Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

15Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

51Verzamelde opmerkingen

Dat poppen leuk zijn voor kinderen, en zelfs voor volwassenen, weet iedereen al. Maar vandaag willen we verder gaan, om je de voordelen van deze oude praktijk bij de ontwikkeling van kinderen te brengen. Als je in dit onderwerp geïnteresseerd bent, ben je van harte welkom in onze Wellness Gids.

Naast het leren over deze magische wereld van de verbeelding, presenteren we ook mogelijkheden, zodat je ze zo snel mogelijk kunt gaan gebruiken. Volg ons en weet hoe je de beste keuze kunt maken, om met je kinderen te gebruiken of voor professioneel gebruik.
Belangrijk om te weten

 • Er is geen absolute zekerheid over de oorsprong van marionetten, maar er zijn aanwijzingen dat ze al 2.000 v.Chr. door de Egyptenaren gebruikt werden. (vóór Christus).
 • Er worden toneelstukken opgevoerd die helemaal met poppen zijn, maar het is ook een hulpmiddel dat in scholen en thuis gebruikt wordt om kinderen te vermaken en te onderwijzen.
 • Er zijn handpoppen, vingerpoppen en zelfs marionetten. Bekijk de verschillen in deze Koopgids.

Beste Poppen: Onze selectie

Marionetten zijn leuk en leerzaam. Of ze nu op school of thuis gebruikt worden, ze zijn goedkoop en hebben veel voordelen. Bekijk een selectie van de beste en lees verder in onze gids om alles over deze poppen te weten te komen:

Koopgids

Wie denkt dat alleen volwassenen poppen manipuleren, vergist zich. Tegenwoordig worden er veel van gemaakt zodat de kleintjes ook hun eigen verhalen kunnen maken.

Om de juiste marionetten te kiezen voor je kinderen, of voor professioneel gebruik, ga je met ons verder om alles te leren over het artistieke universum van deze oude marionetten.

Menina sentada em um banco de um parque manipulado um fantoche de rainha

Kinderen houden ervan marionetten te manipuleren en dit bevordert hun ontwikkeling. (Bron: Pezibear/Pixabay.com)

Wat zijn marionetten en waar komen ze vandaan?

Marionetten zijn poppen die door mensen met verschillende technieken gemanipuleerd worden. Het bekendste voor deze term is het gebruik van de arm en de hand. Meestal heeft de marionet een hol lichaam en past in de hand van de persoon die hem manipuleert.

Wat we als marionet kennen is echter ook een soort marionet. Ze worden gemanipuleerd met nylondraden die aan de vingers of aan een x-vormig stuk hout bevestigd kunnen worden, waardoor de vrijheid ontstaat om de verschillende delen van een marionet te bewegen.

Marionetes sendo manipuladas.

Marionetten zijn ook een soort marionetten. (Bron: Free-Photos/ Pixabay.com)

Wat voor soort marionet het ook is, ze hebben maar één doel, mensen vermaken, meestal door toneelstukjes. De toeschouwer heeft de indruk dat ze een eigen leven leiden en dat is de magie van marionetten.

Tegenwoordig gebeuren deze toneelstukjes minder vaak en ook in scholen en tehuizen zijn marionetten tot leven gekomen, die helpen bij de opvoeding en ontwikkeling van kinderen.

Ze maken al millennia deel uit van de cultuur van verschillende landen.

Er is geen absolute zekerheid over de oorsprong van marionetten, maar er zijn aanwijzingen dat ze al in Egypte 2.000 v.Chr. gebruikt werden. Uit ander bewijsmateriaal blijkt dat ze ook in het oude China, Griekenland en India gebruikt werden. Feit is dat ze al millennia deel uitmaken van de cultuur van verschillende landen.

Hoe helpen marionetten bij de ontwikkeling van kinderen?

Marionetten hebben een ongelooflijk potentieel om de belangstelling van kinderen voor verhalen te wekken. Het is vaak de beste manier die zowel ouders als leerkrachten vinden om het vertellen van verhalen in het leven van een kind te introduceren. Ze komen tot leven en komen uit het papier.

Behalve aan hun fantasie werken, kunnen kinderen ook hun eigen identiteit opbouwen, want in dit spel kunnen ze de plaats van bepaalde personages innemen en hun emoties laten blijken. Hier werken de kleintjes ook aan hun gebaren en communicatie.

Als ze de poppen zelf manipuleren, kunnen ze dit mechanisme, zelfs onbewust, gebruiken om hun emoties te tonen, zowel goede als slechte. Het is op dit moment, door het spel, dat kinderen zich meer openstellen en zich op hun gemak voelen om zich te uiten. Ouders en leraren moeten goed opletten.

Niet alleen dat, maar marionetten zijn ook in staat om groepsspel te bevorderen. Elk kind kan de plaats van een personage innemen en zijn fantasie de vrije loop laten, waarbij de kleintjes worden geïntegreerd en aan sociale interactie wordt gewerkt.

Voordelen
 • Ze wekken belangstelling voor verhalen en boeken vertellen
 • Ze werken aan verbeelding en identiteitsvorming
 • Ze stellen kinderen in staat op een speelse manier over emoties te praten
 • Ze helpen bij de opbouw van gebaren en communicatie
 • Ze stimuleren de interactie met andere mensen
 • Ze vermaken en onderwijzen tegelijk
Nadelen
 • Kits met meer onderdelen kunnen duur zijn
 • Sommige modellen kunnen moeilijk te hanteren zijn
 • Bepaalde poppen zijn niet aangewezen voor kinderen jonger dan 3 jaar

Welke beroepsmensen gebruiken gewoonlijk poppen?

Door de grote mogelijkheden van marionetten zijn er geen grenzen in de beroepswereld. Ze zijn natuurlijk het bekendst in de wereld van het theater, waar ze door artiesten gemanipuleerd worden om het publiek tijdens een toneelstuk te vermaken.

Maar ze hebben ook leraren veroverd en zijn, zoals we al gezegd hebben, de scholen binnengedrongen, en hebben veel ruimte gekregen om de ontwikkeling van kinderen te helpen. Binnen dit universum worden ze ook veel gebruikt om verhalen te vertellen.

Maar als je denkt dat het daar ophoudt, heb je het goed mis. Tandartsen, dokters en verpleegsters hebben deze poppen gebruikt voor hun verzorging in dokterspraktijken en ziekenhuizen. Kinderen leren hun tanden poetsen en verliezen hun angst voor bepaalde gezondheidsprocedures als ze begeleid worden door een marionet.

Ze worden ook veel gebruikt in evangelisatieklassen om de Bijbelse leer al op jonge leeftijd beter te begrijpen.

Wist je dat er kinderboeken zijn met een ingebedde marionet?

Meestal staat de marionet, die de hoofdpersoon voorstelt, in het midden van het boek en is hij op elke bladzijde van het verhaal aanwezig. Het is een uitstekende manier om kinderen in het lezen te verblijden.

Hoe kun je thuis poppen gebruiken?

Zeker heb je al genoeg informatie om met je kinderen te gaan zitten en de pop te gaan gebruiken. Maar daar willen we het niet bij laten. Er zijn enkele tips over bepaalde onderwerpen waarbij marionetten de beste vriend van een ouder kunnen zijn.

Eerst moeten we bedenken dat we het over kinderen hebben, en dat er niets leuker voor hen is dan leren door spel. In plaats van te proberen iets op de gewone manier te onderwijzen, door uit te leggen hoe het werkt, zoals we met volwassenen doen, betrek je poppen bij het onderwijs en je zult het verschil zien.

Imagem de um fantoche pássaro olhando para a câmera com o fundo branco.

Poppen helpen ouders om met hun kinderen over verschillende onderwerpen te praten. (Bron: aitoff/ Pixabay.com)
 • Voeding: Wil je kind niet eten? Probeer de marionet er bij te betrekken tijdens schminkspelletjes en praat over het belang van gezond eten. Een vriend aan tafel brengen bij de maaltijd kan ook helpen bij het proces;
 • Duurzaamheid: Wat dacht je ervan je kind te leren over het belang van recyclen, zorg voor het milieu en liefde voor de planeet?
 • Huishoudelijke klusjes: De marionet kan hem helpen begrijpen hoe belangrijk het is om speelgoed op te bergen, het vuilnis op de juiste plaats te zetten en alles wat je als regel belangrijk vindt in je huis;
 • Hygiëne: Heb je een kind dat lui is om zijn tanden te poetsen? Gebruik een marionet als schmink om hen hierover te leren. Laat het kind (spelenderwijs) de tanden van de marionet poetsen en het zal zich er beetje bij beetje voor openstellen;
 • Angst voor het donker of monsters: Help je kind ‘s nachts door speelsheid te begrijpen dat monsters alleen in hun verbeelding leven, en dat het niets te vrezen heeft.

Poppen hebben een ongelooflijke kracht om te helpen bij de opvoeding door positieve discipline. Hetzelfde kan gedaan worden met behulp van een pop, teddybeer of superhelden. Het verschil is dat de marionet tot leven komt door manipulatie door volwassenen.

Natuurlijk houden de onderwerpen hier niet op, laat je fantasie de leidraad zijn voor de delicate kwesties waarmee je met je kinderen te maken kunt krijgen.

Wat is het verschil tussen handpoppen, vingerpoppen en marionetten?

We hebben het aan het begin van deze gids al een beetje over marionetten en marionetten gehad. Bedenkend dat ze in de werkelijkheid allemaal als marionetten bij elkaar passen. De grote vraag is hoe we gewoonlijk elke categorie noemen.

Dus, handpoppen zouden die zijn waarin we de hand en een deel van de arm passen. Je kunt je vingers gebruiken om de armen en spraak van de marionet te manipuleren.

De vingerpoppetjes zijn gewoon kleiner en worden in de vingers gestoken. Om een verhaal te vertellen, bijvoorbeeld, is het mogelijk om op elke vinger een personage te passen. Ze zijn beperkter, ze hebben geen geledingen in mond en armen, maar ze wekken ook de belangstelling van kinderen en zijn meestal goedkoper.

En de poppen zijn het meest gearticuleerd, ze hebben een heel lichaam en kunnen zelfs de ellebogen en de knieën buigen. Het is moeilijker om dit soort marionetten te manipuleren, waarvoor ervaring of een beroeps nodig is. Ze hebben snaren, meestal van nylon, zodat de persoon de bewegingen kan uitvoeren.

Ze kunnen allemaal gebruikt worden voor de in deze gids voorgestelde principes, om kinderen te vermaken of bij hun ontwikkeling te helpen.

Handpop Dummy Puppet
Articulatie Articuleerbare mond en armen, bewogen met de handenx Geen articulatie, bewogen met slechts een vinger Geheel articuleerbaar, zijnde het meest echt voor het menselijk lichaam
Gemakkelijk te manipuleren Gemakkelijk Medium / Easy Medium / Hard

Aankoop Criteria: Kies de beste marionetten door al deze factoren in acht te nemen

Of je nu leraar, theaterartiest of ouder bent die iets zoekt om de ontwikkeling van je kind te helpen, het is belangrijk dat je de volgende criteria in acht neemt voor je een marionet kiest:

Bekijk elk onderwerp in detail om een veilige en verstandige keuze te maken.

Doel

Waarvoor wil je een marionet kopen? Dat is de eerste vraag die je jezelf moet stellen.

Als je onderwijzer bent en aan de ontwikkeling van je leerlingen wilt werken, heb je bepaalde poppen nodig. Dit kan variëren naar gelang hun leeftijd en het thema waaraan gewerkt wordt, zoals we verderop zullen zien.

Voor theatermakers is het aanbod nog ruimer. Je zult poppen moeten kopen naar gelang het toneelstuk waaraan je werkt. Meestal schaffen deze artiesten verschillende soorten marionetten aan en bouwen in de loop van de tijd een verzameling op.

Imagem de fantoches com cabeça de madeira e roupa de pano.

Ga voor alles na wat het gebruiksdoel is, theatermensen investeren meestal in betere marionetten. (Bron: mainblick/ Pixabay.com)

En tenslotte hebben ook mama’s en papa’s specifieke behoeften. Misschien zoek je een marionet om aan je angst voor het donker of voor een monster te werken, of om je te helpen een smaak voor een bepaald thema te ontwikkelen.

Neem dit alles in overweging voor je je keuze maakt. Nadenken over het doel geeft je een eerste richting van wat je zoekt.

Materiaal

Nu kun je nadenken over het materiaal. Poppen zijn meestal gemaakt van stof of vilt, het is ook mogelijk produkties te vinden met enkele houten onderdelen. Een goede tip is om te kijken of de materialen anti-allergisch zijn.

Kijk ook of de details gestikt, geborduurd of gelijmd zijn. Dit alles verandert de kwaliteit, duurzaamheid, veiligheid en het gemak van schoonmaken.

Ze kunnen accessoires hebben die van verschillende materialen gemaakt zijn, zoals wol, plastic of andere. Voor heel jonge kinderen is het raadzaam te investeren in stoffen poppen zonder accessoires die van het stuk kunnen komen.

Indicatieve leeftijd

De indicatieve leeftijd moet vooral voor twee aspecten overwogen worden: veiligheid en belangstelling van het kind.

Het is van essentieel belang na te denken over de smaak van het kind.

Zoals vermeld in het materiaalcriterium moet op enkele details gelet worden als je een pop gaat aanbieden aan kinderen jonger dan drie jaar, omdat ze stukjes en accessoires kunnen inslikken die los kunnen raken. Controleer goed op veiligheid en respecteer in dit verband de indicatieve leeftijd.

Wat belangstelling betreft, is het van fundamenteel belang na te denken over de smaak van het kind en rekening te houden met zijn leer- en ontwikkelingsstadium. Kinderen onder de drie jaar vinden het heerlijk om naar de klassiekers te luisteren en met de personages in de boeken te spelen. Oudere kinderen houden misschien van een dosis adrenaline en spanning van de verhalen.

Wat is dus het profiel en de leeftijd van het kind met wie je wilt omgaan en aan wie je een marionet wilt geven?

Thema

Bosdieren, Bijbelverhalen, koningen en koninginnen, personages uit boeken of films… er zijn talloze thema’s waaraan met behulp van marionetten gewerkt kan worden.

Het thema is verbonden met het doel en de leeftijdscriteria. Ben je bijvoorbeeld onderwijzeres en werk je met kleuters aan dieren, dan loont het de moeite te investeren in een set met een verscheidenheid ervan.

Papa en mama kunnen investeren in menselijke poppen om te werken aan emoties, zoals verdriet, blijdschap, woede, angst, enz.

Het kopen van poppen volgens een thema vergemakkelijkt het gebruik ervan. Maar natuurlijk beperkt dit hun gebruik op geen enkele manier. Met een flinke dosis creativiteit kun je immers verschillende thema’s mengen en een verbluffend verhaal maken.

Imagem de fantoches dos Muppets lado a lado em uma bancada.

Het thema van de poppen moet zorgvuldig gekozen worden om de belangstelling van kinderen te wekken. (Bron: kamian/ Pixabay.com)

Kit of losse

Als dit probleem geen probleem voor je is, is het altijd beter te investeren in kits die verschillende karakters bieden. Zo zorg je ervoor dat ze dezelfde standaard van materiaal en stijl volgen.

Om bijvoorbeeld een klassiek verhaal te vertellen, vind je specifieke sets met de personages, zodat je niet elk afzonderlijk hoeft te zoeken.

Maar niets weerhoudt je ervan je marionetten beetje bij beetje te kopen en zo een mooie verzameling marionetten te hebben.

(Zichtbare afbeelding bron: belchonock / 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies