Onze selectiecriteria
Gezichtsverzorging is een belangrijke factor voor een gezonde en heldere huid. Tegenwoordig zijn er veel verschillende producten die je kunnen helpen je huid te regenereren en bestaande huidproblemen en ziekten te genezen of te voorkomen. Gezichtsolie is een van de nuttigste en vaakst gebruikte huidverzorgingsproducten.
Hierna presenteren we de belangrijkste criteria voor het kiezen van de juiste gezichtsolie met onze gezichtsolietest 2022 en vergelijken we verschillende oliën en verklaren hun effecten, zodat je uiteindelijk kunt beslissen welke olie je het beste kunt gebruiken en hoe je die het beste in je verzorgingsroutine kunt integreren.
Inhoud
- 1 De belangrijkste feiten in het kort
- 2 Gezichtsoliën: Onze selectie
- 3 Gezichtsoliën: Koop- en Beoordelingscriteria
- 4 Gezichtsoliën: veel gestelde vragen en antwoorden
- 4.1 Voor wie is
- 4.2 Welke soorten gezichtsolie zijner?
- 4.3 Welke gezichtsolie moet je gebruiken voor welk huidtype?
- 4.4 Hoeveel kost gezichtsolie?
- 4.5 Wat zijn de alternatieven voor gezichtsolie?
- 4.6 Wanneer moet je gezichtsolie gebruiken?
- 4.7 Hoe moet je gezichtsolie aanbrengen?
- 4.8 Wat doet gezichtsolie?
- 4.9 Wanneer moet gezichtsolie niet aangebracht worden?
- 4.10 Kun je je eigen gezichtsolie maken?
- 4.11 Wat is de houdbaarheid van gezichtsolie?
- 5 Conclusie
De belangrijkste feiten in het kort
- Gezichtsoliën zijn een van de belangrijkste huidverzorgingsproducten die in de natuurlijke cosmetica gebruikt worden en helpen bij huidproblemen zoals acne of bij onzuiverheden en huidziekten. Ze worden ook gebruikt als anti-verouderingsmiddel tegen rimpels.
- Er zijn verschillende natuurlijke oliën die als gezichtsolie gebruikt worden en ze worden op verschillende manieren gecombineerd en komen in verschillende hoeveelheden en eigenschappen. Arganolie is een van de oliën die het meest in producten wordt gebruikt.
- Om de juiste keuze voor je eigen huidverzorgingsroutine te kunnen vinden, moet je grondig onderzoek doen naar gezichtsoliën en je eigen individuele huid onderzoeken en verschillende gezichtsoliën uitproberen
Gezichtsoliën: Onze selectie
Gezichtsoliën: Koop- en Beoordelingscriteria
In dit deel stellen we de belangrijkste aspecten voor die van belang zijn bij het kiezen van de juiste gezichtsolie. De doorslaggevende criteria zijn de volgende:
In het volgende leggen we alle criteria voor je uit.
Huidtype
Om de juiste gezichtsolie te kiezen om je klachten of huidproblemen te voorkomen, is het belangrijk je huidtype te kennen. Er zijn verschillende subcategorieën en individuele huidaandoeningen en -problemen, maar huidtypes worden meestal ingedeeld in combinatie, droog, vet en normaal.
Een normale huid kan gedefinieerd worden als een huidtype dat een gezonde, heldere gloed heeft en geen specifieke huidproblemen.
Mensen met een droge huid lijden vaak aan een gebrek aan vocht en talg en hebben producten nodig die verschillende ingrediënten bevatten om de droogte in balans te brengen.
In tegenstelling tot een droge huid zijn er ook mensen die precies het tegenovergestelde probleem hebben en een vette huid hebben, veroorzaakt door een hoog talggehalte. Deze mensen hebben vaak last van een vette huid met poriën en meestal uiteindelijk een onzuivere huid.
Een gecombineerde huid is een huidtype dat zowel droge als vette kenmerken heeft. Op het gezicht zijn er zones die erg vet zijn en andere die erg droog zijn.
Naast deze huidtypes zijn er mensen die in de puberteit en op latere leeftijd last hebben van puistjes en acne, en mensen die naarmate ze ouder worden problemen kunnen krijgen met hun rijpere huid en uiteindelijk op bepaalde producten vertrouwen om hun huid te verzorgen.
Aan de hand van deze classificaties kun je misschien ruwweg raden onder welk huidtype je symptomen kunnen vallen, maar het is sterk aan te raden een dermatoloog te bezoeken, die je dan kan helpen je huid en haar problemen beter te begrijpen en misschien onbewuste huidproblemen of -aandoeningen op te sporen.
Gevoeligheid
Behalve de hierboven genoemde huidtypes zijn er ook gevoelige huidtypes die een bewustere en aandachtigere verzorging nodig hebben dan andere huidtypes. Daarom is het belangrijk te weten of er bepaalde producten of ingrediënten zijn waarop je huid negatief kan reageren en die je beslist niet moet gebruiken.
Veel oliën zijn afkomstig uit verschillende gebieden of worden gecombineerd met verschillende stoffen. Als je bijvoorbeeld een allergie voor noten hebt, moet je beslist geen arganolie gebruiken. Hoewel oliën goede en natuurlijke producten zijn, zijn er oliën die vatbaarder zijn voor bijwerkingen dan andere, hoewel die niet vaak voorgesteld worden.
Dus als je weet dat je een heel gevoelige huid hebt en vatbaar bent voor onaangename reacties, moet je altijd voorzichtig zijn en oliën met heel kleine hoeveelheden testen en gebruiken.
Ingrediënten
Er zijn een groot aantal verschillende gezichtsoliën die voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Veel ervan worden gebruikt voor huidverzorging, huidregeneratie en anti-verouderingsproducten.
Sommige oliën moeten in hun natuurlijke vorm gebruikt worden, zoals jojoba olie, en sommige worden gecombineerd met andere producten en worden ook in verschillende vormen voor huidverzorging aangeboden, zoals arganolie, die vaak met andere oliën gecombineerd wordt en ook als gezichtscrème aangeboden kan worden.
Daarom is het belangrijk te weten en te testen welke combinaties het beste bij je huidtype passen en voorzichtig te zijn met het gebruik van producten die een negatief effect op je huid kunnen hebben.
Je moet ook op de hoogte zijn van het onderscheid tussen comedogeen en niet-comedogeen, dat invloed heeft op de verdraagzaamheid van de olie op je huid. Comedogene ingrediënten kunnen leiden tot verstopping van de poriën en andere onzuiverheden die je kwijt wilt.
Volume/hoeveelheid
Niet alleen zijn er een groot aantal verschillende gezichtsoliën, er zijn ook bepaalde oliën die kostbaarder zijn dan andere. Arganolie en olijfolie, bijvoorbeeld, zijn oliën die vaker in verschillende producten gebruikt worden dan andere oliën. Rozenolie daarentegen is een olie die slechts in kleine hoeveelheden wordt gewonnen en daarom in kleinere hoeveelheden wordt verkocht.
Het positieve is echter dat je bij het gebruik van de oliën meestal maar kleine hoeveelheden hoeft te gebruiken. Als je gezichtsoliën zorgvuldig in kleine hoeveelheden in je huidverzorgingsroutine integreert, kunnen ze wonderen doen.
Biologisch/natuurlijk
Voor het welzijn van het milieu en voor de gezondheid van ons lichaam en onze huid kies je best producten met een etiket dat biologisch of natuurlijk is.
Veel van deze oliën komen uit de natuur en zijn pas echt werkzaam als ze in hun natuurlijke vorm en zonder toevoegingen gebruikt worden.
Voordelen
Zoals je duidelijk kunt lezen, zijn er talloze producten die apart zijn voor gezichtsverzorging en die het gezicht proberen te voeden en verzorgen. Gezichtsolie is een product dat veel voordelen brengt voor de structuur van de huid. Veel van deze gezichtsoliën helpen niet alleen bij vlekken, ze voorzien de huid ook van de belangrijke vitaminen zoals A, C, D en E, vernieuwen de huid en geven de psyche ook een gezonde huidtextuur.
Bovendien kunnen veel gezichtsoliën ook als dag- en nachtverzorging gebruikt worden, waardoor een goede cyclus ontstaat om de huid te regenereren en te voeden. Sommige oliën kunnen zelfs gebruikt worden bij het verwijderen van make-up of door foundation gemengd worden. Je moet echter ook voorzichtig zijn met welke oliën je hiervoor gebruikt, want niet elke olie heeft dezelfde werking.
Gezichtsoliën: veel gestelde vragen en antwoorden
Nu delen we met je de belangrijkste informatie die je nodig hebt om het juiste product voor jezelf te vinden. Hieronder vind je 12 belangrijke vragen die we voor je beantwoord hebben, en die je uiteindelijk naar een succesvolle keuze van een gezichtsolie zullen leiden.
Voor wie is
Gezichtsolie is geschikt voor alle mensen van elk geslacht (ook mannen) die hun gezicht willen verzorgen en voeden of het willen regenereren en verfrissen als gevolg van bepaalde huidproblemen of huidziekten.
Bij het kiezen moet men echter letten op de hierboven genoemde huidtypes en het juiste product kiezen. Bovendien is er ook een grote lijst van verschillende oliën die uiteindelijk voor huidverzorging worden gemaakt en gebruikt.
Welke soorten gezichtsolie zijner?
Art | Voordelen | Nadelen |
---|---|---|
Arganolie | hydraterend, nuttig bij huidaandoeningen, ontstekingsremmend, helpt bij acne | niet gebruiken als je allergisch bent voor noten, kan bij sommige huidtypes een eerste verergering veroorzaken |
Jojoba olie | bevat vitamine A en E, voedt de huid, voor alle huidtypes, ontstekingsremmend, kan gebruikt worden bij massage | kan mee-eters en puistjes veroorzaken |
Kokosolie | hydraterend, comedogeen, helpt tegen een onzuivere huid | verstopt de poriën, kan leiden tot puistjes en mee-eters |
Druivenpitolie | geschikt voor huidverzorging, ontstekingsremmend, voor de onzuivere en gemengde huid, helpt tegen rimpels en puistjes | geen bekende bijwerkingen |
Wilde rozenolie (rozenbottelolie) | hydraterend, regenererend, voor de droge en rijpe huid, helpt bij acne | intolerantie mogelijk bij verschillende huidtypes en vormen |
Hennepolie | kan gebruikt worden bij massages, regenererend, bevat vitamine E, helpt tegen puistjes | geen bekende bijwerkingen |
Wortelolie | helpt tegen een onzuivere huid, puistjes en rimpels, geschikt voor dag- en nachtverzorging, natuurlijke cosmetica, helpt de huid strakker te maken | kan rimpels veroorzaken, huid kan uitdrogen |
Lavendelolie | ontstekingsremmend, helpt tegen een onzuivere huid en puistjes, geschikt voor alle huidtypes | bijwerkingen kunnen optreden bij een gevoelige huid |
Teunisbloemolie | helpt bij een droge huid, ontstekingsremmend, hydraterend | bij gebruik als gezichtsolie zijn geen bijwerkingen bekend |
duindoorn | ontstekingsremmend, helpt tegen acne, helpt bij rimpels en tegen een onzuivere huid | geen bijwerkingen bekend |
hyaluronzuur | ingrediënt in anti-verouderingsproducten, helpt tegen huidziekten en rimpels, hydraterend | concentratie is belangrijk, gebruik hoge kwaliteit |
Tenslotte ligt de juiste beslissing bij persoonlijke voorkeur of situatie en kenmerken van de huid.
Welke gezichtsolie moet je gebruiken voor welk huidtype?
Daarom is het heel belangrijk je te informeren over de eigenschappen en rekening te houden met je eigen problemen, en idealiter eerst met heel kleine hoeveelheden uit te proberen. Zorg en gezondheid vergen immers geduld.
Jojoba olie en lavendelolie, bijvoorbeeld, zijn geschikt voor alle huidtypes, maar er moet ook rekening gehouden worden met de individuele reactie.
Hoeveel kost gezichtsolie?
Volume | Prijsklasse |
---|---|
15 Milliliter | 1 tot 100 Euro |
30 Milliliter | 1 tot 100 Euro |
50 Milliliter | 1 tot 300 Euro |
100 Milliliter | 1 tot 300 Euro |
We kunnen geen concrete prijslijst presenteren, want er zijn een groot aantal verschillende merken en oliën die gezichtsoliën aanbieden in zowel heel lage als heel hoge prijzen. Ook de concentratie van de olie en de kwaliteit van de gezichtsolie of de combinatie van ingrediënten spelen een beslissende rol.
Idealiter begin je met een kleinere dosis om te testen of het negatieve effecten op je huid veroorzaakt.
Zo is arganolie voor het gezicht er in alle vier maten, waar de prijzen soms onder de 20 euro en soms boven de 100 euro liggen. De beslissing is uiteindelijk aan jou, maar zoals je uit onze productbespreking kunt zien, zijn er heel goede producten voor lage prijzen.
Wat zijn de alternatieven voor gezichtsolie?
Alternatief | Beschrijving |
---|---|
Gezichtscrème | Voor verschillende huidtypes zijn er ook crèmes die gemaakt zijn met verschillende ingrediënten zoals plantaardige vetten, oliën en ook vitaminen. Deze kunnen ook als dag- en nachtcrème gebruikt worden. |
Gezichtsserum | Gezichtsserum is een ander product en vorm van huidverzorgingsproduct dat gemaakt is met ingrediënten als hyaluronzuur en vitamines die uiteindelijk in combinatie met andere natuurlijke producten gebruikt kunnen worden. |
Gezichtsmasker | Gezichtsmaskers worden vaak samen met gezichtscrèmes of andere producten gebruikt. Ze bevatten anorganische stoffen en ook aluminiumhydroxide of plantensap, die gecombineerd worden met verschillende natuurlijke producten zoals honing, naargelang het beoogde gebruik en de voorkeur. |
Elk van deze producten heeft zijn eigen voor- en nadelen, net als gezichtsoliën. Maar gezichtsoliën hebben vaak de voorkeur met hun natuurlijke uitstraling of deze dienen meestal ook als aanvullende producten naast gezichtsoliën.
Wanneer moet je gezichtsolie gebruiken?
Hoe moet je gezichtsolie aanbrengen?
Wat doet gezichtsolie?
Wanneer moet gezichtsolie niet aangebracht worden?
Kun je je eigen gezichtsolie maken?
- Natuurlijke olie: Je kunt hier elke olie gebruiken, afhankelijk van welke olie je voorkeur heeft of welke olie geschikt is voor je huid. Je kunt bijvoorbeeld een gezichtsolie maken met jojoba-olie, olijfolie en lavendelolie.
- Container: Hier kun je een glazen pot of een blik gebruiken waarin je de oliën uiteindelijk mengt en later bewaart
- Pipet: Voor het aanbrengen van de olie heb je natuurlijk een pipet nodig.
Het positieve van het zelf maken is dat je alle ingrediënten kent die uiteindelijk in je gezichtsolie gaan, dus je hoeft je geen zorgen te maken over ongezonde toevoegingen.
Het kan echter erg kostbaar zijn om deze verschillende oliën te vinden en te kopen, want je gebruikt uiteindelijk maar heel kleine hoeveelheden in het productieproces.
Wat is de houdbaarheid van gezichtsolie?
Conclusie
Gezichtsoliën zijn belangrijke bestanddelen van huidverzorging en regeneratie en om bestaande huidproblemen te overwinnen. Er worden een groot aantal oliën gebruikt bij de vervaardiging van gezichtsoliën. Deze worden op verschillende manieren gebruikt en gecombineerd voor de verzorging van de droge, vette of gevoelige huid.
Hoewel de oliën biologisch geteeld zijn, gezond en rijk aan vitamines, kunnen ze toch bijwerkingen hebben op de huid. Daarom is het belangrijk de eigen huid goed te kennen en te begrijpen, en dan moet de keuze van de gezichtsolie dienovereenkomstig gebeuren.
Beeldbron: Choreograaf / 123rf