Volg je al lange tijd een vetarm dieet en laat je verzwakte immuunsysteem zich nu al voelen? Of lijd je aan een stofwisselingsstoornis? Dan kun je overwegen vitamine E supplementen te nemen in de vorm van tabletten of oliën en crèmes. Wat is de aanbevolen dagelijkse inname van vitamine E voor vrouwen en mannen? Wat zijn de verschillende manieren om vitamine E in te nemen?
Antwoorden op de meest gestelde vragen vind je hier in de grote vitamine E test 2022. We stellen je voor aan de beste producten die vitamine E bevatten. Bovendien vind je handige tips en trucs in onze gids over hoe je een tekort aan vitamine E kunt verhelpen of zelfs voorkomen. Of je nu vitamine E bevattende oliën en crèmes kiest of tabletten en capsules, we vertellen je over de voor- en nadelen van elke variant.
Inhoud
Belangrijk om te weten
- Vitamine E is niet zomaar een enkele stof, maar beschrijft een hele groep stoffen die in totaal 16 verschillende antioxidanten omvat. Het natuurlijk voorkomende alfa tocoferol is bijzonder belangrijk en wordt beschouwd als de “standaard” of het “equivalent” voor de vitamine E groep.
- Vitamine E beschermt ons lichaam tegen overmatige oxidatie door cellen te versterken in de strijd tegen vrije radicalen.
- Vitamine E is een vetoplosbare vitamine en wordt in het lichaam vooral opgeslagen in vetweefsel en de bijnieren.
- Gids: Vragen die je jezelf kunt stellen voor je vitamine E producten koopt
Wat is de functie van vitamine E in het lichaam?
Het beïnvloedt de werking van verschillende enzymen en is betrokken bij verschillende celbiologische processen.
Vitamine E ondersteunt het organisme door de volgende effecten te veroorzaken:
Anticarcinogene werking
De effecten van vitamine E omvatten bescherming tegen het ontstaan van tumorcellen. (1)
Vitamine E heeft invloed op de differentiatie en groei van cellen, en op het verloop van de celcyclus.
Ondersteuning van het immuunsysteem
Vitamine E verbetert de zogenaamde cel-gemedieerde immuunrespons en versterkt zo het hele immuunsysteem. (2)
Ondersteuning van de gezondheid van het hart
Twee Amerikaanse studies hebben aangetoond dat een grotere inname van vitamine E coronaire hartziekten helpt voorkomen.
In 1986 werden 39.910 mannelijke artsen ondervraagd over hun inname van verschillende VItamines, waaronder vitamine E. Na 4 jaar werden 667 gevallen van coronaire ziekte vastgesteld.
Als resultaat werd een lager risico gevonden bij degenen die vitamine E in een hogere inname consumeerden. (3)
Ontstekingsremmende werking
Van vitamine E wordt gedacht dat het een ontstekingsremmende werking heeft, omdat het zowel de bloedstolling beïnvloedt als de afgifte van ontstekingscellen.
Neuroprotectieve werking
Vitamine E ondersteunt aanzienlijk de optimale ontwikkeling en instandhouding van het zenuwstelsel en de skeletspieren.
Het bevordert de goede werking van de hersenen, wat op zijn beurt leidt tot een langzamer verouderingsproces en zo de preventie van de ziekte van Alzheimer versterkt. (4)
Helpt tegen onvruchtbaarheid
Vitamine E wordt beschouwd als de meest effectieve vruchtbaarheidsvitamine. Het is belangrijk voor de spermakwaliteit bij mannen en verhoogt de vruchtbaarheid bij vrouwen.
Verder heeft vitamine E een beschermende werking tegen verschillende ziekten.
Dit zijn vaatziekten (trombose, arteriosclerose), diabetes, chronische ontstekingen en neurodegeneratieve ziekten.
Vermindering van gewrichtspijn bij gewrichtsziekten
Na 12 maanden bleek uit een studie dat deelnemers aan reumatische ziekten die vitamine E kregen, minder pijn hadden dan degenen die een placebo kregen. (5)
Wat is de aanbevolen dagelijkse inname van vitamine E?
Deze geschatte waarden worden gegeven als zogenaamde a-tocoferol equivalenten. De Duitse Voedingsvereniging beveelt voor volwassenen de volgende dagelijkse dosis aan:(6)
Geslacht/Leefstijl | Dosis |
---|---|
Vrouwen | 11 tot 12 mg |
Tijdens zwangerschap | 13 mg |
Moeders die borstvoeding geven | 17 mg |
Mannen | 12 tot 15 mg |
De dagelijkse behoefte aan vitamine E hangt af van de individuele voedingsgewoonten en kan in sommige situaties toenemen.
Zulke gevallen waarin de dagelijkse dosis vitamine E toeneemt zijn de volgende:
- Verhoogde consumptie van nicotine of alcohol
- Ernstige stress en hoge prestatie-eisen
- Hartfalen en hartziekten
- Algemeen verminderde af weer
- Zwangerschap en borstvoeding
Hoe ontstaat een vitamine E tekort?
Dat kan alleen gebeuren als je jarenlang een eenzijdig dieet volgt, vooral als je een heel vetarm dieet volgt.
De meest voorkomende oorzaak van een vitamine E tekort is echter een stofwisselingsstoornis die de adequate opname van vitamine E via de darm belemmert.
Een goed werkende vetvertering is dus een eerste vereiste voor de opname van vitamine E uit voedsel.
De ernstigste vorm van vitamine E tekort wordt echter veroorzaakt door een genetisch defect. Deze zeldzame aandoening heet “Familial Isolated Vitamin E Deficiency”.
Bij deze ziekte is het metabolisme van vitamine E in de lever verstoord, waardoor de afgifte van vitamine E in de bloedbaan geblokkeerd wordt.
Wat zijn de symptomen van een vitamine E tekort?
- Een duidelijk gebrek aan concentratie
- Spierzwakte
- Een verzwakt immuunsysteem met een verhoogde vatbaarheid voor infecties
Een volledig gebrek aan vitamine E leidt tot neurologische stoornissen, tot en met mentale retardatie toe. Er kunnen ook aandoeningen van het netvlies van het oog optreden.
Wat zijn de gevolgen van een overdosis vitamine E (hypervitaminose)?
Omdat vitamine E een in vet oplosbare vitamine is, kan ze bij overmatige inname in organen worden afgezet en negatieve effecten hebben.
Er is echter geen specifiek opslagorgaan voor vitamine E, waardoor hypervitaminose zelden voorkomt.
In 2008 werd een studie uitgevoerd die de volgende conclusie had:
Een sterk verhoogde inname van vitamine E (300-400 mg) in de vorm van voedingssupplementen is schadelijk en kan zelfs de sterfte verhogen.
De onderzoekers zijn van mening dat antioxidant-actieve voedingssupplementen alleen als geneesmiddel gehanteerd worden.
Het is dus beter regelmatig naar verse groenten en fruit te grijpen in plaats van naar voedingssupplementen in de vorm van pillen.
Besluit: Welke soorten vitamine E zijn er en welke is geschikt voor jou?
Als je een vitamine E-product wilt kopen, zijn er twee hoofdsoorten waaruit je kunt kiezen:
- Vitamine E crème/olie
- Vitamine E tabletten/capsules
De verschillende soorten hebben elk hun voor- en nadelen. Afhankelijk van wat je verkiest, kan een ander type geschikt voor je zijn. Het volgende gedeelte is bedoeld om je te helpen beslissen.
Wat zijn de voordelen en nadelen van vitamine E als crème/olie?
Crèmes en oliën die vitamine E bevatten zouden de volgende effecten hebben:
- Tekenen van veroudering verminderen
- Een droge huid verzorgen
- Beschermen tegen schadelijke uv-straling
- Wond-en littekengenezing bevorderen.
- Versterkt het haar en versnelt de haargroei
Wat zijn de voor- en nadelen van vitamine E tabletten/capsules?
Als je niet genoeg vitamine E uit je voeding kunt halen of meer vitamine E nodig hebt voor therapeutische doeleinden, kun je je natuurlijk altijd wenden tot een voedingssupplement.
Deze worden vaak verkocht in de vorm van zachte gelcapsules. Vitamine E pillen zijn een goedkope (in de meeste gevallen) optie om je inname van vitamine E te verhogen.
Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om vitamine E te vergelijken en te evalueren
In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om vitamine E preparaten te vergelijken en te evalueren.
Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald preparaat al dan niet geschikt voor je is.
Samengevat zijn dat:
- Ingrediënten
- Mogelijke bijwerkingen
In de volgende paragrafen leggen we uit wat belangrijk is bij de afzonderlijke criteria om je aankoopbeslissing te vergemakkelijken.
Ingrediënten
Vitamine E is niet in staat zijn volledige effect alleen te ontwikkelen. Het heeft een heel specifieke manier om vrije radicalen te bestrijden.
Door met een vrije radicaal te reageren, wordt vitamine E er zelf een. Van deze omgezette vrije radicalen breekt vitamine C dan vitamine E weer af.
Daarom vormen de twee vitamines een krachtig duo en worden ze vaak gecombineerd in cosmetische producten.
Er moet echter rekening gehouden worden met het volgende: Een te hoge dosering vitamine E is problematisch omdat er kettingreacties kunnen optreden als het in vrije radicalen begint om te zetten.
Een concentratie van 1-2% lijkt klinisch en empirisch voldoende te zijn. Vitamine E producten zijn vaak verrijkt met andere ingrediënten, zoals jojoba, avocado en rijstvliesolie.
Mogelijke bijwerkingen
In het verleden was het niet ongewoon dat mensen een allergische reactie op een vitamine E product kregen. Meestal waren daar twee redenen voor:
- Er werd goedkope en slechte kwaliteit vitamine E aan het product toegevoegd
- De concentratie was te laag of te hoog.
Bovendien moeten vitamine E cosmetische producten met de volgende ingrediënten vermeden worden:
- Synthetische kleurstoffen en conserveringsmiddelen
- Parabenen
- Paraffines
- Synthetische geurstoffen
- Minerale oliën of synthetisch gemodificeerde oliën
Als je vitamine E tabletten of voedingssupplementen wilt kopen, let dan op de volgende punten:
- Geen smaakstoffen, zoetstoffen of conserveringsmiddelen
- Geen gluten
- Geen gist
- Geen tarwe
- Geen genetisch gemodificeerde organismen
- Gemaakt volgens de hoogste kwaliteitsnormen
(Image source: 123rf.com / 87324242)
Referenties (6)
1.
Peh HY, Tan WS, Liao W, Wong WS. Vitamin E therapy beyond cancer: Tocopherol versus tocotrienol. Pharmacol Ther. 2016 Jun;162:152-69.
Bron
2.
Ga Young Lee, Sung Nim Han. The Role of Vitamin E in Immunity. Nutrients. 2018 Nov; 10(11): 1614.
Bron
3.
Eric B. Rimm, Meir J. Stampfer, Alberto Ascherio, Edward Giovannucci, Graham A. Colditz, and Walter C. Willett. Vitamin E Consumption and the Risk of Coronary Heart Disease in Men. 1993 May 20; N Engl J Med. 328:1450-1456.
Bron
4.
Selegiline or α-tocopherol slowed the progression of Alzheimer disease.ACP J Club. 1997 Nov-Dec;127:67.
Bron
5.
Saowanee Kajanachumpol, Monchand Vanichapuntu, Oravan Verasertniyom, Kitti Totemchokchyakarn and Mongkol Vatanasuk. LEVELS OF PLASMA LIPID PEROXIDE PRODUCTS AND ANTIOXIDANT STATUS IN RHEUMATOID ARTHRITIS. 2000 June 2; Vol 31 No. 2.
Bron
6.
Deutsche Gesellschaft für Ernährung e. V. Vitamin E (Tocopherole). 2019.
Bron