Laatst bijgewerkt: 12-08-2021

Tandsteen is beslist iets dat niemand nodig heeft, maar iedereen heeft. Tandsteen wordt gevormd door een combinatie van bacteriën, voedselresten en de mineralen in je speeksel. Deze mineralen zorgen ervoor dat de voorheen zachte plaque verhardt. Daarom wordt het verkalkte plaque genoemd. Tandsteen kan niet meer met de normale tandverzorging verwijderd worden.

Zodra je tandsteen op je tanden ontdekt, moet je een afspraak met een tandarts maken. De tandarts heeft de nodige apparatuur en kan je helpen. In deze gids leggen we uit hoe tandsteen precies gevormd wordt, wat de tandarts kan doen en hoe je tandsteen kunt voorkomen.




De belangrijkste feiten in het kort

  • Tandsteen wordt gevormd wanneer de mineralen in het speeksel in contact komen met tandplak. Ze zorgen ervoor dat de tandplak verhardt en tandsteen wordt.
  • Tandsteen kan niet meer met een tandenborstel verwijderd worden, maar alleen door een tandarts. De tandarts heeft de nodige speciale apparatuur.
  • Als tandsteen niet regelmatig verwijderd wordt, kan dat leiden tot chronische ontsteking van het tandvlees en tot tandbederf onder het tandsteen. Daarom moet je regelmatig naar de tandarts gaan en de tandsteen laten verwijderen.

Definitie: Wat is tandsteen?

Tandsteen is gemakkelijk uit te leggen. Bijna iedereen heeft het en het is ook heel gemakkelijk in de mond te herkennen. Tandsteen is verharde tandplak, veroorzaakt door mineralen die via voedsel worden opgenomen. In principe kun je ook zeggen dat tandsteen “verkalkte” plaque is.

Sommige mensen zijn gevoeliger voor tandsteen dan anderen (1). Tandartsen maken in principe onderscheid tussen twee soorten tandsteen

  • Supragingivaal tandsteen: Dit tandsteen zit niet op het tandvlees, maar alleen op de tanden. Deze soort tandsteen heeft de neiging aan de binnenkant van de onderste voortanden te zitten of aan de buitenkant van de bovenste kiezen. Het wordt ook vaak gevonden in de buurt van de speekselklieren. Deze tandsteen is meestal wit of geel, soms bruin. Deze soort tandsteen vormt zich vrij snel, maar hecht zich niet te sterk aan de tand.
  • Subgingivaal tandsteen: Dit tandsteen kleeft aan de tanden maar gaat diep in de tandvleeszakken. Daardoor is het heel moeilijk te verwijderen. De kleur van deze soort tandsteen is meestal bruin tot zwart. Dit type wordt door tandartsen ook wel concrement genoemd.

Achtergronden: Wat je moet weten over tandsteen

Tandsteen kan je leven behoorlijk ellendig maken als je het niet op tijd ontdekt of laat verwijderen. In het volgende deel leggen we uit hoe tandsteen gevormd wordt, wie het krijgt en hoe je het kunt verwijderen.

Hoe ontstaat tandsteen?

Er leven talloze bacteriën in onze mond. Sommige van deze bacteriën groeien op het oppervlak van onze tanden. De cocci, of bolbacteriën, zijn een specifieke soort bacteriën die een structuur hebben die ze beschermt tegen mechanische en chemische aanvallen.

Ze vormen de tandplak, ook wel plaque genoemd. Dit wordt veroorzaakt door voedselresten, die ze als voedselbron gebruiken. Vooral suikerrijk voedsel heeft de voorkeur. Hoe meer deze bacteriën vinden, hoe meer hun groei bevorderd wordt.

Zahnstein

Tandsteen is nauwelijks te voorkomen. Maar het kan voorkomen worden (Image source: unsplash/ Quang Tri NGUYEN)

Deze tandplak zit vaak op plaatsen waar je met een tandenborstel nauwelijks bij kunt. Het speeksel brengt het dan in contact met mineralen, die de tandplak doen verharden. Zo ontstaat tandsteen. Interessant is dat studies hebben aangetoond dat door onderzoek van tandsteen en de voedselresten die erin opgesloten zitten, een verband kan worden gelegd tussen wat iemand heeft binnengekregen en zijn gezondheid (2).

Wat zijn de stadia van tandsteenvorming?

In het begin is tandsteen gewoon tandplak. Het is belangrijk het verschil te herkennen, want tandplak is nog zacht en kan nog steeds weggepoetst worden (3). Tandsteen is in het begin wit of eventueel licht gelig. In een later stadium kunnen de met tandsteen bedekte plaatsen geel, bruinachtig of zelfs zwart zijn bij rokers.

Deze plekken voelen meestal ruw aan. Deze kleuringen ontstaan doordat de tandsteen in contact komt met voedsel of bloed. Vooral ingrediënten uit koffie, thee, rode wijn of tabak veroorzaken dan donkere verkleuringen. Interessant is dat studies aantonen dat tandsteen gebruikt kan worden om veel onderzoek te doen naar het menselijk mondmicrobioom.

Het is namelijk aangetoond dat als tandsteen niet verwijderd wordt, het tienduizenden jaren oude biomoleculen uit de orale microbiota en voedsel kan bewaren. De studie van oude tartaar houdt grote mogelijkheden in voor het verkrijgen van informatie over vorige levens (4, 5).

Waarom is het belangrijk om tandsteen te verwijderen?

Tandsteen is geen ziekte, maar het kan wel veel problemen veroorzaken. De reden hiervoor is het oppervlak van de tandsteen. Het is ruw en een ideale plaats voor meer bacteriën om te leven. Er zal zich steeds meer tandsteen vormen. Hierdoor kan het tandvlees ontstoken raken en een chronische ontsteking veroorzaken (6).

Bovendien vinden onder de wijnsteen gistingsprocessen plaats, waarbij zuren ontstaan. Deze tasten het tandglazuur aan en er kan gemakkelijker cariës ontstaan. Cariës wordt veroorzaakt door bepaalde bacteriën. Deze cariësbacteriën leven in de mondholte en in de tandplaque. Ze voeden zich met suiker en scheiden als stofwisselingsproduct zuren uit, die het tandglazuur aantasten en mineralen oplossen.

Zahnstein

Op zijn laatst als er gaatjes ontstaan door cariës, is het tijd om naar de tandarts te gaan (Image source: Pixabay / ExplorerBob)

Na verloop van tijd ontstaan hierdoor de gevreesde gaatjes in de tand. Deze kunnen zich verspreiden naar de binnenkant van de tand. In sommige gevallen kan de tand niet meer gered worden. Tandsteen kan ook de oorzaak zijn van een slechte adem. Een studie toonde het verband aan tussen bloedend tandvlees veroorzaakt door tandsteen en eigenwaarde en sociaal-economische status.

Tandvleesbloedingen hingen meer samen met een lage sociaal-economische status en een verlaagd gevoel van eigenwaarde. Het is meer dan belangrijk om altijd een goede mondhygiëne en tandverzorging te handhaven. Vooral voor het gevoel van eigenwaarde. Als je lacht, laat je je tanden zien. Als je ze niet graag laat zien omdat ze niet gezond zijn, lach je minder (7).

Hoe vaak moet ik tandsteen verwijderen?

Het is niet zonder reden dat men regelmatig naar de tandarts moet gaan. Alleen hij of zij kan harde tandsteen goed verwijderen, zonder het omringende tandvlees pijn te doen. Hij kan ook verkleuringen door bijvoorbeeld koffie verwijderen.

Je moet ongeveer een of twee keer per jaar naar de tandarts gaan. Op z’n laatst echter, als er een gelige verkleuring verschijnt. Dit komt omdat zich cariës kan ontwikkelen onder de onschuldig lijkende tandsteen.

Kan ik tandsteen wegpoetsen met mijn tandenborstel en speciale tandpasta?

Tandsteen kan niet weggepoetst worden met een tandenborstel of speciale tandpasta als het er eenmaal zit. De enige die kan helpen is de tandarts. Je kunt beter geen hele harde borstels of scherpe voorwerpen gebruiken. Je zou je tandvlees blijvend kunnen beschadigen en het erger maken. Je kunt echter ook op de vrije markt tandheelkundige instrumenten kopen voor huishoudelijk gebruik.

Op kerstmarkten, bijvoorbeeld, staan vaak kraampjes waar deze en soortgelijke apparaten verkocht worden, zoals het klassieke kleine spiegeltje dat de tandarts gebruikt om achter elke tand te kijken. Maar je kunt er ook gebitssondes kopen. Als je de weg kent, kun je ook dergelijke instrumenten kopen om thuis te gebruiken. Niettemin moet de jaarlijkse verwijdering van tandsteen door een tandarts gedaan worden.

Waarom heb ik altijd zo veel tandsteen?

Sommige mensen hebben veel meer tandsteen dan anderen. Helaas kun je er niets aan doen. Het hangt af van het individuele speeksel en de vorming van tandsteen. Sommige speeksel bevat meer mineralen dan andere.
De hoeveelheid tandsteen hangt af van het speeksel.

Omdat deze mineralen ervoor zorgen dat de uit bacteriën en voedselresten bestaande tandplak verhardt, kunnen mensen met meer mineralen in hun speeksel ook een grotere kans hebben op de vorming van tandsteen. Het enige wat kan helpen is nog grondiger tandverzorging met regelmatig poetsen, flossen en regelmatig bezoek aan de tandarts.

Wie krijgt tandsteen?

Niet alleen volwassenen hebben last van tandsteen, maar ook baby’s en kinderen als hun ouders hun gebit niet goed verzorgen. Vooral melktanden zijn vatbaar voor tandbederf, en daarom moet tandsteen koste wat kost voorkomen worden. Een goed idee voor kinderen zijn vlektabletten. Na het poetsen laten ze precies zien waar nog tandplak aan de tanden kleeft.

Het leereffect is enorm. Maar behalve mensen hebben ook dieren tandsteen. Tandsteen is een veel voorkomend probleem bij honden, bijvoorbeeld. Dan moet het dier, net als de mens, naar de dokter. Dierenartsen bieden soms de mogelijkheid tandsteen te verwijderen. Omdat het welzijn van dieren ook beïnvloed kan worden door mondhygiëne (8)

Tandsteen: behandeling bij de tandarts en wat je thuis tegen tandsteen kunt doen

Tandsteen is geen ziekte, maar moet toch regelmatig verwijderd worden. Hier leggen we uit hoe de behandeling bij de tandarts werkt en wat je thuis kunt doen om tandsteen te voorkomen.

Tandsteen verwijderen bij de tandarts

Je bent in goede handen bij de tandarts en kunt er zeker van zijn dat je je gebit en jezelf een plezier doet door de tandarts te bezoeken. De tandarts zal precies kunnen zien waar de tandsteen zich schuilhoudt en of er gaatjes zijn. Er is niets om bang voor te zijn.

Cariës kan ook verwijderd worden, en hoe regelmatiger je naar de tandarts gaat, hoe minder kans je hebt om cariës te ontwikkelen. Maar als een klein deel van je tanden door bederf is aangetast, kun je het met regelmatig bezoek aan de tandarts vroeg ontdekken en geen blijvende schade achterlaten.

Je hoeft niet bang te zijn om naar de tandarts te gaan, want tandsteen verwijderen gaat heel snel en doet helemaal geen pijn.

De tandarts zal alles met je bespreken, je informeren en dan je gebit vakkundig reinigen. Hij heeft er speciale uitrusting voor, die je niet voor het gewone huishouden kunt krijgen. Hij zal de tandsteen verwijderen met een curette, bijvoorbeeld.

Dit veroorzaakt trillingen en doet de tandsteen afschilferen. Daarna worden de tanden gereinigd en gepolijst, want op gladde oppervlakken hebben bacteriën minder kans zich te nestelen.

Zahnstein

De tandarts heeft de speciale apparatuur om tandsteen voorzichtig te verwijderen (Image source: Unsplash/ Jonathan Borba)

De wettelijke ziektekostenverzekeraars vergoeden het verwijderen van tandsteen eenmaal per jaar. Opmerking: Dit is echter exclusief professionele gebitsreiniging, die ook tandenpoetsen omvat. Je moet dit zelf betalen, en hoeveel een professionele gebitsreiniging kost varieert van tandarts tot tandarts.

Tandsteenvorming voorkomen

Tandsteen voorkomen houdt in wat iedereen waarschijnlijk al weet: Poets je tanden tweemaal per dag gedurende minstens twee minuten. Het is ook een goed idee om een elektrische tandenborstel te gebruiken in plaats van een manuele (9).

Mensen die vaste orthodontische hulpmiddelen in hun mond hebben, zoals retainers, moeten ook een elektrische tandenborstel gebruiken (10). Na het poetsen moet regelmatig geflost worden om ook tussen de tanden en kiezen te komen. Bovendien kan de mond goed gespoeld worden met een mondspoelmiddel. Dit verfrist ook je adem.

Checklist om tandsteen te voorkomen

  • Ga regelmatig naar de tandarts om tandsteen te laten verwijderen en je tanden professioneel te laten reinigen
  • Gebruik een elektrische tandenborstel in plaats van een handtandenborstel (9)
  • Poets je tanden tweemaal per dag gedurende minstens twee minuten
  • Flos dagelijks
  • Spoel je mond met mondwater

Huismiddeltjes tegen tandsteen

Natuurlijk zijn er enkele huismiddeltjes tegen tandplak. Dit geldt echter echt alleen voor zachte tandplak en niet voor hard geworden tandsteen! Als je tandsteen opmerkt, ga dan naar de tandarts.

Home Remedies Gebruik
Xylitol Xylitol zit vaak in suikervrije kauwgom en kan als suikervervanger de tandhygiëne bevorderen.
Bakpoeder De kristallen van bakpoeder werken een beetje als schuurpapier. Wrijf gewoon met je vinger een beetje poeder over je tanden en spoel dan je mond goed. Doe dit echter niet te vaak, want het kan gezond tandglazuur aantasten.
Kokosolie en olijfolie Doe een tot twee eetlepels van een natuurlijke olie in je mond en zwiep de vloeistof enkele minuten lang grondig tussen je tanden. Losjes gedurende 10 minuten in de ochtend. Spuug dan de olie in de bak (niet de uitstroom!) en spoel je mond met water. Wees voorzichtig dat je niets van de olie inslikt.
Tartar Eraser Dit handige hulpmiddel heeft een rubberen punt met kleine kristallen op het oppervlak. Het kan gebruikt worden om tandsteenafzetting en verkleuringen weg te slijpen.

Conclusie

Tandsteen is geen ziekte, maar het kan schadelijk zijn voor de tanden als het niet op tijd verwijderd wordt. Tandsteen is tandplak die hard wordt door mineralen in het speeksel. Deze plaque wordt veroorzaakt door bacteriën en voedselresten. Tandsteen wordt ook verkalkte plaque genoemd. In het begin is de tandsteen wit of geelachtig.

Als het er al lang zit en in contact gekomen is met eten en drinken, verandert het van kleur en neigt het naar bruin tot zwart. Tandsteen kan niet meer met een tandenborstel verwijderd worden. Als je merkt dat je tandsteen hebt, moet je naar de tandarts gaan. Hij of zij kan de tandsteen verwijderen met speciale apparatuur.

Eenmaal per jaar betaalt de wettelijke ziekteverzekering voor het verwijderen van tandsteen. Je moet van deze service gebruik maken, want tandsteen kan in cariës veranderen.

Beeldbron: Anton Estrada / 123rf

Referenties (10)

1. Akcalı A, Lang NP. Dental calculus: the calcified biofilm and its role in disease development. Periodontol 2000. 2018;76(1):109-115. doi:10.1111/prd.12151
Bron

2. Huynh HT, Verneau J, Levasseur A, Drancourt M, Aboudharam G. Bacteria and archaea paleomicrobiology of the dental calculus: a review. Mol Oral Microbiol. 2016;31(3):234-242. doi:10.1111/omi.12118
Bron

3. Velsko IM, Fellows Yates JA, Aron F, et al. Microbial differences between dental plaque and historic dental calculus are related to oral biofilm maturation stage. Microbiome. 2019;7(1):102. Published 2019 Jul 6. doi:10.1186/s40168-019-0717-3
Bron

4. Schnorr SL, Sankaranarayanan K, Lewis CM Jr, Warinner C. Insights into human evolution from ancient and contemporary microbiome studies. Curr Opin Genet Dev. 2016;41:14-26. doi:10.1016/j.gde.2016.07.003
Bron

5. Warinner C. Dental Calculus and the Evolution of the Human Oral Microbiome. J Calif Dent Assoc. 2016;44(7):411-420.
Bron

6. Hong Chen, Rui Zhang, Ran Cheng, Ting Xu, Tao Zhang, Xiao Hong, Xing Zhao, Yunyun Wu, Li Cheng, Tao Hu, Gingival bleeding and calculus among 12-year-old Chinese adolescents: a multilevel analysis, BMC Oral Health, 10.1186/s12903-020-01125-3, 20, 1, (2020).
Bron

7. Reyce Koga, Ana Paula Correa de Queiroz Herkrath, Mario Vianna Vettore, Fernando José Herkrath, Janete Maria Rebelo Vieira, Juliana Vianna Pereira, Maria Augusta Bessa Rebelo, Adriana Corrêa de Queiroz, The role of socioeconomic status and psychosocial factors on gingivitis in socially disadvantaged adolescents, Journal of Periodontology, 10.1002/JPER.19-0129, 91, 2, (223-231), (2019).
Bron

8. Bellows J, Berg ML, Dennis S, et al. 2019 AAHA Dental Care Guidelines for Dogs and Cats. J Am Anim Hosp Assoc. 2019;55(2):49-69. doi:10.5326/JAAHA-MS-6933
Bron

9. Ralf Adam, Jasmin Erb, Julie Grender, Randomized controlled trial assessing plaque removal of an oscillating‐rotating electric toothbrush with micro‐vibrations, International Dental Journal, 10.1111/idj.12568, 70, S1, (S22-S27), (2020).
Bron

10. Erbe C, Klees V, Braunbeck F, et al. Comparative assessment of plaque removal and motivation between a manual toothbrush and an interactive power toothbrush in adolescents with fixed orthodontic appliances: A single-center, examiner-blind randomized controlled trial. Am J Orthod Dentofacial Orthop. 2019;155(4):462-472. doi:10.1016/j.ajodo.2018.12.013
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftlicher Artikel
Akcalı A, Lang NP. Dental calculus: the calcified biofilm and its role in disease development. Periodontol 2000. 2018;76(1):109-115. doi:10.1111/prd.12151
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Huynh HT, Verneau J, Levasseur A, Drancourt M, Aboudharam G. Bacteria and archaea paleomicrobiology of the dental calculus: a review. Mol Oral Microbiol. 2016;31(3):234-242. doi:10.1111/omi.12118
Ga naar bron
Klinische Studie
Velsko IM, Fellows Yates JA, Aron F, et al. Microbial differences between dental plaque and historic dental calculus are related to oral biofilm maturation stage. Microbiome. 2019;7(1):102. Published 2019 Jul 6. doi:10.1186/s40168-019-0717-3
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Schnorr SL, Sankaranarayanan K, Lewis CM Jr, Warinner C. Insights into human evolution from ancient and contemporary microbiome studies. Curr Opin Genet Dev. 2016;41:14-26. doi:10.1016/j.gde.2016.07.003
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Warinner C. Dental Calculus and the Evolution of the Human Oral Microbiome. J Calif Dent Assoc. 2016;44(7):411-420.
Ga naar bron
Klinische Studie
Hong Chen, Rui Zhang, Ran Cheng, Ting Xu, Tao Zhang, Xiao Hong, Xing Zhao, Yunyun Wu, Li Cheng, Tao Hu, Gingival bleeding and calculus among 12-year-old Chinese adolescents: a multilevel analysis, BMC Oral Health, 10.1186/s12903-020-01125-3, 20, 1, (2020).
Ga naar bron
Klinische Studie
Reyce Koga, Ana Paula Correa de Queiroz Herkrath, Mario Vianna Vettore, Fernando José Herkrath, Janete Maria Rebelo Vieira, Juliana Vianna Pereira, Maria Augusta Bessa Rebelo, Adriana Corrêa de Queiroz, The role of socioeconomic status and psychosocial factors on gingivitis in socially disadvantaged adolescents, Journal of Periodontology, 10.1002/JPER.19-0129, 91, 2, (223-231), (2019).
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Bellows J, Berg ML, Dennis S, et al. 2019 AAHA Dental Care Guidelines for Dogs and Cats. J Am Anim Hosp Assoc. 2019;55(2):49-69. doi:10.5326/JAAHA-MS-6933
Ga naar bron
Klinische Studie
Ralf Adam, Jasmin Erb, Julie Grender, Randomized controlled trial assessing plaque removal of an oscillating‐rotating electric toothbrush with micro‐vibrations, International Dental Journal, 10.1111/idj.12568, 70, S1, (S22-S27), (2020).
Ga naar bron
Klinische Studie
Erbe C, Klees V, Braunbeck F, et al. Comparative assessment of plaque removal and motivation between a manual toothbrush and an interactive power toothbrush in adolescents with fixed orthodontic appliances: A single-center, examiner-blind randomized controlled trial. Am J Orthod Dentofacial Orthop. 2019;155(4):462-472. doi:10.1016/j.ajodo.2018.12.013
Ga naar bron
Recensies