Enige tijd geleden werd kokosolie aangeprezen als een echt superfood en gewaardeerd als kook- en bakingrediënt en voor uitwendig en inwendig gebruik bij vele kwalen. Dit lijkt te worden gestaafd door duizenden jaren gebruik in de Indiase geneeskunde Ayurveda.
Het hoge gehalte aan verzadigde vetzuren, die de ontwikkeling van hart- en vaatziekten bevorderen, spreekt hier tegen. Onlangs veroorzaakte universiteitsprofessor Karin Michels opschudding toen ze het imago van kokosolie beschadigde en het “puur vergif” noemde.
De dokter heeft zich sindsdien verontschuldigd voor haar woordkeuze. Er blijven veel vragen over. In het volgende willen we het belang van kokosolie voor de huidverzorging nader bekijken en uitleggen wat kokosolie zo bijzonder maakt en welke zorgen gebruikers echt moeten hebben.
Inhoud
- 1 De belangrijkste feiten in het kort
- 2 Definitie: Wat is kokosolie?
- 3 Achtergrondinformatie: Wat je moet weten over kokosolie
- 3.1 Welk effect heeft kokosolie op de huid?
- 3.2 Is kokosolie gezond voor de huid?
- 3.3 Is kokosolie gezonder dan gewone room?
- 3.4 kokosolie ook geschikt voor kinderen?
- 3.5 Is veelvuldig gebruik van kokosolie gevaarlijk?
- 3.6 Wat zeggen de deskundigen over kokosolie voor de huid?
- 3.7 Welke alternatieven zijn er voor kokosolie?
- 4 Conclusie
De belangrijkste feiten in het kort
- Kokosolie wordt al duizenden jaren gebruikt voor huid- en haarverzorging. In Polynesië beschermen vrouwen hun huid tegen de zonnestralen en staan ze bekend om hun gladde huid en gezond, glanzend haar.
- Kokosolie wordt snel in de huid opgenomen en wordt bij voorkeur gebruikt voor de verzorging van de droge en rimpelgevoelige huid. Het voordeel is dat kokosolie in zijn natuurlijke vorm gebruikt kan worden en dat er geen toevoegingen nodig zijn.
- Als natuurlijk product is kokosolie vrij van pesticiden, chemicaliën of giftige stoffen uit het milieu. Dit maakt de olie ideaal als ingrediënt voor crèmes, zepen, lotions of haarshampoos.
Definitie: Wat is kokosolie?
Kokosolie is een plantaardig vet dat uit kokosnoten gewonnen wordt. De witte tot gelige olie is afkomstig van het voedzame weefsel van de kokosnoot, kopra genaamd.
Om de olie te extraheren wordt het vruchtvlees van de kokosnoot fijngestampt en daarna gedroogd en in oliemolens geperst. Voor gebruik wordt de kokosolie geraffineerd en ontgeurd. Bij kamertemperatuur heeft kokosolie een stevige consistentie.
Hier komt de term kokosolie vandaan. Kokosolie wordt op vele manieren gebruikt, bijvoorbeeld als cosmetisch product, bij de bereiding van voedsel of in de industrie.
Achtergrondinformatie: Wat je moet weten over kokosolie
Welk effect heeft kokosolie op de huid?
Oliën zijn heilzaam voor de huidverzorging en maken de huid zacht en soepel. Dat plantaardige oliën in cosmetica ook een averechts effect kunnen hebben, is echter nauwelijks bekend.
Bewerkte plantaardige oliën zijn verstoken van hun natuurlijke antioxidanten. Zo vormen deze oliën vrije radicalen. Als de oliën via de huid het lichaam binnenkomen, moet het lichaam antioxidanten gebruiken om de vrije radicalen te bestrijden.
Dit kan het bindweefsel blijvend beschadigen en tegelijk een tekort aan vitamine E en antioxidanten in het lichaam veroorzaken. Pure kokosolie daarentegen kan de huid voeden en de vorming van vrije radicalen tegengaan. Terwijl conventionele crèmes en lotions alleen tijdelijke verlichting geven, kan kokosolie de huid op lange termijn verzorgen en beschermen. Kokosolie werkt tegen
- Huidvlekken
- Rimpels
- Cellulitis
- Striemen
- Ouderdomsvlekken
- Zonnebrand
Hoe werkt kokosolie tegen huidoneffenheden?
Vooral tijdens de puberteit zijn puistjes en acne een groot probleem. Er is een ruime keuze aan producten tegen een onzuivere huid. Veel van deze middelen bestrijden niet de wortel van het probleem en hebben zelfs schadelijke bijwerkingen.
Kokosolie is niet alleen oppervlakkig werkzaam tegen puistjes en acne, maar de antimicrobiële eigenschappen stoppen de ontsteking en bestrijden zo fundamenteel het probleem. Kokosolie wordt ook aanbevolen voor de vette huid, die vatbaar is voor puistjes en mee-eters.
Mensen met een vette of gemengde huid moeten testen of de olie verdragen wordt. Over het algemeen wordt kokosolie beter opgenomen door de droge huid.
Hoe werkt kokosolie tegen rimpels?
Vanaf de leeftijd van 30 jaar neemt de elasticiteit van de huid af en heeft ze de neiging de eerste rimpels te vormen. De belangrijkste oorzaak van rimpels is uitdroging van de huid. Kokosolie kan gebruikt worden om dit in een vroeg stadium tegen te gaan.
Als de huid voldoende gehydrateerd is, is ze minder vatbaar voor tekenen van veroudering en behoudt ze langer een fris en glad uiterlijk.
Hoe werkt kokosolie tegen ouderdomsvlekken?
Ouderdomsvlekken zijn onschadelijke pigment afzettingen in de huid, maar veel mensen vinden ze storend.
Ouderdomsvlekken verschijnen rond de leeftijd van 50 jaar. Deze smetten zijn erfelijk en ontstaan afhankelijk van je lichamelijke conditie.
Hoe werkt kokosolie tegen cellulitis?
Als vet in de huid is opgeslagen, vergroten de vetcellen en ontstaan zichtbare putjes in het onderhuidse weefsel. De gevreesde sinaasappelhuid kan voorkomen worden door huidverzorging met kokosolie, omdat de olie een hydraterende en huidspannende werking heeft.
Hoe werkt kokosolie tegen striae?
Striae is een vervelend probleem voor vrouwen. Als de vervelende vlekken met kokosolie behandeld worden, verdwijnen ze sneller.
Hoe werkt kokosolie tegen zonnebrand?
UV-straling vormt een steeds grotere belasting voor de huid. Zonnebrand is niet alleen onaangenaam, maar ook gevaarlijk.
Als kokosolie wordt aangebracht na uitgebreid zonnebaden, verzacht het de huid en voorziet ze van vocht. Kokosolie kan ook zonnebrand voorkomen, maar dit geldt alleen bij licht zonnebaden.
Is kokosolie gezond voor de huid?
Het laurinezuur in kokosolie maakt het tot een antibacterieel en ontstekingsremmend verzorgingsproduct dat niet alleen de huid verzorgt, maar ook het genezingsproces kan begeleiden en bevorderen.
Is kokosolie gezonder dan gewone room?
Kokosolie is een natuurlijk en waardevol huidverzorgingsproduct. Zeker, de markt biedt ook crèmes van dezelfde soort aan. Maar deze biologische huidverzorgingsproducten zijn meestal hoog geprijsd en hun werking is weinig onderzocht. De meeste crèmes beloven geen duurzame bescherming van de huid en bevatten vaak bedenkelijke ingrediënten.
ingrediënt | gebruik | gezondheidsprobleem |
---|---|---|
formaldehyde splitser | conserveermiddel | giftig, bevordert huidveroudering, kankerverwekkend |
parabeen | conserveermiddel | allergeen, bevordert borstkanker |
Paraffin | Basis voor crèmes | Droogt de huid uit, hoopt zich op in het lichaam |
Fenoxyethanol | Conserveermiddel, vervanger van parabenen | Allergeen, veroorzaakt eczeem, veroorzaakt genetische schade |
Zet dit in contrast met de samenstelling van kokosolie:
Ingrediënt | Hoeveelheid per 100 g |
---|---|
verzadigde vetzuren | 87 g |
enkelvoudig onverzadigde vetzuren | 7 g |
meervoudig onverzadigde vetzuren | 2 g |
Aminozuren | 400 mg |
Vitamine E | 1.830 mg |
Het positieve effect van kokosolie berust op de volgende ingrediënten:
Laurinezuur
Het belangrijkste vetzuur van kokosolie kan werken tegen bacteriën en virussen. Door de huid opgenomen, kan laurinezuur zorgen voor een stevige en jeugdige teint en een extra immuunbescherming opbouwen.
Antioxidanten
Antioxidanten beschermen de huid en de organen tegen oxidatieve stress. Vrije radicalen worden bestreden en celbescherming is verzekerd. Kokosolie kan dus helpen beschermen tegen kanker en andere ziekten.
Aminozuren
Het lichaam kan zelf geen aminozuren aanmaken. Kokosolie draagt zo bij tot een adequate voorziening van aminozuren. Aminozuren verhogen de lichamelijke en geestelijke prestaties.
De toepassingsgebieden van kokosolie als cosmetisch product zijn veelzijdig. Het is een gedeeltelijk en goedkoop alternatief voor een groot aantal synthetische cosmetische producten.
- Gezichtscrème
- Handcrème
- Zonnecrème
- Lichaamslotion
- Lippenbalsem
- Massageolie
- Nagelverzorgingsolie
- After Shave
Kokosolie kan ook gebruikt worden als make-up remover. Veel cosmetische producten zijn niet in water oplosbaar en kunnen alleen met oliehoudende stoffen verwijderd worden.
Als nachtcrème wordt een kleine hoeveelheid kokosolie op de vochtige gezichtshuid aangebracht en zachtjes ingemasseerd. De kokosolie wordt ‘s nachts volledig geabsorbeerd en laat geen residu achter op de gezichtshuid. Is
kokosolie ook geschikt voor kinderen?
We weten al dat laurinezuur ook overheerst in kokosolie. Studies hebben aangetoond dat zuigelingen met een laag geboortegewicht sneller in gewicht toenamen als kokosolie aan hun voedsel werd toegevoegd. Ze konden kokosolie beter verteren dan plantaardige olie, die grotendeels onverteerd wordt uitgescheiden.
Voor huidverzorging betekent dit dat kokosolie een uitstekend wondverzorgingsmiddel is voor de luierstreek. De kokosolie wordt op de nog vochtige huid aangebracht.
Synthetische babycrèmes hebben vaak conserveringsmiddelen en geurstoffen of bevatten zelfs alcohol. Met natuurlijke kokosolie wordt het genezingsproces versneld, terwijl gewone crèmes de gevoelige babyhuid vaak nog meer kunnen irriteren.
Als kinderen opgroeien, moet kokosolie ook altijd bij de hand zijn. Als kleine wondjes en schaafwonden van de huid met kokosolie behandeld worden, genezen ze sneller en laten ze nauwelijks ontsierende littekens achter. Kokosolie heeft ook zijn waarde bewezen als profylacticum tegen luizenplaag. Als kokosolie ongeveer een uur voor het wassen in de hoofdhuid wordt gemasseerd, zullen de vervelende kruipertjes afstand houden van het hoofd van het kind.
Maagdelijke kokosolie bestaat voor ongeveer de helft uit laurinezuur. Aan de FU Berlin werd een studie gedaan naar de afweer tegen teken. Teken worden afgestoten door het vetzuur. Ze bijten niet in de huid en zo heeft men een doeltreffende en onschadelijke bescherming tegen teken voor mens en dier gevonden.
Is veelvuldig gebruik van kokosolie gevaarlijk?
Hier wordt vaak niet het beschreven natuurlijke product gebruikt, maar eerder inferieure minerale olie. Dit heeft veel minder verzorgende eigenschappen en is niet helemaal huidvriendelijk. Een portie kokosolie ter grootte van ongeveer een hazelnoot is voldoende om op het gezicht en de armen aan te brengen. Op de buik of rug kan kokosolie rijker aangebracht worden.
Wat zeggen de deskundigen over kokosolie voor de huid?
Een studie die het effect op de vetstofwisseling moest bevestigen werd slechts uitgevoerd over een periode van twee maanden en met 100 proefpersonen.
Het effect tegen virussen en bacteriën is bewezen in dierstudies. De molecule die hiervoor verantwoordelijk is zit echter niet direct in kokosolie, maar wordt eerst in het menselijk lichaam gevormd uit laurinezuur. Wat de gebruikerservaring betreft, werd in studies bij mensen duidelijk dat comedogene ingrediënten de vorming van puistjes en mee-eters kunnen bevorderen en de poriën kunnen verstoppen.
Dit lijkt in tegenspraak met wat tot nu toe gezegd is, want we hadden het al over de werking tegen acne en puistjes. Omdat er geen langetermijnstudies over dit onderwerp bestaan, is het enige advies dat we kunnen geven: gebruik voor de vette huid producten op waterbasis.
Uiteindelijk moet je zelf uittesten hoe kokosolie je huid beïnvloedt en wat het voor je huid doet.
Welke alternatieven zijn er voor kokosolie?
Arganolie
Arganolie is een bijzonder exclusief product dat uit de zaden of pitten van de arganvrucht wordt gewonnen en uit Marokko afkomstig is. Arganolie werkt zowel uitwendig als inwendig.
Arganolie kan de huid beschermen tegen uitdrogen. De vitamine E die het bevat maakt arganolie tot een effectief zonnebrandmiddel.
Marula olie
Marula olie wordt gewonnen uit de zaden van de marula boom. Veel bekender dan de olie is de marula likeur als specialiteit van Zuid-Afrika. Marula olie werd in de Zoeloe cultuur al gebruikt voor genezende doeleinden.
De olie is rijk aan antioxidanten en heeft veel vitamine C. Marula olie heeft huidverstevigende eigenschappen en laat de huid er jeugdig fris en elastisch uitzien.
Shea
Butter Shea boter komt oorspronkelijk uit Afrika en wordt gewonnen uit de zaden van de vrucht van de sheaboom. De bomen kunnen 300 jaar oud worden en dragen pas na ongeveer 20 jaar hun eerste vruchten.
De substantie geeft veel vocht en bevat waardevolle plantenvetten. Sheaboter beschermt de huid tegen schadelijke milieu-invloeden en er wordt over gesproken als een anti-verouderingsmiddel.
Conclusie
Kokosolie was enige tijd geleden het onderwerp van een grote hype en werd aangeprezen als een alleskunner en superfood. Vanwege het hoge gehalte aan verzadigde vetzuren is kokosolie onlangs onder vuur komen te liggen.
Hoewel verzadigde vetzuren over het algemeen als ongezond worden beschouwd, kan kokosolie toch de stofwisseling positief beïnvloeden, omdat het een hoog gehalte aan laurinezuur bevat. Veel gebruikers hebben het effect van kokosolie bevestigd. De wetenschap countert met een nogal dun gegevensbestand en geeft alleen aanwijzingen over toepassing en werkingsmechanisme.
Er is echter niets aan te merken op het gebruik van kokosolie voor huidverzorging. In het gebied van de Stille Oceaan wordt de olie al generaties lang gebruikt. De mensen genieten een uitstekende gezondheid en kennen niet veel van onze beschavingsziekten. Kokosolie mag dan geen alleskunner zijn, het is wel een gezonde spijsolie met veel gebruiksmogelijkheden. Negatieve propaganda lijkt misplaatst. Werkt kokosolie? Probeer het maar eens uit.
Beeldbron: 123rf.com / 103966699