Onze selectiecriteria
Het verwachten van een kind brengt veel voorbereiding met zich mee. Je krijgt te maken met onderwerpen waar je nooit eerder over nagedacht hebt - zoals luiers, bijvoorbeeld. Het is gemakkelijk om in het geroezemoes te verdwalen. Deze gids is bedoeld om te helpen.
In onze luiertest 2023 geven we je gedetailleerde achtergrondinformatie over luiers. Je vindt er ook antwoorden op vaak gestelde vragen. Bovendien stellen we enkele soorten luiers meer gedetailleerd voor en geven we je enkele criteria om op te letten bij het kopen van een luier.
Inhoud
- 1 Belangrijk om te weten
- 2 Luiers: Onze selectie
- 3 Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een luier koopt
- 3.1 Welke luiermaat is geschikt voor welke leeftijd?
- 3.2 Wat kosten luiers?
- 3.3 Welke luiers gebruik ik’s nachts?
- 3.4 Waarom is een gewone luier niet geschikt voor in het zwembad en welke zwemluiers zijn er wel?
- 3.5 Hoe vaak moet ik luiers verschonen?
- 3.6 Hoe gooi ik wegwerpluiers weg?
- 3.7 Hoe was ik stoffen luiers?
- 4 Besluit: Welke soorten luiers zijn er en welke is geschikt voor jou?
- 5 Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om luiers te vergelijken en te evalueren
- 6 Wetenswaardigheden over luiers
Belangrijk om te weten
- Luiers zijn je baby’s voortdurende metgezel in de eerste levensmaanden en zorgen voor bewegingsvrijheid en droogheid.
- In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen wegwerpluiers en stoffen luiers. Beide soorten zijn er in verschillende variaties en uitvoeringen.
- Wegwerpluiers zijn gemakkelijk te hanteren en weg te gooien. Katoenen luiers zijn herbruikbaar en produceren heel weinig afval.
Luiers: Onze selectie
Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een luier koopt
Welke luiermaat is geschikt voor welke leeftijd?
Maat 0 (Vóór, Prematuur)
0 tot 3 kg lichaamsgewicht, te vroeg geboren baby’s of meerlingen. Deze maat is geschikt voor pasgeborenen in de eerste dagen. We raden deze luiermaat echt alleen aan als je baby ongewoon klein is en onder bijzondere omstandigheden.
Maat 1 (Pasgeboren)
2 tot 4 kg lichaamsgewicht, 1e - 2e maand direct na de geboorte. Deze maat wordt aanbevolen voor een geboortegewicht van minder dan 3000g. Let op: koop niet te veel luiers in voorraad, want je kind groeit heel snel uit deze luiermaat.
Maat 2 (mini)
3 tot 6 kg lichaamsgewicht, 2e tot 3e maand na de geboorte. Veel ouders luieren hun baby’s voor het eerst met deze luiermaat, omdat tegenwoordig veel kinderen geboren worden met een gewicht van meer dan 3.000 g. Het is belangrijk dat je niet te veel luiers gebruikt. Hier is het belangrijk niet te veel luiers in voorraad te kopen, want het kind groeit snel.
Maat 3 (midi)
4 tot 9 kg lichaamsgewicht, 3e tot 6e maand na de geboorte.
Maat 4 (maxi)
8 tot 18 kg lichaamsgewicht, vanaf ongeveer de 6e maand tot 18 maanden. Deze luiermaat wordt het langst gebruikt. Het loont daarom de moeite om grotere hoeveelheden in voorraad te kopen.
Maat 4+ (maxi plus)
9 tot 20 kg lichaamsgewicht. Deze luiermaat heeft dezelfde pasvorm als maat 4, maar een groter absorptievermogen.
Maat 5 (junior)
Vanaf 16 kg lichaamsgewicht. De meeste kinderen hebben deze luiermaat helemaal niet nodig omdat ze al eerder droog zijn.
Maat 6 (XXL)
18 tot 30 kg lichaamsgewicht. De grootste maat luier is speciaal ontworpen voor kinderen die ‘s nachts in bed plassen of door andere omstandigheden, zoals lichamelijke aandoeningen, van een luier afhankelijk zijn. De volgende tabel geeft een overzicht van de verschillende maten naar leeftijd:
Luiermaat | Leeftijd van de baby in maanden / gewicht |
---|---|
Maat 0 (Vóór, Prematuur) | Premature baby’s, kleine pasgeborenen |
Maat 1 (Pasgeboren) | Onmiddellijk na de geboorte tot ca. 2e maand |
Maat 2 (Mini) | 2e tot 3e maand. |
Maat 3 (Midi) | 3e tot 6e maand |
Maat 4 (Maxi) | 6e tot 18e maand |
Maat 4+(Maxi Plus) | 6e tot 18e maand met verhoogd absorptievermogen |
Maat 5 (Junior) | Vanaf 16 kg lichaamsgewicht |
Maat 6 (XXL) | Voor kinderen tussen 18 en 30 kg lichaamsgewicht |
Wat kosten luiers?
Omdat luiers een onmisbaar product zijn voor baby’s en peuters, is het beslist de moeite waard om de prijzen te vergelijken en de juiste luier bijpassend te vinden. Een luier van een huismerk van een discounter kost vaak minder dan 15 cent, terwijl een luier van een bekend topmerk twee keer zoveel kost. De volgende tabel vat de prijsverschillen nog eens samen:
Fabrikant | Prijs |
---|---|
Discounter | 0,13 Euro per luier |
Merk (Pampers) | 0,30 Euro per luier |
Misschien is het gebruik van stoffen luiers interessanter voor je. Je kunt geld besparen gedurende de eerste jaren van je baby’s leven. De afzonderlijke luiers kosten misschien een paar euro, maar dankzij hun herbruikbaarheid bespaar je op de regelmatige aanschaf van nieuwe luiers. Of het echt goedkoper is om stoffen luiers te gebruiken, hangt echter ook af van hoe je ze wast.
Welke luiers gebruik ik’s nachts?
Waarom is een gewone luier niet geschikt voor in het zwembad en welke zwemluiers zijn er wel?
Hoe vaak moet ik luiers verschonen?
Nachts is het meestal niet nodig de luier te verschonen, tenzij je kind ‘s nachts veel drinkt. Pasgeborenen maken hun luiers vaker nat dankzij de ontlasting door moedermelk, wat betekent dat je ze de eerste levensmaanden misschien wel tien keer per dag moet verschonen. Als je kind wat ouder is, zul je normaal gesproken tussen de drie en vijf keer per dag luiers verschonen. Maar hoe vaak je kind echt verschoond moet worden is volkomen individueel en kan niet gegeneraliseerd worden.
Luiers met een speciale vochtindicator die aangeeft wanneer de luier vol is en verschoond moet worden, zijn bijzonder geschikt voor ouders van baby’s die voor het eersteen baby krijgen.
Hoe gooi ik wegwerpluiers weg?
Ongeveer zes miljoen wegwerpluiers worden elke dag bij het vuilnis gegooid. Ze dragen dus bij tot een aanzienlijke hoeveelheid afval, wat de moeite waard is om over na te denken in termen van ecologische aspecten. Vanuit dit oogpunt zijn stoffen luiers het betere alternatief.
Hoe was ik stoffen luiers?
Daarom moeten ze eerst open en droog bewaard worden om de vorming van ziektekiemen en ammoniak te voorkomen. Gooi voordien het vaste afval in het toilet. Als je aan het eind van de week een flinke stapel luiers verzameld hebt, worden de stoffen luiers in de wasmachine gewassen op het kook/kleur programma. Daarna raden we aan een droger te gebruiken om de stoffen luiers snel weer gebruiksklaar te maken. Dit verkort de wachttijd, maar betekent meer elektriciteitsverbruik, wat een last kan zijn voor je ecologisch geweten.
Doekluiers kunnen gemakkelijk in de wasmachine gewassen worden met het kook/kleur programma.
Besluit: Welke soorten luiers zijn er en welke is geschikt voor jou?
Ondanks het wijdverbreide gebruik van de term “Pampers” als een ingeburgerde naam voor wegwerpluiers, zijn er in principe twee soorten luiers waar ouders uit kunnen kiezen:
- Wegwerpluiers
- Luiers van stof
Afhankelijk van de criteria waaraan je bijzonder belang hecht bij het kopen van luiers en het dagelijks verschonen, is een ander luiersysteem geschikt voor jou en je kind. In het volgende willen we je helpen uit te zoeken welk luierverschoonsysteem voor jou het beste is. Om dit te doen laten we je kennismaken met de twee luiers en gaan we verder in op de voor- en nadelen van elk luiersysteem.
Voor wie zijn wegwerpluiers geschikt en wat zijn de voor- en nadelen?
Het grootste voordeel van wegwerpluiers is beslist dat ze even praktisch en gemakkelijk in het gebruik zijn als om weg te gooien. Daardoor is het de meest geschikte luier voor dagelijks gebruik en voor onderweg. Wegwerpluiers zijn grotendeels gemaakt van een absorberend materiaal dat snel vocht uit de billen van de baby opneemt in de binnenkant van de luier en het daar vasthoudt. Op deze manier beschermt hij doeltreffend tegen lekkage. De huid van de baby wordt hierdoor droog gehouden en niet elke stoelgang laat een onaangenaam gevoel achter of veroorzaakt huidirritatie.
De wegwerpluier is de meest voorkomende soort luier. Logisch, want het is bijna onverslaanbaar in zijn gebruiksgemak. Onderweg, op een uitstapje naar de dierentuin of gewoon thuis - de luier wordt snel verschoond en bij het vuilnis gegooid.
Voor wie zijn stoffen luiers het meest geschikt en wat zijn de voor- en nadelen?
Doekluiers zijn een ecologisch alternatief voor wegwerpluiers, maar in de huidige vorm doen ze bijna niet onder voor wegwerpluiers. Er zijn in principe drie verschillende soorten stoffen luiers. In het geval van de tweedelige luier wordt het hoofdbestanddeel van de absorberende kern, de eigenlijke luier, aangevuld met een beschermer die voorkomt dat de kleren van de baby doorweekt raken.
Bij alles-in-één luiers zijn beide componenten al in één geïntegreerd, net als bij een wegwerpluier. Aan de andere kant zijn deze stoffen luiers iets ingewikkelder schoon te maken. Een derde soort stoffen luier is de zogenaamde zakluier.
Hier wordt het absorberende kompres door een omrande zak in de luier gestoken. Dit betekent dat het absorberende materiaal aan de behoeften kan worden aangepast en dat het schoonmaken van de luier niet zo tijdrovend is als bij een alles-in-één luier. Om de schoonmaakinspanning verder te verminderen en te profiteren van de voordelen van een wegwerpluier, wordt bij het luieren met stoffen luiers vaak ook een zogenaamd luiervlies als inlegger gebruikt.
Luiervlies kun je op rol kopen. Zo is het gemakkelijk de benodigde hoeveelheid af te scheuren en in de stoffen luier te doen. Omdat meer fleece meer absorptie betekent, kan het materiaal ook gemakkelijk opgevouwen worden om meer droogte te garanderen. Bij de keuze van het juiste luiervlies moet je letten op de samenstelling. Aan de ene kant is er vlies van papier, dat bijzonder goedkoop is.
Het heeft een zeker absorptievermogen, is speciaal geschikt voor pasgeborenen en hun papperige ontlasting, en kan verschillende keren hergebruikt worden. Cellulosevlies, daarentegen, is iets duurder in aanschaf, maar kan verschillende keren hergebruikt worden en houdt de huid van je baby gegarandeerd droog. Luiervlies en absorberende pads nemen de gevreesde nadelen van het moderne luieren met stoffen materialen weg.
Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om luiers te vergelijken en te evalueren
In het volgende willen we je laten zien met welke factoren je rekening moet houden als je verschillende luiers hebt om uit te kiezen en ze met elkaar wilt vergelijken. Op deze manier willen we je helpen bij je keuze voor de perfecte luier. Al met al zijn dit de punten om rekening mee te houden:
- Beschikbare maten
- Omgaan met
- Productgewicht inclusief verpakking
- Aantal stuks per pak
- Materialen
- Ontwerp
- Speciale extra’s
In het volgende kun je meer te weten komen over de afzonderlijke aankoopcriteria en ze dan beter indelen.
Beschikbare maten
Wil een luier zijn functie perfect vervullen, dan moet hij perfect passen en je kind niet in zijn bewegingsvrijheid beperken. Pas dan is het comfortabel om te dragen en houdt het stevig vast wat het moet tegenhouden. Om de perfecte luiermaat te vinden, zijn er verschillende maten in het assortiment wegwerpluiers, van 0 tot 6. Sommige fabrikanten bieden voor bepaalde maten zogenaamde plusmaten aan. Een maat 4+, bijvoorbeeld, komt overeen met pasmaat 4, maar heeft een hoger absorptievermogen. Bij stoffen luiers zijn er meestal niet zo veel verschillende maten, maar meestal maar twee of drie.
Hanteren
Bij Pampers en andere wegwerpluiers heb je meestal geen gebruiksaanwijzing nodig. Misschien heb je al een broer of zus, petekind of kind van een vriend verwisseld. Het is waarschijnlijk dat je een wegwerpluier gebruikt hebt. Het deel met de sluitstrips voor de rug wordt onder de billen van de baby gelegd en dan rond de heupen op de buik van de baby met het voorste deel van de luier verbonden.
Pas op dat je de luier niet te strak vastmaakt, maar ook niet te losjes. Als vuistregel geldt: als er ruimte is voor twee vingers tussen de luier en het buikje van de baby, dan past de luier goed. Als je besluit een stoffen luier te gebruiken, zijn de luierwisselsystemen ingewikkelder.
Je kunt kiezen uit vouwluiers, bindluiers, inlegluiers, systeemluiers en broekluiers. Omdat elk systeem een andere techniek vereist om je baby in te kleden, kun je online enkele instructies en praktische video-uitleg vinden. Dit moet je helpen om de luiertechniek voor je luiersysteem te leren kennen en in praktijk te brengen.
Productgewicht inclusief verpakking
Als je meteen wegwerpluiers voor je baby wilt kopen als je boodschappen voor de week gaat doen, zijn de winkelverpakkingen meestal vrij handzaam en niet zwaar om te dragen. Met een gewicht van één tot twee kilo en een gemakkelijk draagbare plastic verpakking, heb je meestal geen grote transportproblemen. Natuurlijk is dit nog gemakkelijker als je online bestelt en je luiers handig bij je thuis laat bezorgen.
Sommige fabrikanten, zoals Pampers, leveren grotere voordeelverpakkingen in grote kartonnen dozen die tot zes kilo kunnen wegen. De postbode moet het meeste vervoer doen. Je hoeft alleen maar plaats te maken voor zoveel luiers en ze op te bergen. In tegenstelling tot wegwerpluiers bevatten stoffen luierverpakkingen logischerwijs minder materiaal en wegen ze dus minder. Dit maakt vervoer en opslag veel gemakkelijker.
Aantal stuks per pak
Veel fabrikanten van wegwerpluiers bieden naast handzame verpakkingen met ca. 20 tot 70 luiers in supermarkten of winkels vaak ook grote voordeelverpakkingen of maandverpakkingen met korting aan. Een groot pak bevat vaak meer dan honderd luiers.
Bovendien hoef je, als je zulke pakketten koopt, niet zo vaak boodschappen te doen of te bestellen, maar verminder je het geheel tot minder bestellingen of aankopen. Bij stoffen luiers koop je vooral een startpakket. De afzonderlijke onderdelen, zoals luiervoeringen en fleece, worden later steeds opnieuw gekocht.
Materialen
Zachte en ademende materialen zorgen ervoor dat baby’s billen goed verzorgd blijven in Pampers en andere wegwerpluiers. De binnenste laag is de beschermende laag die urine absorbeert en door de absorberende laag eronder voert. Deze absorberende laag bestaat uit een polyester laag die zowel snel vloeistoffen kan absorberen en ze weg kan leiden van baby’s huid, als bijzonder zacht en mild is.
Dan wordt de vloeistof overgebracht naar de absorberende kern, die steeds meer gemaakt is van een bepaalde gel die geen vloeistof afgeeft maar het wel veilig bewaart. De buitenste laag van een wegwerpluier is gemaakt van een katoenachtige composietstructuur die het broekje schoon houdt. De stof van stoffen luiers kan op veel verschillende manieren gemaakt worden.
Omdat je op dit gebied veel verschillende luiersystemen vindt, zijn de materialen ook navenant divers. Er zijn absorberende onderleggers van natuurlijke materialen zoals katoen, hennep of bamboe, maar ook van synthetische vezels zoals polyester of microvezels. Behalve de verschillende materialen worden ook verschillende weefsels gebruikt, zoals badstof, jersey of fleece.
De overbroek en dus de buitenste laag kunnen van wol gemaakt zijn of van het zeer populaire polyurethaan laminaat. Deze stof is ademend en waterafstotend - eigenschappen die je misschien kent van outdoor kleding. In de volgende tabel staan de verschillende materialen:
Soort luier | Materiaal |
---|---|
Wegwerpluiers | Absorberende laag van polyester, buitenste laag van katoenachtige composietstructuur |
Doekluiers | Kunnen gemaakt zijn van katoen, hennep of bamboe, synthetische vezels.Overbroekjes zijn gemaakt van wol of polyurethaan laminaat. |
Design
Katoenen luiers zijn vaak kleurrijk en creatief vormgegeven. Wegwerpluiers zijn echter meestal heel gewoon. De materialen beperken eenvoudig de ontwerpmogelijkheden. Toch worden de meeste met pigmenten geverfd om ze op een kledingstuk of mooie broek te laten lijken. In tegenstelling tot kleurstoffen kunnen de pigmenten geen allergieën veroorzaken en vormen ze dus geen gevaar voor je baby.
Als je van kleurrijke en creatief vormgegeven luiers houdt, is de kans groter dat je in het assortiment stoffen luiers vindt wat je zoekt. Sommige daarvan zijn er in prachtige heldere kleuren en patronen. Ze laten je baby er schattig uitzien, vooral in de zomer. Vooral op het gebied van overbroeken bieden sommige fabrikanten verschillende ontwerpen als afwisseling voor elke dag. Andere modellen zijn gewoon wit en bieden eenvoudig comfort. Aan welk ontwerp je ook de voorkeur geeft - je vindt vast en zeker de visueel geschikte luier voor jou.
Speciale extra’s
Om de huid van je baby te verzorgen, zijn sommige binnenlagen van wegwerpluiers doordrenkt met lotion voor extra bescherming. Als je baby een bijzonder gevoelige huid heeft, zijn er ook speciale modellen op de markt die ofwel additievenvrij zijn of geurvrije lotions gebruiken.
Wetenswaardigheden over luiers
Wanneer moet ik mijn baby van luiers af spenen?
In de eerste paar maanden zijn luiers zowel praktisch als noodzakelijk. Maar op een gegeven moment zul je je kleine willen laten wennen aan het potje. Maar wanneer? Een heel goed teken is als het kind niet meer met een volle luier wil rondlopen. Om je kind droog te krijgen is niet alleen een potje of wc-bril nodig, maar vooral ook de wil van het kind om de luier af te leggen. Bij de meeste kinderen gebeurt dit tussen de 18e en 25e levensmaand, maar het kan ook pas gebeuren als ze vier jaar oud zijn.
Hoe lang bestaan luiers al?
Van de 19e eeuw tot de jaren 1960 waren stoffen luiers aan de luiertafel aan de orde van de dag en niemand wist van Pampers & Co. Met de industrialisatie kwamen er wegwerpluiers op de markt die de stoffen luiers grotendeels vervingen. Onlangs heeft de stoffen luier echter een opleving doorgemaakt en is nu weer populair bij ouders.
-
In tegenstelling tot wegwerpluiers zijn stoffen luiers herbruikbaar en produceren ze minder afval. Je kunt op de lange duur misschien wat geld besparen met stoffen luiers. (Foto: PublicDomainPictures / pixabay.com)
Beeldbron: Pixabay.com / PublicDomainPictures