Slechte adem - een onaangenaam onderwerp waar niemand graag over praat. Het gaat vaak gepaard met een lange periode van lijden en psychologische stress. Het is jammer, eigenlijk, want er is veel wat je aan een slechte adem kunt doen. De oorzaken kunnen velerlei zijn en gaan van een onschuldige onvoldoende mondhygiëne tot ernstige ziekten.
Dit artikel laat zien hoe je kunt bepalen of je een slechte adem hebt, wat mogelijke oorzaken van slechte adem zijn en wanneer je een dokter moet raadplegen. Daarna willen we je graag wat tips geven om een slechte adem effectief te behandelen of zelfs te voorkomen.
Inhoud
De belangrijkste feiten in het kort
- In de geneeskunde wordt een basisonderscheid gemaakt tussen de meer voorkomende foetor ex ore, waarbij de geur waargenomen kan worden bij het uitademen uit de mond, en de minder voorkomende halitose, die ook via de neus kan worden waargenomen.
- Oorzaken zijn onder andere orale oorzaken, bepaalde voedingsmiddelen of stimulerende middelen, maar ook niet-orale oorzaken en ernstige ziekten. Factoren als een droge mond of hormonale schommelingen kunnen ook een slechte adem bevorderen.
- Om effectief van een slechte adem af te komen is een uitgebreide mond- en tandhygiëne meestal voldoende. Maar verschillende huismiddeltjes zoals thee of olietrekken kunnen ook positieve effecten hebben. Bovendien is het mogelijk je te onthouden van omstandigheden die een slechte adem bevorderen (diëten/vasten, roken, alcohol, bepaalde voedingsmiddelen).
Definitie: Wat is slechte adem?
Slechte adem is een onaangenaam ruikende adem. Ongeveer een op de vier mensen heeft een slechte adem. Behalve een tijdelijke slechte adem, bijvoorbeeld door het eten van knoflook, is er ook een langdurige slechte adem, die een teken kan zijn van verschillende ziekten. In de geneeskunde wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten slechte adem
- Foetor ex ore: onaangenaam ruikende geur bij het uitademen uit de mond (voorkomen: ca. 90 %)
- Halitose: onaangenaam ruikende geur die ook waargenomen kan worden bij het uitademen door de neus (voorkomen: ca. 10 %)
Beide soorten verschillen in hun oorzaak en behandeling. (1) We bespreken hieronder alle achtergronden van beide verschijningsvormen in meer detail.
Achtergronden: Wat je moet weten over slechte adem
Voor we je tips geven over hoe je slechte adem kunt behandelen en voorkomen, moet je eerst iets leren over de achtergrond van dit onderwerp. We zullen alle veelgestelde vragen in de volgende paragrafen beantwoorden.
Hoe kan ik zien of ik een slechte adem heb?
- Speekseltest: Spuug wat speeksel in een klein glaasje en sluit het af met een deksel gedurende ongeveer vijf minuten. Open het glas en ruik aan de inhoud.
- Plastic zak test: Adem uit in een plastic zak en houd die dan goed gesloten. Ga nu met de zak een fris geventileerde kamer in. Open de plastic zak en ruik aan de lucht die erin zit.
- Pols/voorarm test: Deze test werkt geheel zonder gereedschap. Maak je pols of onderarm goed schoon met water. Lik nu met je tong over je pols of de binnenkant van je onderarm. Laat de natte huid een minuut drogen en ruik aan de plek.
Als je bij het doen van deze tests een merkbare geur opmerkt, kun je een slechte adem hebben.
Wat zijn de oorzaken van een slechte adem?
Een slechte adem ontstaat echter pas als het aantal geur-veroorzakende bacteriën toeneemt en ze gaan overheersen. Verschillende factoren kunnen het ontstaan van een slechte adem bevorderen. Deze omvatten: Stress, hormonale schommelingen, roken, alcohol, maar ook een droge mond door te weinig vochtinname, vasten, diëten, mondademhaling of snurken. (2)
Een wetenschappelijk artikel uit 2020 toonde ook aan dat verschillende medicijnen een mogelijke bron van een slechte adem kunnen zijn. Dit is vooral het geval met medicijnen zoals anticholinergica, antihistaminica of antidepressiva, die als bijwerking hebben dat ze de hoeveelheid speeksel in de mond verminderen. (3) In principe kan een slechte adem het gevolg zijn van talrijke factoren, die gewoonlijk in de volgende gebieden kunnen worden ingedeeld:
Oorzaken | Beschrijving |
---|---|
Orale oorzaken | Slechte adem kan worden toegeschreven aan een slechte mondhygiëne (tandplaque, tongcoating) of aan voedselresten. Bij oudere mensen kan slecht onderhoud van het kunstgebit ook de oorzaak zijn. Een andere reden kan cariës zijn, ontstekingen of infecties in het mond- en keelgebied. (1, 2) |
Voeding / stimulerende middelen | Voeding en stimulerende middelen die meestal een slechte adem veroorzaken zijn o.a.: Knoflook, uien, koffie, alcohol en nicotine. |
Niet-orale oorzaken / ziekten | Behalve de meestal orale oorzaken kan een slechte adem ook ontstaan in de nasofarynx, het spijsverteringskanaal of ten gevolge van ziekten. Mogelijke oorzaken zijn diabetes, aandoeningen van de luchtwegen, refluxziekten, lever- of nierziekten en, in zeldzame gevallen, maag- en darmziekten. (1, 2) |
Wat veroorzaakt een slechte adem bij kinderen en zwangere vrouwen?
Regelmatige professionele gebitsreiniging bij de tandarts kan ook helpen om een slechte adem bij kinderen te voorkomen. Bij zwangere vrouwen is de oorzaak van een slechte adem meestal te wijten aan hormonale schommelingen die met de zwangerschap gepaard gaan. Het kan ook gebeuren tijdens de menstruatie of de menopauze. (1, 2)
Wanneer moet ik naar de dokter gaan en naar wie?
In dit geval is de eerste aanloophaven je tandarts of huisarts (voor kinderen en zuigelingen de kinderarts).
Hij of zij zal eerst de mond en keel onderzoeken, want de oorzaak van slechte adem kan meestal hier gevonden worden. Met behulp van zijn eigen neus kan de dokter zowel de intensiteit als de soort van de geur beoordelen.
Een speciale analyse van de adem met behulp van een zogenaamde halimeter is ook mogelijk. Zo nodig zal de arts de patiënt doorverwijzen naar een specialist, zoals een oor-, neus- en keelspecialist of een dokter in de interne geneeskunde.
Wat veroorzaakt een slechte adem bij honden en katten?
Het is ook mogelijk dat een slechte adem het gevolg is van voedselintolerantie of van natvoer van slechte kwaliteit dat suiker en andere toevoegingen bevat. Overschakelen op droogvoer van hoge kwaliteit kan helpen. Lever- of nierziekten, suikerziekte, schimmelinfecties of maag-darmontstekingen kunnen ook een oorzaak zijn. (4) Als er op lange termijn geen verbetering optreedt en na verandering van voedsel, moet je met je hond naar een dierenarts gaan.
Slechte adem: Effectieve benaderingen om slechte adem te behandelen en te voorkomen
Als je hond tijdelijk een slechte adem heeft, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om er van af te komen of het effectief te voorkomen. We laten je hieronder in detail kennismaken met deze benaderingen.
- Mond- en tandhygiëne
- Huismiddeltjes
- Vermijd diëten/vasten, roken, alcohol en bepaalde voedingsmiddelen
Mond- en tandhygiëne
Op het gebied van mond- en tandhygiëne zijn er verschillende dingen die je kunt doen om een slechte adem tegen te gaan.
Je moet de volgende aspecten van mond- en tandhygiëne in je dagelijkse routine integreren
- Poetsje tanden minstens tweemaal per dag: In het algemeen moet je je tanden minstens twee keer per dag poetsen, ook als je geen last hebt van een slechte adem. Het is ook een goed idee om speciale interdentale ragers en flosdraad te gebruiken om plak van tussen je tanden te verwijderen waar je tandenborstel niet bij kan. Je kunt naar eigen voorkeur beslissen of je een mechanische of elektrische tandenborstel gebruikt. Eventueel kun je ook mondspoelingen met antibacteriële middelen gebruiken.
- Tong reinigen: Een ander gebied dat niet met een tandenborstel wordt schoongemaakt is de tong. Daar kan zich tandplak vormen, dat alleen met een speciale tongschraper verwijderd kan worden.
- Regelmatigetandverzorging: Regelmatige tandverzorging bij de tandarts is net zo belangrijk als uitgebreide mond- en tandhygiëne. Daar kunnen cariës of ontstekingen, die de oorzaak van een slechte adem kunnen zijn, opgespoord en behandeld worden. Je kunt je gebit ook professioneel laten reinigen om tandplak te verwijderen van plekken waar je zelf moeilijk bij kunt komen.
Als de oorzaak van slechte adem niet oraal is, zal de tandarts zijn patiënt doorverwijzen naar een KNO-arts of internist. Na het uitsluiten van een orale oorzaak, kunnen ze verder onderzoek doen naar de oorzaak.
Huismiddeltjes
Naast een goede mondhygiëne kunnen huismiddeltjes ook helpen tegen geurveroorzakende bacteriën en een slechte adem neutraliseren. Na ons onderzoek presenteren we nu de meest genoemde huismiddeltjes tegen slechte adem, die je een keer kunt proberen.
Thee
Theeën zoals salie, kamille, groene of zwarte thee bevatten zogenaamde polyfenolen, die bekend staan om hun bacteriedodende werking. Bijgevolg kan thee een slechte adem op natuurlijke wijze verlichten, vanwege de polyfenolen die ze bevatten.
Een aantal wetenschappelijke studies heeft zich al beziggehouden met het effect van polyfenolen. Ze bevestigen dat de polyfenolen in thee kunnen helpen bij slechte adem omdat ze een remmend effect hebben op geur-veroorzakende bacteriën. (5, 6) Je kunt de thee gewoon drinken of een beetje laten afkoelen en dan als mondspoelmiddel gebruiken.
Kauwen op koffiebonen of kruiden
Voor een frisse adem kun je ook koffiebonen gebruiken als een natuurlijk alternatief voor kauwgom.
Je kent hun geurneutraliserende werking misschien uit parfumwinkels, waar koffiebonen worden aangeboden om aan te ruiken tussen het testen van verschillende geuren. Bovendien bevatten ze, in tegenstelling tot kauwgom of andere ademverfrissers, geen suiker of zoetstoffen. Kauwen op verse kruiden schijnt even effectief te zijn.
Peterselie, munt of dille, bijvoorbeeld, zijn hiervoor geschikt. Ze bevatten zowel de kleurstof chlorofyl als etherische oliën, waarvan gezegd wordt dat ze een geurbindende werking hebben en zo een slechte adem kunnen verminderen. Er zijn echter nog geen studies van hoge kwaliteit over het effect van chlorofyl in dit verband die de effectiviteit ervan bevestigen.
Er is echter een studie die sommige voedingsmiddelen onderzocht op hun vermogen om de adem van knoflook te maskeren. Daarin bleken peterselie, spinazie en munt effectief te zijn (7).
Citroensap
Het voordeel van citroensap is dat het zowel de bacteriegroei in de mond zou afremmen als de speekselvorming stimuleren, die geurveroorzakende bacteriën uit de mond spoelt. In een eerder genoemde studie werd aangetoond dat citroensap bijvoorbeeld de adem van knoflook maskeert, samen met enkele andere voedingsmiddelen . Om het te gebruiken moet je het sap van een halve citroen in een glas verdunnen met wat water en er je mond mee spoelen.
Tea tree olie
Tea tree olie als etherische olie is een uitstekend alternatief voor klassieke mondspoelingen. Het heeft ook een antibacteriële werking, zoals een keur van studies aantoont (8, 9). Je kunt een paar druppels verdund in water gebruiken om mee te gorgelen na het tandenpoetsen.
Olietrekken
Olietrekken, dat van oudsher uit India komt, kan gifstoffen en geurveroorzakende bacteriën binden en dan uit de mond spoelen. De effectiviteit van oil pulling tegen slechte adem werd enkele jaren geleden al onderzocht in een studie waarin positieve effecten werden waargenomen (10). De volgende oliën zijn ideaal voor oil pulling
- Sesamolie (gebruikt in de studie)
- Kokosolie
- Zonnebloemolie
- Olijfolie
Neem hiervoor een tot twee eetlepels olie in je mond en zwiep die ongeveer vijf minuten heen en weer en door de ruimten tussen je tanden. Spuug dan de olie uit en spoel je mond verschillende keren met warm water. Daarna kun je je tanden poetsen.
Vermijd diëten/vasten, roken, alcohol en bepaalde voedingsmiddelen
Omdat factoren als roken, alcoholgebruik, bepaalde voedingsmiddelen en een droge mond een slechte adem kunnen veroorzaken, kun je ook maatregelen nemen om ze te verminderen. Je kunt natuurlijk geurveroorzakende voedingsmiddelen zoals knoflook of uien zo veel mogelijk vermijden - vooral vóór belangrijke afspraken, waarbij het bijzonder onaangenaam is om een voedselgerelateerde slechte adem te hebben. Hetzelfde geldt voor cafeïne, alcohol en nicotine.
Om een droge mond te voorkomen, die ook een oorzaak van een slechte adem kan zijn, moet je altijd voldoende (water) drinken.
Slechte adem kan ook veroorzaakt worden door een droge mond als gevolg van diëten of vasten, zoals tijdens de Ramadan. Dienovereenkomstig kun je het ook zonder stellen of moet je een eventuele slechte adem in deze tijd gewoon verdragen. Als je al lang last hebt van een slechte adem, die aan organische oorzaken te wijten kan zijn, moet je een arts raadplegen.
Conclusie
In 90% van de gevallen is een slechte adem het gevolg van orale oorzaken. Het is daarom gemakkelijk te behandelen bij de tandarts en door een goede en regelmatige mondhygiëne, met speciale aandacht voor het reinigen van de tong. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zijn maag- en darmziekten maar heel zelden de oorzaak van een slechte adem.
Slechts in heel zeldzame gevallen zit er een ernstige algemene ziekte achter. Toch zou een slechte adem geen taboe moeten zijn, zodat patiënten minder bang zijn om een tandarts te bezoeken. Dit komt omdat de oorzaak vaak snel gevonden en gemakkelijk verholpen wordt.
Tenslotte willen we je doorverwijzen naar een artikel van de Universiteit van Bazel, waarin de resultaten van hun raadpleging over slechte adem gedocumenteerd zijn. Het geeft een uitgebreid overzicht van oorzaken, behandelingen en aspecten zoals het lijden van de patiënt. (11)
Beeldbron: Dolgachov/ 123rf
Referenties (11)
1.
Imfeld T: Foetor ex ore und Halitosis. Was steckt hinter dem Mundgeruch? In: Zahnarzt Praxis, 1(4):4-6, 2009.
Bron
2.
Bayerische Landeszahnärztekammer (BLZK): Mundgeruch?
Bron
3.
Mortazavi H, Rahbani Nobar B, Shafiei S. Drug-related Halitosis: A Systematic Review. Oral Health Prev Dent. 2020;18(3):399-407. doi:10.3290/j.ohpd.a44679
Bron
4.
Brüstle, L: Was riecht denn hier? Mundgeruch beim Hund, Erkrankungen der Maulhöhle. 2019
Bron
5.
Narotzki B, Reznick AZ, Aizenbud D, Levy Y. Green tea: a promising natural product in oral health. Arch Oral Biol. 2012;57(5):429-435. doi:10.1016/j.archoralbio.2011.11.017
Bron
6.
Li Y, Jiang X, Hao J, Zhang Y, Huang R. Tea polyphenols: application in the control of oral microorganism infectious diseases. Arch Oral Biol. 2019;102:74-82. doi:10.1016/j.archoralbio.2019.03.027
Bron
7.
Munch R, Barringer SA. Deodorization of garlic breath volatiles by food and food components. J Food Sci. 2014;79(4):C526-C533. doi:10.1111/1750-3841.12394
Bron
8.
Kulik E, Lenkeit K, Meyer J. Antimikrobielle Wirkung von Teebaumöl (Melaleuca alternifolia) auf orale Mikroorganismen [Antimicrobial effects of tea tree oil (Melaleuca alternifolia) on oral microorganisms]. Schweiz Monatsschr Zahnmed. 2000;110(11):125-130.
Bron
9.
Salvatori C, Barchi L, Guzzo F, Gargari M. A comparative study of antibacterial and anti-inflammatory effects of mouthrinse containing tea tree oil. Oral Implantol (Rome). 2017;10(1):59-70. Published 2017 Apr 10. doi:10.11138/orl/2017.10.1.059
Bron
10.
Asokan S, Kumar RS, Emmadi P, Raghuraman R, Sivakumar N. Effect of oil pulling on halitosis and microorganisms causing halitosis: a randomized controlled pilot trial. J Indian Soc Pedod Prev Dent. 2011;29(2):90-94. doi:10.4103/0970-4388.84678
Bron
11.
Filippi A, Zürcher A. Befunde, Diagnosen und Ergebnisse einer Mundgeruch-Sprechstunde über einen Zeitraum von sieben Jahren. Schweiz Monatsschr Zahnmed 122:
211–216 (2012)
Bron