Laatst bijgewerkt: 13-08-2021

Briljant witte tanden zijn al vele tientallen jaren een schoonheidsideaal en zijn het bewijs van een goed verzorgde mondhygiëne. Niettemin zijn er veel beïnvloedende factoren die tandverkleuring bevorderen. Maar ook dan gaat de natuurlijke witheid van de tanden niet verloren en kan ze weer teruggewonnen worden. Een witte glimlach is niet alleen voorbehouden aan de sterren in Hollywood.

Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen over witte tanden en tandverkleuring en geven we je de beste tips en trucs om zowel verkleuringen te voorkomen als verkleurde tanden witter te maken. Dus als je een stralend witte glimlach wilt hebben zoals de sterren in Hollywood, lees dan de volgende alinea’s over dit onderwerp.




De belangrijkste feiten in het kort

  • Verschillende voedingsmiddelen, zoals koffie, thee, rode wijn, specerijen en zelfs bepaalde vruchten kunnen tandverkleuring bevorderen, omdat de kleurpigmenten van deze voedingsmiddelen zich aan de tanden hechten.
  • Verkleurde tanden hoeven niet altijd het gevolg te zijn van een slechte mondhygiëne, maar kunnen ook een genetische oorsprong hebben.
  • Er zijn verschillende manieren om de natuurlijke witheid van je tanden te herstellen. Met sommige van de mogelijkheden moet je echter voorzichtig zijn, om je tanden niet blijvend te beschadigen.

Achtergrond: Wat je moet weten over witte tanden

Voor we met je de beste tips en trucs delen over hoe je moeiteloos witte tanden kunt krijgen, beantwoorden we eerst de meest gestelde vragen over witte tanden en tandverkleuring.

Waarom verkleuren tanden in de eerste plaats?

De tanden van ieder mens hebben hun eigen unieke kleur. Dit kan in de loop van de tijd door allerlei oorzaken en invloeden veranderen. Er zijn drie basistypes van tandverkleuring

  • Uitwendige verkleuring van de tanden
  • Inwendige verkleuring van de tanden
  • Leeftijdsgebonden tandverkleuring

Hier moet vermeld worden dat deze drie soorten tandverkleuring natuurlijk tegelijk kunnen optreden en niet noodzakelijk afzonderlijk hoeven voor te komen. In het volgende zullen we deze verschillende soorten tandverkleuring nader verklaren en ingaan op de oorzaken van elk.

Uitwendige tandverkleuring

Invloeden van buitenaf die de tanden aantasten spelen hier een beslissende rol. De meest voorkomende oorzaak van uitwendige tandverkleuring is de kleurstof in verschillende voedingsmiddelen, zoals koffie, thee, rode wijn, bepaalde specerijen of fruit.

Deze kleurstof hecht zich aan de tanden en in de ruimten tussen de tanden, wat uiteindelijk tot verkleuring van de tanden leidt. Maar intensief roken kan ook heel snel tot gele tanden leiden.

De kleurdeeltjes in koffie hechten zich aan het oppervlak van de tanden en dringen na verloop van tijd in het glazuur door. Dit verkleurt de tanden enorm. (Image source: Pixels / pixabay)

Ieder mens heeft een ontelbaar aantal micro-organismen in zijn mond. Als bepaalde bacteriën zich op het oppervlak van de tanden nestelen, ontstaat er tandplak.

Als tandplak niet regelmatig of helemaal niet verwijderd wordt, vormt zich tandsteen, dat vaak een geelachtige tot bruine kleur kan aannemen.

Inwendige tandverkleuring

Zoals de naam al zegt, ontstaat tandverkleuring van binnen uit de tand. Door afsterven van de tand, wat bijvoorbeeld veroorzaakt kan worden door cariës, wortelkanaalbehandeling, tandongevallen of tandzenuwletsel, wordt de tand donkerder. In de kindertijd kunnen misvormingen van het glazuur tijdens de ontwikkeling van de tanden tot verkleuringen leiden.

Inwendige tandverkleuring is ook het gebruik van bepaalde medicijnen of genetische afwijkingen die de tand donkerder maken. Zorg er bovendien altijd voor dat je voedsel vitaminen bevat, want een vitaminetekort kan ook de oorzaak zijn van verkleurde tanden.

Leeftijdsgebonden tandverkleuring

In de loop der jaren gaat het tandglazuur door slijtage steeds verder achteruit. Het onderliggende tandbeen, dat van nature een gelige kleur heeft, schijnt steeds meer door het dunner wordende glazuur heen. Hierdoor lijken de tanden geler.

Leeftijdsgebonden tandverkleuring is een natuurlijk proces dat niet gestopt kan worden, maar wel vertraagd kan worden door grondig poetsen.

Hoe vaak moet ik per dag mijn tanden poetsen en wat is belangrijk bij het poetsen?

Je tanden onvoldoende of verkeerd poetsen kan snel leiden tot bacterieophoping of ontsteking in de mondholte. Daarom moet je je tanden minstens twee keer, of nog beter, drie keer per dag poetsen om dit te voorkomen. Maar niet alle tandenpoetsbeurten zijn hetzelfde.

Er zijn veel dingen die je fout kunt doen. Een van de meest gemaakte fouten bij het tandenpoetsen is dat je te veel druk gebruikt. Hierdoor kan het tandvlees ontstoken raken en uiteindelijk terugtrekken. De blootliggende tandhalzen zorgen er dan voor dat de tanden erg gevoelig worden. Het is echter niet alleen het tandvlees dat kan terugtrekken door te veel druk bij het poetsen, maar ook het tandglazuur.

Naarmate het glazuur dunner en dunner wordt, komt uiteindelijk het geelgekleurde tandbeen eronder door, waardoor de tand een gelig uiterlijk krijgt. Bovendien moet je je bij het tandenpoetsen niet beperken tot de oppervlakken van de tanden. De ruimten tussen de tanden moeten ook grondig gepoetst worden om te voorkomen dat bacteriën zich ophopen, die dan de oorzaak van tandverkleuring kunnen zijn.

Welke tandpasta is het beste om tanden witter te maken?

Er zijn talloze verschillende tandpasta’s die je kunt gebruiken om je tanden te poetsen. Terwijl heel eenvoudige tandpasta’s alleen een reinigende werking hebben, zijn er speciale tandpasta’s die zowel tandverkleuring kunnen voorkomen als de natuurlijke witheid van reeds verkleurde tanden kunnen herstellen.
Speciale tandpasta’s voorkomen tandbederf en kunnen helpen tegen verkleuring.

Fluride tandpasta’s voorkomen tandbederf. Fluriden bedekken de tand met een beschermende film, zodat verschillende zuren de tand niet kunnen beschadigen.

Fluriden hebben echter niet alleen een beschermende werking, maar kunnen ook een herstellende werking hebben in de vroege stadia van cariësvorming. Tandpasta’s met schurende bestanddelen zijn in staat om reeds verkleurde tanden weer natuurlijk wit te maken. Het tandoppervlak wordt licht geschuurd en de verkleuringen worden verwijderd.

Helpen huismiddeltjes echt tegen verkleurde tanden?

Er worden vaak allerlei huismiddeltjes aangeraden om verkleurde tanden weer wit te maken. De bekendste huismiddeltjes in dit verband zijn zuiveringszout en bakpoeder. Maar helpen deze remedies echt tegen tandverkleuring en toveren ze zo weer een stralend witte glimlach tevoorschijn?

De instructies voor het gebruik van zuiveringszout of bakpoeder om je tanden witter te maken zijn betrekkelijk eenvoudig. Doop gewoon een bevochtigde tandenborstel in zuiveringszout of bakpoeder en poets je tanden. Spoel daarna je mond goed. Net als de speciale witmakende tandpasta’s heeft zuiveringszout een schurende werking.

Dit betekent dat de tanden worden opgeruwd en het oppervlakkige, verkleurde glazuur wordt verwijderd. Op korte termijn kan dit natuurlijk een witmakend effect geven, maar op langere termijn vormen de opgeruwde plekken op de tand nieuwe en betere afzetplaatsen voor de kleurstoffen in bepaalde voedingsmiddelen.

Op de lange termijn leidt deze methode eerder tot sterkere verkleuringen en brengt ze niet het gehoopte effect van wittere tanden.

Een ander huismiddeltje dat vaak gebruikt wordt om tanden witter te maken is kokosolie. In tegenstelling tot het brookpoeder slijpt kokosolie het glazuur niet af, maar heeft een antibacteriële werking, voorkomt tandbederf, voorkomt een slechte adem en zorgt voor een positieve mondhygiëne.

Met kokosolie, het zogenaamde olietrekken, is een populaire techniek om iemands tanden witter te maken. Doe hiervoor een opgehoopte theelepel kokosolie in je mond en zwiep het gedurende ongeveer 15 minuten door je tanden. Deze techniek moet een keer per dag gedaan worden. Na ongeveer twee weken merk je een witter wordend effect.

De kokosolie moet daarna niet in de afvoer, maar bij het restafval, omdat het anders hard kan worden en zo de afvoer verstoppen.

Is tanden bleken schadelijk en helpt het ook maar een beetje?

Tanden bleken is erg populair om tanden witter te maken. De Engelse term “bleaching” wordt vaak gebruikt. Hierbij worden de tanden gebleekt met chemische bleekmiddelen. Het meest gebruikte bleekmiddel is waterstofperoxide.

Tanden bleken is in principe een relatief weinig riskante manier om tanden witter te maken. Er moeten echter bepaalde voorwaarden gelden wil een bleekbehandeling risicoloos zijn. De te behandelen tanden mogen in geen geval cariës hebben. Hierdoor zouden bleekmiddelen de binnenkant van de tanden kunnen bereiken en blijvende schade aan de tandzenuw kunnen toebrengen.

Als de tanden al verschillende keren gerepareerd zijn en er vullingen in zitten, is bleken niet aan te bevelen omdat de vullingen hun kleur zouden behouden. In dit geval zou elke vulling gerepareerd moeten worden om weer een totaalbeeld van dezelfde kleur te krijgen. Na het bleken kunnen de tanden in het begin wat gevoelig zijn. Dit is normaal na een chemische behandeling.

Een speciale pijnstillende gel gaat de onaangename gevoeligheid tegen. In de meeste gevallen is de pijn tegen de volgende dag verdwenen.

Kan een kunstgebit ook gewit worden?

Niet alleen je eigen natuurlijke tanden kunnen na verloop van tijd verkleuren, maar ook je kunstgebit. Er zijn een aantal manieren om ze schoon en witter te maken. Ook hier is een veelgebruikt huismiddeltje zuiveringszout. Meng gewoon 8 tot 10 gram zuiveringszout met ongeveer 250 milliliter warm water en laat het kunstgebit er ongeveer 60 minuten in weken.

Het natriumbicarbonaat dat in het bakpoeder zit, maakt vastzittende deeltjes van de gebitsprothese los. Deze zijn vaak verantwoordelijk voor verkleuringen. Deze methode kan gebruikt worden om de kleur van het kunstgebit lichter te maken.

Als je je kunstgebit voorzichtig wilt schoonmaken, gebruik dan speciale reinigingstabletten.

Baking soda moet echter niet te vaak gebruikt worden. Kunstgebitten zijn vaak veel zachter dan natuurlijke tanden. Als je je kunstgebit te vaak in zuiveringszout drenkt, kan dat het materiaal beschadigen. Zorg er dus altijd voor dat je alleen zuiveringszout gebruikt voor echt ernstige verkleuringen. Een ander huishoudelijk middel dat vaak gebruikt wordt om kunstgebitten schoon te maken is azijn. Je kunt azijn op eenzelfde manier gebruiken als zuiveringszout.

Meng ongeveer 70 procent water met 30 procent azijn in een glas en leg er het kunstgebit in. Azijn is een heel agressief huismiddeltje dat het kunstgebit bevrijdt van kleine deeltjes. Ook hier moet je veelvuldig reinigen van het kunstgebit met azijn vermijden, want azijn is erg agressief.

Het zou het materiaal van de gebitsprothese blijvend kunnen beschadigen. Uiteindelijk is schoonmaken met zuiveringszout en azijn niet aan te raden. Het is veel raadzamer om zachte reinigingstabletten te gebruiken, die ook een witmakende werking hebben.

Witte tanden: de beste tips en trucs voor witte tanden

In de volgende paragrafen laten we je de beste tips en trucs zien om moeiteloos de natuurlijke witheid van je tanden te herstellen en tandverkleuring te voorkomen.

De verschillende methoden variëren sterk in prijs. Het is aan jou hoeveel je wilt investeren in witte tanden en welke methode je wilt gebruiken.

Tanden bleken met speciale tandpasta’s

Een relatief goedkope manier om je tanden witter te maken is het gebruik van speciale whitening tandpasta’s. Deze tandpasta’s bevatten schurende korrels die het glazuur lichtjes wegslijten en verkleuringen verwijderen.

Je zou na ongeveer twee weken een wittend effect moeten merken. Speciale whitening tandpasta’s zijn iets duurder dan gewone tandpasta’s. Gemiddeld is de prijs rond de 10 euro, maar er zijn natuurlijk ook uitschieters die 25 tot 30 euro kosten.

Speciale whitening tandpasta’s bevatten kleine reinigingskorrels die gemakkelijk de verkleuringen op de tandoppervlakken verwijderen. (Image source: Daniel Albany / pixabay)

Hoewel met zulke tandpasta’s goede effecten worden bereikt, moeten ze alleen met uiterste voorzichtigheid gebruikt worden. Een volledige overschakeling van een gewone tandpasta op een speciale whitening tandpasta is geenszins aan te raden.

Deze tandpasta’s slijten het glazuur weg door hun schurende werking. Enerzijds ontstaan zo nieuwe aangrijpingspunten voor voedingskleurstoffen die zich daar kunnen nestelen, waardoor de tand opnieuw verkleurt. Aan de andere kant wordt het glazuur steeds dunner. Daardoor schemert het geelachtige tandbeen onder het glazuur sterker door, waardoor de tanden geler lijken.

Samenvattend kan gezegd worden dat deze methode om tanden te bleken een goed witmakend effect bereikt. Maar om de tanden niet blijvend te beschadigen, moet het alleen met mate worden gedaan.

Tanden bleken

Een andere goede manier om je tanden weer wit te krijgen is ze te bleken. Er zijn vier verschillende methoden om te bleken:

In het volgende zullen we deze vier soorten bleken nader toelichten en je de voor- en nadelen van elk laten zien. Zo krijg je een duidelijker beeld van het bleekproces.

Vrij verkrijgbare witmakende producten

Vrij verkrijgbare witmakende producten zijn onder andere bleekstrips of bleekpennen die je in supermarkten of drogisterijen kunt kopen. Je voert het bleekproces helemaal zelf uit. Er is geen toezicht op het proces door de tandarts. In tegenstelling tot de andere witmakende methoden zijn ze relatief goedkoop en kosten tussen de 25 en 80 euro.

Voordat je zulke producten probeert, moet je toch eerst met je tandarts praten en zijn of haar mening vragen. Verkeerd gebruik van vrij verkrijgbare witmakende producten kan ernstige gevolgen hebben voor je tanden en tandvlees.

Bovendien mag je deze producten alleen gebruiken als je gezonde tanden hebt die niet aangetast zijn door cariës of andere beschadigingen. Pas dan is het bleken van tanden over het algemeen te rechtvaardigen.

Voordelen
  • Relatief goedkoop in vergelijking met andere bleekmethoden
  • Gemakkelijk in gebruik
Nadelen
  • Er zijn slechts zeer matige resultaten te verwachten door het zeer lage gehalte aan bleekmiddel
  • Geen toezicht van de tandarts

Deskundigen raden deze bleekmethode echter meestal af, al was het maar omdat ze helemaal op eigen houtje wordt uitgevoerd. Tanden bleken moet altijd onder medisch toezicht gebeuren.

Verder heeft de wetgever een bovengrens gesteld van 0,1 procent van het waterstofperoxide dat gebruikt mag worden in bleekmiddelen die zonder recept verkrijgbaar zijn. Een witmakend effect kan hier dus nauwelijks verwacht worden.

Thuisbleken

Thuisbleken wordt ook door de tandarts gedaan, maar onder toezicht van een tandarts. De tandarts maakt een plastic bakje dat met een specifieke bleekgel bespoten wordt en gedurende enkele uren gedragen wordt. Het kan ook ‘s nachts zonder problemen gedragen worden.

Deze methode moet minstens twee weken geoefend worden. Om een nog beter witmakend effect te krijgen, zijn meerdere weken behandeling aan te bevelen. In tegenstelling tot de vrij verkrijgbare bleekmiddelen is thuis bleken erg duur. Het kost ongeveer 400 euro, maar wordt beschouwd als een van de meest duurzame bleekmethoden.

Voordelen
  • Hoewel het zelf wordt uitgevoerd, is er wel toezicht van de tandarts
  • Zeer effectief en blijft enkele jaren bestaan
Nadelen
  • Zeer duur
  • Tanden kunnen een verhoogde gevoeligheid vertonen

Regelmatige bezoeken aan de tandarts tijdens het thuisbleken zijn aan te raden om mogelijke problemen te voorkomen. Tanden kunnen tijdelijk een verhoogde gevoeligheid vertonen. Ook hier moet in elk geval de tandarts geraadpleegd worden om ontstekingen en dergelijke te voorkomen.

In-Office Bleken

Zoals de naam van deze bleekmethode al doet vermoeden, wordt het in-office bleken door de tandarts in de tandartspraktijk uitgevoerd. Eerst worden de tanden grondig gereinigd, zodat eventuele tandsteen of andere vuildeeltjes verwijderd worden.

Het tandvlees wordt daarna beschermd met een speciale gel, zodat de sterk geconcentreerde bleekgel het tandvlees niet aantast. De bleekgel wordt dan op de tanden aangebracht. Het kan nodig zijn deze procedure te herhalen als het gewenste resultaat nog niet bereikt is.

Voordelen
  • Het blekende effect is onmiddellijk zichtbaar
  • uitgevoerd door de tandarts
Nadelen
  • Zeer duur
  • de tanden kunnen een verhoogde gevoeligheid vertonen

Voor deze methode moet je wat dieper in je portemonnee graven. In de praktijk bleken kost tussen 300 en 650 euro en duurt ongeveer 2 tot 4 jaar. Omdat het door een tandarts gedaan wordt, is deze methode relatief weinig riskant.

De tanden moeten echter gezond zijn, zodat de sterk geconcentreerde bleekgel niet tot de binnenkant van de tand kan doordringen en blijvende schade kan aanrichten.

Power

bleaching Power bleaching is slechts een kleine uitbreiding van in-office bleaching. Het wordt ook door de tandarts uitgevoerd en is precies zo opgebouwd als in-office bleken.

Het enige verschil is dat bij power bleaching de met bleekgel omhulde tanden bestraald worden met een UV licht of laser.

Voordelen
  • Het blekende effect is onmiddellijk zichtbaar
  • Uitgevoerd door de tandarts
  • Het proces wordt versneld door UV licht of bestraling met laser
Nadelen
  • Zeer duur
  • Tanden kunnen een verhoogde gevoeligheid vertonen

Hierdoor versnelt het proces en krijg je sneller het gewenste resultaat. Krachtbleken is echter de duurste bleekmethode en kost tussen 650 en 750 euro. Het gaat ook ongeveer 2 tot 4 jaar mee.

Alledaagse tips voor wittere tanden

Een veel goedkopere optie dan tanden bleken wordt geboden door verschillende alledaagse tips die in staat zijn om zowel tanden witter te maken als verkleuringen te voorkomen. We zullen deze tips in de volgende paragrafen meer in detail uitleggen.

Verminder het koffie- en theegebruik

Ochtendkoffie of thee is voor veel mensen al een ritueel. Ze kunnen ook op het werk een kopje drinken. Deze zware consumptie van warme dranken werkt de verkleuring van de tanden sterk in de hand. Hier moet vermeld worden dat niet alleen zwarte thee de oorzaak kan zijn. Rode wijn en cola zijn ook doorslaggevende dranken voor gele tanden.

De kleurpigmenten in voedsel zetten zich af op de tanden en verkleuren ze zichtbaar. Verminder daarom de consumptie van zulke dranken, zodat je tanden niet meer zo erg kunnen verkleuren. Als je je routinematige koffie niet kunt opgeven, drink er dan altijd een glas water bij. Zo kun je je mond beter spoelen en wordt het moeilijker voor de kleurpigmenten om zich op je tanden te nestelen.

Poets je tanden grondig

Een eenvoudige truc die je gemakkelijk in je dagelijkse routine kunt opnemen is je tanden grondig poetsen. De nadruk ligt hier op het bijvoeglijk naamwoord “grondig”. Dus zowel de techniek van het tandenpoetsen als de uitrusting spelen een cruciale rol.

Gewetensvol tandenpoetsen is uiterst belangrijk om een gezonde witte glimlach te garanderen. (Image source: Martin Slavoljubovski / pixabay)

In principe moet je je tanden twee keer, of nog beter, drie keer per dag poetsen. Tandenpoetsen is vooral aan te bevelen na de maaltijd om verkleuring van de tanden te vermijden en te voorkomen. Als je zure maaltijden gegeten hebt, zoals salade met een azijndressing, moet je 30 minuten wachten met je tanden poetsen. Het zuur maakt je tandglazuur zacht, zodat het sneller zou slijten als je poetst.

Een veelgemaakte fout bij het poetsen van je tanden is om alleen horizontaal te poetsen. Zorg ervoor dat je dit in een cirkelvormige beweging doet. Zo worden deeltjes grondig van het tandoppervlak verwijderd en voorkom je dat je te veel druk op de tanden uitoefent.

Een beproefde methode om je tanden te poetsen is de zogenaamde KAI methode. Dit houdt in dat eerst de kauwvlakken worden gepoetst, dan de buitenkant van de tand en tenslotte de binnenkant. Zo kun je er zeker van zijn dat je elk deel van de tand hebt gepoetst.

Grondig poetsen voorkomt verkleuring van de tanden.

Het is echter niet alleen de techniek die telt, maar ook de juiste uitrusting. Let er altijd op dat de hardheid van de tandenborstel goed voor je is. Als je blootliggende tandhalzen hebt, is een zachtere tandenborstel aan te bevelen. Een elektrische tandenborstel geeft meestal een grondiger reinigingsresultaat.

Vaak zijn gewone tandenborstels niet voldoende om de ruimten tussen je tanden schoon te maken. Hier is een interdentaal borsteltje of flosdraad nodig. Deze kunnen de ruimten tussen de tanden vrijmaken van voedsel en andere deeltjes. Zo krijgen bacteriën geen kans om zich vast te zetten.

De tong is ook een geliefde plek voor bacteriën om zich te nestelen. Hier moet je een tongschraper gebruiken om alle bacteriën die op je tong kunnen zitten te verwijderen. Zo voorkom je dat ze aan je tanden blijven kleven en tandplak en tandsteen doen ontstaan.

Regelmatige professionele gebitsreinigingen

Als gewoon je tanden poetsen niet meer voldoende is om hardnekkige verkleuringen te verwijderen, dan is professionele gebitsreiniging aan te bevelen. Hier worden de tanden met speciale apparatuur behandeld, zodat ernstige verkleuringen blijvend verwijderd kunnen worden. Eerst wordt alle tandplak op en tussen de tanden verwijderd.

Daarna worden de tanden gepolijst en glad gemaakt met een pasta die fluride bevat. Dit maakt het moeilijker voor bacteriën en voedselkleurpigmenten om zich op de tanden te nestelen. Tenslotte wordt een fluride vernis aangebracht om de tanden extra bescherming te geven. Professionele gebitsreiniging moet een- of tweemaal per jaar gedaan worden en kost tussen de 80 en 120 euro, afhankelijk van de praktijk.

Het is raadzaam de kosten van tandartspraktijken te vergelijken. Het kan ook geen kwaad je ziektekostenverzekeraar te bellen om te zien of ze een subsidie betalen voor professionele gebitsreiniging.

Conclusie

Veel factoren, zoals bepaalde voedingsmiddelen, roken of een slechte mondhygiëne, werken verkleuring van de tanden in de hand. Er zijn veel manieren om de natuurlijke witheid van je tanden te herstellen, en die kunnen erg duur zijn.

Uiteindelijk is het aan jou om te beslissen met welke methode je je tanden witter wilt maken. Hoewel sommige tips en trucs volkomen zonder risico zijn, zoals de hierboven genoemde alledaagse tips om wittere tanden te krijgen, moeten andere suggesties met uiterste voorzichtigheid genomen worden.

Hiertoe behoort het poetsen van je tanden met zuiveringszout of het behandelen van je tanden met vrij verkrijgbare witmakende producten. Methodes die onder toezicht staan of door een tandarts worden uitgevoerd zijn meestal niet riskant.

Beeldbron: Samborskyi/ 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies