Laatst bijgewerkt: 22-09-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

35Bestede uren

17Beoordeelde onderzoeken

115Verzamelde opmerkingen

Vitamine D, de zogenaamde zonnevitamine, speelt een sleutelrol in onze gezondheid. Een tekort aan vitamine D verhoogt het risico op ziekten aanzienlijk. Het is daarom des te belangrijker regelmatig een test op een vitamine D tekort te doen om mogelijke ziekten in een vroeg stadium te voorkomen.

Naast de gebruikelijke bloedtesten bij de dokter zijn er nu ook handige testkits voor thuisgebruik, die waarschijnlijk de handigste manier zijn om een vitamine D test uit te voeren.

Onze testkitgids voor vitamine D tekort 2022 is bedoeld om je te helpen de juiste test voor je te vinden. Je leert welke soorten vitamine D testen er zijn, hoe zo’n zelftest werkt en wat er precies gemeten wordt. We hebben de verschillende soorten producten voor je vergeleken en de voor- en nadelen ervan samengevat om je keuze te vergemakkelijken.




Belangrijk om te weten

  • Een zelftest op vitamine D tekort is een bloedtest die je thuis kunt gebruiken om je vitamine D gehalte te meten. Er is sprake van een vitamine D tekort als het resultaat lager is dan 20 ng/ml of 50 nmol/l.
  • Er zijn testen op vitamine D tekort met en zonder laboratorium evaluatie.
  • Een test die in het laboratorium geanalyseerd wordt, vertelt je het precieze 25(OH)D gehalte in je bloed. Een thuistest zonder laboratoriumanalyse vertelt je alleen of je een vitamine D tekort hebt of niet.
  • Een vitamine D tekort manifesteert zich door tamelijk onspecifieke symptomen en is daarom moeilijk te herkennen
  • Het is daarom zinvol regelmatig een vitamine D test te laten doen om een eventueel tekort in een vroeg stadium te corrigeren en ergere secundaire ziekten te voorkomen.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een vitamine D tekort test koopt

Om je uitgebreid te informeren over vitamine D tekort tests en je inzicht te geven in de huidige stand van de wetenschap, hebben we alle belangrijke informatie in de volgende rubrieken samengevat.

Wat is een vitamine D tekort test en hoe werkt het?

Een vitamine D tekort zelftest is een bloedtest voor thuis. Hiermee kun je je vitamine D peil meten zonder naar de dokter te gaan. Het resultaat laat zien of je een vitamine D tekort hebt of niet.

Nadat je een aanbieder en test gekozen hebt, koop je de bijbehorende testkit in de apotheek of bestel je hem online om thuis te laten bezorgen. Om er zeker van te zijn dat je de test op vitamine D tekort correct uitvoert, moet je van tevoren de bijgesloten instructies zorgvuldig lezen.

Vitamin D Mangel Test

Als je een test op vitamine D tekort met laboratoriumanalyse kiest, stuur je je monster naar een gecertificeerd laboratorium. Daar wordt de concentratie van 25(OH)D in het bloedserum gemeten en krijg je een gedetailleerd rapport van de resultaten. (Image source: pexels / Edward Jenner)

Voor een vitamine D tekorttest met laboratoriumanalyse neem je met een lancet een paar druppels bloed uit je vinger en doe je die in een buisje voor bloedafname of op een droge bloedkaart. Je stuurt het monster dan per post naar een gecertificeerd laboratorium.

Je bloedmonster wordt gebruikt om de concentratie van 25-hydroxyvitamine D (25(OH)D) in het bloedserum te meten. Dit is een voorloper van actieve vitamine D. Er is sprake van een vitamine D tekort als het peil lager is dan 20 ng/ml. (1)

Voor wie is een test op vitamine D tekort geschikt?

Een occasionele test op een vitamine D tekort is over het algemeen geschikt en aan te bevelen voor iedereen. Een test kan bescherming bieden tegen ergere secundaire ziekten door in een vroeg stadium maatregelen te nemen tegen een tekort aan vitamine D.

Een test is de moeite waard voor alle mensen in Midden- en Noord-Europa.

Vanwege de gebrekkige vitamine D voorziening is een vitamine D test bijzonder de moeite waard voor alle mensen in Midden- en Noord-Europa. Op deze breedtegraden is het moeilijk om via zonlicht het hele jaar door voldoende vitamine D aan te maken. (2) Slechts ongeveer 38 procent van de volwassenen in Duitsland heeft voldoende vitamine D. (3)

Een test op vitamine D tekort is ook geschikt voor kinderen. Een vroege diagnose van deficiëntie is vooral voor kinderen van belang. Als een lage vitamine D spiegel in de kindertijd wordt tegengegaan, kunnen chronische ziekten op volwassen leeftijd worden verminderd. (4)

Wanneer moet ik een test op een vitamine D tekort laten doen?

In principe kan een test op een vitamine D tekort in elk jaargetijde gedaan worden. Bij de bepaling van het resultaat moet echter rekening gehouden worden met seizoensschommelingen. Terwijl een waarde van 30 ng/ml aan het eind van de winter vrij goed is, is deze waarde in de zomer tamelijk kritisch.

In de winter wordt er nauwelijks vitamine D aangemaakt door de zon. Het lichaam beschikt daarom alleen over het weinige vitamine D dat uit voedsel en lichaamsvoorraden beschikbaar is. Het vitamine D peil bereikt dus zijn laagste punt rond maart. (5)

Als je in maart een test doet, kom je te weten of er in de zomer voldoende lichaamsreserves gevormd werden, of dat je komende winter vitamine D supplementen moet nemen.

Vitamin D Mangel Test

Aan het eind van de zomer zou je voldoende vitamine D uit de zon opgenomen moeten hebben om een tekort in de winter te voorkomen. Een test in september of oktober zal je laten zien of je lichaam voldoende vitamine D heeft opgeslagen. (Image source: unsplash / Garon Piceli)

In september zal de test waarschijnlijk de hoogste vitamine D waarde laten zien. (5) Hier is een zeer goed peil nodig om tekorten tijdens de wintermaanden te voorkomen.

Je moet ook regelmatig een vitamine D test laten doen als een van de volgende dingen van toepassing is:

  • Je hebt last van symptomen zoals chronische vermoeidheid, hoofdpijn, spier- en botpijn of voortdurende infecties.
  • Je brengt weinig tijd in het zonlicht door.
  • Je lijdt aan darmziekten
  • Je hebt een verhoogd risico op osteoporose
  • Je hebt een donkerder huidtype, dus je huid heeft meer UV-straling nodig om vitamine D aan te maken

Het is geen goed idee om op vitamine D te testen terwijl je vitamine D supplementen neemt. Als je het succes van een therapie wilt beoordelen, moet er een interval van 8 weken zijn tussen de laatste inname en de test.

Welke soorten testen op vitamine D tekort zijn er?

Tests op vitamine D tekort verschillen in hun evaluatie. In principe kan een onderscheid gemaakt worden tussen deze twee soorten:

  • Vitamine D tekort test met evaluatie in het laboratorium
  • Vitamine D tekort test zonder evaluatie in het laboratorium

We zullen de voor- en nadelen van beide soorten in de volgende paragrafen nader toelichten.

Vitamine D tekort test met laboratoriumanalyse

Een vitamine D test met laboratoriumanalyse toont je de precieze 25(OH)D waarde in je bloed. Deze waarde maakt precieze interpretatie en concrete aanbevelingen voor actie mogelijk.

Voordelen
  • Geeft een exacte 25(OH)D waarde
  • Analyse van het vitamine D metabolisme mogelijk
  • Preciezere aanbevelingen in het resultatenrapport
Nadelen
  • Langere beoordelingstijd
  • Vaak extra kosten door terugzending naar het laboratorium

Zodra je thuis je monster genomen hebt, stuur je het naar een gecertificeerd laboratorium. Je ontvangt de labuitslagen meestal na een paar dagen per post of e-mail. Soms kun je ze ook iets eerder online bekijken.

Vitamine D tekort test zonder laboratorium evaluatie

Met een test zonder laboratorium evaluatie krijg je het resultaat binnen een paar minuten. Je hoeft je monster niet naar een laboratorium te sturen, wat je extra kosten bespaart.

Voordelen
  • Onmiddellijke evaluatie
  • Geen extra kosten door terugkeer naar het laboratorium
Nadelen
  • Semikwantitatief resultaat toont geen concrete waarde
  • Vitamine D metabolisme is niet geanalyseerd
  • Toont geen aanbevelingen voor actie

Met zulke tests kom je niet de precieze 25(OH)D waarde in je bloed te weten. De test toont alleen aan of je een vitamine D tekort hebt of niet. Je weet niet of je een mild of een ernstig tekort hebt.

Welke alternatieven zijn er voor de vitamine D tekort test?

Behalve zelftests kun je ook je vitamine D gehalte laten meten door je huisarts of in een kliniek. Sommige apotheken doen ook vitamine D testen.

Een bloedtest is ook de beste manier voor artsen om vitamine D in het lichaam te meten. Dit wordt ook wel een serum 25-hydroxyvitamine D test genoemd. Je arts kan je dan ook vertellen of je je dagelijkse vitamine D inname moet verhogen of niet. (6)

De test wordt bij de dokter gedaan met een gewoon bloedmonster (meestal in de holte van de arm). Als je toch een bloedonderzoek gaat laten doen, kun je meestal vragen om tegelijk je vitamine D gehalte te laten testen.

Welke symptomen wijzen op een vitamine D tekort?

Een tekort aan vitamine D verhoogt het risico op osteopenie (verminderde botdichtheid), osteoporose (botverlies) en botbreuken, vooral bij oudere mensen. (7)

Bij kinderen kan een tekort aan vitamine D rachitis veroorzaken. Evenzo hebben studies een tekort in verband gebracht met een verhoogd risico op bepaalde kankers, auto-immuunziekten, hoge bloeddruk en infectieziekten. (8)

Een tekort aan vitamine D uit zich door tamelijk onspecifieke symptomen (9):

  • Vermoeidheid, stemmingswisselingen en depressie
  • Slapeloosheid
  • Rugpijn en hoofdpijn
  • Spierzwakte en gewrichtspijn (vooral van de polsen, enkels, schouders en scheenbenen)
  • Haaruitval
  • Verhoogde vatbaarheid voor infecties

Het is moeilijk om een tekort te voelen. Daarom is het zinvol regelmatig te testen. Als je je vitamine D niveau kent, kun je het optimaliseren met vitamine D supplementen, bijvoorbeeld.

Wat betekent het resultaat van mijn test op een vitamine D tekort?

Als je een test op een vitamine D tekort doet zonder een laboratorium evaluatie, zegt het resultaat je of je een tekort hebt of niet. Je krijgt geen exacte waarde.

De vitamine D test met laboratoriumanalyse toont je de precieze concentratie van 25(OH)D in je bloed. De waarde kan gegeven worden in de eenheden nmol/l of ng/ml. Om nmol/l om te zetten in ng/ml deel je de waarde door 2,5.

De internationaal veel gebruikte indeling komt van het Amerikaanse Institute of Medicine (IOM). Het classificeert serum 25(OH)D niveaus als volgt (10):

25(OH)D in nmol/l 25(OH)D in ng/ml Interpretatie
Onder de 30 Onder de 12 Ernstig vitamine D-tekort met een verhoogd risico op rachitis, osteomalacie en osteoporose.
30 tot 50 12 tot 20 Ontoereikende voorziening voor botten en algemene gezondheid.
Boven de 50 Boven de 20 Voldoende voorraad voor botten en algemene gezondheid.
Boven de 125 Boven de 50 Mogelijk te veel voorraad met negatieve gevolgen voor de gezondheid zoals hypercalciëmie, wat kan leiden tot hartritmestoornissen of nierstenen.

Hoe betekenisvol is het resultaat van een vitamine D tekorttest?

Een test op vitamine D tekort is over het algemeen zeer betrouwbaar. Er zijn echter uitzonderingen waar de geldigheid van de test beperkt is. De reden hiervoor is dat de regulatie van vitamine D in het lichaam heel complex is.

Deze vitamine D regeling hangt af van vele parameters en kan op vele punten onderbroken worden. (11) In sommige gevallen kan de test op vitamine D tekort valse resultaten geven als gevolg van zo’n verstoring van de regulatie.

Bij schildklierziekte primaire hyperparathyreoïdie bijvoorbeeld is de omzetting van 25(OH)D in calcitriol door de ziekte upgereguleerd. Dit wordt aangegeven door een lage 25(OH)D waarde en een hoge calcitriol waarde. Een vitamine D tekorttest zou nu een tekort aangeven, hoewel er in werkelijkheid veel vitamine D hormoon beschikbaar is. (12)

Bij een nutritioneel calciumtekort kan het 25(OH)D ook laag zijn, hoewel er geen sprake is van een vitamine D tekort. In zulke speciale gevallen moet daarom altijd een hele reeks parameters gemeten worden.

Welke voedingsmiddelen helpen bij een tekort aan vitamine D?

Gewoonlijk wordt 80 tot 90 procent van de vitamine D in het lichaam aangemaakt door blootstelling aan zonlicht. Je kunt hooguit 10 tot 20 procent van je dagelijkse vitamine D behoefte uit voedsel halen. Het dieet van de meeste mensen bevat heel weinig vitamine D. (13)

Vitamin D Mangel Test

Hoewel je betrekkelijk weinig vitamine D uit voedsel haalt, kan deze hoeveelheid van cruciaal belang zijn, vooral in tijden van weinig zonlicht. Vette vis zoals zalm, eieren, zuivelproducten, paddestoelen en avocado bevatten de meeste vitamine D. (Image source: unsplash / Alessandro Alimonti)

De vitamine D3 die je lichaam goed uit voedsel kan opnemen zit vooral in dierlijke voedingsmiddelen (14):

  • Vette vis (zalm, haring en makreel)
  • Verrijkte zuivelproducten
  • Eigeel
  • Lever

Plantaardige producten zoals paddestoelen of avocado’s bevatten ook vitamine D, maar je lichaam kan deze vorm niet zo goed opnemen.

Hoe lang duurt het om een vitamine D tekort te verhelpen?

Voor vitamine D tekort tussen de leeftijd van 0 en 18 jaar wordt aanbevolen zes weken lang vitamine D2 of D3 in te nemen om een 25(OH)D niveau boven 30 ng/ml te bereiken. Voor volwassenen is acht weken aan te bevelen. (15)

De hoeveelheid vitamine D die nodig is om een tekort te verhelpen hangt af van de ernst van het tekort en je individuele gezondheid. Ook de tijd van het jaar heeft invloed op je behoeften.

Het is aan te bevelen om na twee tot drie maanden vitamine D inname opnieuw te testen om er zeker van te zijn dat je niveaus gestegen zijn.

Beeldbron: Popov / 123rf

Referenties (15)

1. Pfotenhauer, K. M., & Shubrook, J. H. (2017). Vitamin D Deficiency, Its Role in Health and Disease, and Current Supplementation Recommendations. The Journal of the American Osteopathic Association, 117(5), 301.
Bron

2. Huotari, A., & Herzig, K.-H. (2008). Vitamin D and living in northern latitudes—an endemic risk area for vitamin D deficiency. International Journal of Circumpolar Health, 67(2–3), 164–178.
Bron

3. Rabenberg M, Mensink GBM (2016) Vitamin D status of adults in Germany. Journal of Health Monitoring 1(2):34–40
Bron

4. Michie, C., & Bangalore, S. (2010). Managing vitamin D deficiency in children. London Journal of Primary Care, 3(1), 31–36.
Bron

5. Maruyama Nagao, A., Sakuraba, K., & Suzuki, Y. (2016). Seasonal variations in vitamin D status in indoor and outdoor female athletes. Biomedical Reports, 5(1), 113–117.
Bron

6. Holick, M. F., & Gordon, C. M. (Eds.). (2011). Patient Guide to Vitamin D Deficiency. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 96(7), 1–2.
Bron

7. Gani, L. U., & How, C. H. (2015). Vitamin D deficiency. Singapore Medical Journal, 56(08), 433–437.
Bron

8. Holick, M. F., & Chen, T. C. (2008). Vitamin D deficiency: a worldwide problem with health consequences. The American Journal of Clinical Nutrition, 87(4), 1080-1086.
Bron

9. Khan, Q. J., & Fabian, C. J. (2010b). How I Treat Vitamin D Deficiency. Journal of Oncology Practice, 6(2), 97–101.
Bron

10. Office of Dietary Supplements (ODS). (2020, March 24). Vitamin D. National Institutes of Health. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/
Bron

11. Anderson, P. H., O’Loughlin, P. D., May, B. K., & Morris, H. A. (2004). Determinants of circulating 1,25-dihydroxyvitamin D3 levels: the role of renal synthesis and catabolism of vitamin D. The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology, 89–90, 111–113.
Bron

12. Patron, P., Gardin, J., & Paillard, M. (1987). Renal mass and reserve of vitamin D: Determinants in primary hyperparathyroidism. Kidney International, 31(5), 1174–1180.
Bron

13. Naeem Z. (2010). Vitamin d deficiency- an ignored epidemic. International journal of health sciences, 4(1), V–VI.
Bron

14. O’Mahony, L., Stepien, M., Gibney, M. J., Nugent, A. P., & Brennan, L. (2011). The Potential Role of Vitamin D Enhanced Foods in Improving Vitamin D Status. Nutrients, 3(12), 1023–1041.
Bron

15. Holick, M. F., Binkley, N. C., Bischoff-Ferrari, H. A., Gordon, C. M., Hanley, D. A., Heaney, R. P., Murad, M. H., & Weaver, C. M. (2011). Evaluation, Treatment, and Prevention of Vitamin D Deficiency: an Endocrine Society Clinical Practice
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Evidence-Based Clinical Review
Pfotenhauer, K. M., & Shubrook, J. H. (2017). Vitamin D Deficiency, Its Role in Health and Disease, and Current Supplementation Recommendations. The Journal of the American Osteopathic Association, 117(5), 301.
Ga naar bron
Review Article
Huotari, A., & Herzig, K.-H. (2008). Vitamin D and living in northern latitudes—an endemic risk area for vitamin D deficiency. International Journal of Circumpolar Health, 67(2–3), 164–178.
Ga naar bron
Fact sheet
Rabenberg M, Mensink GBM (2016) Vitamin D status of adults in Germany. Journal of Health Monitoring 1(2):34–40
Ga naar bron
Article
Michie, C., & Bangalore, S. (2010). Managing vitamin D deficiency in children. London Journal of Primary Care, 3(1), 31–36.
Ga naar bron
Biomedical Report
Maruyama Nagao, A., Sakuraba, K., & Suzuki, Y. (2016). Seasonal variations in vitamin D status in indoor and outdoor female athletes. Biomedical Reports, 5(1), 113–117.
Ga naar bron
Patient Guide
Holick, M. F., & Gordon, C. M. (Eds.). (2011). Patient Guide to Vitamin D Deficiency. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 96(7), 1–2.
Ga naar bron
Article
Gani, L. U., & How, C. H. (2015). Vitamin D deficiency. Singapore Medical Journal, 56(08), 433–437.
Ga naar bron
Article
Holick, M. F., & Chen, T. C. (2008). Vitamin D deficiency: a worldwide problem with health consequences. The American Journal of Clinical Nutrition, 87(4), 1080-1086.
Ga naar bron
Article
Khan, Q. J., & Fabian, C. J. (2010b). How I Treat Vitamin D Deficiency. Journal of Oncology Practice, 6(2), 97–101.
Ga naar bron
Fact Sheet for Health Professionals
Office of Dietary Supplements (ODS). (2020, March 24). Vitamin D. National Institutes of Health. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/
Ga naar bron
Article
Anderson, P. H., O’Loughlin, P. D., May, B. K., & Morris, H. A. (2004). Determinants of circulating 1,25-dihydroxyvitamin D3 levels: the role of renal synthesis and catabolism of vitamin D. The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology, 89–90, 111–113.
Ga naar bron
Clinical Investigation
Patron, P., Gardin, J., & Paillard, M. (1987). Renal mass and reserve of vitamin D: Determinants in primary hyperparathyroidism. Kidney International, 31(5), 1174–1180.
Ga naar bron
Article
Naeem Z. (2010). Vitamin d deficiency- an ignored epidemic. International journal of health sciences, 4(1), V–VI.
Ga naar bron
Article
O’Mahony, L., Stepien, M., Gibney, M. J., Nugent, A. P., & Brennan, L. (2011). The Potential Role of Vitamin D Enhanced Foods in Improving Vitamin D Status. Nutrients, 3(12), 1023–1041.
Ga naar bron
Clinical Practice Guidelines
Holick, M. F., Binkley, N. C., Bischoff-Ferrari, H. A., Gordon, C. M., Hanley, D. A., Heaney, R. P., Murad, M. H., & Weaver, C. M. (2011). Evaluation, Treatment, and Prevention of Vitamin D Deficiency: an Endocrine Society Clinical Practice
Ga naar bron
Recensies