Laatst bijgewerkt: 21-09-2021

De huid rond de ogen is erg gevoelig omdat ze drie keer dunner is dan de rest van onze gezichtshuid. Daarom moet je er goed voor zorgen. Omdat de huid onder de ogen zo dun is, zijn de bloedvaten veel beter zichtbaar.

Als ze niet goed van zuurstof voorzien zijn, tekenen ze door de huid heen en worden ze gezien als donkere kringen onder de ogen. Hoe donker en sterk deze kleuring te zien is hangt van verschillende factoren af.
Belangrijk om te weten

 • Donkere kringen zijn merkbaar als donkere schaduwen onder de ogen. Ze zijn een teken dat je lichaam rust nodig heeft.
 • Kringen onder de ogen kunnen, in zeldzame gevallen, ook een teken van ziekte zijn of veroorzaakt worden door verhoogd nicotine- en alcoholgebruik.
 • Er zijn zowel huismiddeltjes als verschillende cosmetica die enerzijds donkere kringen kunnen voorkomen en ze anderzijds effectief kunnen camoufleren.
 • Als alternatief is er ook de mogelijkheid van een medische behandeling, zoals injecties of laserbehandeling.

Wat zijn donkere kringen?

Donkere kringen zijn schaduwen rond en vooral onder de ogen.

Deze indruk van schaduwen onder de ogen kan veroorzaakt worden door een ingevallen oogzone, een verandering in huidskleur of door gezwollen weefsel onder de ogen. Ze worden door deskundigen ook wel haloing genoemd.

Kringen onder de ogen kunnen verschillende oorzaken en verschijningsvormen hebben. (Image source: 123rf.com / 36953179)

Kringen onder de ogen kunnen door verschillende dingen veroorzaakt worden en zijn zelden een teken van een ernstige ziekte.

Er zijn twee basissoorten donkere kringen:

 • Hyperpigmentatie van de huid: Hyperpigmentatie kan erfelijk zijn of veroorzaakt worden door verhoogde blootstelling aan UV, huidziekten, geneesmiddelen of medicatie.
 • Doorschijnende bloedvaten: Dit kan ook erfelijk zijn of het gevolg van stress, slaapgebrek, alcohol- en nicotinegebruik en dergelijke.

Achtergrond: Wat je moet weten over donkere kringen

Donkere kringen kunnen verschillende oorzaken hebben. Ze verschillen van persoon tot persoon en kunnen zowel lichamelijk als psychisch zijn.

Hier wordt uitgelegd wat donkere kringen eigenlijk betekenen en hoe ze ontstaan.

Wat zijn veel voorkomende oorzaken van donkere kringen?

De oorzaken variëren naargelang het soort donkere kringen dat je hebt.

Terwijl doorschijnende vaatjes veroorzaakt worden door psychologische factoren, is hyperpigmentatie van de huid eerder het gevolg van fysische factoren.

Doorschijnende vaatjes

Een van de meest voorkomende oorzaken is de dikte van de huid. Hoe dunner en lichter de huid rond de ogen is, hoe gemakkelijker de blauwachtige bloedvaatjes te zien zijn.

Omdat de dikte van de huid helaas niet te beïnvloeden is, helpt er maar één ding – de randen van de ogen bedekken met make-up. We leggen hieronder uit welke producten hiervoor beschikbaar zijn en hoe je ze in je huid moet inwerken.

Naast slaap, voldoende lichaamsbeweging en een goed dieet, kan ook een oogcrème gebruikt worden om donkere kringen en gezwollen ogen te voorkomen.

Naast slaap, voldoende lichaamsbeweging en een goed dieet, kan een oogcrème ook gebruikt worden om donkere kringen en wallen van de ogen te voorkomen. (Image source: 123rf.com / 63821521)

Behalve genetische aanleg is ook slaap een factor. Om stofwisselingsproducten via het lymfevocht af te voeren, heeft het lichaam voldoende slaap nodig.

Maar als het lichaam niet genoeg slaap krijgt, hoopt het vocht onder de ogen zich op en verschijnen er donkere kringen.

Bovendien vermindert door vermoeidheid de spanning van de huid en verslappen de gezichtsspieren. Dit is de reden waarom donkere kringen nog duidelijker zichtbaar zijn bij vermoeide mensen.

Hetzelfde geldt voor wallen onder de ogen, die ook verergerd worden door te weinig slaap, stress, roken en alcohol, en te weinig beweging.

Dit is echter vet dat zich onder het oog ophoopt.

Met het ouder worden verslappen de spieren en het bindweefsel en worden de zogenaamde wallen onder de ogen duidelijk zichtbaarder.

Hyperpigmentatie van de huid

Bij hyperpigmentatie zijn de pigmenten onder de huid verantwoordelijk voor de verkleuring.

Deze pigmenten worden melaninen genoemd. Hoe meer ervan er in je lichaam zijn, hoe donkerder je huid er uit zal zien.

De verhoogde vorming van pigmenten kan verschillende oorzaken hebben. Daartoe behoren bijvoorbeeld:

 • Veelvuldig bezoek aan de zonnebank of veelvuldig zonnebaden
 • Uitslagen en ontstekingen van de huid door contactallergie of neurodermatitis
 • Geneesmiddelen en medicijnen
 • Ziekten en misvormingen van de huid

Deze hyperpigmentatie kan echter ook erfelijk zijn en wordt niet door invloeden van buitenaf opgewekt.

Welke tekenen van een ziekte kunnen donkere kringen onder de ogen voorstellen?

Slechts zelden kunnen donkere kringen onder de ogen als een teken van een ziekte beschouwd worden. In de eerste plaats moet ook dit met je behandelend arts opgehelderd worden.

Ziekten waaraan donkere kringen onder de ogen als symptoom te herkennen zijn, zijn bijvoorbeeld:

 • Alcoholvergiftiging
 • Drugsverslaving
 • Korsakow’s syndroom
 • Neurodermatitis
 • Wiegenmuts
 • Wernicke’s encefalopathie

Informeer eerst naar de andere symptomen en oorzaken van deze ziekten en raadpleeg dan zeker een arts.

Oogkringen hoeven niet noodzakelijk met ernstige ziekten in verband gebracht te worden.

Als ze echter lang aanhouden en je hebt er niet eerder last van gehad, moet je er bij je volgende bezoek met je arts over praten.

Vooral als donkere kringen gepaard gaan met concentratieproblemen en aanhoudende vermoeidheid.

Hoe kunnen donkere kringen voorkomen worden?

Ook als je genetisch bepaald bent of leeftijdsgebonden, kun je proberen donkere kringen en donkere kringen te vermijden.

Je kunt bijvoorbeeld je zoutinname een beetje reguleren. Als je te veel zout consumeert, kunnen de ogen opzwellen door de verwijding van de bloedvaten.

Een slechte of onevenwichtige voeding kan ook leiden tot donkere kringen onder de ogen. Een evenwichtige voeding en verse groenten voorzien het lichaam van voldoende vitaminen en mineralen.

Zo nu en dan kan een detox kuur ook nuttig zijn om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen. Bovendien moet je proberen voldoende lichaamsbeweging te krijgen of regelmatig aan sport te doen.

Lichaamsbeweging is niet alleen belangrijk voor je conditie en gezondheid, het helpt ook om donkere kringen te minimaliseren. De bloedsomloop in het lichaam stimuleert de zuurstoftoevoer en kan daardoor ook alle delen van het lichaam van zuurstof voorzien.

Je kunt donkere kringen ook voorkomen door er een crème mee in te masseren. Je moet dit met je ringvinger doen, want Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat ringvingers de minste belasting voor de ogen veroorzaken.

De reden hiervoor is dat de vinger zelf geen hefspieren heeft en dus heel weinig druk kan uitoefenen.

Werk met zachte tikjes voorzichtig van het neusbotje onder het oog naar buiten toe. Dit bevordert de bloedsomloop en vermindert donkere schaduwen.

Regelmatig water innemen is ook ongelooflijk belangrijk. Afhankelijk van je lichaamsgrootte moet je proberen twee tot drie liter water per dag te drinken.

Vermijd alcohol en sigaretten. Omdat de huid onder de ogen zo veel dunner is, heeft ze enorm te lijden onder sigarettenrook.

Om donkere kringen en wallen op lange termijn onder controle te houden, zijn oogcrèmes en/of serums een goede optie. Sommige van de ingrediënten zoals ginseng, ginkgo of vitamine C stimuleren de microcirculatie van de huid.

Oogcrèmes met ingrediënten als ginseng, ginkgo of vitamine C zijn geschikt om kringen onder de ogen en wallen op lange termijn onder controle te krijgen, omdat ze de microcirculatie van de huid stimuleren. (Image source: 123rf.com / 113113863)

Nicotine doet de bloedvaten in het lichaam samentrekken, waardoor het bloed moeilijker door de bloedsomloop kan stromen.

Evenzo zijn de weefsels verzwakt, wat het ontstaan van wallen onder de ogen bevordert. Alcohol versnelt ook het verouderingsproces van de huid, omdat het water aan de cellen onttrekt.

Als donkere kringen erg uitgesproken zijn ondanks een gezond dieet, voldoende slaap en regelmatige lichaamsbeweging, kan de oorzaak ook medisch zijn.

Als je aan nier- of schildklierziekte lijdt, kunnen donkere kringen bijzonder donker worden. Donkere kringen of wallen rond de ogen kunnen ook veroorzaakt worden door infecties of allergieën.

Wat te doen tegen donkere kringen onder de ogen: de beste remedies en behandelingsmogelijkheden

Er zijn verschillende manieren om donkere kringen onder de ogen te bestrijden en een remedie te vinden. Zowel huismiddeltjes als cosmetica kunnen donkere kringen behandelen en camoufleren.

Dit hoofdstuk vertelt je welke remedies het beste voor je zijn en hoe je ze moet gebruiken.

Wat zijn de beste huismiddeltjes tegen donkere kringen?

Komkommerschijfjes helpen wallen onder de ogen te verminderen

Komkommerschijfjes hydrateren de huid sterk en hebben ook een verkoelend effect op het oog.

Het verkoelende effect vermindert wallen. Je kunt de komkommer ook een paar minuten in de koelkast zetten voor je hem gebruikt.

Snijd dan gewoon dunne plakjes komkommer en leg ze 15 minuten op het gezwollen oog en laat ze inwerken.

Aardappels verminderen donkere schaduwen onder de ogen

De aardappel heeft enzymen die het vasthouden van water verminderen. Het extra zetmeel dat in de aardappel zit, verzacht de huid en helpt roodheid te verminderen.

Net als met komkommer hoef je alleen maar de rauwe aardappel in plakjes te snijden en ze ongeveer 15 minuten op het gesloten ooglid te leggen.

Melk bevordert de bloedsomloop

Dit kan wallen rond de ogen verminderen. Dompel hiervoor wattenschijfjes in koude melk en leg ze op je gesloten ogen gedurende ongeveer 10 minuten.

De koelte van de pads en de melk bevorderen de bloedsomloop. Dit kan zowel ‘s morgens als ‘s avonds gebruikt worden.

Voor verdere verzorging moet je de oogzone zachtjes inmasseren met een crème of serum.

Welke crèmes zijn het beste tegen donkere kringen?

Er zijn crèmes die lichtreflecterende deeltjes hebben en daardoor de oogzone optisch verhelderen, waardoor donkere kringen lichter lijken.

Veel oogcrèmes hebben ook een hydraterend en verkoelend effect, vooral als je de crème in de koelkast bewaart.

Dit betekent dat je de gekoelde crème ‘s morgens kunt gebruiken om ongewenste wallen rond de ogen weg te werken of op zijn minst te verminderen.

Niet alle in de handel verkrijgbare crèmes zijn doeltreffend bij de behandeling van wallen onder de ogen.

Beproefde en geteste cosmetica tegen wallen onder de ogen bevatten allerlei speciale actieve ingrediënten die de gevoelige huid rond de ogen kunnen helpen verzorgen en gladstrijken.

Oogkringen en wallen kunnen verlicht of helemaal verminderd worden door kleine trucjes te gebruiken. Let op de ingrediënten van crèmes en gebruik eenvoudige huismiddeltjes.

Dit zijn speciale actieve ingrediënten zoals het onmisbare hyaluronzuur. Maar ook verzorgende stoffen zoals jojoba olie, vitamine C, ogentroost, plantenextracten of verschillende peptiden kunnen helpen.

Een “wallen onder de ogen crème” heeft meestal gecombineerde ingrediënten nodig. Dit zijn de klassieke anti-verouderingsingrediënten, maar er zijn ook speciale actieve ingrediënten die in het laboratorium speciaal voor dit huidprobleem gemaakt zijn.

Oogpads kunnen met hun verschillende ingrediënten ook wonderen verrichten tegen donkere kringen en snel resultaat bereiken.

Welke crème is geschikt voor oogwallen?

Traanzakjes kunnen misschien niet helemaal voorkomen worden met een crème, maar er zijn crèmes die een ontzwellend, huidtrekkend en verkoelend effect hebben op dit gevoelige huidgebied.

Wallen kunnen snel verminderd worden door een goed huidverzorgingsproduct te gebruiken dat speciaal voor de huid onder de ogen is samengesteld.

Het is een combinatie van verschillende maatregelen die kunnen helpen de vorming van wallen onder de ogen te voorkomen of bestaande wallen onder de ogen te verminderen.

De zeer dunne huid onder de ogen zal je dankbaar zijn als ze voorzien wordt van verzachtende, ontzwellende en voedende werkstoffen.

Ongeacht of je een oogcrème, een dagcrème of een anti-ageing verzorgingsproduct kiest om vervelende wallen onder de ogen tegen te gaan, je gekozen verzorgingsproduct moet de volgende belangrijke eigenschappen hebben:

 • Ontzwell de huid
 • Stimuleer de lymfatische circulatie
 • Maak de huid van binnenuit voller
 • Hydrateer de huid
 • Wees speciaal geschikt voor de gevoelige huid rond de ogen

Maar een gewone dag- of nachtverzorging alleen is vaak niet voldoende als het gaat om de behandeling van hardnekkige wallen onder de ogen.

Een sterk geconcentreerd serum voor de oogzone kan naast de normale gezichtsverzorging worden aangebracht voor een extra gladstrijkend effect, zodat deze gevoelige streek steeds voldoende van verzorgende stoffen wordt voorzien.

Wat zijn de medische mogelijkheden voor donkere kringen onder de ogen?

Als huismiddeltjes niet helpen of als je voorgoed van donkere kringen af wilt zijn, zijn er ook medische mogelijkheden zoals injecties of lasertherapie.

Afhankelijk van het soort donkere kringen dat je hebt en waardoor ze veroorzaakt zijn, kun je een andere behandeling nodig hebben.

Hyperpigmentatie Doorschijnende bloedvaten
1. Geneesmiddelen/blekende crèmes die de melanine in de huid verminderen.
2. lasertherapie, die de pigmenten van de huid kan vernietigen.
3. injecties met autoloog vet
injecties met autoloog vet of hyluronzuur

De hierboven genoemde therapieën kunnen ook gecombineerd worden om hyperpigmentatie van de huid te verwijderen.

In het geval van doorschijnende vaatjes is de therapie met blekende crèmes of medicijnen in geen geval aan te bevelen, want die maken de huid nog dunner dan ze al is.

Welke andere trucs helpen tegen donkere kringen?

Hier nemen we een compacte kijk op tips tegen ongewenste wallen en schaduwen rond de ogen.

Als al deze dingen niet helpen of je hebt extra mogelijkheden nodig, kun je hieronder cosmetische trucjes vinden.

Koud om wallen onder de ogen te minimaliseren

Als je last hebt van wallen, kun je die verminderen met een koud theelepeltje of een koud theezakje.

Leg hiervoor de theelepel of het (al gebrouwen) theezakje 10 tot 15 minuten in de koelkast en leg het dan op de oogzone.

Zwarte thee is hiervoor het beste. De cafeïne in de thee stimuleert de stofwisseling en bevordert de bloedsomloop. De extra koelte helpt ook om wallen te verminderen.

Massage tegen donkere kringen en wallen

Om het bindweefsel te versterken en zo donkere kringen te voorkomen, kun je de zone rond je ogen regelmatig masseren.

Naast het gebruik van de juiste crèmes en enkele huismiddeltjes, kan een korte massage het bindweefsel effectief versterken.

Je kunt dit elke keer doen als je je oogcrème aanbrengt.

Zo kan het product beter in de huid worden opgenomen en bevorder je de bloedcirculatie, waardoor je huid er jonger en frisser uitziet.

Omdat de huid erg gevoelig is, moet je bij het aanbrengen van de crème niet te veel druk uitoefenen of aan de huid trekken.

Een eenvoudige, lichte tik met je vingertoppen is voldoende om de bloedsomloop in het gebied te stimuleren.

Eiwit voor gezwollen ogen

Eiwit is een van de huismiddeltjes die iedereen in huis heeft en die betrouwbaar helpen.

Klop gewoon het eiwit van twee eieren stijf en breng het schuim aan op de wallen.

Ook al klinkt de methode wat ongewoon – het eiwit helpt om wallen te verminderen en de huid strakker te maken.

IJs tegen donkere kringen

Een andere truc tegen gezwollen ogen zijn ijsmaskers. Deze lijken op slaapmaskers, maar ze zijn niet van stof, maar van een plastic omhulsel gevuld met gel.

De kou zorgt ervoor dat de vaten rond de ogen samentrekken en de wallen afnemen. Het is voldoende om de ijsmaskers 15 minuten in de vriezer te leggen.
Als je geen ijsmasker bij de hand hebt, kun je ijsblokjes pletten en in een molton doen, die je dan op je gesloten ogen legt.

Warm-koud kompressen tegen donkere kringen

Om de bloedsomloop te bevorderen, raden we je aan kompressen te gebruiken die je afwisselend in een kom met koud en warm water laat weken. Je moet altijd beginnen met een warm kompres en eindigen met een koud kompres. Het laatste koude kompres doet de bloedvaten samentrekken door de koude prikkel. De kompressen moeten elk ongeveer drie minuten op de gesloten ogen gelegd worden.

Foto bron: 123rf.com / 47792678

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies