Laatst bijgewerkt: 12-08-2021

We willen allemaal gezonde en witte tanden. Naast dagelijks tandenpoetsen nemen velen daarom hun toevlucht tot aanvullende middelen om een optimale profylaxe te bereiken. Een van die aanvullende middelen is het mondspoelmiddel, dat je tegenwoordig in elke handelswinkel kunt kopen.

Deze producten beloven veel positieve eigenschappen, zoals het versterken van het glazuur, werken tegen gingivitis, voorkomen van cariës en als middel tegen slechte adem. In dit artikel bekijken we dit onderwerp en geven we je alle informatie die je moet weten over mondspoelingen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Mondspoelingen kunnen tandplak op je tanden losmaken en cariës-bevorderende kiemen in je mond doden. Ze maken ook moeilijk bereikbare plaatsen schoon, zoals de ruimten tussen je tanden.
 • In principe kun je onderscheid maken tussen een cariëspreventief mondspoelmiddel, een tandvleesverzorgend mondspoelmiddel, een medisch mondspoelmiddel en een mondspoelmiddel zonder alcohol.
 • Mondspoelingen mogen echter alleen gebruikt worden als aanvulling op de dagelijkse tandverzorging. Ze kunnen echter het mechanisch tandenpoetsen niet vervangen.

Mondspoeling: wat je moet weten

In het volgende gedeelte hebben we de belangrijkste vragen over mondspoelingen samengevat. Enerzijds geven we je algemene informatie, en anderzijds leggen we specifieke onderwerpen uit, zoals waar je op moet letten bij het gebruik van mondspoelingen:

Hoe nuttig zijn mondspoelingen?

Mondspoelingen kunnen een nuttige aanvulling zijn op je dagelijkse tandverzorging, omdat ze tandplak op de tanden losmaken en ziektekiemen in de mond doden. Bovendien worden de interdentale ruimten, die veel mensen suboptimaal schoonmaken, beter vrijgemaakt van plak die cariës bevordert. (1)

Mundspülung

Het eerste mondspoelmiddel werd in 1892 in Dresden ontwikkeld, nadat eerder ontdekt was dat kiemen tandziekten uitlokken. (Image source: Yingpis Kalayom/ Unsplash)

Vanwege de slechte reiniging adviseren tandartsen steeds vaker het gebruik van mondspoelingen. Hoewel deze minder effectief zijn dan flossen, zijn ze nog altijd beter dan de interdentale ruimten helemaal niet schoonmaken.

Mondspoelingen kunnen helpen tandbederf te behandelen en het tandvlees te versterken.

Een mondspoeling alleen is echter niet voldoende voor een doeltreffende profylaxe. Het mag alleen gebruikt worden als aanvulling op de basisverzorging.

Welke soorten mondspoelingen zijn er?

Mondspoelingen zijn onder te verdelen in vier soorten die onderscheiden kunnen worden. Er is het cariëspreventieve mondspoelmiddel, het tandvleesverzorgende mondspoelmiddel, het geneeskrachtige mondspoelmiddel en het alcoholvrije mondspoelmiddel. In het volgende geven we je meer informatie over elk type:

Cariës-preventief mondspoelmiddel

Dit type mondspoelmiddel bevat meestal twee producten

 • Spoelen: Maakt de plak los, zodat hij gemakkelijker verwijderd kan worden.
 • Oplossing: De actieve ingrediënten die het bevat, zoals tinhoudende fluoride of aminefluoride, kunnen tandbederf tegengaan.

Opmerking: Om cariëspreventief te zijn, moet het mondspoelmiddel minstens 0.025% fluoride bevatten

. Een cariëspreventief mondspoelmiddel wordt vooral aanbevolen voor oudere of gehandicapte personen die niet meer in staat zijn tot zorgvuldige profylaxe. Maar ook mensen met blootliggende tandhalzen of beugels kunnen baat hebben bij dit soort mondspoeling. (2)

Voordelen
 • universele toepassing
 • optimale aanvulling op tandenpoetsen
Nadelen
 • minder effectief dan medische mondspoelingen

Het gebruik van zo’n cariëspreventief mondspoelmiddel kan echter de mechanische verzorging van je tanden niet vervangen.

Tandvleesverzorgend mondspoelmiddel

Deze mondspoelmiddelen bevatten kruiden en andere ingrediënten die je mond kunnen verzachten en je ontstekingsverschijnselen verlichten.

Opmerking: De ontsteking gaat niet weg door het gebruik van een mondspoelmiddel!

De ingrediënten in het mondspoelmiddel kunnen de doorbloeding van het tandvlees stimuleren, waardoor het beter bestand is tegen blootstelling en ontsteking. (3)

Voordelen
 • optimale ondersteuning van het tandvlees
 • kan ontstekingsverschijnselen van het tandvlees verlichten
Nadelen
 • minder effectief dan medicinale en cariëspreventieve mondspoelingen
 • in de eerste plaats ter ondersteuning van het tandvlees

Dit type mondspoeling dient echter in de eerste plaats ter ondersteuning van het tandvlees en mag niet gebruikt worden als dagelijkse profylaxe aanvulling. Er zijn andere soorten mondwater die je een betere all-round bescherming kunnen geven.

Medisch mondspoelmiddel

Deze mondspoelingen bevatten voorgeschreven ingrediënten zoals chloorhexidine. Ze worden beschouwd als chemische tandenborstels en worden vooral gebruikt als de patiënt gedurende een bepaalde tijd zijn tanden niet meer mechanisch mag of kan poetsen.

Mundspülung

Vóór een kaak- of mondoperatie kunnen medische mondspoelingen het tandenpoetsen tijdelijk vervangen. (Image source: H Shaw/ Unsplash)

Hooggedoseerde chloorhexidinespoelingen worden meestal gebruikt na kaakchirurgie om het genezingsproces te bevorderen. Ze kunnen ook slechte adem helpen verminderen en tandplak effectief verwijderen. (4, 5)

Deze hooggedoseerde mondspoelingen worden echter ook gebruikt voor lichamelijk of geestelijk gehandicapte mensen die niet meer in staat zijn hun tanden te poetsen. Voor langdurig gebruik raden tandartsen een laaggedoseerd chloorhexidine mondspoelmiddel aan met maximaal 0.06% potentie van het actieve bestanddeel.

Voordelen
 • effectieve bescherming tegen cariës
 • ondersteunt het genezingsproces
 • vervangt het tandenpoetsen voor gehandicapten
Nadelen
 • heeft de meeste bijwerkingen
 • iets duurder
 • alleen in apotheken te koop

Het gebruik kun je echter het beste met je arts bespreken. Langdurig gebruik van dergelijke mondspoelingen kan leiden tot ongewenste bijwerkingen, zoals een tijdelijk verstoord smaakgevoel.

Mondwater zonder alcohol

Behalve mondwater met alcohol, dat de mondholte desinfecteert en de ingrediënten omzet, zijn er ook mondspoelingen zonder alcohol, speciaal voor kinderen. Volgens studies hebben ze echter dezelfde eigenschappen en zijn ze even effectief. Toch zijn er studies die niet tot deze zelfde resultaten komen (6, 7)

De fabrikanten geven echter een minimumleeftijd van zes jaar op om betrouwbaar uitspugen van de spoeling te kunnen garanderen. Anders kan een overdosis fluoride ontstaan.

Voordelen
 • verschillende varianten voor verschillende doelgroepen
 • geschikt voor kinderen
 • speciale mondspoeling voor alcoholgebruikers
Nadelen
 • iets minder effectief dan cariëspreventieve mondspoelingen

Bovendien worden dergelijke mondspoelingen ook aangeboden voor volwassenen, bijvoorbeeld om alcoholgebruikers in staat te stellen de spoelingen te gebruiken.

Wat kosten mondspoelingen?

Voor een betere vergelijking hebben we een prijsoverzicht samengesteld van de respectieve produktcategorieën:

Mondwater- Art Prijs
Cariës-preventief mondwater 3-13€
Mondwater zonder alcohol 3-13€
Tandvleesverzorgend mondwater 4-15€
Medisch mondwater 7-20€

Vooral als je mondwater elke dag in je dagelijks leven wilt gebruiken, kun je beter voordeelverpakkingen via het internet kopen. Deze zijn per eenheid goedkoper dan de wegwerpartikelen in de winkels.

Waar moet ik op letten bij het gebruik van mondspoelingen?

Omdat tandplakbacteriën kunnen achterblijven nadat je je tanden gepoetst hebt, moet je daarna altijd een mondspoelmiddel gebruiken. Het kan je helpen deze bacteriën te doden omdat het spoelmiddel moeilijk bereikbare plaatsen bereikt, zoals de ruimten tussen je tanden en langs je tandvlees.
Een mondspoelmiddel moet je twee keer per dag gebruiken, naast het tandenpoetsen.

Let er bij gebruik van een mondspoelmiddel zonder fluoride ook op dat je het niet onmiddellijk na het mechanisch poetsen gebruikt.

De fluoride die in de tandpasta zit moet eerst inwerken. Door echter te vroeg te spoelen, spoel je dit ingrediënt voortijdig uit je tanden. De gebruiksduur varieert van mondspoelmiddel tot mondspoelmiddel. Het varieert meestal van 30 seconden tot 1 minuut.

Let op: Te lang spoelen kan je tandvlees irriteren!

Op veel mondspoelingen staat een doseringswijzer aangegeven op de dop, waarmee je het spoelmiddel optimaal kunt doseren.

Kunnen mondspoelingen schadelijk zijn?

In principe is er geen bewijs van belangrijke schade aan tanden of gezondheid bij gebruik volgens de aanwijzingen. Maar afhankelijk van het mondspoelmiddel kunnen bij gebruik verschillende soorten schade ontstaan. In het volgende hebben we de bekendste bijwerkingen samengevat:

Mondspoeling- Art Bijwerkingen
Mondspoelingen met alcohol Deze mondspoelingen hebben geen noemenswaardige bijwerkingen meer omdat ze geen ethanol meer bevatten. Dit kan het ontstaan van mondkanker bevorderen. Toch mogen deze mondspoelingen niet gebruikt worden door mensen met een alcoholziekte/allergie.
Mondspoelingen met chloorhexidine Mondspoelingen met een hoog chloorhexidine gehalte kunnen een tijdelijk verstoorde smaakgewaarwording veroorzaken. Bovendien kan verkleuring van tong of tanden optreden.
Mondspoelingen met fluoride e Als je te veel fluoride binnenkrijgt, kan dit ingrediënt zich in je botten afzetten. Dit verhoogt het risico op broosheid van de botten. Het Duitse Federale Instituut voor Risicobeoordeling beveelt aan dat het fluoridegehalte niet meer dan 0.05% mag bedragen.
Mondspoelingen met cetylpyridiniumchloride Bij inname kan misselijkheid of maagklachten optreden.

Alvorens je mondwater koopt, moet je daarom de ingrediënten controleren. Als je niet zeker bent over een bepaald ingrediënt, kun je je tandarts of apotheker om meer informatie vragen.

Kan een mondspoelmiddel door kinderen gebruikt worden?

In het algemeen is het niet aan te raden een mondspoelmiddel bij jongere kinderen te gebruiken, omdat ze eerder geneigd zijn het mondspoelmiddel door te slikken. Kinderen tussen zes en twaalf jaar mogen dergelijke producten daarom alleen onder toezicht van hun ouders gebruiken.

Mundspülung

Mondspoelingen verschillen van mondspoelingen doordat ze ingrediënten bevatten die het ontstaan van cariës en andere ziekten kunnen helpen voorkomen. (Image source: Christian Hermann/ Unsplash)

Bovendien kunnen kinderen jonger dan zes jaar beter geen mondspoelingen met fluoride gebruiken, omdat hun gebit nog niet volledig ontwikkeld is.

Jongere kinderen mogen een mondspoelmiddel alleen onder ouderlijk toezicht gebruiken.

Te veel van dit ingrediënt kan daarom de tanden van kinderen verkleuren of strepen geven. Als je toch een mondspoelmiddel voor je kind wilt kopen, let er dan op dat het alcoholvrij is en, afhankelijk van de leeftijd van het kind, fluoridevrij.

Waarom moet ik een mondspoelmiddel met het werkzame bestanddeel Chloorhexamed gebruiken na een verstandskiesoperatie?

Mondspoelingen met alcohol verhogen het risico op hevige bloedingen in de buurt van de wond, omdat de alcohol de doorbloeding remt en de bloedsomloop stimuleert. Daarom moet het gebruik van zulke mondspoelingen vermeden worden na een verstandskies operatie.

Na de ingreep is het beter een mondspoelmiddel met het actieve bestanddeel Chloorhexamed te gebruiken, want dit vermindert schadelijke bacteriën in een periode van ongeveer 12 uur. Zo’n mondspoelmiddel moet daarom vooral na het eten gebruikt worden.

Let erop dat je bij het gebruik van de spoeling voorzichtig spoelt en geen druk op de wond uitoefent.

Het kan voedselresten die in de mond vastzitten, en die anders ontstekingen kunnen veroorzaken, effectief verwijderen.

Waarom mag ik geen mondwater slikken?

In principe is het inslikken van kleine hoeveelheden mondspoeling veilig. Maar als je per ongeluk een kleine hoeveelheid inslikt, is het toch aan te raden met een grotere hoeveelheid water te spoelen om het mondwater te verdunnen.

Toch is het niet aan te raden regelmatig mondspoelingen door te slikken, want de fabrikant waarschuwt in de respectieve bijsluiters voor bijwerkingen zoals braken of diarree. Bovendien moet meer aandacht besteed worden aan het hanteren van mondspoelingen die fluoride bevatten, want dit ingrediënt is in grotere hoeveelheden giftig!

Wat zijn de alternatieven voor mondspoelingen?

Tot nu toe hebben we je veel informatie kunnen geven over mondspoeling, zodat je wat achtergrondinformatie krijgt. Als je in de loop van dit artikel tot het inzicht gekomen bent dat een mondspoelmiddel niet de beste oplossing voor je mondhygiëne is, willen we je voorstellen aan de meest gangbare alternatieven:

Tandpasta

Je moet je mond niet met water spoelen na het tandenpoetsen, want dat spoelt de fluoride die in de tandpasta zit uit je tanden. Dit ingrediënt is heel belangrijk voor de bescherming van je tanden, want het remt de bacteriegroei in je mond en maakt ook je tanden weerbaarder.

Mundspülung

Mondspoelingen kunnen je mondhygiëne verbeteren, maar ze kunnen het tandenpoetsen in het dagelijks leven niet vervangen. (Image source: Micha Klootwijk/ unsplash)

Als je je mond niet spoelt, kan de fluoride beter aan je tanden blijven kleven. Als je tijdens dit proces wat tandpasta inslikt, hoef je je geen zorgen te maken want de tandpasta’s die in Duitsland verkrijgbaar zijn, zijn veilig.

Voor een betere bescherming van je tanden is het aan te bevelen je mond niet te spoelen na het poetsen.

Zoals je ziet, hoef je geen extra product te kopen om je tandvlees en tanden te beschermen. Bij juist gebruik kan tandpasta je dezelfde resultaten geven als een mondspoelmiddel.

Groene theespoeling

Groene thee is een natuurlijk alternatief omdat het ook tandplakbacteriën op betrouwbare wijze kan verminderen. Het werkt ook erg gelijkend op het ingrediënt chloorhexidine, dat in grotere hoeveelheden schadelijk kan zijn voor je lichaam. Studies hebben uitgewezen dat een groene thee spoeling je ook kan helpen tegen een slechte adem. (8, 9)

Opmerking: Een mondspoeling met groene thee heeft meestal een erg bittere smaak en kan even wennen zijn.

Als je besluit dit alternatief te gebruiken, moet je vooral letten op het catechine gehalte van de thee. Dit is cruciaal voor de effectiviteit van je spoeling.

Gezond eten

Volgens een studie hebben wetenschappers ontdekt dat fruit, aardappelen, volle granen en verschillende specerijen je kunnen helpen je mond gezond te houden of zelfs te verbeteren. (10)

Dit is een ideaal alternatief voor kinderen en zwangere vrouwen in het bijzonder, omdat zij veel waarde moeten hechten aan een evenwichtige en gezonde voeding. Eiwitten, mineralen, calcium en verschillende vitamines zijn essentieel voor de positieve ontwikkeling van het kind of de jongere.

Conclusie

Al met al kan een mondspoeling gebruikt worden als een goede aanvulling op de dagelijkse tandverzorging. De ingrediënten kunnen helpen tandplak en andere cariës-veroorzakende bacteriën van je tanden te verwijderen. Het kan ook moeilijk bereikbare plaatsen bereiken waar flossen en poetsen niet voldoende zijn.

Omdat het zo gemakkelijk te gebruiken is, is het geschikt voor bijna elke leeftijdsgroep en kan het in sommige gevallen zelfs tijdelijk het poetsen vervangen. Vooral voor mensen met blootliggende tandhalzen of dragers van een beugel worden zulke mondspoelingen door veel tandartsen of apothekers aanbevolen.

Beeldbron: Popov / 123rf

Referenties (10)

1. Can Chemical Mouthwash Agents Achieve Plaque/Gingivitis Control? Van der Weijden FA, Van der Sluijs E, Ciancio SG, Slot DE. Can Chemical Mouthwash Agents Achieve Plaque/Gingivitis Control? Dent Clin North Am. 2015 Oct;59(4):799-829. doi: 10.1016/j.cden.2015.06.002. PMID: 26427569.
Bron

2. Effectiveness of a pre-procedural mouthwash in reducing bacteria in dental aerosols: randomized clinical trial Retamal-Valdes B, Soares GM, Stewart B, Figueiredo LC, Faveri M, Miller S, Zhang YP, Feres M. Effectiveness of a pre-procedural mouthwash in reducing bacteria in dental aerosols: randomized clinical trial. Braz Oral Res. 2017 Mar 30;31:e21. doi: 10.1590/1807-3107BOR-2017.vol31.0021. PMID: 28380086.
Bron

3. Clinical, in vitro and phytochemical, studies of Scrophularia striata mouthwash on chronic periodontitis disease Kerdar T, Rabienejad N, Alikhani Y, Moradkhani S, Dastan D. Clinical, in vitro and phytochemical, studies of Scrophularia striata mouthwash on chronic periodontitis disease. J Ethnopharmacol. 2019 Jul 15;239:111872. doi: 10.1016/j.jep.2019.111872. Epub 2019 Apr 13. PMID: 30991136.
Bron

4. Will a chlorhexidine-fluoride mouthwash reduce plaque and gingivitis? Elkerbout TA, Slot DE, Van Loveren C, Van der Weijden GA. Will a chlorhexidine-fluoride mouthwash reduce plaque and gingivitis? Int J Dent Hyg. 2019 Feb;17(1):3-15. doi: 10.1111/idh.12329. Epub 2018 Mar 7. PMID: 29512317.
Bron

5. Efficacy of stabilized chlorine dioxide-based unflavored mouthwash in reducing oral malodor: An 8-week randomized controlled study Lee SS, Suprono MS, Stephens J, Withers SA, Li Y. Efficacy of stabilized chlorine dioxide-based unflavored mouthwash in reducing oral malodor: An 8-week randomized controlled study. Am J Dent. 2018 Dec;31(6):309-312. PMID: 30658377.
Bron

6. Antiseptic effect of a novel alcohol-free mouthwash: a convenient prophylactic alternative for high-risk patients Bahna P, Hanna HA, Dvorak T, Vaporciyan A, Chambers M, Raad I. Antiseptic effect of a novel alcohol-free mouthwash: a convenient prophylactic alternative for high-risk patients. Oral Oncol. 2007 Feb;43(2):159-64. doi: 10.1016/j.oraloncology.2006.02.002. Epub 2006 Jun 22. PMID: 16798063.
Bron

7. A randomized controlled clinical trial on the effectiveness of three different mouthrinses (chlorhexidine with or without alcohol and C31G), adjunct to periodontal surgery, in early wound healing Gkatzonis AM, Vassilopoulos SI, Karoussis IK, Kaminari A, Madianos PN, Vrotsos IA. A randomized controlled clinical trial on the effectiveness of three different mouthrinses (chlorhexidine with or without alcohol and C31G), adjunct to periodontal surgery, in early wound healing. Clin Oral Investig. 2018 Sep;22(7):2581-2591. doi: 10.1007/s00784-018-2357-6. Epub 2018 Feb 2. PMID: 29396643.
Bron

8. Efficacy of green tea-based mouthwashes on dental plaque and gingival inflammation: A systematic review and meta-analysis Mathur A, Gopalakrishnan D, Mehta V, Rizwan SA, Shetiya SH, Bagwe S. Efficacy of green tea-based mouthwashes on dental plaque and gingival inflammation: A systematic review and meta-analysis. Indian J Dent Res. 2018 Mar-Apr;29(2):225-232. doi: 10.4103/ijdr.IJDR_493_17. PMID: 29652019.
Bron

9. Green Tea (Camellia Sinensis): Chemistry and Oral Health Khurshid Z, Zafar MS, Zohaib S, Najeeb S, Naseem M. Green Tea (Camellia Sinensis): Chemistry and Oral Health. Open Dent J. 2016 May 11;10:166-73. doi: 10.2174/1874210601610010166. PMID: 27386001; PMCID: PMC4911733.
Bron

10. Nutritional intervention in patients with periodontal disease: clinical, immunological and microbiological variables during 12 months Jenzsch A, Eick S, Rassoul F, Purschwitz R, Jentsch H. Nutritional intervention in patients with periodontal disease: clinical, immunological and microbiological variables during 12 months. Br J Nutr. 2009 Mar;101(6):879-85. doi: 10.1017/S0007114508047776. Epub 2008 Aug 20. PMID: 18713481.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Can Chemical Mouthwash Agents Achieve Plaque/Gingivitis Control? Van der Weijden FA, Van der Sluijs E, Ciancio SG, Slot DE. Can Chemical Mouthwash Agents Achieve Plaque/Gingivitis Control? Dent Clin North Am. 2015 Oct;59(4):799-829. doi: 10.1016/j.cden.2015.06.002. PMID: 26427569.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Effectiveness of a pre-procedural mouthwash in reducing bacteria in dental aerosols: randomized clinical trial Retamal-Valdes B, Soares GM, Stewart B, Figueiredo LC, Faveri M, Miller S, Zhang YP, Feres M. Effectiveness of a pre-procedural mouthwash in reducing bacteria in dental aerosols: randomized clinical trial. Braz Oral Res. 2017 Mar 30;31:e21. doi: 10.1590/1807-3107BOR-2017.vol31.0021. PMID: 28380086.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Clinical, in vitro and phytochemical, studies of Scrophularia striata mouthwash on chronic periodontitis disease Kerdar T, Rabienejad N, Alikhani Y, Moradkhani S, Dastan D. Clinical, in vitro and phytochemical, studies of Scrophularia striata mouthwash on chronic periodontitis disease. J Ethnopharmacol. 2019 Jul 15;239:111872. doi: 10.1016/j.jep.2019.111872. Epub 2019 Apr 13. PMID: 30991136.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Will a chlorhexidine-fluoride mouthwash reduce plaque and gingivitis? Elkerbout TA, Slot DE, Van Loveren C, Van der Weijden GA. Will a chlorhexidine-fluoride mouthwash reduce plaque and gingivitis? Int J Dent Hyg. 2019 Feb;17(1):3-15. doi: 10.1111/idh.12329. Epub 2018 Mar 7. PMID: 29512317.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Efficacy of stabilized chlorine dioxide-based unflavored mouthwash in reducing oral malodor: An 8-week randomized controlled study Lee SS, Suprono MS, Stephens J, Withers SA, Li Y. Efficacy of stabilized chlorine dioxide-based unflavored mouthwash in reducing oral malodor: An 8-week randomized controlled study. Am J Dent. 2018 Dec;31(6):309-312. PMID: 30658377.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Antiseptic effect of a novel alcohol-free mouthwash: a convenient prophylactic alternative for high-risk patients Bahna P, Hanna HA, Dvorak T, Vaporciyan A, Chambers M, Raad I. Antiseptic effect of a novel alcohol-free mouthwash: a convenient prophylactic alternative for high-risk patients. Oral Oncol. 2007 Feb;43(2):159-64. doi: 10.1016/j.oraloncology.2006.02.002. Epub 2006 Jun 22. PMID: 16798063.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
A randomized controlled clinical trial on the effectiveness of three different mouthrinses (chlorhexidine with or without alcohol and C31G), adjunct to periodontal surgery, in early wound healing Gkatzonis AM, Vassilopoulos SI, Karoussis IK, Kaminari A, Madianos PN, Vrotsos IA. A randomized controlled clinical trial on the effectiveness of three different mouthrinses (chlorhexidine with or without alcohol and C31G), adjunct to periodontal surgery, in early wound healing. Clin Oral Investig. 2018 Sep;22(7):2581-2591. doi: 10.1007/s00784-018-2357-6. Epub 2018 Feb 2. PMID: 29396643.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Efficacy of green tea-based mouthwashes on dental plaque and gingival inflammation: A systematic review and meta-analysis Mathur A, Gopalakrishnan D, Mehta V, Rizwan SA, Shetiya SH, Bagwe S. Efficacy of green tea-based mouthwashes on dental plaque and gingival inflammation: A systematic review and meta-analysis. Indian J Dent Res. 2018 Mar-Apr;29(2):225-232. doi: 10.4103/ijdr.IJDR_493_17. PMID: 29652019.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Green Tea (Camellia Sinensis): Chemistry and Oral Health Khurshid Z, Zafar MS, Zohaib S, Najeeb S, Naseem M. Green Tea (Camellia Sinensis): Chemistry and Oral Health. Open Dent J. 2016 May 11;10:166-73. doi: 10.2174/1874210601610010166. PMID: 27386001; PMCID: PMC4911733.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Nutritional intervention in patients with periodontal disease: clinical, immunological and microbiological variables during 12 months Jenzsch A, Eick S, Rassoul F, Purschwitz R, Jentsch H. Nutritional intervention in patients with periodontal disease: clinical, immunological and microbiological variables during 12 months. Br J Nutr. 2009 Mar;101(6):879-85. doi: 10.1017/S0007114508047776. Epub 2008 Aug 20. PMID: 18713481.
Ga naar bron
Recensies