Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

24Onderzochte producten

53Bestede uren

19Beoordeelde onderzoeken

85Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote houten speelgoed test 2022. Hier stellen we al het houten speelgoed voor dat we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste houten speelgoed voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je houten speelgoed wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • In principe kan onderscheid gemaakt worden tussen onbehandeld, met was behandeld, geolied of geverfd houten speelgoed. Teststrepen vertellen je of het houten speelgoed veilig is voor je kind.
 • Belangrijke criteria, zoals de leeftijd van je kind en de hoeveelheid schoonmaak die nodig is, maken de uiteindelijke aankoopbeslissing gemakkelijker.
 • Houten speelgoed behoort tot het oudste speelgoed ter wereld. Uit verslagen blijkt dat kinderen in het oude Egypte en het oude Griekenland houten speelgoed gebruikten.

Houten speelgoed: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je houten speelgoed koopt

Wat zijn de voordelen van houten speelgoed boven speelgoed van andere materialen?

Houten speelgoed is uiterst robuust en kan generaties lang doorgegeven worden als er goed voor gezorgd wordt. In vergelijking met speelgoed van plastic of zacht speelgoed heeft houten speelgoed een veel langere levenscyclus. Tot vreugde van de spelers is het een zeer stabiel materiaal.

Wist je dat houten speelgoed heel duurzaam is? Houten speelgoed maakt vaak indruk op kopers door zijn duurzaamheid. In veel gevallen kunnen ze zelfs van generatie op generatie doorgegeven worden. De prijs is misschien iets hoger, maar het leert kinderen met duurzame materialen te werken.

Niet alleen kan het lievelingsspeelgoed heel lang gebruikt worden, het risico van verwonding door afbrekende onderdelen is ook kleiner dan bij gemakkelijk brosse materialen. Bovendien worden bij de productie van houten speelgoed van hoge kwaliteit geen milieubelastende stoffen gebruikt. Houten speelgoed maakt daarom indruk met zowel zijn grote pretfactor als zijn ecologische voordelen.

Voor welke leeftijdsgroepen is er houten speelgoed verkrijgbaar?

De meest essentiële vraag bij het kiezen van speelgoed is wie er mee speelt. Houten speelgoed varieert ook in grootte en complexiteit. Vooral voor kleine kinderen kunnen kleine onderdelen die ingeslikt kunnen worden gevaarlijk zijn, dus moet het speelgoed getest worden op hun geschiktheid voor de respectieve leeftijdsgroep. Vaak vermelden de fabrikanten zelf ook een leeftijdswaarschuwing op hun artikelen (bv. ongeschikt voor kinderen jonger dan 3 jaar).

Het scala aan educatieve voordelen van houten speelgoed is ook breed. Terwijl bouwstenen zelfs de kleinste speelse kinderen uitdagen, vormt houten puzzelspeelgoed een bijna onoplosbare uitdaging voor doorgewinterde mannen en vrouwen. Er zijn geen grenzen aan de verscheidenheid aan speelgoed. We noemen hier slechts een paar voorbeelden van houten speelgoed

 • Houten spoorweg
 • Bouwstenen
 • Houten auto’s
 • Speelgoedwinkel
 • Puzzels
 • Marmerloop

Van kleuter tot grootouder, voor iedereen is het juiste speelaccessoire te vinden.

Welke keurmerken zijn er en wat betekenen ze?

In een woud van keurmerken en testzegels is het vaak moeilijk om het overzicht te bewaren. Wat oorspronkelijk bedoeld was om te helpen bij de beslissing leidt uiteindelijk tot complete wanhoop. We hebben de volgens ons belangrijkste labels samengevat en de betekenis ervan verklaard.

Markering Betekenis
CE markering De fabrikant bevestigt de overeenstemming met de voorschriften van de geldende EU normen. Er wordt niet getest door een externe onafhankelijke keuringsinstantie. Het CE-merkteken kan vertrouwd worden, vooral door gerenommeerde en bekende leveranciers.
Testzegel “Spiel Gut” Het speelgoed wordt getest door 40 deskundigen en kinderen. Vorm, kleur, milieuvriendelijkheid en fantasie worden beoordeeld.
GS-Geprüfte Sicherheit (GS-geteste veiligheid) Het GS-zegel is een door de staat gereglementeerd kwaliteitszegel voor speelgoed en is gebaseerd op wettelijke voorschriften. Het wordt toegekend door onafhankelijke, door de staat gecertificeerde testcentra zoals TÜV en geniet dus een hoge mate van geloofwaardigheid.
Blauwe Engel Dit is een door de overheid geïnitieerde certificering die zich richt op milieuvriendelijkheid en duurzaamheid. Het wordt toegekend door een onafhankelijke jury.

Hoe maak je houten speelgoed schoon?

Het speelgoed moet van tijd tot tijd in redelijke mate schoongemaakt worden om de verspreiding van gevaarlijke ziektekiemen te voorkomen. In principe is het belangrijk dat je voor het schoonmaken geen agressieve schoonmaakmiddelen of ontsmettingsmiddelen gebruikt. Die kunnen schadelijk zijn voor je kind en overdadig schoonmaken kan op de lange duur ook tot allergieën leiden.

Onbehandeld speelgoed

Indien mogelijk moet grof vuil met borstels en droge sponzen verwijderd worden om het materiaal te beschermen. Sterk vervuilde plekken kunnen eerst licht geschuurd worden voor intensievere reiniging. Onbehandeld speelgoed neemt heel gemakkelijk vocht op, en daarom moet je voorzichtig zijn met het gebruik van water. In geen geval mag het speelgoed in water gedrenkt worden of in de afwasmachine gestopt worden. Het zou opzwellen en breken. Het is beter om het speelgoed met lauw water af te vegen. Je kunt azijn, soda of afwasmiddel aan het water toevoegen. Het is belangrijk het goed te verdunnen en dan weer af te vegen met schoon water.

Om lang van je speelgoed te kunnen genieten, is het belangrijk dat je het aan het eind van elke schoonmaak beurt goed droog veegt.

Dankzij de coating hoef je niet meer zo preuts te zijn voor water. Je mag dit speelgoed echter niet in water doen of in de afwasmachine wassen. De coating maakt het toch al moeilijker voor ziektekiemen om in het hout door te dringen, en daarom is schoonmaken met lauw water en azijn, soda of afwasmiddel ook hier volkomen afdoende. Indien mogelijk moet dit toch van tijd tot tijd gedaan worden om het beschermende effect te behouden.

Omdat olijfolie in bijna elk huishouden te vinden is, hoeft dit niet echt een probleem te zijn. Zorg ervoor dat je koudgeperste olie gebruikt, anders kunnen er onaangename geurtjes ontstaan als de olie ranzig wordt. Bijenwas kan gebruikt worden voor speelgoed met was, maar de wassoorten “Bivos” en “Livos” hebben ook een DIN certificering voor gebruik in kinderspeelgoed. Gebruik nooit industriële oliën of vetten – de regel is: wat je niet in je mond zou stoppen, hoort niet op kinderspeelgoed thuis.

Als het speelgoed erg vuil is, kun je het alleen schuren als je de gelegenheid hebt om het speelgoed na het schuren zelf opnieuw in te oliën of in de was te zetten – want schuren verwijdert de beschermende laag.

Gelakt speelgoed

Als het op schoonmaken aankomt, is gelakt speelgoed de dankbaarste kandidaat. Als de verfsoort het toelaat, kun je het speelgoed zelfs in de afwasmachine doen. Speelgoed dat in de EU wordt verkocht mag alleen met speekselvrije lak worden afgewerkt. Dit betekent dat de verf niet mag loslaten als hij in contact komt met water.

Voor je het speelgoed bij de kopjes en bordjes zet, is het belangrijk na te gaan of er geen elektrische onderdelen aan het speelgoed zitten of dat het vernis op een bepaalde plaats is afgeschilferd. Als dit het geval is, zul je het helaas zonder bad moeten doen. Omdat ziektekiemen en vuil zich toch al moeilijk aan de verf hechten, is het de vraag of een wasbeurt in de afwasmachine echt nodig is.

Beschilderd houten speelgoed kan zelfs in de afwasmachine gewassen worden als de juiste verfsoort gebruikt wordt. Volgens de richtlijnen van de EU mag de lak niet loslaten als hij in contact komt met water. (Image source: pixabay.com / bethL)

Besluit: Welke soorten houten speelgoed zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kan houten speelgoed in drie categorieën verdeeld worden:

 • Onbehandeld houten speelgoed
 • In de was gezet of geolied houten speelgoed
 • Gelakt houten speelgoed

De grootste controverse als het over houten speelgoed gaat, gaat meestal over de vraag of onbehandeld speelgoed geschikter is voor jonge kinderen dan geverfde en behandelde houten voorwerpen. Allereerst kunnen beide varianten in principe zonder aarzelen gekocht, weggegeven en gebruikt worden. Men moet zich echter bewust zijn van de voor- en nadelen en een paar punten in overweging nemen.

Wat onderscheidt een onbehandeld houten stuk speelgoed en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Bij onbehandeld houten speelgoed komt de veelzijdige schoonheid van het materiaal in onbeperkte pracht tot zijn recht en het hout is niet met chemicaliën behandeld. De nerf en de kleuren van het hout zijn op geen enkele manier vervormd. Het speelgoed is bijna altijd van massief hout gemaakt.

Bij de fabricage worden geen vernissen, verven of conserveringsmiddelen gebruikt, wat het voor ouders vaak aantrekkelijker maakt. In feite is er bij onbehandeld hout geen gevaar dat chemicaliën van het hout loskomen en via de mond of slijmvliezen worden opgenomen.

Voor kinderen die gevoelig zijn voor allergieën of neurodermitis kan onbehandeld speelgoed een veiliger alternatief zijn.

Maar omdat onbehandeld speelgoed geen vernislaag heeft om het oppervlak te beschermen, moet je extra aandacht besteden aan een optimale afwerking. Anders bestaat het gevaar dat kleine houtsplinters loskomen en ingeslikt worden of de huid binnendringen. Een grondig geschuurd oppervlak is hier onmisbaar.

Bovendien is het speelgoed zelf niet erg goed beschermd tegen invloeden van buitenaf, zoals vocht. Vuildeeltjes kunnen gemakkelijk in de poriën van het hout doordringen, en daarom ziet onbehandeld hout er snel vlekkerig uit. Omdat het door zijn aard niet afgewassen kan worden en snel vocht absorbeert, is het ook moeilijker schoon te maken.

Voordelen
 • Onvervalste schoonheid van het materiaal
 • Geschikt voor mensen met allergieën en huidaandoeningen
Nadelen
 • Niet geschikt voor baby’s en peuters
 • Minder bescherming tegen vocht
 • Neemt sneller vuil op
 • Minder gemakkelijk schoon te maken
 • Minder geschikt om buiten te spelen

Ziektekiemen kunnen zich gemakkelijker op onbehandeld hout nestelen, daarom is het niet aan te bevelen voor baby’s . Ze stoppen vaak speelgoed in hun mond en hebben nog geen volledig ontwikkeld immuunsysteem. Als je het speelgoed vooral buiten gaat gebruiken of eventueel buiten opbergt, kan het zinvoller zijn om gevernist speelgoed te gebruiken, omdat het, afhankelijk van de soort vernis, expliciet voor buitengebruik gemaakt kan zijn.

Wat onderscheidt een in de was gezet of geolied houten speeltje en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Wat speelplezier of productvariëteit betreft, verschillen geolied en met was behandeld speelgoed niet van hun onbehandelde verwanten. Er zijn echter verschillen in reiniging en robuustheid. Speelgoed dat met olie en was behandeld is, is ook van natuurlijke materialen gemaakt. Wat ecologische voordelen en compatibiliteit betreft, doen ze in geen enkel opzicht onder voor onbehandeld speelgoed.

Natuurlijk moet je van tevoren nagaan of je kind of een ander mogelijk speelkind allergisch is voor de gebruikte was of olie. In het algemeen worden de gebruikte materialen echter zeer goed verdragen; het zijn meestal plantaardige oliën of bijenwas.

Voordelen
 • Geen contact met schadelijke chemicaliën
 • Bijzonder geschikt voor kleine kinderen en baby’s
 • Geschikt voor mensen met allergieën en huidziekten
 • Beter beschermd tegen vocht en vuil
 • Kan afgewassen worden en een beperkte tijd buiten gebruikt worden
Nadelen
 • Biedt geen volledige bescherming tegen vocht
 • Niet geschikt voor overmatig gebruik buitenshuis
 • Heeft effect op de kleurtoon van het hout

Een duidelijk voordeel van gewaxt en geolied speelgoed is dat het Tegelijk is hij beter beschermd tegen vocht en zal hij een dag in de tuin of het park grotendeels ongeschonden doorkomen. Toch mag het speelgoed niet langdurig aan vocht en weer worden blootgesteld, want het behandelde oppervlak is geen volledig waterdichte afsluiting.

Was en olie sluiten de poriën van het hout en verhinderen zo dat ziektekiemen gemakkelijk binnendringen en zich vastzetten. Door de behandeling beschermd, kan behandeld houten speelgoed gemakkelijker afgewassen en schoongemaakt worden. Natuurlijk heeft de behandeling met was of olie effect op het uiterlijk van het speelgoed. Het is mogelijk dat het hout donkerder wordt. Het typische karakter van het hout gaat echter niet verloren en ook de houtnerven zijn volledig bewaard gebleven.

Wat onderscheidt een gelakt houten stuk speelgoed en wat zijn de voor- en nadelen?

Ondanks het behandelde oppervlak is gelakt speelgoed vaak geschikter voor baby’s en kleine kinderen. Bacteriën en vuil hebben het moeilijker om zich op het oppervlak te nestelen en het is gemakkelijker schoon te maken. Tijdens de ontwikkelingsfase, als je kind nog vaak speelgoed in zijn of haar mond stopt, kan gelakt speelgoed de optimale keuze voor hem of haar zijn. Binnen Europa moet voor de vervaardiging van houten speelgoed altijd speekselwerende vernissen gebruikt worden. Dit is om ervoor te zorgen dat geen vernis los kan komen en ingeslikt kan worden.

Voordelen
 • Zeer robuust, beschermd tegen vocht en vuil
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Ook geschikt voor permanent buitenspelen
 • Grotere variëteit en intensiteit van kleuren
 • Indien gemaakt in Duitsland, getest op aanwezigheid van chemicaliën
Nadelen
 • Verlies van houtlook
 • Ongecontroleerde geïmporteerde goederen kunnen schadelijke stoffen bevatten
 • Er moet sterk gelet worden op kwaliteit en herkomst

Om zeker te zijn dat aan wettelijke voorschriften en bepaalde kwaliteitsnormen is voldaan. Een belangrijk voordeel van de laklaag is de grotere weerstand tegen vocht en vuil. Daarom kan ook buiten zonder aarzelen met beschilderd speelgoed gespeeld worden. Het is wasbaar en kan, als het goed verpakt is, zelfs in de wasmachine gereconditioneerd worden.

Beschilderd houten speelgoed is er ook in een grote verscheidenheid aan kleuren. Felle en flitsende kleuren zijn vooral populair bij kinderen. Houtnerven worden vaak bedekt door het vernis, maar het blijft milieuvriendelijk en natuurlijk speelgoed. In dit opzicht kan gelakt houten speelgoed een geslaagd compromis bieden tussen ouders en kinderen.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om houten speelgoed te vergelijken en te beoordelen

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om houten speelgoed te vergelijken en te beoordelen. Je kunt dan gemakkelijker beslissen welk speelgoed voor jou en je kind het beste is. Samengevat gaat het om de volgende punten:

 • Aanbeveling voor leeftijd
 • Grootte/afmetingen van het speelgoed
 • Oppervlak afwerking
 • Getest op schadelijke stoffen
 • Extra certificeringen
 • Geschikt voor buitengebruik
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Uitbreidbaar

In de volgende paragrafen kun je lezen over de aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Leeftijdsadvies

We hebben de noodzaak van een aan de leeftijd aangepaste keuze van speelgoed al behandeld in ons adviesgedeelte. Niettemin is het een van de meest elementaire selectiecriteria en moet er beslist rekening mee gehouden worden. De leeftijdsaanbevelingen die we op deze pagina aan je doorgeven zijn specificaties van de fabrikant.

Aan de ene kant gaat het om het veilig gebruik van het speelgoed. Als de fabrikant vermeldt dat het speelgoed niet geschikt is voor kinderen onder een bepaalde leeftijd, kun je aannemen dat er kleine onderdelen in kunnen zitten die kunnen worden ingeslikt en gevaarlijk kunnen zijn voor kleine kinderen. Ook kunnen bepaalde motorische vaardigheden vereist zijn om het speelgoed veilig te bedienen.

Om ongelukken te voorkomen waarbij je eigen of een ander kind bijvoorbeeld bekneld zou kunnen raken, vallen of iets dergelijks, moet je de leeftijdsaanbeveling in acht nemen. De leeftijdsclassificatie geeft ook aan of je kind op zijn leeftijd al de nodige vaardigheden bezit om met het speelgoed om te gaan.

Als je daarentegen speelgoed koopt dat aanbevolen wordt voor heel jonge kinderen, maar je kind is al ouder, is het heel goed mogelijk dat het goedbedoelde geschenk onopgemerkt in de kinderkamer blijft liggen. Simpelweg omdat je kind in zulke gevallen te weinig uitdaging krijgt.

Grootte/afmetingen van het speelgoed

Ook hier verwijzen we naar de specificaties van de fabrikant. Voor spellen die veel losse onderdelen hebben (bv. bouwstenen), hebben de afmetingen betrekking op de verpakking. Afhankelijk van het soort speelgoed, zorg je ervoor dat het speelgoed groot genoeg/niet te klein is voor je kind. Dit heeft vooral betrekking op speelgoed waarvan het gebruik samenhangt met de lichaamsgrootte (b.v. een looprad). Anders moet deze informatie je gewoon een ruw idee geven van de ruimtelijke afmetingen en het ruimtebeslag van een stuk speelgoed.

Om ongelukken te voorkomen waarbij je eigen of een ander kind bekneld zou kunnen raken, vallen of zich op een andere manier verwonden, moet je op de leeftijdsaanbeveling letten. (Beeldbron: pixabay.com / Rudy en Peter Skitterians)

Oppervlaktebehandeling

Ook dit punt hebben we in het vorige deel uitvoerig behandeld. Uitvoerige informatie over de afzonderlijke aspecten vind je in de afzonderlijke hoofdstukken over beslissingen. In onze koopcriteria verdelen we speelgoed in vier soorten: onbehandeld, geolied, gewaxt, gedeeltelijk geverfd en volledig geverfd. De afwerking van het oppervlak heeft invloed op duurzaamheid, reinigingsmogelijkheden en risico’s van schadelijke stoffen. We vertrouwen voor deze informatie ook op de specificaties van de fabrikant.

Getest op schadelijke stoffen

Om te vermijden dat je speelgoed koopt dat giftige stoffen kan bevatten of afgeven, raden we je aan na te gaan of de fabrikant ofwel aangeeft dat hij produceert volgens het geldende wettelijke kader (bv. verwijzing naar de EU norm, CE markering, enz.) of andere bijkomende certificeringen aangeeft.

In principe kun je aannemen dat bekende fabrikanten produceren volgens de wettelijke minimumeisen of hoger.

Omdat vertrouwen en veiligheid in de speelgoedsector een bijzonder belangrijke rol spelen, geven gerenommeerde fabrikanten expliciet aan volgens welke richtlijnen ze hun speelgoed produceren en welke kwaliteit en controles ze garanderen. Je moet geen houten speelgoed kopen of gebruiken waarvan je niet kunt achterhalen onder welke omstandigheden het werd vervaardigd. Raadpleeg de vorige hoofdstukken voor informatie over welke schadelijke stoffen bij welke oppervlaktebehandeling kunnen voorkomen.

Aanvullende certificeringen

In onze gids sectie vind je de belangrijkste certificeringen en hun betekenis. Het hangt ervan af wat voor jou bijzonder belangrijk is bij het kopen van speelgoed, want de certificaten beoordelen verschillende eigenschappen. Afhankelijk van hoe bekend ze zijn en hoe ze door bepaalde organisaties getest zijn, hebben de certificaten verschillende graden van geloofwaardigheid. Er zijn nu talloze verschillende prijzen en onderscheidingen van allerlei instellingen en initiatieven. Het is voor ons niet mogelijk elk van deze certificaten te bekijken en te evalueren. Toch kunnen zulke onderscheidingen een aanwijzing geven voor iemands eigen aankoopbeslissing.

Geschikt voor gebruik buitenshuis

Zoals reeds uitgelegd, is de mate waarin een stuk speelgoed buitenshuis gebruikt of eventueel bewaard kan worden allereerst een kwestie van oppervlaktekwaliteit. Bovendien zijn er aanbevelingen van de fabrikant. Als de fabrikant duidelijk aangeeft dat het speelgoed alleen binnenshuis gebruikt mag worden, moet dit gevolgd worden (ook wat de garantie betreft).

Omdat deze site ook speelgoed presenteert dat niet uitsluitend van hout gemaakt is, moet ook rekening gehouden worden met de bijzondere eigenschappen van andere materialen. Als het speelgoed bijvoorbeeld aangevuld is met elementen van karton of als er onderdelen aan bevestigd zijn die door zand of vocht in hun werking belemmerd kunnen worden, is het beter het speelgoed niet buiten te gebruiken.

In het algemeen baseren we onze aanbevelingen op de aanbevelingen van de fabrikant. In onze gids vind je uitleg om je te helpen zelf te beslissen wanneer houten speelgoed geschikt is om buiten mee te spelen. Onbehandeld hout is over het algemeen ook geschikt om buiten mee te spelen, maar je moet je wel bewust zijn van de mogelijke effecten.

In het algemeen geldt: hoe beter het oppervlak verzegeld is, hoe beter het houten speelgoed beschermd is tegen vocht en vuil.

Gemak van schoonmaken

Kinderspeelgoed ligt op de vloer, wordt door het vuil gedragen en af en toe in de mond gestopt. De vraag hoe je het speelgoed kunt ontdoen van het ergste vuil en de potentieel gevaarlijke ziektekiemen is essentieel. Over hoe je welk soort houten speelgoed het beste kunt schoonmaken, lees je in onze gids. Een andere belangrijke factor voor ons is hoe ingewikkeld en ingewikkeld een stuk speelgoed ontworpen is.

Hoe meer rondingen, spleten en inkepingen er zijn, hoe moeilijker het is om grondig schoon te maken. Afhankelijk van waar het speelgoed gebruikt zal worden en hoeveel kinderen ermee in aanraking zullen komen, moet je je afvragen hoe vaak je het speelgoed moet schoonmaken.

Als je houten speelgoed zoekt voor de uitrusting van een kleuterschool, zal het personeel je dankbaar zijn als je rekening houdt met de tijd die nodig is voor het schoonmaken. Maar ook als je een speeltje zoekt dat alleen voor thuisgebruik bestemd is, is het in je eigen belang om rekening te houden met de reinigingstijd.

Uitbreidbaar

Sommige van de houten speeltjes die we op deze pagina voorstellen zijn uitbreidbaar. Dit betekent dat ze uitgebreid kunnen worden door extra onderdelen te kopen. Het klassieke voorbeeld hier zijn bouwstenen. Maar ook een winkel, behendigheidsspelletjes, knikkerbanen of houten treinen kunnen worden uitgebreid, deels tot in het oneindige en volgens je eigen wensen en behoeften.

Het meeste houten speelgoed kan meestal aangevuld worden door extra onderdelen te kopen. Zo kan een stuk speelgoed dat saai geworden is weer nieuwsgierigheid en plezier aan het kind verschaffen.(Image source: pixabay.com / _Alicja_ )

Wetenswaardigheden over houten speelgoed

Wat zit er achter de geschiedenis van houten speelgoed?

Naast beenderen en stenen is hout het oudste materiaal dat voor de vervaardiging van speelgoed gebruikt wordt. Al in 200 v.Chr. speelden de mensen in het oude Egypte met houten dieren. In het oude Griekenland werden dobbelstenen en tollen van hout gebruikt. Houten zwaarden waren ook wijd verbreid en werden gebruikt om op speelse wijze de krijgskunst te testen.

Wist je dat houten speelgoed een lange traditie heeft? Er zijn al vondsten gedaan van houtsnijwerk in de steentijd. In die tijd waren het nog maar heel eenvoudige, vormeloze figuren. Al gauw echter werd houten speelgoed complexer en beweeglijker. Vooral in de Oudheid en de Middeleeuwen werd houten speelgoed aangepast aan de realiteit van het leven van kinderen. Vanaf de 18de eeuw werden ze uiteindelijk in massaproductie vervaardigd.

Hout is een dankbare grondstof, veelzijdig en vooral gemakkelijk vorm te geven. In het verleden was het dus voor veel ouders mogelijk om met de eenvoudigste middelen speelgoed voor hun kinderen te maken. In sommige streken werd de productie van houten speelgoed een belangrijke bron van inkomsten. Dit is wat er gebeurde in het Ertsgebergte. De streek, die vroeger arm was, had immense houtvoorraden. Tegenwoordig is het Erzgebirge bekend om zijn vakmanschap in hout.

Beeldbron: 123rf.com / 46200188

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies