Laatst bijgewerkt: 27-08-2021

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

14Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

65Verzamelde opmerkingen

Welkom! Vandaag gaan we het hebben over een stuk speelgoed dat meer voordelen biedt dan je je kunt voorstellen: de speelgoedkeuken. Door de handeling van het koken te simuleren, hebben zowel jongens als meisjes plezier, terwijl ze creativiteit ontwikkelen en leren.

Door de populariteit van dit speelgoed zijn er tegenwoordig verschillende modellen. Daarom laten we je in dit artikel zien waar je op moet letten voor je de ideale speelgoedkeuken koopt.
Belangrijk om te weten

 • De speelgoedkeuken leert het kind over voedsel, kleuren en vormen, en ontwikkelt ook de socialisatie en de expressie van emoties.
 • Tegenwoordig zijn er verschillende mogelijkheden, van de eenvoudigste tot de meest complete en realistische.
 • We laten je zien welke eigenschappen het ene model van het andere onderscheiden en hoe je de beste speelgoedkeuken kunt kiezen.

Beste Speelgoedkeuken: Onze selectie

Een minikeuken die echte keukens tot in de perfectie nabootst. Met dit in gedachten hebben fabrikanten geïnvesteerd in vernieuwingen en technologieën om aan de verwachtingen van kinderen te voldoen.

Daarom stellen we je hieronder de beste speelgoedkeuken modellen voor die op de markt zijn.

Koopgids

Het kopen van een speelgoedkeuken lijkt eenvoudig. Maar met zoveel modellen is het nodig een aantal factoren in overweging te nemen om het exemplaar te kopen dat kinderen werkelijk zal vermaken en onderwijzen.

Daarom hebben we deze Koopgids gemaakt met alle informatie die je nodig hebt om de beste beslissing te nemen bij het investeren in de ideale speelgoedkeuken.

Menina e menino brincando de cozinhar.

Keukentje spelen is een bezigheid die alle kinderen aantrekt. (Bron: famveldman / 123rf)

Wat is een speelgoedkeuken?

Elk kind begint op jonge leeftijd te spelen om zowel het gedrag van mama en papa als de routine van de omgeving waarin het leeft te reproduceren. En een van die spelletjes die zowel jongens als meisjes aantrekken is de speelgoedkeuken.

Als kinderen zien hoe hun ouders maaltijden bereiden en voor het huis zorgen, zullen ze deze activiteiten in hun spel nabootsen.

Het spelen van dit soort spelletjes stimuleert de creativiteit en het leervermogen van kinderen.

Het is een feit dat door een omgeving te scheppen met een fornuis, koelkast, bestek en veel ander keukengerei dat in een echte keuken voorkomt, kinderen niet alleen plezier hebben, maar ook belangrijke vaardigheden ontwikkelen.

Vanwege het belang en het succes bij de kleintjes zijn er tegenwoordig versies van het speelgoed te vinden die de werkelijkheid steeds dichter benaderen.

Niet zelden vind je de speelgoedkeuken met onderdelen en accessoires die echt werken, waardoor het kind nog meer gestimuleerd wordt tot creativiteit en leren.

Bovendien vind je de speelgoedkeuken in verschillende maten en thema’s.

Cozinha de brinquedo.

De speelgoedkeuken reproduceert het echte scenario voor kinderen. (Bron: MikesPhotos / Pixabay)

Wat is het belang van speelkeuken?

Behalve dat kinderen urenlang plezier beleven aan het spelen bij het maken van eten, leren en ontwikkelen ze ook met de speelgoedkeuken.

Omdat ze voor kinderen ontworpen zijn, zijn speelgoedkeukens gemakkelijk te bedienen, met gebruiksvoorwerpen en “apparaten” die op hun grootte zijn afgestemd.

En ze stellen de kleintjes ook in staat al vroeg in contact te komen met de wereld van de gastronomie.

Bovendien zijn ze een prima manier om de sociale interactie tussen vrienden of broers en zussen te bevorderen: terwijl de een kookt, dekt de ander de tafel en veegt de kamer, bijvoorbeeld.

En niet te vergeten de stimulans tot creativiteit, want het menu kan van alles bevatten, van speelgoedvoedsel tot niet-bederfelijk voedsel, zoals bonen, maïs en linzen.

En er is meer: spelen met keukenvoorwerpen kan ook helpen bij de ontwikkeling van vaardigheden als motorische coördinatie, concentratie en het ontdekken van nieuwe woordenschat, voorwerpen, getallen en kleuren.

Om je alle mogelijkheden van de speelgoedkeuken te laten inzien, sommen we hieronder de belangrijkste voordelen van deze activiteit op

 • Emotionele ontwikkeling: Kinderen leren dat koken, zelfs als spel, een daad van liefde is, van zorg voor anderen en van het geven van jezelf.
 • Relatie met het milieu: Het is van essentieel belang dat kinderen begrijpen dat het voedsel dat ze eten niet uit de schappen van de supermarkt komt, maar geproduceerd en/of geplant is. Door te spelen met koken komen ze tot interactie en leren ze de waarde van gezonde voeding.
 • Aangenaameten: Als kinderen beginnen te spelen met koken, beginnen ze een intieme relatie met voedsel te krijgen. Nieuwsgierigheid opent ook deuren voor nieuwe experimenten. Met andere woorden, met een eenvoudig spel kan zelfs de handeling van het eten omgevormd worden. Het is immers niet ongewoon dat vaders en moeders moeilijkheden ondervinden bij het introduceren van nieuwe voedingsmiddelen in de maaltijden van hun kinderen. Spelen met een speelgoedkeuken kan een speels en doeltreffend hulpmiddel zijn om je door dit belangrijke proces te helpen.

Waarom versterkt koken met kinderen de band?

Bij het spelen met de speelgoedkeuken is het belangrijk dat kinderen zich vrij voelen om hun fantasie te gebruiken.

Maar het is ook essentieel dat vaders en moeders de tijd nemen om met hun kinderen te spelen.

Het is hier niet de bedoeling om tijdens de speeltijd regels en voorschriften te controleren of op te leggen. Het idee is dat je samen plezier kunt maken en de relatie tussen jullie kunt versterken. Om te beginnen kun je de speelgoedkeuken in een van de hoekjes van de echte keuken zetten.

Op deze manier kun je niet alleen toezicht houden op het kind, maar nog meer de uitwisseling van ervaringen stimuleren. Terwijl jij kookt, kookt het kind ook.

Mulher brincando de comidinha com crianças.

Volwassenen die met kinderen keukenspelletjes doen, helpen de band te versterken. (Bron: Graham Oliver / 123rf)

Het is ook een goede gelegenheid om de kleintjes spelenderwijs te laten zien hoe je een voedingsmiddel snijdt, hoe je het mengt of zelfs hoe je het kookt.

Het is ook in deze tijd dat je meer te weten kunt komen over de voedingssmaak van je kind, hun beperkingen kunt begrijpen en oplossingen kunt vinden zodat ze beter met voedsel kunnen omgaan.

Welke voorzorgsmaatregelen moet ik nemen als ik met een speelgoedkeuken speel?

In het algemeen is de speelgoedkeuken gemaakt van speciale materialen en onderdelen, zodat het kind volkomen veilig kan zijn.

Met andere woorden, zowel de structuur van de keuken als de voorwerpen en onderdelen waaruit hij is opgebouwd zijn zo gemaakt dat het kind zich niet kan bezeren. Dit komt vooral door het fabricagemateriaal en de afmetingen van de stukken.

Maar toch moet je, zoals bij elk stuk speelgoed, wat extra voorzichtig zijn.

Menina brincando em cozinha de brinquedo.

Een klein kind dat met de keuken speelt, heeft toezicht nodig. (Bron: Oksana Kuzmina / 123RF)

Bij heel jonge kinderen, van 2 tot 4 jaar, moet nog strenger opgelet worden.

Dit komt omdat sommige speelgoedkeukens heel kleine onderdelen kunnen bevatten die door het kind zelf kunnen worden ingeslikt of ingebracht, hetzij in de mond, het oor of de neus.

Daarom raden deskundigen aan dat je altijd in de buurt bent om toezicht te houden op heel jonge kinderen tijdens het spelen.

Wat zijn de voordelen van speelgoedkeukens?

Zoals we in dit artikel al gezien hebben, zijn de voordelen van speelgoedkeukens talrijk. Behalve dat het een leuk, speels en kleurrijk stuk speelgoed is, stimuleert de speelgoedkeuken de cognitieve, sociale en motorische ontwikkeling van kinderen van jongs af aan.

Dit soort spel is uitstekend geschikt om kinderen van jongs af aan bij huishoudelijke taken te betrekken en hen aan te moedigen met koken in aanraking te komen.

Bovendien ontwikkelt de speelgoedkeuken de woordenschat, de ontdekking van nieuwe voedingsmiddelen, bevordert het socialiseren door met leeftijdgenootjes te spelen, naast het vertellen van verhalen, creativiteit en fantasie.

Een ander voordeel van de speelgoedkeuken is dat het kinderen een gevoel van verantwoordelijkheid geeft bij het koken en voeren van hun poppen, bij het afwassen en ordenen van gebruiksvoorwerpen.

Maar er zijn ook enkele nadelen aan de speelgoedkeuken.
Tegenwoordig kunnen de meest complete modellen, en vooral de levensgrote voor kinderen, heel wat kosten.

Hieronder zie je de belangrijkste voor- en nadelen van de speelgoedkeuken:

Voordelen
 • Verbetert de voeding van het kind
 • Ontdekken van nieuwe voedingsmiddelen
 • Leren van woordenschat, vormen en kleuren
 • Emotionele en sociale ontwikkeling
 • Verantwoordelijkheidsgevoel
Nadelen
 • Hoge kosten

Aankoopcriteria: Waarop moet je letten bij het kiezen van een speelgoedkeuken

Met zoveel variatie op de markt kan het moeilijk worden om de ideale speelgoedkeuken te kiezen die nog binnen je budget past. Daarom is het nodig dat je begrijpt wat de kenmerken zijn die het ene model van het andere onderscheiden.

Daartoe hebben we voor jou de belangrijkste factoren uitgezocht waarmee je rekening moet houden voor je een speelgoedkeuken koopt

 • Maat
 • Model
 • Accessoires
 • Thema

Hieronder leggen we elk van deze factoren uit, zodat je de beste beslissing kunt nemen en in de ideale speelgoedkeuken kunt investeren.

Grootte

De grootte is de eerste factor waarmee je rekening moet houden voor je een speelgoedkeuken voor kinderen koopt. Dit criterium zal niet alleen invloed hebben op de manier waarop het kind met het speelgoed zal omgaan, maar ook op de uiteindelijke prijs.

Je vindt de speelgoedkeuken in verschillende maten: van miniatuur tot echt formaat (voor kinderen).

De speelgoed miniatuurkeuken kan een goede keuze zijn voor kinderen vanaf twee jaar. Dit model vraagt echter meer aandacht van volwassenen.

Omdat ze heel kleine onderdelen bevatten, bieden ze een groter risico op ongelukken. Om je een idee te geven, een kleine speelgoedkeuken kan ongeveer 19,4 cm hoog, 68,2 cm breed en 15,1 cm diep zijn.

Een middelgrote speelgoedkeuken is ongeveer 89 cm hoog, 38 cm breed en 63 cm diep.

En het grootste en meest complete model kan 1,19 m hoog, 35,5 cm breed en 1,01 m diep zijn.

Om de juiste keuze te maken, raden we je ook aan rekening te houden met zowel de beschikbare ruimte die je thuis hebt als met de grootte van het kind.

Het heeft immers geen zin in een grote speelgoedkeuken te investeren als het kind niet bij de hogere delen kan.

Dit geldt ook voor heel kleine keukentjes. Dit model is misschien niet aantrekkelijk voor kinderen die al ouder zijn en meer realistische voorwerpen nodig hebben om hun belangstelling te wekken.

Model

Na het kiezen van de ideale maat van de speelgoedkeuken, raden we je aan rekening te houden met het model dat beschikbaar is.

Tegenwoordig is de verscheidenheid aan modellen groot. Maar om je een idee te geven, hebben we hieronder de twee populairste speelgoedkeuken modellen op een rijtje gezet

 • Eenvoudig werkblad met spoelbak en fornuis
 • Volle bank met kasten en zitgedeelte

Het model dat alleen het aanrecht en het fornuis bevat is meestal eenvoudiger, maar kan toch de beste optie zijn om met kinderen tussen 2 en 4 jaar mee te beginnen.

In het algemeen bevat dit model niet zo veel onderdelen en toestellen. Anderzijds kan de complete speelgoedkeuken geleverd worden met een bankje om op te zitten of een verlengde bank met een kast, en ook met planken en verschillende soorten apparatuur.

In dit geval is het speelgoed meestal ook groter, wat ideaal kan zijn voor kinderen vanaf 4 jaar.

Accessoires

Een andere factor waarop je moet letten is het aantal accessoires en stukken dat bij de speelgoedkeuken geleverd wordt. Natuurlijk, hoe meer accessoires, hoe meer plezier.

Niet te vergeten dat het kostenvoordeel ook groter is. Immers, als je de accessoires apart koopt zul je er zeker duurder voor betalen.

 Comidinhas de brinquedo.

Hoe meer accessoires de speelgoedkeuken heeft, hoe beter hij zal zijn. (Bron: RitaE / Pixabay)

Je vindt speelgoedkeukens met onderdelen als een fornuis, koelkast, magnetron, gootsteen, kastjes, planken, bankjes om op te zitten, enz.

Bovendien vind je modellen die tussen de 10 en 40 onderdelen bevatten, zoals bijvoorbeeld: potten, bestek, kopjes, borden, namaak voedsel en enz.

Thema

We raden je ook aan om naar het thema van het speelgoed te kijken. Dit kan immers nog een factor zijn die de belangstelling van het kind zal wekken.

Momenteel vind je keuzemogelijkheden met als thema prinsessen, personages uit kinderverhalen en zelfs food truck, waarin het kind kan spelen dat het eten klaarmaakt en verkoopt.

(Bron van de hoofdafbeelding: Natala Standret / 123rf)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies