Laatst bijgewerkt: 25-08-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

19Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

77Verzamelde opmerkingen

Welkom! Mondverzorging is een van de gebieden waarop medisch specialisten de meeste nadruk leggen. Daarvoor zijn er verschillende hygiënische aanvullingen die de verzorging van tanden, tandvlees, tong en keel bevorderen: ragers, tandpasta, flosdraad en, wat dit artikel betreft, mondwater.

De hygiënische aanvullingen voor de mond zijn zeer gevarieerd in termen van werkzame bestanddelen, smaken en presentaties. Om te zorgen dat je altijd de beste artikelen in je badkamerset hebt, geven we je in de volgende regels alle informatie die je nodig hebt om het beste mondwater op de markt te vinden.
Belangrijk om te weten

 • Mondwater, ook wel mondspoeling genoemd, is een vloeibare substantie die gebruikt wordt om de hygiëne van tanden, tong, tandvlees en keel aan te vullen. Het is een in elke apotheek verkrijgbaar artikel dat je helpt je hygiëne te verbeteren en je adem de hele dag fris te houden.
 • Hoewel de verschillen tussen deze producten op het eerste gezicht zitten in de kleur en de grootte van de verpakking, dienen mondspoelingen verschillende doelen op basis van de ingrediënten waarvan ze gemaakt zijn. Let op of wat je nodig hebt een geneeskundig hulpmiddel is bij de behandeling van mondinfecties.
 • De basisproducten onderscheiden zich door de kleinste details. Behalve met het bovenstaande wil je ook rekening houden met factoren als de aanwezigheid van ethyl-component, de soorten mondwater en de smaak, om een aankoop te doen waar je blij van wordt en met een lekkere smaak in je mond.

Beste Mondwater: Onze selectie

Koopgids: wat je moet weten

Als je aan mondspoelreclames denkt, komen je waarschijnlijk rivieren van vloeistof in aantrekkelijke kleuren en een dreigend gevoel van frisheid voor de geest. Maar misschien heb je jezelf nooit de juiste vragen gesteld over deze producten. Hier staat alles wat je moet weten en nog meer.

Vergeet niet de mondholte minstens drie keer per dag te reinigen. (Foto: lightfieldstudios/ 123rf.com)

Wat zijn de voordelen van het gebruik van mondwater?

Mondwater is een vloeibaar mondhygiëne-middel dat gebruikt wordt als aanvulling op het poetsen. Het wordt zeer aanbevolen geacht om goed te blijven poetsen en samen te werken met andere artikelen zoals tandpasta en flosdraad.

Door zijn toestand is het een gemakkelijk te gebruiken en goed hanteerbaar supplement. De aanwezigheid ervan op de markt heeft nieuwe schoonmaak- en verzorgingsgewoonten aangemoedigd. Bovendien biedt het verschillende voordelen die andere hygiëneartikelen niet kunnen bieden, zoals het bereiken van bepaalde delen van de mond.

Anderzijds kunnen de chemische eigenschappen van sommige spoelmiddelen schadelijk zijn voor sommige mensen, zoals ethylalcohol en chloorhexidine. Overmatig gebruik kan verkleuring van tanden en tong veroorzaken, en schade aan de zenuwen van het tandvlees en de tanden.

Voordelen
 • Verkrijgbaar in elke apotheek
 • De meeste zijn geschikt voor alle leeftijden
 • Versterkt de antibacteriële werking
 • Helpt infecties bestrijden en voorkomen
 • Geeft een fris gevoel na gebruik
Nadelen
 • Overmatig gebruik kan ongemak en irritatie van de tong en het tandvlees veroorzaken
 • Antiseptische mondspoelingen moeten onder medisch toezicht gebruikt worden
 • Sommige kunnen vlekken op tanden en tong veroorzaken
 • Kunnen allergische reacties veroorzaken

Conventionele of medicinale mondspoelingen – waar moet je op letten?

Dit hulpmiddel voor persoonlijke hygiëne kan verschillende voordelen bieden, afhankelijk van het product en zijn chemische bestanddelen. Vergeet niet een arts te raadplegen als je van plan bent een mondspoelmiddel met geneeskrachtige of antiseptische eigenschappen te gebruiken. Als je een gewone reiniging zoekt, gebruik dan spaarzaam de conventionele presentaties.

Conventioneel. Het go-to mondspoelmiddel dat niet mag ontbreken in poederkamers, reiswonderkoffers en kantoren. Hoewel met kleine variaties, afhankelijk van het merk, is wat we “conventioneel” zullen noemen er een die voordelen biedt zoals het aanvallen van gewone bacteriën en ademversterkers.

Medicinaal. Dit is een verbeterde versie van het traditionele mondspoelmiddel, want het heeft specifieke gebruiks- en gebruiksdoelen. De meest voorkomende worden gebruikt om gingivitis te behandelen en wondgenezing te bevorderen. Ze kunnen ook een hulpmiddel zijn bij de behandeling van andere infecties en aandoeningen.

Conventioneel Medicinaal
Gebruik Gewoon Klinisch
Publieksmeta Algemeen Mensen met mondaandoeningen
Beperkingen Gevoeligheid voor alcohol ethylalcohol allergieën, bijwerkingen
Prijs Laag Middel

Roeit mondwater een slechte adem uit?

Een populair geloof over deze soorten supplementen is dat ze bijna wonderbaarlijk zijn. Vaak wordt gedacht dat een slechte adem een kleine kwaal is die met een paar slokken mondwater of een muntsnoepje verholpen kan worden. De waarheid is dat het een besmettelijk probleem is dat, in sommige gevallen, ernstig kan zijn.

Slechte adem wordt veroorzaakt door bacteriën die zich in de mond en keel nestelen. Naast het herhaaldelijk – zij het matig – gebruik van mondwater als aanvulling op de dagelijkse hygiëne, raden deskundigen aan de eetgewoonten te verbeteren en de consumptie van koffie en alcohol te verminderen om deze aandoening uit te roeien.

Om bedwelming of irritatie van tong en tandvlees te voorkomen, moet mondwater spaarzaam gebruikt worden. (Foto: Torwai Suebsri / 123rf)

Chloorhexidine: Het geheim achter mondwater?

De meeste commerciële mondwaters bevatten een actieve verbinding die chloorhexidine heet, en met andere stoffen wordt gemengd om het product meerwaarde te geven en de werking te versterken. Daarom bevelen sommigen het exclusieve gebruik van chloorhexidine aan als patent voor een effectieve reiniging.

Het wordt gebruikt ter preventie van mondziekten en infecties, omdat het een aanvulling is die door een specialist moet worden voorgeschreven en beoordeeld, vanwege het antiseptische karakter. Het is ook belangrijk rekening te houden met neveneffecten zoals het verschijnen van vlekken op tanden en tong.

Aankoopcriteria: factoren waarmee je de verschillende mondspoelmodellen kunt vergelijken en beoordelen

Met de informatie die we tot hiertoe gegeven hebben, zou je genoeg gereedschap moeten hebben om een goede aankoop te doen. Voor het geval je nog vragen hebt of meer parameters nodig hebt, zijn hier enkele factoren om bij je volgende bezoek aan de apotheek rekening mee te houden

 • Ethyl bestanddeel
 • Soorten mondwater
 • Smaak

Ethylcomponent

De meeste mondspoelingen bevatten ethylalcohol als een van hun belangrijkste werkzame bestanddelen. Soms kan het echter nodig zijn om hygiënische supplementen te nemen die deze chemische stof vermijden. Ga goed na of het mondwater dat je koopt aan je behoeften voldoet.

Met alcohol. Heb je ooit het prikkende gevoel opgemerkt dat sommige mondwaters veroorzaken? Dit komt door de hoeveelheid ethylalcohol in de formule. Hoewel de aanwezigheid van deze stof belangrijk is om de eliminatie van bacteriën te versterken, kan het gebruik ervan irritatie en vergiftiging veroorzaken in gevoelige monden.

Alcoholvrij. Anderzijds worden spoelingen die de aanwezigheid van alcohol vermijden gebruikt om cariës en infecties te behandelen. Ze dragen bij tot de mondhygiëne van mensen met gevoelig tandvlees, en helpen zo deze aandoening te verminderen. Ze verminderen ook de kans op de vorming van tandsteen.

Wist je dat mondwater ongewone functies heeft buiten mondverzorging? Je kunt het gebruiken om jeuk te genezen, als tijdelijk vervangingsmiddel voor deodorant en als hulpmiddel bij de behandeling van roos.

Soorten mondwater

Behalve de in de vorige hoofdstukken genoemde categorieën zijn er ook een aantal minder gebruikelijke mondwaters waarvan je op de hoogte moet zijn. Deze vloeibare oplossingen zijn ontworpen voor publiek met specifieke behoeften, zodat ze beschouwd kunnen worden als alternatieven voor de meest gangbare producten op de markt.

Zelfgemaakt. Wist je dat je zelf mondwater kunt maken? Behalve dat je geld bespaart en het gebruik van plastic vermijdt, kun je met deze werkwijze de ingrediënten aan je eigen behoeften aanpassen. Je zult een volledige hygiëne kunnen hebben zonder stoffen te consumeren die in sommige gevallen het gebit kunnen aantasten.

Kinderen. Sommige mensen vinden dit product overbodig voor kinderen. De voordelen zijn echter een betere verzorging van tanden en tandvlees, en smaken die aantrekkelijker zijn voor de smaakpapillen van kinderen. De hoeveelheden fluoride en alcohol worden gecontroleerd om geen infecties te veroorzaken.

Voor huisdieren. De hygiëne van dieren is net zo belangrijk als die van mensen. Vooral honden hebben de neiging de wereld via reuk en smaak te ontdekken, dus ziektes zijn aan de orde van de dag. Ga naar je dierenarts en vraag naar de soorten en voordelen van het geven van mondwater aan je harige vriend.

Smaken

Het gevoel van een schone mond is in meer dan één opzicht bevredigend. Het gaat niet alleen om het beeld dat we aan anderen geven, maar ook om een manier om ons prettig te voelen over onze gezondheid en ons uiterlijk.

De uitdrukking “goede smaak in de mond” is niet tevergeefs: neem deze factor in overweging bij de keuze van je mondwater.

De meest gebruikte mondwaters bevatten meestal munt of pepermunt, twee ingrediënten die van oudsher gebruikt worden voor een goede adem. Op dezelfde manier heeft de marketingindustrie ingespeeld op de smaak van het publiek door het aanbod te diversifiëren: bramen, aardbei, bubblegum en thee zijn andere mogelijkheden om je gehemelte te verwennen.

(Foto: Andriy Popov / 123rf)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies