Laatst bijgewerkt: 21-09-2021

Onze selectiecriteria

31Onderzochte producten

27Bestede uren

23Beoordeelde onderzoeken

79Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote antibacteriële zeep test 2022. Hier stellen we alle antibacteriële zepen voor die we getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste antibacteriële zeep voor jou te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Bovendien vind je op deze pagina enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je antibacteriële zeep wilt kopen.




Belangrijk om te weten

  • Antibacteriële zepen zijn in gebruik grotendeels identiek aan gewone zeep. Ze bevatten extra antibacteriële ingrediënten die bacteriën en virussen doden.
  • Antibacteriële zeep kan zowel van natuurlijke als van chemische ingrediënten gemaakt worden.
  • Zepen zijn er in vloeibare en vaste vorm.
  • Ook voor de basishygiëne punten wordt gezorgd met gewone zeep.
  • Belangrijker is het om de handen grondig en minstens 20 seconden te wassen.

Koop- en beoordelingscriteria voor antibacteriële zepen

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke antibacteriële zepen.

Je kunt de volgende criteria gebruiken om de verschillende zepen met elkaar te vergelijken:

Ingrediënten

In dit punt willen we je bewust maken van de ingrediënten, zodat je het product kunt kopen met de minst schadelijke stoffen.

We hebben de belangrijkste punten voor je samengevat.

Ingrediënten Beschrijving
Industriële geurstoffen Zowel chemisch geproduceerde geurstoffen als natuurlijk voorkomende aromatische stoffen kunnen in zeep worden gebruikt. Chemische geurstoffen zoals diethylftalaat of polycyclische muskusverbindingen worden bijvoorbeeld als twijfelachtig beschouwd.
Kleurstoffen Azokleurstoffen zijn chemisch synthetisch geproduceerde kleurstoffen. Ze worden als bijzonder twijfelachtig beschouwd en kunnen allergieën veroorzaken.
Conserveermiddelen Vooral vloeibare zepen bevatten conserveermiddelen voor de duurzaamheid. Er zijn ook natuurlijke zepen die geen conserveringsmiddelen bevatten.
Alcoholen Alcoholen worden gebruikt als conserveringsmiddel en als oplosmiddel. Zepen bevatten vaak zogenaamde gedenatureerde alcohol. Door de gisting wordt de alcohol oneetbaar en worden belastingen achterwege gelaten. Gedenatureerde alcohol kan de huid uitdrogen. Op de verpakking wordt dit meestal Alcohol denat of SD Alcohol genoemd.

De meeste antibacteriële zepen bevatten triclosan. Triclosan is heel vaak een bestanddeel van ontsmettingsmiddelen. Vaak worden goedkope grondstoffen gebruikt voor zepen, die bijvoorbeeld huidirritaties kunnen veroorzaken.

Je moet je niet laten verblinden door de verpakking van de zeepjes en je concentreren op de natuurlijke basis van de producten.

Toepassingsgebieden

Antibacteriële zepen zijn er voor verschillende delen van het lichaam. Het belangrijkste is natuurlijk waar je de antibacteriële zeep voor wilt gebruiken. Bedenk, bijvoorbeeld, dat je gezicht en intieme delen gevoeliger zijn, dus kies je zeep zorgvuldig.

Je kunt ook antibacteriële zepen kopen als een all-round product, dat praktisch kan zijn voor op reis, bijvoorbeeld.

Huidcompatibiliteit

De huid is ons grootste orgaan en dient als beschermlaag tegen invloeden van buitenaf.

De huid heeft een licht zure pH waarde van 5,5. Water heeft een pH waarde van 7 en wordt daarom als neutraal.

De pH waarde is belangrijk voor de beschermende barrière van de huid. De functie ervan is alkalische producten te neutraliseren en de groei van bacteriën te voorkomen.

Antibakterielle Seife

De huid wordt blootgesteld aan enorme omstandigheden, vooral door de vier seizoenen heen.
(Image source: unsplash / Matthew Tkocz)

De juiste verzorging kan de huid helpen om een optimale pH waarde te behouden. Daarom raden we milde, natuurlijke antibacteriële zepen aan die de huid niet onnodig irriteren.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een antibacteriële zeep koopt

Wat is een antibacteriële zeep precies?

Antibacteriële zeep wordt meestal gebruikt om handen te wassen. Het helpt bacteriën te doden door de chemische ingrediënten die het bevat.

Antibakterielle Seife

Zepen worden al millennia lang gemaakt en gebruikt.
(Image source: 123rf / Garloon)

Antibacteriële zeep beschermt dus tegen infecties en ziekten die door bacteriën en ziektekiemen worden overgebracht. Deze werking van antibacteriële zeep is vooral te danken aan het actieve bestanddeel triclosan.

Voor wie is antibacteriële zeep geschikt?

Antibacteriële zeep is beslist geschikt voor iedereen, ook voor mensen met een gevoelige huid.

Vooral in de winter zijn er weer bekende griepgolven. In deze tijd van het jaar moeten we extra aandacht besteden aan hygiëne en dus vaak onze handen wassen.

Want niet eerder zijn we op weg naar ons werk of de virussen liggen al op de loer. Het risico van besmetting is bijzonder groot op openbare plaatsen of in het openbaar vervoer.

Als we bijvoorbeeld met de bus naar het werk gaan, houden we ons stevig vast, zodat we stevig in het voertuig staan. We staan er niet bij stil hoeveel mensen deze paal al in één dag hebben vastgehouden.

Iedereen is het er dus over eens dat regelmatig de handen wassen essentieel is. Of conventionele zeep daarvoor niet al voldoende is, is momenteel een punt van discussie. Zeker, handen wassen met een gewone zeep voldoet aan de basishygiëne punten.

Welke soorten antibacteriële zeep zijn er?

In principe maken we onderscheid tussen drie verschillende soorten antibacteriële zeep:

  • Antibacteriële zeep als zeepblok
  • Antibacteriële vloeibare zeep
  • Antibacteriële zeep met geur

Elk van deze soorten zeep is geschikt voor optimale handhygiëne. Welke je uiteindelijk kiest is meer een kwestie van smaak. Maar om je te helpen beslissen hebben we de belangrijkste punten in het volgende deel meer in detail uitgelegd.

Vaste antibacteriële zeep

Vaste zeep wordt gemaakt van plantaardige of dierlijke vetten. Dit kan bijvoorbeeld kokosvet of olijfolie zijn.

Er is onenigheid over de vraag of vloeibare zeep of vaste zeep beter is voor de huid. Mensen met een droge huid wordt echter aangeraden vaste zeep te gebruiken, omdat die meestal minder van de chemische actieve bestanddelen bevat. Vaste zeep heeft ook een mild hydraterend effect, waardoor de huid minder uitdroogt.

Voordelen
  • Droogt de huid minder uit
  • Minder plastic in de verpakking
  • Minder chemische ingrediënten
Nadelen
  • Heeft snel een onaantrekkelijk effect
  • Eerdere gebruikers zijn onbekend
  • Container absoluut noodzakelijk

Bij gebruik van een antibacteriële zeepreep is het belangrijk dat je hem na gebruik het beste terugplaatst in een zeepdispenser met gaatjes. Door de gaatjes in het zeepreservoir kan de zeep weer drogen.

Door te drogen blijft het visueel aantrekkelijker en wordt het niet zo snel opgebruikt. Dit soort zeep wordt vooral aanbevolen voor privé-huishoudens, omdat de vorige gebruikers van het zeepblok in de familie blijven.

Antibacteriële vloeibare zeep

Vloeibare zeep is een emulsie, eenvoudig gezegd een stof die het reinigen vergemakkelijkt in vloeibare vorm. De zeep wordt op de handen aangebracht met behulp van een pompcontainer.

Over het algemeen is vloeibare zeep op de meeste plaatsen te vinden. Antibacteriële vloeibare zeep is populair vanwege zijn eenvoud en kan met behulp van de dispenser heel goed worden gedoseerd.

Voordelen
  • Doseermogelijkheid
  • Hygiënisch
  • Ruime keuze aan vaste containers
Nadelen
  • Verpakking
  • Kan de huid uitdrogen
  • Meestal meer chemische ingrediënten

Er zijn nu zelfs automatische zeepdispensers. Ze bevatten een sensor die zeep afgeeft zodra je je handen eronder legt. Deze automatische dispensers hebben het voordeel dat je de zeepdispenser niet hoeft aan te raken. Bacteriën kunnen zich ook ophopen op de zeepdispenser.

Antibacteriële zeep met geur

Of ze nu in vloeibare of vaste vorm zijn, beide soorten zeep zijn verkrijgbaar met verschillende geurstoffen. Natuurlijk heeft de geur van de zeep geen invloed op de hygiëne van de handen.

Antibakterielle Seife

Lavendel is een populaire balkonplant die ook als geneeskrachtige plant gebruikt wordt.
(Image source: unsplash / Janine Joles)

De verschillende geuren hebben de neiging een kalmerende ervaring te geven. Vooral voor kinderen kan een zeep met een subtiele geur het handen wassen leuker maken.

De volgende geuren zijn verkrijgbaar, bijvoorbeeld: aloë vera, groene appel, lavendel of bosvruchten. Antibacteriële zeep is er natuurlijk ook met andere geuren.

Voordelen
  • Spreekt de zintuigen aan
  • Grote verscheidenheid aan geuren beschikbaar
  • Spreekt kinderen aan
Nadelen
  • Kan duurder zijn
  • Meestal meer chemische ingrediënten

Hoe gebruik je antibacteriële zeep goed?

Of we nu antibacteriële zeep of een gewone zeep gebruiken, handen wassen hoort bij ons dagelijks leven. Om ons zo veel mogelijk van alle ziekteverwekkers te ontdoen, moeten we de volgende punten in acht nemen.

  1. Maak je handen vochtig
  2. Verdeel de zeep goed
  3. Schrob de handpalmen en de rug van je handen goed
  4. Terwijl je dit doet, vlecht je je vingers in elkaar
  5. Vergeet de ruimtes ertussen en je vingernagels niet
  6. Neem minstens 20 seconden de tijd
  7. Droog je handen

Als je je handen in openbare toiletten wast, raden we je aan om daarna de kraan met je elleboog dicht te draaien, indien mogelijk. Anders heb je al nieuwe ziekteverwekkers op je handen.

Wat zijn de alternatieven voor antibacteriële zeep?

Je kunt je handen gewoon schoonmaken met water of met gewone zeep. Een ander alternatief is ontsmettingsmiddel, bijvoorbeeld. We leggen hier graag de verschillen uit:

Alternatief Beschrijving
Alleen water Zelfs met water kunnen sommige ziekteverwekkers en vuil worden weggespoeld. Dit moet echter alleen een alternatief zijn als je geen zeep bij de hand hebt.
Gewone zeep Gewone zeep is ruim voldoende voor het reinigen van de handen. Belangrijker dan het soort zeep is het goed wassen van de handen.
Ontsmettingsmiddelen Deze zijn meestal verkrijgbaar in kleine flesjes voor onderweg en worden ook op dit gebied aanbevolen. Ze vervangen het handen wassen niet, maar kunnen de hygiëne ondersteunen omdat stromend water niet altijd binnen handbereik is.

Vermindert antibacteriële zeep de transpiratie?

Ons lichaam scheidt elke dag ongeveer 2 liter water via de huid uit. Sommige mensen transpireren meer dan anderen en hebben daar last van. Maar zweet zelf is, zoals weinigen weten, reukloos omdat het voor 99 procent uit water bestaat.

Een half procent is zout en de rest bevat ureum, aminozuren, melkzuren, suiker, vet en eiwit. Als het ontbindt op de op de huid aanwezige bacteriën, kan het eerst een onaangename geur produceren.

De zweetvorming zelf kan niet door de zeep verminderd worden. Antibacteriële zeep helpt echter de ongewenste bacteriën te bestrijden die verantwoordelijk zijn voor een onaangename geur.

Helpt antibacteriële zeep in de strijd tegen acne?

Acne is een huidziekte die veroorzaakt wordt door ontsteking van de talgklieren. De huid reinigen met een milde antibacteriële zeep kan acne helpen bestrijden.

Je moet erop letten dat de zeep overeenkomt met de pH waarde van de huid en mild is. Om de huid niet aan bijkomende irritaties bloot te stellen, raden we beslist een zeep van natuurlijke ingrediënten aan.

Kan ik zelf antibacteriële zeep maken?

Antibacteriële zeep kan thuis gemaakt worden en zelfs in vaste en vloeibare vorm. De vaste vorm is populairder voor thuisgebruik en wordt vaak als geschenk gebruikt. Er zijn verschillende recepten om thuis zeep te maken.

Kan antibacteriële zeep ook voor dieren gebruikt worden?

Er zijn ook antibacteriële zepen die speciaal voor dieren gemaakt zijn. Ze zijn bijzonder omdat ze plantaardige oliën gebruiken die specifiek zijn voor de dieren en hun behoeften. Het kan gaan om de volgende aandachtspunten:

  • Vachtverzorging
  • Tegen parasieten
  • Tegen mijten
  • Tegen teken
  • Verlicht jeuk

In principe kan een milde antibacteriële zeep die mensen gebruiken voor gevoelige lichaamsdelen, ook voor dieren gebruikt worden.

Beeldbron: Popov / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies