Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

14Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

83Verzamelde opmerkingen

Welkom! Vandaag hebben we het over een van de meest begeerde speeltjes van kinderen: de poppenwagen.

Een replica van een kinderwagen, dit speelgoed stimuleert, meer dan plezier, de ontwikkeling van kinderen. Zo belangrijk is het dat er keuzemogelijkheden zijn die het origineel tot in de perfectie nabootsen.

Te midden van zoveel modellen laten we je in dit artikel zien waar je op moet letten voor je de veiligste poppenwagen koopt, naar gelang de leeftijd van je kind en die natuurlijk in je budget past.
Belangrijk om te weten

 • De poppenwagen is een van de meest gewenste accessoires als het gaat om het spelen met poppen.
 • Het speelgoed stimuleert het ontstaan van emotionele banden, verantwoordelijkheidsgevoel en motiveert tot buitenspelen.
 • We laten je zien wat het ene model van het andere onderscheidt en hoe je de ideale poppenwagen kunt kiezen.

Beste Poppenwagen: Onze selectie

Wie een poppenwagen zoekt, zoekt naar een getrouwe reproductie van de kinderwagen van de baby. Dit wetende hebben fabrikanten geïnvesteerd in realistische modellen.

Daarom stellen we je hieronder de beste modellen poppenwagens voor die vandaag op de markt zijn.

Koopgids

Op het eerste gezicht lijkt het eenvoudig om een poppenwagen te kopen. Maar, zoals met alle speelgoed voor kinderen, is het nodig dat je op een aantal factoren let voor je deze investering doet.

Daarom hebben we deze Koopgids gemaakt met alle informatie die je nodig hebt om de beste beslissing te nemen bij het kiezen van de ideale poppenwagen.

Mãe e criança com carrinho de boneca.

De poppenwagen trekt kinderen al van jongs af aan aan. (Bron: Ilker Celik / 123RF)

Wat is een poppenwagen?

Sinds de wereld is, imiteren kinderen vader en moeder, nietwaar? Daarom is spelen met poppen een activiteit die zo oud is en ook nu nog doorgaat. En midden in dit spel trekken natuurlijk de accessoires de aandacht van de kinderen. Eén ervan is de poppenwagen.

De poppenwagen is niets anders dan een imitatie van de echte kinderwagen, maar met dit verschil dat hij gebruikt wordt voor… poppen!

En daarom is de poppenwagen zo ontworpen dat er zowel verschillende maten poppen in passen als dat kinderen van alle leeftijden het speelgoed kunnen hanteren.

Imagem de criança brincando com carrinho.

Poppenwagens zijn ontworpen voor poppen of teddyberen van verschillende afmetingen. (Bron: famveldman / 123RF)

Na verloop van tijd evolueert de poppenwagen echter. Kwam dit speelgoed vroeger voor in eenvoudige houten versies, tegenwoordig zijn de keuzemogelijkheden groter.

Tegenwoordig is de gelijkenis van het speelgoed met de kinderwagen zo echt dat het eng is!

Het speelgoed kan vrije wieltjes hebben die alle kanten op bewegen, een omkeerbare bovenkant die open en dicht kan om de pop tegen de zon te beschermen, en een zitje dat kan zitten of liggen.

En dan hebben we het nog niet eens over de vormgeving, kleuren en leuke prints waar elk kind dol op is. Later in dit artikel zullen we in detail de factoren uitleggen die het ene model poppenwagen van het andere onderscheiden.

Hoe beïnvloedt het spelen met een poppenwagen de ontwikkeling van het kind?

Feit is dat als het kind mama en papa nadoet, het spelplezier combineert met leren.

Om je de mogelijkheden te laten inzien van een eenvoudig spel dat de werkelijkheid nabootst, sommen we hieronder op hoe de poppenwagen de ontwikkeling van kinderen beïnvloedt:

Het schept affectieve banden

Kinderen raken gehecht aan hun poppen, nemen ze mee naar school, voor een wandeling of zelfs een uitstapje. Hiermee ontwikkelen de kleintjes genegenheid, want de pop kan een dochter, vriendin, zusje worden.

Bevordert de expressie van emoties

Het is niet ongewoon dat kinderen moeite hebben zich emotioneel uit te drukken, vooral als ze nog heel jong zijn.

Maar wanneer ze in een verhaal worden ondergedompeld, zoals wanneer ze met de pop gaan wandelen, maken de kinderen contact met de personages en zijn ze meer op hun gemak om zich te uiten.

Menina com boneca.

Met de pop gaan wandelen in een kinderwagen stimuleert de expressie van emoties. (Bron: SeaReeds / Pixabay)

Ontwikkelt een gevoel van zorgzaamheid

Make-believe spelen moedigt verantwoordelijkheid aan. Bijvoorbeeld, om met de poppenwagen te gaan wandelen, is voorbereiding nodig. Het kind kan aangemoedigd worden om accessoires mee te nemen zoals water, voedsel, een verschoning van kleren en luiers. Let er bovendien op dat je de pop beschermt tegen de felle zon.

Socialisatie

Zowel de interactie met de poppen als met de kleine vriendjes tijdens de spelletjes en de wandelingen met de poppenwagen bevorderen de socialisatie.

Minder elektronische apparatuur

Wandelen met de poppenwagen is een stimulans voor buitenspelen en activiteiten. Dit betekent bijgevolg minder tijd voor de televisie, mobiele telefoon of tablet.

Wat is het belang van spelen met een pop?

Natuurlijk, zonder de poppen zou er geen spelen met de kinderwagen zijn. Feit is dat de pop een van het oudste en populairste speelgoed ter wereld is.

En haar grote aantrekkingskracht op de kleintjes is juist de gelijkenis met de fysieke vormen van mensen. Maar het is bewezen dat de voordelen van spelen met poppen veel verder gaan dan vermaak en plezier.

Spelen met poppen helpt kinderen emotionele aspecten aan te passen en conflicten in het dagelijks leven te begrijpen.

Bebê com boneca.

Spelen met poppen heeft positieve effecten op de ontwikkeling van kinderen. (Bron: PublicDomainPictures / Pixabay)

Dit komt omdat het kind tijdens het spel ook situaties en dialogen herschept die het om zich heen meemaakt en waarneemt. Zo verruimt het kind zijn blik op de wereld en bouwt verhalen op die hem helpen de werkelijkheid te assimileren.

Behalve dat het zich in de schoenen van andere mensen plaatst en hun rol begrijpt. Door te spelen kan het kind bijvoorbeeld spelen dat het een moeder, oudere zus, vader, broer, grootvader, oom, leraar, enz. is.

Hoe kan het spelen met de poppenwagen verbeterd worden?

Er zijn geen regels voor het spelen met de poppenwagen. Maar het is altijd mogelijk het kind nog meer te stimuleren door aan het spel toe te voegen.

Feit is dat dit een kostbaar moment kan zijn om vaders, moeders en kinderen dichter bij elkaar te brengen. De aanwezigheid van de ouders of voogden is hier meer waard als aanmoediging en motivatie dan als controle.

Het is belangrijk het kind vrij te laten om zijn fantasie de vrije loop te laten. Maar je kunt haar ook motiveren om naar buiten te gaan voor een wandeling, bijvoorbeeld in een park of zelfs in het winkelcentrum en de supermarkt.

Hiermee oefent het kind niet alleen een loopactiviteit, maar leert het ook de pleziertjes en moeilijkheden kennen van het naar buiten gaan met een poppenwagen.

Het simuleren van een luierverschoning of een stop halverwege om de pop eten te geven kan ook leuk en leerzaam zijn. Onthoud dat alles op een natuurlijke, speelse en plezierige manier moet gebeuren, in het tempo van het kind.

Imagem de irmãs gêmeas brincando com suas bonecas.

Het is belangrijk dat je de fantasie van het kind de vrije loop laat als het met haar pop speelt. (Bron: 5311692 / Pixabay)

Wat zijn de accessoires om met een pop te spelen?

De kinderwagen is maar een van de accessoires die tegenwoordig verkrijgbaar zijn om kinderen te helpen met poppen te spelen. Behalve de kinderwagen zijn er ook een overvloed aan accessoires te koop die het echte leven nabootsen.

Daaronder zijn de meest populaire poppenhuizen en onderdelen zoals een wieg, zuigfles, luiertafel, badje, kleertjes en tassen.

Maar als je de investering op dit gebied niet wilt verhogen, kun je ook je fantasie gebruiken en de accessoires zelf maken.

Tegenwoordig zijn er op het Internet talloze handleidingen te vinden die je leren hoe je alles kunt maken, van een poppenwieg tot een Mozes en meubeltjes om een mini poppenhuis te bouwen.

Bovendien kun je creatief zijn en accessoires gebruiken die je thuis al hebt om het spelplezier met het kind te vergroten, of zelfs echte stukken kopen.

Niet zelden vinden kinderen het leuk om met echte zuigflessen en zelfs babykleertjes te spelen om hun poppen aan te kleden.

Wat zijn de voordelen van een poppenwagen?

Zoals we gezien hebben, zijn er verschillende voordelen die het spelen met een poppenwagen aan kinderen kan bieden.

Te beginnen natuurlijk met het plezier. Met de pop kunnen wandelen, zoals de volwassenen met hun kinderen doen, is een wens van de meeste kinderen.

Maar, meer dan dat, helpt de poppenwagen bij de stimulering van de ontwikkeling van het kind door het bevorderen van socialisatie, verantwoordelijkheidsgevoel en het uiten van emoties en genegenheid. Een ander voordeel is dat de poppenwagen het buitenspelen en lopen stimuleert.

De poppenwagen is speelgoed dat tegelijk onderwijst en vermaakt, en dat het kind helpt zijn emoties te tonen en zich in de schoenen van zijn ouders te verplaatsen.

Toch heeft de poppenwagen ook enkele nadelen. In het algemeen geldt dat als je kiest voor een kinderwagen die trouw is aan echte kinderwagens, je veel geld zult moeten uitgeven. Een ander nadeel is dat de kinderwagens niet met poppen geleverd worden.

En, afhankelijk van het gekozen model, moet je investeren in een pop ter grootte van het accessoire.

Hieronder vind je de belangrijkste voor- en nadelen van de poppenwagen:

Voordelen
 • Bevordert affectieve banden
 • Stimuleert de fantasie
 • Vergemakkelijkt de expressie van emoties
 • Stimuleert verantwoordelijkheid
 • Bewegingsactiviteit
Nadelen
 • Hoge investering
 • Wordt niet met de pop geleverd

Aankoopcriteria: Factoren waarmee je rekening moet houden voor je een poppenwagen koopt

Als je zover gekomen bent, is het tijd om je ervan te vergewissen dat je echt gaat investeren in het beste model poppenwagen. Daarvoor is het van fundamenteel belang dat je begrijpt wat de belangrijkste verschillen zijn tussen het ene model en het andere.

Daarom raden we je aan rekening te houden met de volgende factoren die we hieronder op een rijtje hebben gezet, voordat je een poppenwagen koopt

 • Maat
 • Leeftijdsgroep
 • Model
 • Vouwen
 • Luifel
 • Extra’s
 • Materiaal

Hieronder leggen we elk van deze factoren in detail uit, zodat je de beste beslissing kunt nemen en in de beste poppenwagen kunt investeren.

Grootte

De eerste factor waarmee je rekening moet houden voor je een poppenwagen koopt, is de grootte van het speelgoed. Het heeft namelijk geen zin te investeren in superrealistisch speelgoed als het kind niet bij de handgreep van de kinderwagen kan of hem niet kan duwen.

Daarom is ons advies dat je de afmetingen van het speelgoed in acht neemt naar gelang de grootte en lengte van het kind.

Bovendien is het belangrijk de afmetingen van de kinderwagen te kennen om er zeker van te zijn dat de pop van het kind inderdaad in het hulpstuk past.

Menina com carrinho de boneca.

De afmetingen van de kinderwagen moeten passen bij het kind. (Bron: vitalinka / 123RF)

Het is een feit dat er tegenwoordig kinderwagens van verschillende afmetingen zijn, van miniatuur tot groot. Om je een idee te geven, een kleine poppenwagen meet ongeveer 30 cm lang, 36 cm breed en 47 cm hoog.

Een groter model kan ongeveer 80 cm lang, 34 cm breed en 72 cm hoog zijn.

Leeftijdsbereik

Het leeftijdsbereik is een factor waarmee je rekening moet houden als je speelgoed voor kinderen koopt.

Met de poppenwagen is dat niet anders. In het algemeen worden de meeste kinderwagens aanbevolen voor kinderen ouder dan 3 jaar. In sommige gevallen is het mogelijk het speelgoed te vinden voor kleintjes vanaf 2 jaar.

Deskundigen waarschuwen je echter voorzichtig te zijn, vooral met de kleine onderdelen waaruit het wagentje bestaat. Let ook op losse stoffen die bij heel jonge kinderen in de knoop kunnen raken.

Het is ook de moeite waard te vermelden dat, hoewel er een leeftijdsaanbeveling voor elk poppenwagentje is, er geen leeftijdsgrens voor het spel is. Zozeer zelfs dat, in het algemeen, de kar van grotere afmetingen zelfs geschikt is voor jongens en meisjes tot 12 jaar.

Criança brincando com carrinho de boneca.

Het is nodig aandacht te besteden aan de leeftijdsgroep die voor de poppenkar aanbevolen wordt. (Bron: EME / PIxabay)

Model

Een andere belangrijke factor waar je naar moet kijken voor je beslist welke poppenwagen je koopt, is het model. Tegenwoordig zijn er mogelijkheden voor alle smaken. Bekijk hier de populairste

 • Wiegtype kinderwagen: Waarin de pop tijdens de rit ligt;
 • Liggende wandelwagen: Hier kan de pop zitten of liggen;
 • Kinderwagenstoel: In dit model zit de pop alleen in een zittende houding;
 • Dubbele wandelwagen: Met dit type kan het kind twee poppen tegelijk meenemen voor een wandeling, want het heeft twee zitplaatsen.

Om de keuze gemakkelijker te maken, observeer je de routine en de persoonlijkheid van het kind. Waarschijnlijk zal het model van de poppenwagen dat het dichtst bij de echte modellen komt die het kind kent, het meest gewild zijn.

Opvouwbaar

Observeer vervolgens of het gekozen model van de poppenwagen opvouwbaar is of niet. Feit is dat het in sommige situaties nodig kan zijn het speelgoed mee te nemen in de auto, naar een park of zelfs op reis.

Daarom raden we je aan, indien mogelijk, te kiezen voor het opvouwbare model. Hij is compacter en gemakkelijker te dragen.

Motorkap

De motorkap is een andere factor waarmee je rekening moet houden. Je vindt twee soorten poppenwagens: met of zonder mutsje.

Het mutsje, dat de pop bedekt om haar tegen de zon te “beschermen”, kan er ook in twee formaten zijn: vast, dat de pop altijd bedekt; of mobiel, dat geopend of gesloten kan worden.

Carrinho de boneca de palha, sobre a grama.

Er zijn kinderwagens met of zonder mutsje dat de pop tegen de zon beschermt. (Bron: Beeki / Pixabay)

Natuurlijk heeft de aanwezigheid van de muts de neiging het speelgoed duurder te maken, dus je keuze hangt af van de mate van realisme die je aan het spel wilt geven.

Extra’s

Houd ook rekening met de extra voorwerpen die bij de poppenwagen worden geleverd. De meest complete modellen bevatten allerlei stukken die het spel helpen vergroten, zoals: paraplu, fles, kraamzak, troost voor de baby, enz.

Natuurlijk, hoe meer accessoires de kinderwagen heeft, hoe hoger de prijs van het speelgoed zal zijn. Toch, als je de onderdelen apart zou kopen, is de kans groot dat de kosten nog hoger zijn.

Materiaal

Tenslotte raden we je aan rekening te houden met het materiaal waarvan de poppenwagen gemaakt is. Tegenwoordig kun je kiezen tussen een houten kinderwagen, een ijzeren met stof of de populairste van allemaal, de plastic.

Belangrijk bij het kiezen is op te letten of de kinderwagen zowel sterk als licht is, om het kind bij het verplaatsen zo veilig mogelijk te maken.

(Featured Image Source: Denis Omelchenko / 123RF)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies