend om hun lange houdbaarheid, maar er zijn een paar punten waar je op kunt letten om het resultaat op je lippen langer houdbaar te maken.
Zorg er allereerst voor dat je je lipgloss zo veel mogelijk op een koele, donkere plaats bewaart. Als je je lipgloss veel in de zon laat liggen, verandert de textuur en dat beïnvloedt de houdbaarheid.
Je moet ook naar de verpakking kijken als je lipgloss koopt, want die is meestal voorzien van een etiket dat aangeeft of de houdbaarheid gegarandeerd is. Na eten, drinken of zoenen moet je de lipgloss altijd opnieuw aanbrengen, want de meeste lipglosses zijn niet watervast en niet zoenbestendig.
Interessante feiten over lipgloss
Kun je je eigen lipgloss maken?
Ja. Als de lipglosses in een drogisterij of parfumerie je niet helemaal aanstaan, kun je in een paar stappen gemakkelijk je eigen lipgloss maken. Alles wat je nodig hebt is het volgende
- een oude lippenstift die je niet meer gebruikt
- Vaseline of een ander vet zoals kokosolie
- natuurlijke smaakstoffen zoals roos of vanille (optioneel)
- Honing
Meng eerst 2 eetlepels vaseline met je oude lippenstift en wat honing. Als je alles goed gemengd hebt, verwarm je het nog dikke vaste mengsel boven een heet waterbad tot het vloeibaar is. Giet het dan gewoon in een klein potje en laat het afkoelen - en je zelfgemaakte lipgloss is klaar!
Welke alternatieven zijn er voor lipgloss?
Omdat lipgloss een nogal plakkerige consistentie heeft en het resultaat altijd glanzend is, is dit product niet geschikt voor iedereen. Een alternatief zou een licht gepigmenteerde lippenstift zijn die je lippen een vleugje kleur geeft en toch voedend is. Wil je echter kleur helemaal vermijden, waarom dan niet gewoon een lippenbalsem proberen? Zoals je ziet is er een product voor iedereen.
Fotocredits: Pixabay.com / 6335159