Laatst bijgewerkt: 20-09-2021

Onze selectiecriteria

23Onderzochte producten

25Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Op de speelplaats, in je eigen tuin of zelfs in je eigen flat of huis zijn glijbanen erg populair bij kinderen. Ze zijn er in een grote verscheidenheid aan kleuren en motieven. Ze kunnen van plastic, hout of metaal zijn, een uitbreiding vormen voor het hoogslaper of de boomhut, en ze zijn zelfs verkrijgbaar met een wateraansluiting.

Veel ouders bouwen ook hun eigen glijbanen om hun kinderen een plezier te doen. Om te voorkomen dat je overweldigd wordt door het grote aantal verschillende variaties, geven we je onze productvergelijking en vertellen we je waar je op moet letten als je een glijbaan koopt.

We vergelijken verschillende versies en tonen je de belangrijkste aspecten bij het kopen van een lantaarnplaat.
Belangrijk om te weten

  • Kinderglijbanen zijn er in vele soorten en kunnen op veel verschillende manieren gebruikt worden.
  • De belangrijkste dingen die je bij de aanschaf van een glijbaan moet overwegen zijn de veiligheid die hij biedt, de geschiktheid voor binnen- en buitengebruik, het materiaal waarvan hij gemaakt is en de leeftijdsaanbeveling van de fabrikant.
  • Ondanks de grote verscheidenheid aan produkten en materialen, zijn er ook in het lagere prijssegment, afhankelijk van het gebruik, al goede glijbanen verkrijgbaar.

Koop- en beoordelingscriteria voor kinder

glijbanen Bij het kopen van de juiste kinderglijbaan zijn er enkele verschillen waarmee rekening gehouden moet worden. Daartoe hebben we een reeks koopcriteria uitgewerkt waarmee je beslist rekening moet houden als je een kinderglijbaan koopt.

Deze moeten je helpen een duidelijke en objectieve beslissing te nemen zonder een expert te zijn. De criteria die je helpen om kinderglijbanen te vergelijken en je eigen glijbaan te vinden zijn:

Veiligheid

Als het om veiligheid voor kinderen gaat, zijn we het er allemaal over eens: er kan niet genoeg van zijn! Hiermee moet ook rekening gehouden worden bij de aanschaf van een kinderglijbaan.

Je moet je er dus van vergewissen dat de glijbaan zijwanden heeft voor je hem koopt, zodat kinderen er niet van af kunnen vallen.

Brede voeten zijn ook belangrijk, want ze moeten voorkomen dat de glijbaan omvalt bij krachtige en wilde stoeipartijen. Je kunt het beste wat recensies over de glijbanen lezen om te zien of andere klanten na korte tijd of zelfs bij aankoop al gebreken ondervonden hebben.

En een kleine tip: Om altijd aan de veilige kant te zijn, raden we aan de glijbaan regelmatig te inspecteren op eventuele defecten en die zo mogelijk te repareren om verwondingen bij kinderen te voorkomen.

Geschiktheid voor binnen / buiten

Alvorens te kopen moet je nagedacht hebben over waar de kinderglijbaan geplaatst zal worden. Of ze nu in de kinderkamer of in de tuin staan, er zijn glijbanen voor elk doel, maar in elk geval kunnen ze voor beide gebruikt worden. Het belangrijkste punt is stabiliteit.

Glijbanen voor buitengebruik zijn meestal in de grond verankerd en bieden daardoor stabiliteit, wat met binnenglijbanen niet mogelijk is.

Omgekeerd zijn glijbanen voor buiten niet geschikt om binnenshuis te gebruiken, omdat ze daar niet bevestigd kunnen worden. Bovendien passen hun vormgeving en kleurstelling vaak niet bij de inrichting van het interieur.

Materiaal

Vooral als je een glijbaan voor de tuin koopt, moet je letten op het materiaal. Er zijn verschillen in de weerbestendigheid van zowel kunststof als hout. Vooral bij houten glijbanen voor gebruik buitenshuis moet je erop letten dat het hout hard en stabiel is en dat het met een weerbestendig vernis bedekt is.

In het algemeen hebben kunststof draagglaasjes een voordeel boven houten draagglaasjes omdat het materiaal weerbestendiger is. Maar wees voorzichtig! – Als het plastic van inferieure kwaliteit is, kan het snel barsten en kunnen kinderen zich verwonden.

Leeftijdsaanbeveling

De leeftijdsaanbeveling varieert van 12 maanden tot acht jaar. Het hangt vaak af van de grootte, lengte en steilheid van de glijbaan. Oudere kinderen zijn zich meer bewust van hoogtes en gevaren dan peuters. Het is daarom van essentieel belang om kinderglijbanen te kopen op de juiste leeftijd voor de kinderen, anders is er een groot risico op verwondingen!

Gids: Veel gestelde vragen over kinderglijbanen uitvoerig beantwoord

In het volgende willen we de belangrijkste vragen over kinderglijbanen beantwoorden. Je zou dan in staat moeten zijn de perfecte glijbaan voor je kinderen te vinden.

Voor wie is een glijbaan voor kinderen geschikt?

Kinderglijbanen zijn een geweldige manier om kinderen veel plezier te bezorgen. Ze zijn er in een grote verscheidenheid van uitvoeringen en maten. Het leuke van ze is dat ze daardoor met veel dingen geassocieerd kunnen worden. Vooreerst kunnen ze een leuke afwisseling zijn in de eigen speelkamer of kinderkamer, en ze zien er ook nog mooi uit.

Soms zijn er zelfs kinderglijbanen die op een hoogslaper gemonteerd kunnen worden en zo meer ruimte besparen. Dit biedt kinderen die ‘s morgens moeite hebben met opstaan een speelse manier om de dag te beginnen.

kinderrutsche-test

glijbanen bieden een bijzondere manier voor kinderen om hun vrije tijd door te brengen. (Image source: Oakville News / Unsplash)

Aan de andere kant zijn kinderglijbanen in de tuin prachtig om kinderen die nog te klein zijn voor rennen, vangen of balspelletjes een kans te bieden om te spelen. Dit schept een gelegenheid om met de peuters in de frisse lucht te spelen. Als kinderen ouder worden, kunnen ze ook zelfstandig op de glijbaan spelen, waardoor de kinderglijbaan een heerlijk tijdverdrijf wordt.

Welke soorten glijbanen voor kinderen zijn er?

De belangrijkste verschillen tussen de lantaarnplaten zitten in het materiaal, de afmetingen en de beschikbare extra functies. Het is niet ongewoon dat je glijbanen vindt die opvouwbaar zijn en gemakkelijker op te bergen. Houten glijbanen worden meestal binnenshuis gebruikt. Vaak kunnen deze glijbanen ook aan bestaande hoogslapers bevestigd worden. Als je goed met je handen bent, kun je vaak je eigen houten glijbanen bouwen.

De meest gebruikte materialen voor glijbanen voor buiten zijn kunststof en metaal.

Dit zorgt ervoor dat de glijbanen langer meegaan dan houten glijbanen, waar het materiaal te lijden zou hebben onder de weersomstandigheden in de tuin. Buitenkinderglijbanen hebben vaak een wateraansluiting, zodat kinderen tijdens warme zomerdagen kunnen afkoelen. Bovendien hebben ze vaak andere functies, zoals kleine basketbalmanden aan de zijkant of kleine schommels zijn inbegrepen, afhankelijk van de grootte van de glijbaan.

Bovendien kunnen sommige kinderglijbanen ook verbonden worden met een zwembad of ballenbak. Plastic glijbanen zijn hiervoor meer aan te bevelen, omdat ze beter tegen voortdurend contact met water kunnen.

Is het moeilijk om een kinderglijbaan in elkaar te zetten?

Ongeacht of ze van plastic, metaal of hout zijn, dia’s worden meestal in grote dozen verpakt en verkocht in slechts enkele delen. Wat de montage betreft, betekent dit dat het betrekkelijk eenvoudig is en ook in een paar minuten gedaan kan worden om een glijbaan in elkaar te zetten.

Je moet er alleen voor zorgen dat alle onderdelen stevig en zonder spleten aan elkaar geschroefd zijn, anders kan het tot verwondingen leiden bij de kinderen.

Conclusie

Veel ouders vinden het leuk om hun kinderen een plezier te doen met hun eigen glijbanen. Dankzij de vele verschillende mogelijkheden en ontwerpen die er voor kinderglijbanen zijn, moet iedereen in staat zijn de perfecte glijbaan voor zijn kinderen en zijn huis te vinden. Alvorens een beslissing te nemen, moet je altijd bedenken dat er voor elke situatie en omstandigheid verschillende dia’s zijn.

Belangrijke punten zijn de plaats van het toekomstige speelgoed, het materiaal en de grootte. Dit moet ervoor zorgen dat je de meeste toegevoegde waarde uit de kinderglijbaan haalt. Beeldbron: Bruce Warrington / Unsplash

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies