Laatst bijgewerkt: 12-08-2021

De meeste mensen hebben minstens een keer met tandvleesontsteking te maken gehad. Gingivitis veroorzaakt in het begin geen grote problemen. Als de ontsteking echter onbehandeld blijft, kan ze zich uitbreiden naar andere delen van het parodontium en schade veroorzaken.

Dit kan leiden tot parodontitis en de tanden na verloop van tijd losmaken. In dit artikel geven we je alle achtergrondinformatie en belangrijke vragen over gingivitis. Bovendien krijg je waardevolle tips over hoe je tandvleesontsteking kunt voorkomen en welke huismiddeltjes je kunt gebruiken om van milde vormen af te komen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Tandvleesontsteking kan acuut of chronisch zijn en wordt meestal veroorzaakt door een slechte mondhygiëne.
 • Tandvleesontsteking is alleen gevaarlijk als ze onbehandeld blijft. In het ergste geval ontwikkelt de ontsteking zich tot parodontitis, die bepaalde ziekten kan bevorderen en kan leiden tot het verlies van tanden.
 • Tandvleesontsteking kan gemakkelijk voorkomen worden door de juiste hygiënische maatregelen te nemen. Bij lichte ontstekingen kunnen enkele ontstekingsremmende en antibacteriële huismiddeltjes helpen.

Definitie: Wat is gingivitis?

Gingivitis is een acute of chronische infectie van het tandvlees en is een veel voorkomende ziekte. In de meeste gevallen wordt het veroorzaakt door een gebrekkige mondhygiëne. Bacteriën uit de mondholte vormen een plaque op de tanden en vooral op de tandvleesrand als je je tanden niet poetst en de ruimten tussen je tanden niet regelmatig schoonmaakt.

Deze ziektekiemen kunnen zich verspreiden en ontstekingen veroorzaken. Een verwonding aan het tandvlees kan ook ontsteking veroorzaken.

Tandvleesontsteking is niet ongewoon in dit land en is meestal ongevaarlijk. (Image source: Rudi Fargo / unsplash)

Symptomen zoals bloedend tandvlees kunnen wijzen op tandvleesontsteking. Als het niet behandeld wordt, kan het overgaan in parodontitis, wat een ontsteking van het parodontium is. Parodontitis kan bepaalde ziekten in de hand werken en tot tandverlies leiden.

Achtergrond: Wat je moet weten over gingivitis

In het volgende gedeelte vertellen we je over de oorzaken en risicofactoren, symptomen en andere wetenswaardigheden over gingivitis.

Wat zijn de oorzaken van gingivitis?

Zoals eerder gezegd kan gingivitis veroorzaakt worden door een slechte mondhygiëne. Net als in de darmen en de huid zijn er in de mond verscheidene honderden soorten bacteriën die deel uitmaken van de natuurlijke mondflora en die normaal onschadelijk zijn. Maar als de mondhygiëne verwaarloosd wordt, hechten de bacteriën zich aan de voedselresten en woekeren ze voort.

Samen met voedselresten, stofwisselingsproducten en speeksel vormen de kiemen een biofilm op de tanden – bacteriële plaque. Hierbij worden de bacteriën sterk beschermd tegen de afweerkrachten van het immuunsysteem. Bovendien kunnen de bacteriën bij het metaboliseren van voedselresten agressieve zuren en toxines produceren.

Deze dringen tussen de tand en het tandvlees door en tasten ze aan. De reactie hierop is ontsteking van het tandvlees. (1)

Niet alleen een gebrek aan mondhygiëne, maar ook te intensief poetsen kan tot gingivitis leiden. Dit komt omdat er gevaar is voor verwonding, waardoor een wond ontstaat. Bacteriën kunnen zich in de wond nestelen en een ontsteking veroorzaken.

Andere risicofactoren kunnen gingivitis bevorderen. Bijvoorbeeld stofwisselingsstoornissen, alcohol- en nicotinegebruik, hormonale veranderingen, stress of een tekort aan vitamine C. Er zijn ook geneesmiddelen die gingivitis bevorderen. Hiertoe behoren medicijnen tegen krampstoornissen en antihypertensiva of immuno-compromiserende medicijnen. (2)

Wat zijn de symptomen van gingivitis?

Gezond tandvlees is bleekroze en vult de ruimten tussen de tanden. Daarentegen is ontstoken tandvlees meestal rood en gezwollen. In de regel veroorzaakt gingivitis geen pijn. Het wordt merkbaar in de vorm van de volgende klachten

 • Roodheid en zwelling
 • Bloedend tandvlees
 • Zacht tandvlees
 • Slechte adem

Ontstoken tandvlees bloedt af en toe, bijvoorbeeld als je je tanden poetst of in een appel bijt. Als het tandvlees erg geïrriteerd is, kan het gaan bloeden alleen al door het aan te raken. In ernstige gevallen van chronische gingivitis kunnen de volgende symptomen optreden

 • Pusvorming onder het tandvlees die naar buiten komt als er druk wordt uitgeoefend
 • Zwelling van de omliggende lymfeklieren door ontsteking
 • De ontsteking breidt zich uit naar het mondslijmvlies (3)

Natuurlijk verschillen de symptomen en de ernst ervan van persoon tot persoon.

Is gingivitis gevaarlijk?

In de regel is gingivitis niet gevaarlijk. Als je de juiste maatregelen neemt, zoals zorgvuldige tandverzorging en mondhygiëne, geneest een tandvleesontsteking meestal na korte tijd en heeft ze geen ernstige gevolgen. (4) Maar als de ontsteking onbehandeld blijft, kan ze in het ergste geval chronisch worden en ontstaat parodontitis.

Dit betekent dat het hele parodontium ontstoken raakt. Als deze ontsteking vordert, kunnen bacteriën uit de mondholte in het bloed terechtkomen. Na verloop van tijd kan het tandvlees terugtrekken, waardoor de tanden los gaan zitten en uitvallen. (5)

Om dit te voorkomen, moet je een goede mondhygiëne in acht nemen. Je moet ook naar de tandarts gaan voor regelmatige controle. Zo kunnen tandvleesontstekingen voorkomen of in een vroeg stadium ontdekt en behandeld worden.

Wanneer moet je naar de dokter gaan als je gingivitis hebt?

Niet alle tandvleesontstekingen hoeven door een tandarts behandeld te worden. Maar als symptomen als bloedend tandvlees, pijnlijkheid, roodheid en zwelling regelmatig optreden, moet je naar de tandarts gaan. Als je ook koorts hebt, een slechte adem of gele plak, moet je onmiddellijk in actie komen. Ook als er na een week geen verbetering in de tandvleesontsteking optreedt, moet je een tandarts raadplegen. (6)

De tandarts kan gingivitis met het blote oog zien.

De tandarts zal eerst alle tandoppervlakken reinigen en tandplak verwijderen. De tandplak wordt verwijderd en de tandoppervlakken krijgen een zachte polijstbeurt. Een antibioticum is nodig, afhankelijk van de ernst van de infectie. Bij ernstige en chronische vormen kan een bijkomende operatie nodig zijn om het ontstoken weefsel grondig te verwijderen en te voorkomen dat de ontsteking zich uitbreidt.

Bij gingivitis maakt de tandarts eerst het oppervlak van de tand schoon en verwijdert tandplak, zodat bacteriën zich niet zo gemakkelijk kunnen hechten.

De tandarts meet ook de diepte van de spleet tussen de tand en het tandvlees met een sonde. Als de sonde een diepte van meer dan 2-3 millimeter bereikt, zijn er meestal al tandvleeszakken ontstaan. Dit is een aanwijzing voor parodontitis, die dienovereenkomstig behandeld moet worden. (7)

Hoe lang duurt het voor tandvleesontsteking verdwijnt?

Eenvoudige gingivitis zou binnen drie tot vier dagen moeten genezen. Zorg er in die tijd voor dat je je tanden regelmatig poetst en een tandenborstel met zachte haren gebruikt. Zo zorg je ervoor dat je je tandvlees niet verder beschadigt. Er zijn ook enkele huismiddeltjes die je daarnaast kunt gebruiken.

Deze worden beschreven in het hoofdstuk “Tandvleesproblemen”: De beste preventietips en remedies. Als je tandvleesontsteking na een week nog niet genezen is, moet je je tandarts om advies vragen. Dit zal helpen voorkomen dat er parodontitis ontstaat.

Wat zijn de verschillende soorten gingivitis?

Tandvleesontstekingen kunnen grofweg verdeeld worden in acute en chronische ontstekingen. Hier volgt een korte uitleg:(1)

Soort ontsteking Beschrijving
Acute tandvleesontsteking Acute tandvleesontsteking ontstaat vaak plotseling aan de tandvleesrand en is meestal niet pijnlijk. Geschat wordt dat ongeveer 80% van de volwassenen in Duitsland gingivitis heeft maar het niet eens weet.
Chronisch De ontsteking wordt chronisch genoemd als ze niet na lange tijd (ongeveer een week) weer wegtrekt. Als het zich uitbreidt naar het parodontium en parodontitis veroorzaakt, kunnen in ernstige gevallen zelfs de tanden uitvallen.

Terwijl acute gingivitis vrij vaak voorkomt en meestal ongevaarlijk is en snel weer verdwijnt, vraagt chronische gingivitis meer actie. In dit geval moet je beslist contact opnemen met je tandarts.

Tandvleesontsteking: De beste tips voor preventie en remedies

Om te voorkomen dat er in de eerste plaats tandvleesontsteking optreedt, bespreken we in dit gedeelte belangrijke tips voor preventie. Je komt ook te weten welke medicijnen gebruikt worden om tandvleesontsteking te behandelen en welke natuurlijke huismiddeltjes je kunt gebruiken.

Hoe kan ik gingivitis voorkomen?

Om gingivitis te voorkomen, moet je je gebit goed verzorgen en de juiste maatregelen nemen. Dat betekent in de eerste plaats bacteriën bestrijden zodat ze zich niet vermenigvuldigen. Je kunt dit doen door deze eenvoudige tips te volgen: (13)

 • Regelmatig poetsen van de tanden: Normaal gesproken is tweemaal per dag grondig je tanden poetsen voldoende. Zorg ervoor dat je alle oppervlakken van je tanden grondig reinigt en verwijder tandplak. Je kunt het beste een tandenborstel met zachte borstelharen gebruiken. Als je niet zeker weet welke tandenborstel je moet gebruiken, kun je het gewoon aan je tandarts vragen.
 • Maak de ruimten tussen je tanden schoon: Maak de ruimtes tussen je tanden regelmatig schoon door te flossen of een interdentale rager te gebruiken.
 • Gebruik een tongborstel: Gebruik een speciale tongborstel om je te ontdoen van bacteriën die zich op je tong ophopen. Je moet het ongeveer tweemaal per week gebruiken.
 • Gebruik eenantibacterieel mondspoelmiddel: Gorgelen met een antibacterieel mondspoelmiddel vermindert de groei van bacteriën. Je kunt bij je tandarts ook een formule op basis van waterstofperoxide krijgen.
 • Professionele gebitsreiniging: Tenminste eenmaal per jaar is het raadzaam je gebit professioneel te laten reinigen door je tandarts. De tandarts kan plaatsen in je mond bereiken waar je met een tandenborstel moeilijk bij kunt.
 • Dieet: Het is belangrijk suikerhoudende en zure voedingsmiddelen zo veel mogelijk te vermijden, want ze zijn bijzonder hard voor het glazuur.

Als je de bovenstaande tips opvolgt en een goede mondhygiëne bijhoudt, hoef je je geen zorgen te maken dat je tandvlees geïnfecteerd raakt.

Welke geneesmiddelen kunnen helpen bij gingivitis?

Geneesmiddelen die chloorhexidine bevatten worden vaak gebruikt om gingivitis te behandelen. Je kunt chloorhexidine in een zwak geconcentreerde vorm over de toonbank krijgen bij de apotheek. Je kunt het als mondspoelmiddel gebruiken omdat het een antibacteriële werking heeft.

Je moet het echter alleen in een meer geconcentreerde vorm voor korte tijd gebruiken, want anders tast het ook de gunstige mondflora aan. Mogelijke bijwerkingen zijn bovendien een bruinige verkleuring van de tanden of een verandering in smaak. (14)

Er zijn bij de apotheek verschillende vrij verkrijgbare geneesmiddelen verkrijgbaar om mee te gorgelen, en ook pijnstillers met de werkzame stof ibuprofen. (Image source: Steve Buissinne / Pixabay)

Benzydamine heeft ook een antibacteriële werking. Het remt ook ontstekingen en verlicht pijn. Je kunt dit werkzame bestanddeel ook over de toonbank krijgen als spray, spoeloplossing of zuigtabletten bij de apotheek. Salicylzuur kan ook helpen bij tandvleesontsteking door zijn ontsmettende werking. (15)

Veel geneesmiddelen in zwakke concentraties zijn bij de apotheek over de toonbank verkrijgbaar.

Als de pijn te hevig is, kun je ook bepaalde pijnstillers gebruiken, mits ze de werkzame stoffen ibuprofen en acetylsalicylzuur bevatten, onder andere.

Deze hebben een antiseptische werking en kunnen, behalve de pijn verlichten, ontstekingen helpen bestrijden. (16) Mondspoelingen zijn niet alleen verkrijgbaar met de hierboven genoemde actieve bestanddelen, maar ook op kruidenbasis. We introduceren deze in de volgende sectie.

Welke huismiddeltjes/natuurlijke middelen helpen bij gingivitis?

Bij het bestrijden van tandvleesontsteking nemen sommige mensen hun toevlucht tot all-natuurlijke middelen om de symptomen te verlichten en de ontsteking sneller te doen afnemen. Enkele van de huismiddeltjes die kunnen helpen bij gingivitis die je zeker in huis hebt zijn:

Huismiddeltje Beschrijving
Kamillethee Kamille heeft ontstekingsremmende en slijmvliesbeschermende eigenschappen. Je kunt de (lauwe) kamillethee gorgelen om de geïrriteerde plekken op je tandvlees een beetje te verzachten. Salie, tijm of mirre hebben ook ontstekingsremmende en ontsmettende eigenschappen. (8)
Kokosolie Kokosolie heeft ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen. Van “oil pulling” wordt gezegd dat het helpt bij gingivitis. Om dit te doen wordt na het tandenpoetsen een eetlepel olie in de mond gedaan en heen en weer gezwiept. Spuug dan de olie uit en spoel de mond met warm water. (9)
Zout water Net als kokosolie heeft zout o.a. antibacteriële, ontsmettende en ontzwellende eigenschappen. Daarom wordt gorgelen met zout water aanbevolen bij tandvleesontsteking. Het enige wat je hoeft te doen is een theelepel zout op te lossen in een glas lauw water. Je moet deze oplossing minstens 3 keer per dag gedurende 2-3 minuten gorgelen. (10)
Appelciderazijn Als je gingivitis hebt, is het aan te bevelen elke dag ongeveer een half uur voor het tandenpoetsen te gorgelen met een mengsel van een glas water en 2 eetlepels appelciderazijn. Van appelciderazijn wordt gezegd dat het ontstekingsremmend en antibacterieel werkt en tevens de speekselproductie stimuleert. (11)
Homeopathy In plaats van direct hun toevlucht te nemen tot geneeskrachtige zalven en geneesmiddelen, vertrouwen sommige mensen op homeopathie om gingivitis te genezen. De werkzaamheid van homeopathie bij gingivitis is echter nog niet duidelijk wetenschappelijk bewezen. Homeopathische middelen zijn o.a.: Kalium phosphoricum, Erigeon canadensis, Carbo vegetabilis, Carbo animalis. (12)
Etherische oliele Kruidnagel, pepermunt en tea tree olie kunnen ook als mondspoeling gebruikt worden. Je kunt gewoon 2-3 druppels in een glas water doen en meerdere keren per dag gorgelen.

Huismiddeltjes kunnen gebruikt worden als de tandvleesontsteking mild is. Maar als de ontsteking langer dan een week aanhoudt en er andere symptomen zijn, zoals hevige bloedingen bij lichte aanraking of pusvorming onder het tandvlees, moet beslist een arts geraadpleegd worden.

Conclusie

Tandvleesontsteking komt vaak voor bij mensen en wordt vooral veroorzaakt door een verwaarloosde tandhygiëne. Maar maak je geen zorgen, gingivitis is in het begin vrij onschuldig en geneest na een paar dagen met de juiste maatregelen. Maar als ze niet behandeld wordt, kan gingivitis zich ontwikkelen tot parodontitis, die weer tot andere ziekten kan leiden.

Om dit te voorkomen, moet je de juiste hygiënische maatregelen nemen om gingivitis te voorkomen. Dit houdt in dat je je tanden regelmatig poetst en flosdraad of een interdentaal borsteltje gebruikt. Er zijn ook verschillende huismiddeltjes of natuurlijke remedies die je kunt gebruiken om gingivitis te behandelen. Als de symptomen niet overgaan of de infectie erger wordt, moet je naar de tandarts.

Beeldbron: Maksymiv/ 123rf.com

Referenties (16)

1. Eickholz P.: Glossar der Grundbegriffe für die Praxis. Parodontologische Diagnostik. Teil 1: Klinische Plaque- und Entzündungsparameter; in: Parodontologie 2005; 16/1, Seiten 69-75
Bron

2. Page RC. Gingivitis. J Clin Periodontol. 1986 May;13(5):345-59. doi: 10.1111/j.1600-051x.1986.tb01471.x. PMID: 3522644.
Bron

3. Trombelli L, Farina R, Silva CO, Tatakis DN. Plaque-induced gingivitis: Case definition and diagnostic considerations. J Periodontol. 2018 Jun;89 Suppl 1:S46-S73. doi: 10.1002/JPER.17-0576. PMID: 29926936.
Bron

4. Bork, K. et al.: Mundschleimhaut- und Lippenkrankheiten, Schattauer Verlag, 3. Auflage, 2012
Bron

5. Altmeyers Enzyklopedie: Dermatologie, Venerologie, Allergologie, Umweltmedizin;
Bron

6. Bundeszahnärztekammer (BZÄK): Handbuch der Mundhygiene 2017.
Bron

7. Deutsche Gesellschaft für Parodontologie (DG PARO): S3-Leitlinie "Häusliches chemisches Biofilmmanagement in der Prävention und Therapie der Gingivitis".
Bron

8. Müller F.: Bewährte Hausmittel. Beschwerden lindern durch Bäder, Wickel und Co., Nikol Verlag, 2015
Bron

9. Zahnärzte Nymphenburg: Ölziehen als Alternative Therapieform bei Parodontitis.
Bron

10. Zahnarzt Dr. Seidel: Salzwasser gurgeln.
Bron

11. Hellmiß, M.: Natürlich heilen mit Apfelessig: Das bewährte Hausmittel bei alltäglichen Gesundheitsbeschwerden von A bis Z, Südwest Verlag, 2. Auflage, 2009
Bron

12. Deutsche Apothekerzeitung: Selbstmedikation: Zahnfleischentzündungen.
Bron

13. Marsh, P. et al.: Orale Mikrobiologie, Georg Thieme Verlag, 1. Auflage, 2003
Bron

14. Chow AW: Epidemiology, pathogenesis, and clinical manifestations of odontogenic infections. UpToDate Inc. 2019
Bron

15. Figuero E, Nóbrega DF, García-Gargallo M, Tenuta LM, Herrera D, Carvalho JC. Mechanical and chemical plaque control in the simultaneous management of gingivitis and caries: a systematic review. J Clin Periodontol. 2017 Mar;44 Suppl 18:S116-S134. doi: 10.1111/jcpe.12674. PMID: 28266113.
Bron

16. Moore N. Ibuprofen: a journey from prescription to over-the-counter use. J R Soc Med. 2007;100 Suppl 48:2-6. PMID: 18335846.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftlicher Artikel
Eickholz P.: Glossar der Grundbegriffe für die Praxis. Parodontologische Diagnostik. Teil 1: Klinische Plaque- und Entzündungsparameter; in: Parodontologie 2005; 16/1, Seiten 69-75
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Page RC. Gingivitis. J Clin Periodontol. 1986 May;13(5):345-59. doi: 10.1111/j.1600-051x.1986.tb01471.x. PMID: 3522644.
Ga naar bron
Klinische Studie
Trombelli L, Farina R, Silva CO, Tatakis DN. Plaque-induced gingivitis: Case definition and diagnostic considerations. J Periodontol. 2018 Jun;89 Suppl 1:S46-S73. doi: 10.1002/JPER.17-0576. PMID: 29926936.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Bork, K. et al.: Mundschleimhaut- und Lippenkrankheiten, Schattauer Verlag, 3. Auflage, 2012
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Altmeyers Enzyklopedie: Dermatologie, Venerologie, Allergologie, Umweltmedizin;
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Bundeszahnärztekammer (BZÄK): Handbuch der Mundhygiene 2017.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Deutsche Gesellschaft für Parodontologie (DG PARO): S3-Leitlinie "Häusliches chemisches Biofilmmanagement in der Prävention und Therapie der Gingivitis".
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Müller F.: Bewährte Hausmittel. Beschwerden lindern durch Bäder, Wickel und Co., Nikol Verlag, 2015
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Zahnärzte Nymphenburg: Ölziehen als Alternative Therapieform bei Parodontitis.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Zahnarzt Dr. Seidel: Salzwasser gurgeln.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Hellmiß, M.: Natürlich heilen mit Apfelessig: Das bewährte Hausmittel bei alltäglichen Gesundheitsbeschwerden von A bis Z, Südwest Verlag, 2. Auflage, 2009
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Deutsche Apothekerzeitung: Selbstmedikation: Zahnfleischentzündungen.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Marsh, P. et al.: Orale Mikrobiologie, Georg Thieme Verlag, 1. Auflage, 2003
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Chow AW: Epidemiology, pathogenesis, and clinical manifestations of odontogenic infections. UpToDate Inc. 2019
Ga naar bron
Klinische Studie
Figuero E, Nóbrega DF, García-Gargallo M, Tenuta LM, Herrera D, Carvalho JC. Mechanical and chemical plaque control in the simultaneous management of gingivitis and caries: a systematic review. J Clin Periodontol. 2017 Mar;44 Suppl 18:S116-S134. doi: 10.1111/jcpe.12674. PMID: 28266113.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Moore N. Ibuprofen: a journey from prescription to over-the-counter use. J R Soc Med. 2007;100 Suppl 48:2-6. PMID: 18335846.
Ga naar bron
Recensies