Laatst bijgewerkt: 21-09-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

45Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

80Verzamelde opmerkingen

Heb je al gehoord van het homeopathische geneesmiddel Avena Sativa? Dat, dankzij de oorsprong van de haverplant, je zou helpen bij uitputting en slapeloosheid? Maar heb je nog steeds vragen over het onderwerp en wil je er meer over te weten komen? Dan ben je hier op de juiste plaats.

Hier vind je onze grote Avena Sativa test 2022. In de volgende regels geven we je alles wat je moet weten over Avena Sativa. We zullen proberen uit te leggen waarom het werkzame bestanddeel zo nuttig is en je meer informatie geven over de afzonderlijke bestanddelen en hun werking.
Belangrijk om te weten

 • Het is niet wetenschappelijk bewezen dat Avena Sativa als homeopathisch geneesmiddel ziektepatronen en staten van zwakte kan beïnvloeden.
 • Niettemin zijn de ingrediënten en de haver zelf behulpzaam bij stress, huidaandoeningen en bloedsuikerproblemen.
 • Er zijn veel manieren om Avena Sativa in te nemen.
 • De tinctuur bevat meestal alcohol en kan met water verdund worden. Globules en Avena Sativa in de vorm van tabletten bieden je alcoholvrije inname.
 • Het middel is geschikt voor alle leeftijdsgroepen en ook voor dieren.
 • Je hebt geen recept nodig om het te kopen, maar in veel gevallen is het raadzaam een arts of alternatief behandelaar te raadplegen voor je het inneemt.

Koop- en beoordelingscriteria voor Avena Sativa producten

Bij het kopen van Avena Sativa kun je op verschillende aspecten letten, zoals:

Door de juiste keuze voor je te maken, kun je geld besparen en er ook voor zorgen dat je niets aan je lichaam toevoegt wat het niet nodig heeft. Zoek daarom altijd naar hoge kwaliteit en vraag, indien nodig, naar de certificaten van de fabrikant.

Potency

Homeopathische middelen worden in verschillende “potenties” aangeboden. De initiële oplossing wordt met een speciale procedure verdund en na elke verdunning “geschud”. Deze procedure heet potentiëren. Daarom geldt in de homeopathie: hoe vaker een middel gepotentieerd (d.w.z. verdund) is, hoe effectiever het is.

De basis van een homeopathisch geneesmiddel is meestal een alcoholische oplossing van een werkzame stof. Dit actieve bestanddeel, ook wel moedertinctuur genoemd, wordt verondersteld zijn homeopathische werking te ontwikkelen door potentiëring.

De potentie van een homeopathisch geneesmiddel kan bepaald worden aan de hand van de letter en de codering.

Bij Avena Sativa producten vind je in de meeste gevallen D-potenties. D staat voor het Latijnse woord decem (tien). Dit betekent dat de moedertinctuur verdund wordt in een verhouding van 1:9. Het getal bij de letter staat voor de frequentie van het “schudden”. Hierbij wordt het flesje tien keer krachtig op een elastische ondergrond geslagen in de richting van het middelpunt van de aarde.

De verwerkingsprocedure wordt verondersteld homeopathische middelen een sterke genezende kracht te geven. Men neemt daarom aan dat hogere potenties van homeopathische geneesmiddelen een sterker effect hebben. Zelfmedicatie is niet aan te raden met hoge potenties. Deze mogen alleen voorgeschreven worden door een ervaren arts of homeopaat.

Dosering

De dosering varieert naar gelang de doseringsvorm en de sterkte van het geneesmiddel. Je kunt het beste een arts of apotheker vragen naar de juiste dosering. Als alternatief geeft de bijsluiter je informatie over de aanbevolen dosering.

Avena Sativa producten worden meestal gebruikt als moedertincturen of in lage potenties. Lage potenties van ongeveer D6 tot D12 zijn geschikt voor zelfmedicatie. Er zijn ook producten in tabletvorm en als globules.

Als de symptomen verergeren, is het raadzaam met de behandeling te stoppen en een specialist te raadplegen.

Homeopathische geneesmiddelen mogen ook niet over een langere periode gebruikt worden zonder doktersvoorschrift.

Doseringsvorm

Hoe je het geneesmiddel wilt innemen is in de meeste gevallen puur een kwestie van smaak. Avena Sativa producten zijn er in vaste en vloeibare vorm. Vaak wordt het werkzame bestanddeel ook toegevoegd aan halfvaste toedieningsvormen, zoals crèmes of zalven.

Globules kunnen gewoon oraal ingenomen worden. Ze lossen vanzelf op in de mond. Druppels zijn opgelost in water en kunnen op een lepel gedaan worden of met een pipet toegediend worden. De tabletten kunnen direct via de mond worden ingenomen, of als alternatief in water worden opgelost en opgedronken.

Samenstelling

Voor de productie van Avena Sativa wordt het bloeiende haverkruid tot de moedertinctuur verwerkt met fysische methoden en alcohol. Dit bevat onder andere:

 • Kiezelzuur
 • Saponinen
 • Zink
 • Avenine
 • Fytosterolen

Om de moedertinctuur te maken, wordt de hele verse haverplant verwerkt.

Het werkzame bestanddeel wordt vaak gebruikt voor sportvoeding of andere producten. De samenstelling is anders dan die van de basisingrediënten. Daarom kunnen ze een heel ander effect hebben. Besteed daarom aandacht aan de juiste ingrediënten en een hoge kwaliteit en verwerking.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je Avena Sativa koopt

Om je uitgebreid te informeren over de werkzaamheid van Avena Sativa en je inzicht te geven in de huidige stand van de wetenschap, hebben we alle belangrijke informatie in de volgende rubrieken samengevat.

Wat is Avena Sativa en hoe werkt het?

Avena Sativa is de technische term voor de haverplant. Van het homeopathische middel dat ervan afgeleid is, wordt gezegd dat het een tonisch effect heeft en de zenuwen versterkt bij uitputting. Avena Sativa wordt ook beschouwd als een afrodisiacum voor gebruik bij seksuele stoornissen (1).

Avena Sativa

Het homeopathisch geneesmiddel Avena Sativa wordt gemaakt van verse haver. (Image source: Markus Spiske / pixabay)

Belangrijke ziekten en aandoeningen waarop Avena Sativa een positieve invloed zou hebben zijn:

 • Algemene zwakte
 • Uitputting
 • Zenuwinzinking
 • Slapeloosheid
 • Hoofdpijnen
 • Concentratieproblemen
 • Voedingsstoornissen
 • Maagdarmklachten
 • Menstruatieklachten

Avena Sativa kan zowel inwendig als uitwendig gebruikt worden in de verschillende doseringsvormen.

Effect op slaapstoornissen

Slaapstoornissen uiten zich doordat mensen de nacht niet doorslapen of moeilijk in slaap vallen. Over een langere periode kan dit een aanzienlijk effect hebben op de kwaliteit van het leven.

Het geneesmiddel Avena Sativa is geen slaappil. Het actieve bestanddeel wordt verondersteld ontspanning te bevorderen en de geest te helpen uitschakelen. Dit moet het gemakkelijker maken om in slaap te vallen en ook om de nacht door te slapen. De antioxidant fytochemicaliën die in haver zitten kunnen oxidatieve stress helpen verminderen. Dit werd aangetoond in een studie uitgevoerd bij patiënten met een hoog cholesterolgehalte (2).

Effect op drugsmisbruik

Avena Sativa kan ook genomen worden tegen de gevolgen van drugs- en drugsmisbruik. Het middel zou de nerveuze ontwenningsverschijnselen verlichten.

Extracten van Avena Sativa zijn op dieren getest. Eén studie vond een verbetering van de actieve stressrespons. Verminderde hunkering naar stimulerende middelen zoals nicotine werd ook opgemerkt (3).

Effect op eetstoornissen

Haver wordt beschouwd als een aloude huismiddeltjes tegen eetstoornissen. Dat kan verlies van eetlust zijn, psychosomatische constipatie, zwaarlijvigheid en stofwisselingsstoornissen.

Avena Sativa

De moedertinctuur wordt na potentiëren op bolletjes aangebracht. (Image source: Bruno /Germany / pixabay)

Avena Sativa wordt gekenmerkt door een hoog gehalte aan vitale stoffen. In tegenstelling tot andere granen bevat deze plant veel mineralen. Zo leverde een studie ondersteunend bewijs dat de inname van haver kan worden aanbevolen voor diabetici met overgewicht (4).

Een andere studie toonde voordelen bij gewichtsverlies. De patiënten aten voedsel met dezelfde calorieën. Degenen die havermout aten voelden zich echter langer voller. Ze vonden het gemakkelijker om af te vallen (5).

Effect op huidproblemen

Haverkorrel extract Avena Sativa is een populaire remedie tegen huidirritaties. Studies toonden bijvoorbeeld aanzienlijke verbeteringen aan voor de droge en beschadigde huid bij gebruik van een huidbeschermende lotion op basis van colloïdale haver (6, 7).

Daarom zit haver in de meeste huidverzorgingsproducten en kan het gebruikt worden om te helpen bij ontstekingsgevoelige huidaandoeningen (8).
De avenanthramiden die in Avena Sativa voorkomen worden beschreven als sterke ontstekingsremmers. Experimenten hebben ook anti-irriterende en anti-pruritische effecten aangetoond (9)

Wanneer en voor wie is het nuttig om Avena Sativa in te nemen?

Het geneesmiddel is geschikt voor gebruik in toestanden van lichamelijke en geestelijke zwakte. Men gelooft dat het middel een speciaal effect heeft op de hersenen en het zenuwstelsel.

Avena Sativa kan op elke leeftijd gebruikt worden als er symptomen optreden. Voor patiënten met diabetes type 2 kan een dieet op basis van haver leiden tot verlaagde insulinespiegels en gecontroleerde glucosespiegels (10).

Avena Sativa kan bij homeopathisch gebruik een kalmerend effect op de zenuwen hebben. Dit kan concentratiestoornissen beïnvloeden en evenwichtstoestanden van rusteloosheid. Het cognitieve effect van groene haver extract bij volwassenen wordt ook aangetoond in een klinische studie op (11). Na inname kan het gemakkelijker zijn je op een bepaalde activiteit te concentreren.

Rusteloosheid en slapeloosheid kunnen ook bij dieren voorkomen. Avena Sativa kan in zulke gevallen ook aan dieren gegeven worden.

Wat zijn de ingrediënten van Avena Sativa?

De ingrediënten in Avena Sativa remedies hangen af van welke toedieningsvorm gekozen wordt. De moedertinctuur wordt gemaakt door er alcohol aan toe te voegen. Globules bevatten suiker als dragerstof. Tabletten kunnen ook lactose bevatten. Er zijn echter al lactosevrije en glutenvrije globules op de markt.

De ingrediënten van haver zijn:

 • Kiezelzuur
 • Saponinen
 • Zink
 • Avenine
 • Fytosterolen

De geneeskrachtige plant haver bevat ook veel vitaminen, zoals vitamine B1, B2, en B6.

Wat zijn de verschillende soorten Avena Sativa?

De verschillende soorten Avena Sativa producten verschillen in wezen in de presentatievorm en de bijbehorende ingrediënten. Je vindt de bewerkte plant in de meeste gevallen in deze doseringsvormen als homeopathisch geneesmiddel:

 • globules
 • oplossing
 • tabletten

Globules

Deze soort strooibolletjes wordt vaak als homeopathisch geneesmiddel gebruikt. De bolvormige farmaceutische formulering bestaat meestal uit verschillende koolhydraten.

De drager, en meestal de enige stof, is huishoudsuiker (sucrose). Er zijn echter ook globules die gemaakt zijn van een alternatieve formulering. Bijvoorbeeld van de suikervervanger xyilite.

Voordelen
 • Exacte dosering
 • Innemen zonder vloeistof
Nadelen
 • Zoete smaak
 • Toegevoegd ingrediënt
 • Makkelijk in te slikken

Oplossing

wordt vaak gebruikt als moedertinctuur. In dit geval wordt haverkruid in alcohol bereid, om de versterkende en kalmerende eigenschappen van de haver in vloeistof te verwerken.

De moedertinctuur wordt vaak verdund, in de alternatieve geneeskunde heet dit potentiëren. In vloeibare vorm kan het middel direct ingenomen worden of met water gemengd worden.

Voordelen
 • Vloeibaar
 • Verdunde inname mogelijk
Nadelen
 • Bevat alcohol

Tabletten

Bij de bereiding van tabletten wordt de gedroogde en verpoederde substantie getritureerd met lactose. In dit proces wordt de uitgangsstof gepotentieerd door er lactose aan toe te voegen. De tablet wordt verkregen door een persprocédé.

Voordelen
 • Dosering
 • Makkelijk mee te nemen
 • Kan gezogen worden
Nadelen
 • Bevat lactose

Hoe moet Avena Sativa gedoseerd worden?

De dosering hangt helemaal af van hoe sterk gepotentieerd de remedie is. Het is ook belangrijk te onderscheiden of je druppels, globules of tabletten gebruikt. Je arts of een opgeleide homeopaat kan je informatie geven over de juiste potentie en dosering.

De juiste dosering vind je meestal in de bijsluiter. Dit moet bij je product zitten en ook informatie geven over de ingrediënten.

Welke bijwerkingen kan Avena Sativa hebben?

Er is nog geen informatie over bijwerkingen of wisselwerkingen van Avena Sativa. Aan het begin van de behandeling en bij te intensieve inname kunnen de symptomen echter verergeren. Als deze symptomen aanhouden, moet de remedie niet verder ingenomen worden.

Vanwege de geringe bijwerkingen kunnen homeopathische middelen ook geschikt zijn voor zwangere vrouwen.

In tegenstelling tot de conventionele geneeskunde werken homeopathische middelen op het principe van gelijkenis. De remedies zijn niet bedoeld om het immuunsysteem tegen te werken, maar om het natuurlijke proces te ondersteunen. Door deze ondersteuning is het mogelijk dat de symptomen in het begin verergeren.

Dit zijn echter slechts veronderstellingen die niet wetenschappelijk onderbouwd zijn. Daarom moet je een specialist raadplegen voor je het inneemt. Alvorens met de therapie te beginnen, is het het beste een arts om raad te vragen en mogelijke intoleranties uit te sluiten.

Wat zijn de alternatieven voor Avena Sativa?

Er zijn twee andere alternatieve homeopathische middelen die een soortgelijk effect beloven als Avena Sativa.

Voorbereiding Actie
Chamomilla Chamomilla is de technische term voor kamille. Het preparaat wordt vaak gebruikt voor slaapstoornissen bij kinderen. Voor volwassenen zou Chamomilla helpen bij emotionele prikkelbaarheid en woede. Het gebruik ervan kan helpen bij angststoornissen en migraine.(12, 13)
Nux vomica Nux vomica is de zogenaamde nux vomica. Er wordt gezegd dat dit middel helpt bij slapeloosheid. Vaak veroorzaakt door te veel alcohol, cafeïne, nicotine of energiedrankjes.

Beeldbron: Alvarez Calle / 123rf

Referenties (13)

1. Malviya N, Jain S, Gupta VB, Vyas S. Recent studies on aphrodisiac herbs for the management of male sexual dysfunction--a review. Acta Pol Pharm. 2011;68(1):3-8.
Bron

2. Pavadhgul P, Bumrungpert A, Harjani Y, Kurilich A. Oat porridge consumption alleviates markers of inflammation and oxidative stress in hypercholesterolemic adults. Asia Pac J Clin Nutr. 2019;28(2):260-265. doi:10.6133/apjcn.201906_28(2).0008
Bron

3. Schellekens C, Perrinjaquet-Moccetti T, Wullschleger C, Heyne A. An extract from wild green oat improves rat behaviour. Phytother Res. 2009;23(10):1371-1377. doi:10.1002/ptr.2751
Bron

4. Li X, Cai X, Ma X, et al. Short- and Long-Term Effects of Wholegrain Oat Intake on Weight Management and Glucolipid Metabolism in Overweight Type-2 Diabetics: A Randomized Control Trial. Nutrients. 2016;8(9):549. Published 2016 Sep 7. doi:10.3390/nu8090549
Bron

5. Rebello CJ, Johnson WD, Martin CK, et al. Acute effect of oatmeal on subjective measures of appetite and satiety compared to a ready-to-eat breakfast cereal: a randomized crossover trial. J Am Coll Nutr. 2013;32(4):272-279. doi:10.1080/07315724.2013.816614
Bron

6. Wolever TMS, Johnson J, Jenkins AL, Campbell JC, Ezatagha A, Chu Y. Impact of oat processing on glycaemic and insulinaemic responses in healthy humans: a randomised clinical trial. Br J Nutr. 2019;121(11):1264-1270. doi:10.1017/S0007114519000370
Bron

7. Ilnytska O, Kaur S, Chon S, et al. Colloidal Oatmeal (Avena Sativa) Improves Skin Barrier Through Multi-Therapy Activity. J Drugs Dermatol. 2016;15(6):684-690.
Bron

8. Fowler JF Jr. Colloidal oatmeal formulations and the treatment of atopic dermatitis. J Drugs Dermatol. 2014;13(10):1180-1185.
Bron

9. Sur R, Nigam A, Grote D, Liebel F, Southall MD. Avenanthramides, polyphenols from oats, exhibit anti-inflammatory and anti-itch activity. Arch Dermatol Res. 2008;300(10):569-574. doi:10.1007/s00403-008-0858-x
Bron

10. Lammert A, Kratzsch J, Selhorst J, et al. Clinical benefit of a short term dietary oatmeal intervention in patients with type 2 diabetes and severe insulin resistance: a pilot study. Exp Clin Endocrinol Diabetes. 2008;116(2):132-134. doi:10.1055/s-2007-984456
Bron

11. Kennedy DO, Jackson PA, Forster J, et al. Acute effects of a wild green-oat (Avena sativa) extract on cognitive function in middle-aged adults: A double-blind, placebo-controlled, within-subjects trial. Nutr Neurosci. 2017;20(2):135-151. doi:10.1080/1028415X.2015.1101304
Bron

12. Mao JJ, Xie SX, Keefe JR, Soeller I, Li QS, Amsterdam JD. Long-term chamomile (Matricaria chamomilla L.) treatment for generalized anxiety disorder: A randomized clinical trial. Phytomedicine. 2016;23(14):1735-1742. doi:10.1016/j.phymed.2016.10.012
Bron

13. Zargaran A, Borhani-Haghighi A, Salehi-Marzijarani M, et al. Evaluation of the effect of topical chamomile (Matricaria chamomilla L.) oleogel as pain relief in migraine without aura: a randomized, double-blind, placebo-controlled, crossover study. Neurol Sci. 2018;39(8):1345-1353. doi:10.1007/s10072-018-3415-1
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Malviya N, Jain S, Gupta VB, Vyas S. Recent studies on aphrodisiac herbs for the management of male sexual dysfunction--a review. Acta Pol Pharm. 2011;68(1):3-8.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Pavadhgul P, Bumrungpert A, Harjani Y, Kurilich A. Oat porridge consumption alleviates markers of inflammation and oxidative stress in hypercholesterolemic adults. Asia Pac J Clin Nutr. 2019;28(2):260-265. doi:10.6133/apjcn.201906_28(2).0008
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Schellekens C, Perrinjaquet-Moccetti T, Wullschleger C, Heyne A. An extract from wild green oat improves rat behaviour. Phytother Res. 2009;23(10):1371-1377. doi:10.1002/ptr.2751
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Li X, Cai X, Ma X, et al. Short- and Long-Term Effects of Wholegrain Oat Intake on Weight Management and Glucolipid Metabolism in Overweight Type-2 Diabetics: A Randomized Control Trial. Nutrients. 2016;8(9):549. Published 2016 Sep 7. doi:10.3390/nu8090549
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Rebello CJ, Johnson WD, Martin CK, et al. Acute effect of oatmeal on subjective measures of appetite and satiety compared to a ready-to-eat breakfast cereal: a randomized crossover trial. J Am Coll Nutr. 2013;32(4):272-279. doi:10.1080/07315724.2013.816614
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Wolever TMS, Johnson J, Jenkins AL, Campbell JC, Ezatagha A, Chu Y. Impact of oat processing on glycaemic and insulinaemic responses in healthy humans: a randomised clinical trial. Br J Nutr. 2019;121(11):1264-1270. doi:10.1017/S0007114519000370
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Ilnytska O, Kaur S, Chon S, et al. Colloidal Oatmeal (Avena Sativa) Improves Skin Barrier Through Multi-Therapy Activity. J Drugs Dermatol. 2016;15(6):684-690.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Fowler JF Jr. Colloidal oatmeal formulations and the treatment of atopic dermatitis. J Drugs Dermatol. 2014;13(10):1180-1185.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Sur R, Nigam A, Grote D, Liebel F, Southall MD. Avenanthramides, polyphenols from oats, exhibit anti-inflammatory and anti-itch activity. Arch Dermatol Res. 2008;300(10):569-574. doi:10.1007/s00403-008-0858-x
Ga naar bron
Klinische Studie
Lammert A, Kratzsch J, Selhorst J, et al. Clinical benefit of a short term dietary oatmeal intervention in patients with type 2 diabetes and severe insulin resistance: a pilot study. Exp Clin Endocrinol Diabetes. 2008;116(2):132-134. doi:10.1055/s-2007-984456
Ga naar bron
Klinische Studie
Kennedy DO, Jackson PA, Forster J, et al. Acute effects of a wild green-oat (Avena sativa) extract on cognitive function in middle-aged adults: A double-blind, placebo-controlled, within-subjects trial. Nutr Neurosci. 2017;20(2):135-151. doi:10.1080/1028415X.2015.1101304
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Mao JJ, Xie SX, Keefe JR, Soeller I, Li QS, Amsterdam JD. Long-term chamomile (Matricaria chamomilla L.) treatment for generalized anxiety disorder: A randomized clinical trial. Phytomedicine. 2016;23(14):1735-1742. doi:10.1016/j.phymed.2016.10.012
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Zargaran A, Borhani-Haghighi A, Salehi-Marzijarani M, et al. Evaluation of the effect of topical chamomile (Matricaria chamomilla L.) oleogel as pain relief in migraine without aura: a randomized, double-blind, placebo-controlled, crossover study. Neurol Sci. 2018;39(8):1345-1353. doi:10.1007/s10072-018-3415-1
Ga naar bron
Recensies