Laatst bijgewerkt: 13-08-2021

Witte tanden hebben is de wens van alle mensen. Een stralend witte glimlach en een blik in de spiegel maakt mensen blij. Redenen als tabaks- of koffiegebruik kunnen meestal leiden tot gele tanden. Je kunt deze redenen zelf voorkomen door deze dingen niet te consumeren.

Als je echter geen roker of koffiedrinker bent, kunnen er andere redenen zijn waarom je verkleurde tanden hebt. In dat geval kun je de verschillende methoden om je tanden te bleken gebruiken.

In dit artikel willen we je een paar tips en trucs geven over hoe je je tanden witter kunt maken. In de meeste gevallen is het heel eenvoudig. Je kunt de behandelingen zelf doen of ze professioneel laten doen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Er zijn verschillende redenen waarom tanden verkleurd raken. In de meeste gevallen kunnen deze redenen voorkomen worden. Je moet echter je arts raadplegen en advies inwinnen vóór de behandeling.
 • De methoden om tanden te bleken zijn heel verschillend. Je kunt zowel natuurlijke als commerciële producten gebruiken. Natuurlijk is er ook professioneel tanden bleken. De verschillende manieren om tanden te bleken hebben verschillende resultaten en worden op verschillende manieren gedaan.
 • Je moet methoden kiezen die je tanden niet schaden. In de meeste gevallen van tanden bleken wordt het glazuur beschadigd en dat moet je vermijden. Kies je methoden die je glazuur beschadigen, dan heb je wel wittere tanden, maar ze zijn niet meer gezond.

Achtergrondinformatie: Wat je moet weten over tandverkleuring

Veel mensen hebben last van verkleurde tanden. Opdat je indruk kunt maken op je medemensen met een stralende glimlach, of opdat je er niet voor terugschrikt om in de spiegel te kijken, leggen we in de volgende paragrafen uit welke belangrijke informatie je in gedachten moet houden als je je tanden witter wilt maken.

Waarom verkleuren tanden in de eerste plaats?

Er zijn veel verschillende antwoorden op de vraag waarom tanden in de eerste plaats verkleurd raken. Gele tanden zijn echter een esthetisch probleem. Het is belangrijk te weten dat er twee soorten tandverkleuring zijn

 • Tandverkleuring binnenin de tand of glazuur Dit type tandverkleuring is verkleuring binnenin de tand. Dit gebeurt meestal tijdens de ontwikkeling van de tanden of nadat de tanden zijn doorgebroken. De oorzaken van dit soort tandverkleuring zijn bijvoorbeeld stofwisselingsziekten, trauma of natuurlijke verouderingsprocessen.
 • Tandverkleuring door afzettingen Onder deze vorm van tandverkleuring verstaat men verkleuring door kleurdeeltjes. De kleurdeeltjes worden afgezet op het tandepitheel of direct op het tandoppervlak. Deze soort verkleuring wordt meestal veroorzaakt door voedsel en stimulerende middelen zoals koffie, thee, tabak en rode wijn.

Andere oorzaken van tandverkleuring zijn:

 • Verkleuring
 • Leeftijd
 • Slechte mondhygiëne
 • Medicatie

Waar moet ik op letten voor ik mijn tanden witter maak?

Voordat je je tanden laat bleken of ze zelf wilt bleken, moeten ze eerst en vooral gezond zijn. Daarom raden we je aan eerst je tandarts te raadplegen.
Voordat je je tanden laat bleken, moet je er zeker van zijn dat je gebit gezond is.

Als je gaatjes of tandbederf in je tanden hebt, is het geen goed idee om te overwegen je tanden te bleken, want afhankelijk van de methode die je kiest, kunnen de stoffen de tand via de gaatjes of het tandbederf van binnenuit aantasten.

Dit kan leiden tot pijn en ontsteking. Je moet echter niet vergeten dat niet alleen je tanden, maar ook je tandvlees gezond moet zijn. Het is goed te weten dat kronen, bruggen en de binnenkant van een tand niet gebleekt kunnen worden. Natuurlijk is regelmatig poetsen ook essentieel.

Als je een beugel hebt, moet je die vóór je behandeling uitdoen om te voorkomen dat je later sporen achterlaat. Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven wordt het meestal afgeraden hun tanden te laten bleken.

Wat gebeurt er als tanden gewit worden?

De vraag hoe verkleurde tanden gewit kunnen worden is een interessante. Eerst en vooral moet je weten dat de menselijke tand uit verschillende lagen bestaat.

Het tandbeen zit onder het glazuur en heeft een geelachtige kleur. Het glazuur zelf heeft een beschermende functie voor het tandbeen.

Het verschil in je tanden moet te zien zijn. In de meeste gevallen wordt een bleking van ten minste twee niveaus verkregen. (Image source: Gerd Altmann / Pixabay)

Verkleurde tanden zijn dus een verkleuring van het tandglazuur. Het is echter belangrijk op te merken dat het tandglazuur met de jaren afslijt en vrij dun wordt. Als dit het geval is, wordt het tandbeen, dat zich onder een tand bevindt, zichtbaar.

Dit heeft een gelige kleur. Hierdoor zien de tanden er geler uit dan gewoonlijk, vooral met het ouder worden.

Bij het bleken van tanden wordt de tandplak die verkleuringen veroorzaakt van het tandoppervlak verwijderd.

Maar hoe worden tanden witter? Dat hangt af van welke methode je kiest. Een professionele gebitsreiniging verwijdert idealiter alle harde en zachte tandplak van het oppervlak van de tanden en in de ruimten tussen de tanden.

Voor jonge mensen kan een professionele gebitsreiniging de tanden al witter maken. Veel andere witmakende methoden bleken de verkleuringen van de tanden.

Welke methoden kan ik gebruiken om mijn tanden witter te maken?

In principe zijn er drie verschillende methoden om tanden witter te maken. Elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen. Deze omvatten: professioneel tanden bleken, bleken met natuurlijke producten en bleken met commerciële producten.

Voordat je een methode kiest, moet je je tandarts raadplegen om de voor jou meest geschikte methode te kiezen. In de volgende paragrafen gaan we meer in detail in op de belangrijkste methoden, en lichten we zowel de voor- als de nadelen toe.

Heeft tanden bleken zin voor rokers?

Nicotine is vooral geconcentreerd in de interdentale ruimten. Daarom is het belangrijk ze regelmatig te flossen. Schadelijke stoffen van het roken zetten zich als tandplak af op de tanden, de tong en in de hele mond.

Sommige stimulerende middelen zijn belangrijke factoren bij de verkleuring van tanden. Vermindering van deze factoren kan helpen om de verkleuring te verbeteren. (Image source: pavlelederer2 / Pixabay)

Deze tandplak is moeilijk te verwijderen en kan niet verwijderd worden door regelmatig de tanden te poetsen. Het is belangrijk te weten dat tandverkleuring ernstiger is bij rokers dan bij niet-rokers. Dit komt omdat nicotine diep in het tandglazuur doordringt.

Daarom is professionele gebitsreiniging geen blijvende oplossing, vooral niet voor rokers. Om je gebit ondanks het roken toch een plezier te doen, moet je

 • Poets je tanden met fluoride tandpasta
 • maak de ruimtes tussen je tanden regelmatig schoon
 • gebruik mondspoelingen die bacteriën remmen
 • bezoek regelmatig je dokter
 • drink voldoende vloeistoffen
 • Eet een gezond dieet
 • Vermijd alcohol

Hoe effectief is het bleken van tanden na wortelkanaalbehandeling?

Als je een wortelkanaal aan een van je tanden gehad hebt, moet je weten dat de tand zal afsterven. Eerst zal de binnenkant van de tand verkleuren en na een paar weken wordt de hele tand zwart. Het is niet mogelijk zulke tanden witter te maken omdat de verkleuring binnenin de tand zit.

Een alternatief voor het bleken van tanden die een wortelkanaalbehandeling hebben gehad is een kroon. Deze methode is echter vrij duur.

Tanden die een wortelkanaalbehandeling hebben gehad sterven af en worden zwart aan de binnenkant.

Tanden die een wortelkanaalbehandeling hebben ondergaan kunnen echter van binnenuit opgelicht worden. Deze methode kan alleen door een tandarts gedaan worden. Om dit te doen boort de tandarts door de dode tand en brengt er een stukje watten in dat in peroxide gedrenkt is.

De watten moeten een paar dagen in de tand blijven zitten en het peroxide moet zijn werk doen. Zo wordt de tand van binnenuit witter gemaakt. Nadat de watten verwijderd zijn, wordt de tand gesloten met een vulling. Er moet echter opgemerkt worden dat ook deze methode het glazuur doorboort. Het is aan jou om te beslissen of dit echt nodig en zinvol is. Je kunt de kosten van deze ingreep bij je tandarts nagaan.

Je tanden bleken: De beste tips & trucs voor wittere tanden

Heb je verkleurde tanden en wil je er iets aan veranderen? Je hoeft je glimlach niet langer te verbergen, want in deze paragraaf willen we je laten zien welke tips en trucs je kunt gebruiken voor een stralende glimlach.

In het volgende laten we je zien hoe je je tanden professioneel kunt laten bleken, hoe je je tanden kunt laten bleken met natuurlijke producten en hoe je je tanden kunt laten bleken met producten die je kunt kopen.

Tanden bleken thuis – commerciële producten

Geactiveerde houtskool

Geactiveerde houtskool is verkrijgbaar als poeder, capsule en tandpasta. Je moet je er echter van bewust zijn dat geactiveerde houtskool kleine schurende deeltjes bevat. Dit kan zowel het tandoppervlak als het glazuur beschadigen.

Daarom wordt langdurig gebruik niet aanbevolen. De eerste paar keer bij gebruik wordt de verkleuring weggewreven, maar bij langdurig gebruik wordt het glazuur aangetast. Als je actieve kool in poedervorm wilt gebruiken, bevochtig dan je tandenborstel met water en doop hem in het poeder. Poets daarna je tanden zoals gewoonlijk.

Als je geactiveerde houtskool in capsulevorm wilt gebruiken, kauw het dan gewoon op en poets dan je tanden zoals gewoonlijk. Tandpasta bevat al geactiveerde houtskool. Het wordt gebruikt als elke andere conventionele tandpasta.

Waterstofperoxide

Net als geactiveerde houtskool is waterstofperoxide nuttig voor wittere tanden. Je moet deze optie ook niet voor langere tijd gebruiken. Het is belangrijk te weten dat waterstofperoxide in hoge concentraties zeer effectief is.

Veel witmakende producten bevatten toch peroxide. Dus: als je je tanden witter wilt maken met waterstofperoxide, moet je er geen blijvende toestand van maken.

Whitening Pen

Een andere manier om je tanden thuis witter te maken is met een whitening pen. De pen is een stokje dat gevuld is met witmakend middel.

De inhoud wordt op de tanden aangebracht en moet 30 minuten inwerken. Eet intussen niets. In tegenstelling tot de andere methoden, beschadigt deze bleekmethode het tandglazuur niet en is ze zacht voor de tanden.

Tandpasta

Tenslotte is er de methode om de tanden witter te maken met tandpasta. Dit is tandpasta die verschillende bleekmiddelen en schurende deeltjes bevat, afhankelijk van de fabrikant. Deze slijpen en verwijderen verkleuringen van het tandoppervlak.

Deze vorm van tanden bleken is bedoeld voor een langere periode. Pas dan kunnen verschillen gezien worden. Het resultaat is echter niet zo doeltreffend als bij de andere mogelijkheden.

Professioneel tanden bleken

Professioneel tanden bleken kan worden uitgevoerd door een tandarts of in een cosmetische tandenbleekstudio. In de volgende twee delen leggen we uit hoe de methoden worden uitgevoerd.

Tandarts

Tanden bleken door een tandarts is in de meeste gevallen de veiligste optie. De tandarts controleert eerst of alle tanden kunnen worden gewit. Bleken kan niet op tanden of tandvlees die ontstoken zijn, ziek zijn of gaatjes hebben.

Anders zouden de tanden nog meer beschadigd worden. Het hangt echter van elke individuele tandarts af of de toestand van het gebit geschikt is voor dit proces. Algemeen wordt aangenomen dat in gevallen als

 • gebroken vullingen
 • Tandbederf
 • Tandvleesontsteking
 • zwangere vrouwen

moet geen witmakend proces worden uitgevoerd. Als de tanden het bleken kunnen verdragen, wordt eerst nagegaan met hoeveel niveaus de tanden gebleekt kunnen worden. In dat geval worden verschillende bleekmiddelen en -technieken gebruikt, afhankelijk van de gezondheid en conditie van de tanden.

De concentratie bleekmiddelen is ook hoger bij de tandarts, omdat de tandarts het verloop van de behandeling beter kan controleren. Bleken dat door de tandarts in de tandartspraktijk wordt uitgevoerd heet power bleaching.

Cosmetisch tanden bleken in

een studio Bij cosmetisch tanden bleken wordt de behandeling in een studio uitgevoerd, maar niet door een tandarts. Hier wordt opgeleid personeel ingezet. Het verschil tussen cosmetisch tanden bleken en tanden bleken door een tandarts is de prijs. In de meeste gevallen is tanden bleken door een tandarts duurder.

De cosmetische tandenbleekbehandeling wordt uitgevoerd door geschoold personeel.

Het geschoolde personeel geeft de klant eerst advies en verduidelijkt eventuele vragen.

Daarna kun je samen met de medewerker de toekomstige kleur van je tanden kiezen. Voorwaarde voor de behandeling zijn schone tanden die geschikt zijn voor de behandeling. Nadat alle formaliteiten en vragen opgehelderd zijn, wordt de bleekgel in een tandpasta gedaan en op de tanden aangebracht.

Er wordt een speciaal LED licht gebruikt, zodat de behandeling sneller werkt en versneld wordt. In de regel duurt het bleken van tanden in een studio ongeveer een uur.

Tanden bleken thuis – natuurlijke producten

Als je besluit je tanden thuis te laten bleken, kun je dat doen met natuurlijke producten. Hieronder leggen we uit welke huishoudelijke producten je kunt gebruiken om je tanden witter te maken en hoe je dat zelf kunt doen.

Product Procedure
Baking soda Baking soda wordt vaak gebruikt als een middel om tanden witter te maken. Baking soda bevat natriumwaterstofcarbonaat, dat de tanden witter maakt. Je moet er echter rekening mee houden dat het natriumwaterstofcarbonaat niet alleen de verkleuringen van de tanden aantast, maar ook het glazuur schuurt.

Als je het te vaak gebruikt, bestaat het gevaar dat het glazuur langzaam wegslijt. Als het glazuur afgesleten is, is de kans op rottende tanden groter.

Citroensap Citroensap krijgt veel natuurlijke fruitzuren. Deze kunnen tanden witter maken. Je moet er echter rekening mee houden dat deze fruitzuren de tanden aantasten. De aanslag kan het oppervlak van de tanden ruw maken.
Kurkuma Kurkuma is een van de gezondste en natuurlijke witmakers voor tanden. Hoewel de kleur van kurkuma geel is, zorgt het voor helderwitte tanden. Om je tanden witter te maken met dit huismiddeltje, kun je kurkuma gebruiken, puur of als crème.

Voor de pure versie maak je je tandenborstel kort vochtig met water en doe je het kurkumapoeder op je tandenborstel en poets je je tanden zoals gewoonlijk. Je kunt kurkuma ook als crème gebruiken. Hiervoor heb je 1 eetlepel kokosolie nodig, 1 theelepel kurkumapoeder, 3 druppels pepermunt etherische olie, ½ theelepel Himalaya of steenzout, 1 snufje kruidnagelpoeder, 1 snufje zuiveringszout en 1 tl. xylitol. Als je alle ingrediënten gekocht hebt, moet je eerst de kokosolie verhitten en met de andere ingrediënten mengen. Je kunt dan je tanden poetsen met de crème zoals gewoonlijk.

We raden je aan geen producten te gebruiken die je tanden kunnen beschadigen. Je kunt het beste je tandarts om raad vragen.

Conclusie

Ons artikel maakt duidelijk dat er veel manieren zijn om je tanden te laten bleken. Het belangrijkste is echter dat de methoden effectief zijn en vooral het glazuur niet beschadigen. Je moet echter de oorzaken voorkomen die tot verkleurde tanden leiden. Meestal zie je al verschillen in je gebit. Dieet en consumptie spelen ook een belangrijke rol bij de kleur van je tanden.

Als je onze tips en trucs volgt, zul je een groot verschil merken in de kleur van je tanden. Natuurlijk is goede tandverzorging essentieel. In de meeste gevallen kan een professionele gebitsreiniging heel nuttig zijn om je tanden witter te maken. We raden echter aan het bleken professioneel te laten doen, om geen gezonde tanden te beschadigen met agressieve producten.

Beeldbron: Iljoekhin / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies