Onze selectiecriteria
Er worden steeds nieuwe wondermiddelen aangeprezen, en kombucha is er een van. Men zegt dat het als geneesmiddel werkt voor zo’n beetje alle ziekten en het is momenteel helemaal in. De theedrank, die uit een schimmel bestaat, is al bijna 2000 jaar bekend en werd in China in die tijd al gedronken als de “thee der onsterfelijkheid”.
In onze Kombucha Test 2022 vertellen we je alles over Kombucha en beantwoorden we al je vragen. Hier kun je uitvinden hoeveel er werkelijk achter de zwaar aangeprezen Kombucha zit, hoe het echt werkt en of het precies is wat je zoekt.
Inhoud
- 1 Belangrijk om te weten
- 2 Koop- en beoordelingscriteria voor kombucha
- 3 Gids: Vragen die je moet behandelen voor je Kombucha koopt
- 3.1 Wat is kombucha en hoe werkt het?
- 3.2 Wanneer en voor wie is het nuttig om kombucha te nemen?
- 3.3 Hoe kun je zelf kombucha maken?
- 3.4 Welke soorten kombucha zijn er?
- 3.5 Gebottelde kombucha
- 3.6 Hoeveel kombucha moet ik drinken?
- 3.7 Wat zijn de alternatieven voor kombucha?
- 3.8 Welke thee gebruik ik om kombucha te maken?
Belangrijk om te weten
- De theeschimmel waaruit kombucha gebrouwen wordt, wordt vaak kombuchapaddestoel genoemd. Officieel heet het echter scoby. Scoby staat voor Symbiotische Kolonie van Bacteriën en Gisten.
- Probeer je een weg door de smaken en vind de kombucha die voor jou het beste werkt.
- Je kunt bij het zelf maken ook vele thee-suiker combinaties uitproberen.
- Het is meestal goedkoper om online in bulk kombucha te kopen dan losse flessen bij de supermarkt of drogist te halen.
- Dus als je zeker weet welke kombucha je favoriet is, kun je die online in bulk bestellen.
Koop- en beoordelingscriteria voor kombucha
Bij het kopen van kombucha moet je vooral op de volgende criteria letten:
Door de voor jou juiste keuze te maken, kun je geld besparen en er ook voor zorgen dat je niets aan je lichaam toevoegt dat het niet nodig heeft. Zoek daarom altijd naar hoge kwaliteit en vraag, indien nodig, naar de certificaten van de fabrikant.
Vorm
Bij het kopen van kombucha moet je letten op de vorm waarin het komt. Afhankelijk van het feit of je de drank kant-en-klaar wilt kopen of zelf wilt brouwen, moet je letten op hoe het product verkocht wordt. Kombucha is er in verschillende vormen.
Je kunt de theedrank ofwel al gebrouwen en gebotteld kopen, of je kunt een theepaddestoel kopen met behulp waarvan je je eigen kombucha kunt maken.
Je kunt dus maar beter van tevoren weten welke soort je verkiest. Als je alleen maar snel onderweg een slokje kombucha wilt, kun je beter gewoon een fles kopen in de supermarkt. Als je echter vaak thuis van kombucha wilt genieten, is het de moeite waard om je eigen kombucha te brouwen.
Ingrediënten
Bij het kopen van kombucha moet je erop letten dat de ingrediënten gecertificeerd biologisch zijn en heel eenvoudig. Goede kombucha heeft geen lange lijst van ingrediënten of toevoegingen nodig.
Veel van deze toevoegingen worden toegevoegd nadat de drank gegist is en zijn er vooral om de smaak te veranderen, maar zijn meestal overbodig.
Voor echte kombucha moet je erop letten dat in de ingrediënten alleen kombucha culturen vermeld staan.
Smaak
Op zich smaakt kombucha altijd hetzelfde, maar er zijn een paar dingen die je kunt doen om variatie aan te brengen, zowel bij het zelf maken als bij het kopen van kant-en-klare kombucha. Als je kant-en-klare kombucha koopt, zijn er vaak verschillende smaken verkrijgbaar, variërend van kruiden en matcha tot bessensmaken.
Het is het beste om zelf te testen en te beslissen hoe je je kombucha het liefst hebt.
Type | verandert |
---|---|
kant-en-klare kombucha | vaak zijn er verschillende smaken |
eigen productie | varieer het soort thee (bijv. groene thee, kruidenthee, zwarte thee) en de suiker (bijv. witte suiker, bruine suiker, kokosbloesemsuiker, andere zoetstoffen) |
Zelfs als je je eigen kombucha maakt, kun je er wat variatie in aanbrengen. Probeer verschillende theesoorten uit en ontdek hoe je het liefst je kombucha drinkt. Je kunt ook proberen suiker te gebruiken. Zowel gewone witte suiker als bruine suiker zijn erg populair.
Natuurlijk kun je ook een andere soort suiker gebruiken om de perfecte kombucha voor je te maken.
Biologische certificering
Je moet ook letten op de biologische certificering van de kombucha. Deze certificering is vooral belangrijk omdat producten die niet biologisch zijn vaak resten van pesticiden of bacteriën kunnen bevatten.
Deze stoffen doden alle bacteriën, ook de bacteriën die de galakweek nodig heeft om goed te fermenteren. De biologische kombucha bevat alleen thee en suiker, die beide gecertificeerd biologisch zijn.
Bewaren
Eenmaal geopend is kombucha meestal maar een paar dagen houdbaar. Om te zorgen dat je kombucha niet ondrinkbaar wordt, kun je hem het beste op een koele plaats bewaren. Zelfs gesloten is kombucha niet al te lang houdbaar. Het is het beste om het niet langer dan zes maanden te bewaren.
Als je merkt dat je kombucha veel langer houdbaar is dan dit en zelfs niet gekoeld, is de kans groot dat de theedrank niet op traditionele wijze gemaakt en gefermenteerd is, maar gepasteuriseerd.
Gids: Vragen die je moet behandelen voor je Kombucha koopt
Om je uitgebreid te informeren over de werkzaamheid van Kombucha en je inzicht te geven in de huidige stand van de wetenschap, hebben we alle belangrijke informatie in de volgende paragrafen samengevat.
Wat is kombucha en hoe werkt het?
Het hoofdbestanddeel van de drank is in hoofdzaak thee, suiker en micro-organismen.Meer bepaald van bacteriën en gistculturen. Uit de suiker worden vitamines en andere organische zuren gemaakt, die een positief effect op de gezondheid kunnen hebben. (1)
Antibacteriële werking
De fermentatie van kombucha produceert veel gezonde zure verbindingen en reacties. Een daarvan is azijnzuur. Dit zuur zou, in samenwerking met andere plantaardige stoffen van zwarte of groene thee, een antibacteriële werking hebben en positief werken tegen ziekteverwekkers. (2, 3)
Sommige onderzoekers gaan zelfs zo ver dat ze zeggen dat kombucha dezelfde antibacteriële reacties kan veroorzaken als antibiotica. (4)
Positieve invloed op de gezondheid van het hart
Hartziekten zijn tegenwoordig helaas een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen, die vaak tot vroegtijdige sterfgevallen leiden. (5) De oorzaak hiervan is afzetting van vet in de slagaders. Kombucha kan helpen om zo’n lot tegen te gaan.
De theedrank heeft een positief effect op de vetstofwisseling en helpt zo je cholesterolgehalte te verlagen. (6)
Vermindering van het kankerrisico
Kanker is ook een belangrijke doodsoorzaak, samen met hart- en vaatziekten. Door het hoge gehalte aan antioxidanten in kombucha drankjes kan de theedrank een groeiremmend effect hebben op kankercellen. (7, 8)
De plantaardige stoffen en mineralen in groene thee hebben dus invloed op kankercellen en hun verspreiding in het lichaam.(9, 10)
Het glucose metabolisme wordt gestimuleerd
Diabetes is ook een van die dodelijke ziekten waaraan steeds meer mensen sterven. Door de stofwisseling te stimuleren en de bloedsuikerspiegel te ondersteunen, kan kombucha het risico op diabetes verminderen. De groene of zwarte thee is hier vooral verantwoordelijk voor. (11, 12)
Maar ook los van de gekozen thee kunnen kombuchaculturen een positieve invloed hebben op de glucose-opname door het lichaam. (11, 12)
Wanneer en voor wie is het nuttig om kombucha te nemen?
- Op zoek bent naar een gezond alternatief voor suikerhoudende frisdranken.
- Eet gezond en let vooral op de gezonde ingrediënten in uw drankjes.
- Op zoek bent naar een gezonde en verfrissende aanvulling op thee en water.
- Wilt u uw eigen drankjes maken.
- Een gezonde drank met veel positieve effecten op je lichaam aan je dieet wilt toevoegen.
Het drinken van kombucha is bijzonder nuttig in de bovenstaande scenario’s.
Hoe kun je zelf kombucha maken?
Je moet thee en suiker aan de cultuur toevoegen. Meestal zit er bij de aankoop van een scoby een gedetailleerde gebruiksaanwijzing, zodat je niet fout kunt gaan.
Welke soorten kombucha zijn er?
Type | Voordelen | Nadelen |
---|---|---|
Scoby voor thuisbrouwen | grotere hoeveelheid kombucha, meestal goedkoper, controle over ingrediënten | meer uitgebreid, duurt enkele dagen |
gevulde flessen | geen uitgebreid brouwproces, snel en handig, verschillende smaken | duurder, vervuiling, geen controle over ingrediënten |
Aan de ene kant kun je kant-en-klare en gebottelde kombucha kopen. Anderzijds kun je je eigen kombucha brouwen met behulp van een scoby.
Kombucha voor thuisbrouwers
Je kunt een scoby kopen en je eigen kombucha brouwen met thee en suiker. Dit is vaak een goedkopere en milieuvriendelijker optie dan in de winkel gekochte flessen.
De scoby moet een paar dagen zitten en gisten voor je van je zelfgemaakte kombucha kunt genieten.
Gebottelde kombucha
Probeer het uit en beslis zelf hoe je je Kombucha het liefst drinkt.
Hoeveel kombucha moet ik drinken?
Het maakt niet uit of je ‘s morgens, ‘s middags of ‘s avonds kombucha drinkt. Sommige mensen doen zelfs een kombucha kuur die tot acht weken kan duren. Probeer het gewoon uit en vind de juiste hoeveelheid voor jou.
Wat zijn de alternatieven voor kombucha?
In plaats van de kombucha paddestoel wordt de kefirdrank aangevuld met kefirculturen.
Zowel kombucha als waterkefir hebben een lichte gistsmaak. Als dit niets voor je is, kun je ook je toevlucht nemen tot gewone frisdrank. Deze hebben echter meestal niet veel natuurlijke ingrediënten. Om calorieën te besparen zijn veel frisdranken ook verkrijgbaar in een “light” versie zonder suiker.
Probeer het gewoon uit en ontdek wat je het lekkerst vindt.
Welke thee gebruik ik om kombucha te maken?
De scoby ontvouwt zich het best in zwarte thee. Je kunt echter ook groene of witte thee kiezen. Als je de voorkeur geeft aan kruidenthee, werkt fermenteren ook met thee zoals hibiscus.
Je vermijdt best thee die kunstmatige smaakstoffen of antibacteriële middelen bevat, zoals munt- of gemberthee. Hoewel deze theesoorten goed zijn voor je lichaam, reageren ze niet goed op de Scoby omdat ze de organismen ervan kunnen beschadigen.
Beeldbron: 123rf / 106319196
Referenties (13)
1.
Somnath Chakravorty, Semantee Bhattacharya, Antonis Chatzinotas, Writachit Chakraborty, Debanjana Bhattacharya, Ratan Gachhui. Kombucha tea fermentation: Microbial and biochemical dynamics. Januar 2016
Bron
2.
G Sreeramulu, Y Zhu, W Knol. Kombucha fermentation and its antimicrobial activity. Juni 2000
Bron
3.
Houda Battikh, Kamel Chaieb, Amina Bakhrouf, Emna Ammar. ANTIBACTERIAL AND ANTIFUNGAL ACTIVITIES OF BLACK AND GREEN KOMBUCHA TEAS. Juni 2012
Bron
4.
M. Afsharmanesh, B. Sadaghi. Effects of dietary alternatives (probiotic, green tea powder, and Kombucha tea) as antimicrobial growth promoters on growth, ileal nutrient digestibility, blood parameters, and immune response of broiler chickens. Januar 2013
Bron
5.
World Health Organization. The top 10 causes of death. Mai 2018
Bron
6.
T Yokozawa, E Dong. Influence of green tea and its three major components upon low-density lipoprotein oxidation. Dezember 1997
Bron
7.
Tummala Srihari. Downregulation of signalling molecules involved in angiogenesis of prostate cancer cell line (PC-3) by kombucha (lyophilized). Januar 2013
Bron
8.
Rasu Jayabalan, Radomir V. Malbaša, Eva S. Lončar, Jasmina S. Vitas, Muthuswamy Sathishkumar. A Review on Kombucha Tea—Microbiology, Composition, Fermentation, Beneficial Effects, Toxicity, and Tea Fungus. Juni 2014
Bron
9.
H Fujiki, M Suganuma, S Okabe, N Sueoka, A Komori, E Sueoka, T Kozu, Y Tada, K Suga, K Imai, K Nakachi. Cancer inhibition by green tea. Juni 1998
Bron
10.
K Imai, K Suga, K Nakachi. Cancer-preventive effects of drinking green tea among a Japanese population. Dezember 1997
Bron
11.
Arisa Butacnum, Rewadee Chongsuwat, Akkarach Bumrungpert. Black tea consumption improves postprandial glycemic control in normal and pre-diabetic subjects: a randomized, double-blind, placebo-controlled crossover study. Januar 2017
Bron
12.
Ahmed Aloulou, Khaled Hamden, Dhouha Elloumi, Madiha Bou Ali, Khaoula Hargafi, Bassem Jaouadi, Fatma Ayadi, Abdelfattah Elfeki, Emna Ammar. Hypoglycemic and antilipidemic properties of kombucha tea in alloxan-induced diabetic rats. Mai 2012
Bron
13.
M Serafini, A Ghiselli, A Ferro-Luzzi. In vivo antioxidant effect of green and black tea in man. Januar 1996
Bron