Laatst bijgewerkt: 21-09-2021

Welkom bij onze grote kelp test 2022. Hier presenteren we alle kelp producten die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste kelpproduct voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je kelp wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Kelp is een bruine alg die als voedingssupplement wordt aangeboden vanwege zijn vitaminerijke inhoud.
 • Kelp beschermt en helpt bij verschillende ziekten en kwalen.
 • Dit is grotendeels te danken aan het hoge jodiumgehalte.
 • Kelppreparaten worden aangeboden als tabletten, capsules of poeder.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je kelp koopt

Wat is kelp?

Kelp is eetbare bruine alg die, vanwege zijn bijzondere eigenschappen, ook als voedingssupplement in de vorm van een extract wordt aangeboden.

Kelp wordt een superfood genoemd omdat het een versterkend effect heeft op het organisme en een onevenredige hoeveelheid vitaminen en sporenelementen bevat.

Kelp – De algen zijn rijk aan vitaminen, mineralen en sporenelementen. (Beeldbron: 123rf.com / Daniel Poloha)

Zulke zeewieren worden vooral gekweekt in koele kuststreken en zijn inheems in het noorden van de Stille Oceaan. Kelp wordt bijvoorbeeld gevonden op de kusten van Canada, Groenland of Zweden.

De zeeplant wordt ook in de keuken gebruikt. Het is vooral populair in de Aziatische keuken. Daar wordt kelp vaak gebruikt als hoofdbestanddeel van vette salades.

In Europa is kelp nog niet zo populair, maar de vraag neemt toe naarmate meer en meer mensen overtuigd raken van de geneeskrachtige eigenschappen ervan.

Waar is kelp goed voor?

Kelp is bijzonder rijk aan voedingsstoffen en heeft daardoor een zeer breed scala aan toepassingen. Dit komt onder andere door zijn hoge jodiumgehalte. In de volgende tabel laten we je zien bij welke ziekten of kwalen kelp kan helpen of voorkomen. (1)

Ziekte/klacht Kelp
Ontsteking Kelp heeft een vitaliserende en ontstekingsremmende werking. Dit komt door het hoge jodiumgehalte, de B-vitamines en de fucoidanen die het bevat
Eetlust De voedingsvezel alginaat in kelp vermindert de vetopname en is in staat uw stofwisseling te stimuleren. Bovendien zou de flucoxanthine in het bruinwier gewichtsverlies ondersteunen
Hypothyreoïdie Vermoeidheid, gewichtstoename of een verhoogd cholesterolgehalte zijn waarschijnlijk bekend bij de meeste mensen met hypothyreoïdie. De oorzaak is vaak een groot jodiumtekort. Dit kan worden tegengegaan met de jodiumrijke algen, maar men moet voorzichtig zijn
Ziekte van Lyme De ziekte van Lyme is een besmettelijke ziekte die meestal wordt overgebracht door teken. De veroorzaker van de ziekte van Lyme is de Borrelia bacterie. Volgens studies is kelp in staat om 2 van de 3 vormen van Borrelia bacteriën te remmen of te bestrijden (spirocheet vorm en biofilm bacteriële vorm)
Haaruitval Een gebrek aan mineralen en sporenelementen kan leiden tot haaruitval. Een tekort aan jodium leidt in veel gevallen ook tot haaruitval. Kelp helpt je om je vitaminebalans weer in balans te brengen en zou de haargroei bevorderen
Histamine-intolerantie De jodium in kelp remt het vrijkomen van histamine
Ontgiftingskuur Naast jodium, vitaminen en mineralen bevat kelp ook antioxidanten. Deze zijn in staat om een teveel aan vrije radicalen te verminderen
Osteoporose Kelp is ook in staat om osteoporose te voorkomen.Het calcium en fucoidan in kelp helpen tegen botverlies, het magnesium en vitamine K stimuleren de botvorming

In de video hieronder kun je beluisteren waarom kelp een superfood genoemd wordt.

Zoals uit de tabel hierboven blijkt, is kelp nuttig bij verschillende kwalen en dient het ook als preventief middel tegen sommige ziekten.

Het vitaminerijke supervoedsel zorgt ook voor een gezonde huid en voorkomt hart- en vaatziekten. Hollywoodsterren zweren al lang bij de wonderbaarlijke werking van kelp. (2)

Voor wie is kelp geschikt?

De genezende werking van kelp is geschikt voor de grote meerderheid van de mensen.

Mensen met schildklieraandoeningen moeten een arts raadplegen alvorens kelp te nemen en de doseringsaanbevelingen van de betreffende fabrikant volgen.

Kelp kan ook vers gegeten worden en maakt deel uit van de traditionele Aziatische keuken. (Image source: 123rf.com / David Kadlec)

Zwangere vrouwen en vrouwen die nog borstvoeding geven kunnen beter geen gebruik maken van kelp, omdat het de hormoonhuishouding kan veranderen en dat kan bijwerkingen hebben voor moeder en kind.

Wat zijn de ingrediënten van kelp?

Zoals al gezegd is, is kelp zeer rijk aan voedingsstoffen. Om je te laten weten welke ingrediënten kelp bevat, tonen we je hier een lijst: (1)

 • Jodium
 • Kalium
 • Selenium
 • Natrium
 • Zwavel
 • Koper
 • Zink
 • Calcium
 • Mangaan
 • Magnesium
 • Vitaminen (A, B1, B3, B5, B6, B9, B12, C en E)

Waar kun je kelp kopen?

Als voedingssupplement vind je kelp waarschijnlijk in sportvoedingswinkels. Je vindt het ook in drogisterijen en natuurgeneesmiddelenwinkels.

Kelp vind je vooral op Aziatische markten.

Een aantal Aziatische markten verkoopt ook kelp. Meestal in gedroogde vorm, als vlokken of vacuüm verpakt.

Als je een volledig overzicht wilt krijgen van het aanbod van verschillende kelpproducten, moet je op het internet kijken. Hier heb je het voordeel dat je de prijzen en de ervaringen van andere klanten kunt vergelijken.

Heeft kelp bijwerkingen?

Een overdosis kelpproducten kan bijwerkingen veroorzaken door het hoge jodiumgehalte. Overmatige jodiumconsumptie beschadigt de schildklier en kan leiden tot hyperthyreoïdie of hypothyreoïdie. (3)

Daarom raden we je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet te overschrijden.

Als je meer wilt weten over de mogelijke bijwerkingen van kelp, kijk dan eens naar de volgende video.

De Duitse Voedingsvereniging beveelt voor adolescenten en volwassenen een dagelijkse jodiuminname aan van 180 tot 200 µg (afhankelijk van de leeftijd).

Hoe smaakt kelp?

Natural kelp heeft een pittige zeesmaak en is knapperig. Je zult de kelpsupplementen in capsule- of tabletvorm nauwelijks kunnen proeven. Kelp in poedervorm is ook geschikt om op smaak te brengen.

Wat zijn de alternatieven voor kelp?

In de volgende tabel laten we je zien welke alternatieven er voor kelp zijn die op de werking van kelp lijken:

Blaaswier

Blaaswier is een andere jodiumleverancier van de bruine algensoorten en is min of meer het kleine broertje van kelp, ook al behoort blaaswier tot een ander geslacht.

Net als kelp is de genezende werking van blaaswier vooral te danken aan zijn jodiumgehalte, en daarom is het een optimaal alternatief.

Chlorella

Chlorella wordt beschouwd als een groene detox alg en heeft deze naam meer dan verdiend. De plant slaagt erin zware metalen en andere schadelijke stoffen in ons organisme te mobiliseren en ze naar buiten te transporteren.

Rode algen

Rode algen hebben een lager jodiumgehalte dan bruine algen zoals kelp, maar je lichaam profiteert nog steeds van de rijkdom aan vitaminen en mineralen.

Visolie

Als je geen last hebt van een visallergie of om andere redenen geen dierlijke producten hoeft te vermijden, zijn visoliecapsules (omega-3 visoliecapsules) een optimaal algen-alternatief.

Omdat vissen de algen eten, bevatten ze dezelfde gezonde vetten die zorgen voor een normale hersen- en hartfunctie.

Boerenkool

Boerenkool bevat magnesium en calcium, maar bevat mogelijk geen jodium. Toch blijft boerenkool een belangrijk onderdeel van een evenwichtige voeding, omdat het, in tegenstelling tot kelp, overal verkrijgbaar is.

Spirulina

Spirulina is ook een onderwaterplant als kelp en behoort tot de blauw-groene algenfamilie. Vergeleken met kelp is spirulina rijker aan mineralen en kan het bogen op hogere eiwitgehalten.

Net als kelp wordt spirulina gebruikt voor de hierboven genoemde en andere ziekten / kwalen.

Wakame

Wakame, een andere soort bruine alg, bevat ongeveer dezelfde ingrediënten als kelp, maar de waarden zijn niet helemaal zo hoog. Toch wordt wakame beschouwd als een geschikt alternatief voor kelp.

Besluit: Welke soorten kelppreparaten zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een kelppreparaat wilt kopen, zijn er 3 alternatieven waaruit je kunt kiezen:

 • Kelp in tabletvorm
 • Kelp in capsulevorm
 • Kelp in poedervorm

In de volgende paragrafen laten we je de voor- en nadelen van elke presentatievorm zien om je te helpen beslissen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van kelp in tabletvorm?

Kelptabletten zijn uiterst populair omdat ze op de breukpunten gemakkelijk te breken zijn, waardoor ze gemakkelijk te doseren en gemakkelijker door te slikken zijn.

Voordelen
 • Gemakkelijk te splitsen
 • Geschikt voor veganisten/vegetariërs
Nadelen
 • Bevatten vaak scheidingsmiddelen

Het is ook gunstig dat de tabletten geschikt zijn voor veganisten of vegetariërs. Het enige nadeel van tabletten met kelp is dat ze vaak scheidingsmiddelen zoals magnesiumstearaat bevatten.

Wat zijn de voordelen en nadelen van kelp in capsulevorm?

Kelp capsules worden ook door veel fabrikanten aangeboden. Ze zijn door hun omhulsel heel gemakkelijk in te slikken of kunnen gemakkelijk geopend worden om de kelp zo nodig in water op te lossen.

Voordelen
 • Gemakkelijk in te slikken
 • Kan geopend en in water opgelost worden
Nadelen
 • Vaak niet geschikt voor veganisten/vegetariërs

Als je vegetariër, veganist of gewoon een dierenvriend bent, moet je letten op het gebruikte capsulemateriaal. Gelatine capsules gemaakt van varkens- of rundvlees zijn niet geschikt voor vegetariërs of veganisten.

Er zijn verschillende manieren om kelp aan te vullen. Of het nu tablet, capsule of poeder is – ze voorzien je allemaal van belangrijke vitaminen en mineralen! (Image source: 123rf.com / belchonock )

HPMC capsules zijn het enige alternatief. Het zijn capsules van cellulose, die zuiver plantaardig zijn en daarom ook geschikt voor vegetariërs of veganisten.

Wat zijn de voordelen en nadelen van kelppoeder?

Kelppoeder is voordelig omdat het gemakkelijker te doseren is en ook in voedsel of smoothies gebruikt kan worden. Vegetariërs of veganisten hoeven zich geen zorgen te maken, want er komen geen dierlijke producten aan te pas.

Voordelen
 • Gemakkelijk te doseren
 • Geschikt voor vegetariërs/vegans
Nadelen
 • Smaak die even wennen is

Het enige nadeel van het poeder is waarschijnlijk de smaak die even wennen is, en die je mist als je snel een tablet/capsule doorslikt.

Koopcriteria: Deze factoren kun je gebruiken om kelp te vergelijken en te evalueren

Hieronder laten we je zien welke factoren je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele mogelijke kelppreparaten.

De criteria die je kunt gebruiken om kelp te vergelijken zijn:

 • Voeding
 • Doseringsvorm
 • Jodiumgehalte

In de volgende paragrafen leggen we uit wat de afzonderlijke criteria zijn.

Dieet

Een ander criterium is het individuele dieet. Kelp capsules, bijvoorbeeld, zijn vaak niet geschikt voor vegetariërs of veganisten.

Ook lactose-intolerante mensen zullen sommige producten waarschijnlijk niet lekker vinden.

Biologisch of het gewenste afzien van onnodige toevoegingen kunnen allemaal spreken als criteria voor of tegen de aankoop van een kelppreparaat, en daarom moet je bij je aankoop op deze punten letten!

Doseringsvorm

Ook de doseringsvorm van kelp speelt een belangrijke rol bij je aankoopbeslissing. Zoals hierboven vermeld, bieden kelptabletten, capsules en poeder verschillende voor- en nadelen.

Hoewel kelptabletten geschikt zijn voor alle dierenliefhebbers, bevatten ze vaak omstreden losmiddelen.

Capsules, daarentegen, zijn gemakkelijk in te slikken of zelfs te openen en lossen op in water, maar zijn meestal ongeschikt voor vegetariërs of veganisten.

Jodiumgehalte

De meeste kelppreparaten bevatten tussen 150 en 250 mcg jodium. Omdat tabletten en capsules moeilijker te doseren zijn en iedereen een andere jodiumbehoefte heeft, moet je ook rekening houden met het jodiumgehalte van het product in kwestie. (4)

Voordat je jodiumsupplementen neemt, moet je je individuele jodiumbehoefte met een arts bespreken om de bijwerkingen van een te hoge jodiuminname tot een minimum te beperken.

(Foto bron: 123rf.com / Valentina Gabdrakipova)

Referenties (5)

1. Yu LL, Browning JF, Burdette CQ, Caceres GC, Chieh KD, Davis WC, Kassim BL, Long SE, Murphy KE, Oflaz R, Paul RL, Sharpless KE, Wood LJ, Yen JH, Zeisler R. Development of a kelp powder (Thallus laminariae) Standard Reference Material. Anal Bioanal Chem. 2018 Feb;410(4):1265-1278.
Bron

2. Hameury S, Borderie L, Monneuse JM, Skorski G2, Pradines D. Prediction of skin anti-aging clinical benefits of an association of ingredients from marine and maritime origins: Ex vivo evaluation using a label-free quantitative proteomic and customized data processing approach. J Cosmet Dermatol. 2019 Feb;18(1):355-370.
Bron

3. Gammone MA, D'Orazio N. Anti-obesity activity of the marine carotenoid fucoxanthin. Mar Drugs. 2015 Apr 13;13(4):2196-214.
Bron

4. Drugs and Lactation Database (LactMed) [Internet]. Seaweed. Bethesda (MD): National Library of Medicine (US); 2006-.
Bron

5. Nagata K, Takasu N, Akamine H, Ohshiro C, Komiya I, Murakami K, Suzawa A, Nomura T. Urinary iodine and thyroid antibodies in Okinawa, Yamagata, Hyogo, and Nagano, Japan: the differences in iodine intake do not affect thyroid antibody positivity. Endocr J. 1998 Dec;45(6):797-803.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftlicher Artikel
Yu LL, Browning JF, Burdette CQ, Caceres GC, Chieh KD, Davis WC, Kassim BL, Long SE, Murphy KE, Oflaz R, Paul RL, Sharpless KE, Wood LJ, Yen JH, Zeisler R. Development of a kelp powder (Thallus laminariae) Standard Reference Material. Anal Bioanal Chem. 2018 Feb;410(4):1265-1278.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Hameury S, Borderie L, Monneuse JM, Skorski G2, Pradines D. Prediction of skin anti-aging clinical benefits of an association of ingredients from marine and maritime origins: Ex vivo evaluation using a label-free quantitative proteomic and customized data processing approach. J Cosmet Dermatol. 2019 Feb;18(1):355-370.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Gammone MA, D'Orazio N. Anti-obesity activity of the marine carotenoid fucoxanthin. Mar Drugs. 2015 Apr 13;13(4):2196-214.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Drugs and Lactation Database (LactMed) [Internet]. Seaweed. Bethesda (MD): National Library of Medicine (US); 2006-.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Nagata K, Takasu N, Akamine H, Ohshiro C, Komiya I, Murakami K, Suzawa A, Nomura T. Urinary iodine and thyroid antibodies in Okinawa, Yamagata, Hyogo, and Nagano, Japan: the differences in iodine intake do not affect thyroid antibody positivity. Endocr J. 1998 Dec;45(6):797-803.
Ga naar bron
Recensies