Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

24Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

62Verzamelde opmerkingen

Elke dag staan we voor uitdagingen die onze vermogens op de proef stellen. Van het fysieke tot het mentale, ze werpen hindernissen op die we moeten overwinnen. Welkom! In dit artikel vertellen we je over een van de beste manieren om onze mentale behendigheid te trainen: schaken.

Het is een spel dat, volgens zijn vroegste gedocumenteerde datum, al ongeveer 1.500 jaar bestaat zoals wij het kennen. In dit spel moeten we onze mentale behendigheid en strategisch vermogen op de proef stellen, want het is geen kansspel. Van de regels, de stukken en de grootte van elk veld, is het zorgvuldig gestructureerd, wat een echte cognitieve uitdaging oplevert.
Belangrijk om te weten

  • Schaken is een spel dat onze mentale behendigheid stimuleert, omdat het de speler verplicht de beste strategie te kiezen. We onderzoeken de mogelijke oorsprong ervan, en leggen kort uit waarom het als een sport wordt beschouwd, of wat het beste schaakspel is dat je kunt kopen.
  • We kunnen schaken in 3 hoofdcategorieën verdelen. Deze reageren vooral op het ontwerp of de functionaliteit. Klassiek, digitaal of elektrisch schaken. Ze onderscheiden zich niet alleen door hun kosten of variaties, maar ook door het praktische nut dat ze bieden en zelfs door hun bijzondere voordelen.
  • We zullen het ook hebben over de belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden. Van de materialen die je kunt vinden, de soort plank en zelfs de soort stukken. Elk van deze zal je helpen om je de omvang van de mogelijkheden voor te stellen en, uit al die mogelijkheden, de beste te kiezen.

Beste Schaken: Onze selectie

Koopgids: wat je over schaken moet weten

Schaken bestaat uit een aantal factoren die even breed en gevarieerd zijn als de spelregels. Elk van hen geeft je echter een vollediger beeld. Dit zal je helpen de meest weloverwogen en ongecompliceerde aankoopbeslissing te nemen die je speelervaring zal maximaliseren.

Schaken is het perfecte spel om mentale behendigheid bij kinderen en volwassenen te stimuleren. (Foto: Dmytro Zinkevych / 123rf.com)

Wie heeft het schaken uitgevonden?

Schaken, zoals wij het kennen, heeft al 1.500 jaar invloed op de wereld. Zoals te verwachten is voor zo’n langlevend spel, is de oorsprong ervan moeilijk te achterhalen. De meest aanvaarde theorie is dat het in de 6e eeuw in India ontstond als “Chaturanga”, volgens de legende door Sisa de Wijze.

Het waren de Arabieren die, na de verovering van het Iberisch schiereiland, het spel introduceerden voor Europese toe-eigening. Schaken is het resultaat van een uiterst brede culturele combinatie. Het reikt van de grondslagen die gelegd werden door de Spanjaard Ruy Lopez de Segura, tot de voorstellen die François-André Danican Philidor eeuwen later deed.

Wist je dat de jongste speler die de titel van “Internationaal Grootmeester”, die aan schaakwonderkinderen wordt toegekend, bereikte de Oekraïner Sergej Kariakin was, toen hij pas 12 jaar oud was?

Schaken: Fysiek, Elektronisch of Digitaal – waar moet je op letten?

Er zijn drie verschillende soorten schaken, die alle gekenmerkt worden door hun unieke eigenschappen. Van digitale modellen, tot basischaak en een variant die het technologische met het klassieke model combineert. Elk zal beantwoorden aan een specifiek gebruik en de eisen van de spelers.

Fysiek. Het fysieke model kan magnetisch of regelmatig zijn. Het bestaat uit het bord, van hout, metaal of marmer, samen met de bijbehorende stukken. Je kunt opvouwbare modellen vinden, waarmee je ze gemakkelijk van de ene plaats naar de andere kunt vervoeren.

Digital. Sinds het midden van de jaren vijftig wint het gecomputeriseerde schaken terrein onder de spelers. Hoewel de conceptie ervan, het idee van geautomatiseerd schaken, al vele jaren eerder werd bedacht. Het bestaat uit een digitale replica van het bord en de stukken, waar je tegen de machine kunt spelen of zelfs on-line tegen spelers uit andere landen.

Electronic. Deze schaaksoort is een hybride tussen de eerste twee. Het bestaat uit een fysiek bord en stukken, maar bevat een interface die een verbinding met de computer tot stand brengt om er tegen te spelen. Of, als alternatief, bevat het interne software. Sommige modellen hebben een digitale klok, en ook handheld versies.

Fysiek Digitaal Elektronisch
Opmerkelijke toepassingen Professionele competenties Competenties, analyse en training Training voor beginners of kinderen
Materiaalvereisten Bord en stukken PC en software Batterijen of als alternatief kabelverbinding
Spelsoorten Klassiek of magnetisch Kunstmatige intelligentie of online Handheld of tafelmodel schaken

Waarom wordt schaken als een sport beschouwd?

In tegenstelling tot veel bordspellen en kansspelen heeft schaken een reeks regels die het onderscheiden. Voornamelijk omdat ze streven naar de grootste autonomie van de speler ten aanzien van de gebruikte beslissingen en strategieën. Het resultaat is een spel dat afhangt van de vaardigheid, behendigheid en voorbereiding van de speler.

Schaken is een gevecht, of liever, een demonstratie van vaardigheden. Het vergt van de spelers psychologische, emotionele, intellectuele en fysieke inspanning en put ze uit, zodat de voorbereiding van een schaker vergeleken wordt met die van een atleet. Terwijl toernooien, kampioenschappen en Olympiades de spelers tegen elkaar meten.

Welk schaakspel kopen?

Een van de meest voorkomende twijfels, vooral bij beginners, draait om de vraag welk schaakspel te kopen. Hiervoor moeten we rekening houden met het gebruik: als versiering of om te spelen, de materialen, de maten; waarbij de basis van de koning niet meer dan 75%, ongeveer, van de diameter van de koker of het vierkant mag zijn, naast andere factoren.

Deskundige spelers raden echter aan te kiezen voor een klassiek Staunton model. Dit is om zich vertrouwd te maken met de stukken, want het is dankzij dit dat een standaard werd vastgelegd.
“Tegelijk wordt aanbevolen dat de toekomstige speler vooral let op de afmetingen en verhoudingen, en op het gewicht van elk stuk”

Aankoopcriteria: factoren die je in staat stellen de verschillende schaakmodellen te vergelijken en te beoordelen

We eindigen met een diepgaand onderzoek naar enkele van de belangrijkste aankoopfactoren die in het vorige punt genoemd werden. Deze helpen je om een betere koopbeslissing te nemen, niet alleen een die bij je esthetische smaak past. Met hen kun je kiezen voor functionaliteit, gebruik en dat je het meeste uit je schaakspel kunt halen

  • Gebruik
  • Materiaal
  • Type
  • Bord
  • Soort stukken

Gebruik

Het eerste waar je rekening mee moet houden is het gebruik dat je aan je schaakspel wilt geven. We kunnen het in tweeën delen: om te spelen of als decoratief voorwerp. Welnu, hoewel het misschien niet zo lijkt, zijn niet alle planken en stukken voor actief gebruik vervaardigd, vele zijn perfecte elementen om woonkamers of bibliotheken in te richten.

Spelen. Het aanbevolen schaakspel is een Staunton model, gemaakt van hout, plastic of zelfs metaal. Ze worden vervaardigd rekening houdend met het “slepen” van de stukken, zodat het oppervlak beschermd wordt. Anderzijds hebben de stukken van sommige een vilt of een ander soort beschermer, om de beweging te verzachten, zonder de plank te slijten.

Decoratief voorwerp. Decoratieve voorwerpen breken zowel de Staunton maat- als modelregels. Je vindt er borden die de grens van 50×50 cm overschrijden, en stukken van meer dan 12 cm hoog. Ze zijn gemaakt van materialen als glas, porselein of onyx en zijn perfect om overal uit te stallen.

Materiaal

Je vindt schaakspellen van verschillende materialen. Elk biedt je specifieke eigenschappen, die vooral reageren op hun duurzaamheid en gebruiksfrequentie. We hebben de drie meest voorkomende gekozen, maar je vindt ook materialen als glas of marmer.

Hout. Dit is een van de meest voorkomende sets, maar niet de goedkoopste. Als je een schaakspel zoekt dat kwaliteit biedt, zowel in de afwerking van het bord als in de details van de stukken, dan is dit je optie. Je vindt ebbenhout en buxus, dat zijn de klassieke modellen, maar er zijn ook varianten in grenenhout en andere houtsoorten.

Plastic. Dit zijn de goedkoopste en duurzaamste modellen. Niet alleen omdat plastic beter bestand is tegen de tand des tijds, maar ook omdat het niet wordt aangetast door voortdurend gebruik of schuiven. Het zijn stukken die minder dan 400 gram wegen, maar sommige bevatten een extra gewicht binnenin, dat meer steun biedt.

Metal. Het perfecte model, niet alleen voor ruw of voortdurend gebruik, maar ook als decoratief element. Ze zijn er in sets meestal van roestvrij staal, maar er zijn ook modellen van brons en zelfs zilver. Elk stuk heeft een beschermende laag op zijn basis, die het glijden en de duurzaamheid van het bord vergemakkelijkt.

Een van de populairste varianten van schaken is de reuzenvariant, die werkt als een didactische leerstrategie voor kinderen. (Foto: Anna Lurye / 123rf.com)

Type

Er zijn twee hoofdsoorten schaak: het klassieke model en het magnetische model. Deze twee onderscheiden zich doordat ze de meest voorkomende keuzes van de consument zijn. Ook ligt een van de belangrijkste verschillen in het systeem van bevestiging van de stukken met de tafel-ro.

Magnetic. Het magnetische model is een van de favoriete modellen geworden, dankzij zijn praktische bruikbaarheid. Het geeft meer controle over de stukken, waardoor elk element op zijn plaats blijft en ongewenste bewegingen of verplaatsingen vermeden worden. Het is perfect als je wilt voorkomen dat je ze verliest.

Classic. De klassieke modellen hebben geen magneten, maar ze lossen het probleem op van het vasthouden van het gewicht. Sommige stukken hebben metalen toevoegingen aan de binnenkant om ze extra houvast te geven. Dit zijn goedkopere modellen, maar we moeten ze heel voorzichtig opbergen om geen elementen te verliezen.

Bord

Het soort bord dat je kunt kopen hangt grotendeels af van de toegankelijkheid die je aan je schaakspel wilt geven. Je vindt vaste modellen, modellen met laden en zelfs opvouwbare modellen die je gemakkelijk overal mee naartoe kunt nemen. Bedenk dat de aanbevolen afmetingen van het bord tussen 43x43cm en 46x46cm zijn.

Single. Ze resulteren in vaste modellen. Ze kunnen van hout, marmer, metaal of een ander materiaal gemaakt zijn. Hij is uit één stuk, met een basis bedekt met stukjes rubber of een materiaal dat beweging vermindert en de grootste stabiliteit biedt. Hij is perfect voor iedereen die zijn schaakspel op één plaats wil vastleggen.

Cajon. Dit zijn modellen die dezelfde eigenschappen bieden als de vaste planken, maar met een extraatje. Lades of holle bodems, waarin je de stukken kunt opbergen zonder je zorgen te maken dat je er iets van verliest. De bodems zijn meestal bekleed met vilt of een zacht materiaal, dat subtiel op het breekbare materiaal inwerkt.

Vouwen. Je vindt hybriden die meestal van hout gemaakt zijn, en die ook de functionaliteit van een lade bieden. Of de klassieke oprolbare matten, licht en gemakkelijk te vervoeren, gemaakt van stof, vinyl of vilt. Een van deze twee mogelijkheden is aan te bevelen voor spelers die het spel overal mee naar toe nemen.

Soort stukken

Tenslotte komt de factor van de soorten stukken voor ons schaakspel. Deze indeling wordt in tweeën gedeeld: Staunton en elke andere variant die niet met het klassieke ontwerp overeenkomt. Hoewel het de moeite waard is op te merken dat het Staunton model ook gebaseerd is op de soort hoogte die de koning bereikt, en een standaard bepaalt wat de afmetingen betreft.

Staunton. Als je het ontwerp zoekt dat door de professionals gebruikt wordt en dat voldoet aan de regels van het spel, dan is dit je optie. De hoogtes van deze stukken zijn 6: Van 3, de laagste hoogte die 70 mm oplevert, tot 8, die iets meer dan 150 mm bedraagt. Deze elementen zullen voldoen aan het klassieke ontwerp dat sinds de 19de eeuw bepaald is.

Variaties. Ze resulteren in variaties in zowel vormgeving als grootte. Deze voldoen niet helemaal aan de schaakvoorschriften, maar bieden esthetische variaties. Als je op zoek bent naar een uniek, aantrekkelijk ontwerp dat je schaakspel iets extra’s geeft, kun je hier alles vinden van minimalistische stukken tot karikaturale replica’s.

(Zichtbare foto: Orlando Rosu/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies