Laatst bijgewerkt: 20-09-2021

Kinderschommel

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

20Bestede uren

15Beoordeelde onderzoeken

90Verzamelde opmerkingen

Een kinderschommel is niet alleen erg leuk, maar heeft ook verschillende andere positieve neveneffecten. Spelenderwijs krijgt je kind inzicht in optische waarneming. Gripkracht wordt getraind en ook het begrip van snelheid.

Naarmate je kind zich ontwikkelt, moet de schommel ook meegroeien om maximale steun en veiligheid te garanderen met een maximale plezierfactor. We hebben vier kinderschommels in ons grote kinderschommel artikel 2022 onder de loep genomen en ze met elkaar vergeleken.

We laten je de belangrijkste kenmerken zien, en ook de voor- en nadelen van kinderschommels. Dit moet je het nodige zetje geven om je in te lezen over het onderwerp en je helpen bij je aankoopbeslissing.




Belangrijk om te weten

  • Kinderschommels leren baby’s en peuters op een speelse manier zwaartekracht, versnelling en ruimtelijke waarneming begrijpen. Bovendien kan de schommelende beweging een kalmerend effect hebben.
  • Om je kind optimaal te ondersteunen, heb je er de juiste kinderschommel voor nodig. Afhankelijk van de ontwikkeling en de spierstructuur van je kind heeft het voldoende rugsteun nodig om blessures te voorkomen. Een veiligheidsbeugel biedt de nodige bescherming tegen uitglijden en vallen.
  • Er zijn veel dingen waarmee je rekening moet houden bij het bevestigen van de kinderschommel. Het juiste hulpstuk, voldoende ruimte om te schommelen en een rechte, zachte ondergrond spelen hierbij een grote rol.

Criteria voor het kopen en beoordelen

van kinderschommels Om de juiste kinderschommel voor je kind te vinden, moet je een paar criteria in het oog houden. Om je een overzicht te geven van de vele variaties en mogelijkheden, hebben we hieronder de belangrijkste punten op een rijtje gezet. Samengevat zijn dat:

Leeftijd van het kind

Of het nu op de speelplaats is of thuis - kinderen zijn dol op schommelen. Kinderen kunnen schommelen vanaf de leeftijd van ongeveer één jaar. Maar je kind moet goed beveiligd zijn. Rond de leeftijd van 3 jaar kan een kind zich goed zelfstandig vasthouden.

Peuters tot deze leeftijd moeten altijd volledig vastgemaakt worden. De leeftijd waarop je kind zich goed kan vasthouden hangt natuurlijk af van de individuele ontwikkeling van je kind.

De schommel moet aangepast worden aan de leeftijd en ontwikkeling van je kind.

Kinderen tot 3 jaar kunnen zich vermaken in zogenaamde tralieschommels. Bij dit type schommel worden de rug en het hoofd van je kind niet zo goed ondersteund als wanneer het ligt. Daarom moet je pas op deze schommel overschakelen als je kind voldoende spieren heeft opgebouwd. Voor kinderen vanaf ongeveer 4 jaar is een zogenaamde tuinschommel een goede keuze.

Dit is de klassieke variant met een schommelplank zonder extra veiligheidsvoorzieningen. Afhankelijk van de ontwikkeling van je kind, zal het op deze leeftijd voldoende spieren hebben om zichzelf te ondersteunen en stevig vast te houden. Met de leeftijd komt een meer ontwikkelde musculatuur. Het is belangrijk dit in gedachten te houden, anders kan je kind zich verwonden.

Kinderen mogen pas in een nestschommel geplaatst worden als ze ongeveer 8 maanden oud zijn. Tegen die tijd hebben ze al genoeg eigen spieren om verwondingen bij het liggen te voorkomen.

Gewicht van het kind

Bij de aanschaf van je kinderschommel is het heel belangrijk de technische gegevens in de gaten te houden. Niet alleen de aangegeven leeftijd van het kind is belangrijk bij het maken van de juiste aankoop. Volgens DIN EN 1176 / 1177 moet een schommel op openbare speelplaatsen in Europa een belasting van minstens 250 kg kunnen weerstaan.

Een schommel mag pas geïnstalleerd worden nadat hij door TÜV getest en gecertificeerd is.

Type kinderschommel belastbaarheid
Babyschommel tot ca. 25 kg
Godel schommel tot ca. 120 kg
Bordschommel tot ca. 150 kg
Nestschommel tot ca. 200 kg

Kinderschommels voor privégebruik hebben een veel lagere gewichtslimiet dan die op openbare speelplaatsen. Het draagvermogen varieert van schommelmodel tot schommelmodel.

Binnen / Buiten

De meest voorkomende installatie en gebruik van een kinderschommel is buiten. Vaak wordt een stevige tak gebruikt om de schommel aan vast te maken. Als er geen stabiele boom beschikbaar is, kan ook een schommelframe gebruikt worden.

Deze schommelframes kun je overal in je tuin plaatsen. Als je geen tuin hebt, kun je je kinderschommel ook binnen ophangen. Je kunt de schommel eenvoudig aan het plafond bevestigen. Je moet er wel voor zorgen dat de haken stevig genoeg in het plafond verankerd zijn. Als het plafond niet sterk genoeg is, kun je het ook aan je muur bevestigen.

Een andere optie is een indoor kinderschommelraam.

Je kunt het schommelframe eenvoudig in een kamer zetten en de kinderschommel er direct aan bevestigen. Dit bespaart je werk en garandeert de nodige draagkracht. Je moet echter niet vergeten te plannen voor de nodige ruimte.

Materiaal

Het materiaal hangt af van het gebruiksgebied en de prijsklasse. Voor buitengebruik kun je vooral kinderschommels kopen van hout of kunststof. Afhankelijk van de variatie en je wensen kun je ook kinderschommels kopen die van metaal gemaakt zijn. Deze zijn duurzamer en weerbestendiger dan de plastic of houten modellen.

Binnenshuis vind je meestal kinderschommels van plastic, want die zijn gemakkelijker schoon te maken. Plastic wordt vaak gebruikt voor de schommeltouwen. Het is slijtvast en absorbeert geen vloeistoffen zoals handzweet. Hij is ook weerbestendig. Een gangbaar alternatief voor plastic touw is polyamide touw. Dit materiaal is ook synthetisch, maar het is bijna niet te onderscheiden van natuurlijke hennep, zowel visueel als haptisch.

Kettingen zijn een duurzaam en weerbestendig alternatief. Ze worden vooral buiten gebruikt. Je moet er echter op letten dat de schakels van de ketting niet te groot zijn. Dit kan ertoe leiden dat je kind zich niet stevig genoeg kan vasthouden.

Veiligheid

Om de grootst mogelijke veiligheid voor je kind te garanderen, is het van essentieel belang aandacht te besteden aan de technische specificaties van de fabrikant. Afhankelijk van het soort schommel moet je kind oud genoeg zijn en voldoende spieren en kracht hebben om zich veilig vast te houden.

Op openbare speelplaatsen is de valbeveiligingsnorm DIN EN 1177 van toepassing.

Er moet altijd rekening gehouden worden met de hoogte van de schommel. Valbeveiliging moet ook altijd gegarandeerd zijn. Voor dit doel is de conventionele weide slechts in beperkte mate geschikt. Het kan eerst zacht zijn, maar na veelvuldig gebruik wordt het versleten en hard. Een oneffen ondergrond is ook niet ideaal. Los bodemmateriaal zoals schorsmulch, houtsnippers of zand is geschikt als ondergrond. Ook de bevestiging, de hoogte van de schommelplank en de plaats ervan spelen een belangrijke rol.

Om zijdelings slingeren te voorkomen, moet je de schommeltouwen schuin naar de top toe vastmaken. Je kunt je het geheel voorstellen als een gelijkbenige trapezoïde. Dit geeft de schommel meer zijdelingse stabiliteit. Het schommelbord voor kinderen moet aangepast worden aan de grootte van je kind. De schommelhoogte moet echter minstens 35 cm zijn. Zo voorkom je dat je kind door de schommelplank geraakt wordt als het bijvoorbeeld op de grond valt.

Het milieu is ook een belangrijke verwondingsfactor.

Je moet je ervan vergewissen dat er zich geen voorwerpen of dieren in de zwaaistraal of de onmiddellijke omgeving bevinden. Hekken, struiken of zelfs tuinvijvers zijn snelle uitnodigingen voor een springwedstrijd met kans op verwondingen.

Gids: Veelgestelde vragen over kinderschommels in detail beantwoord

Bij het kopen van een kinderschommel zijn er een paar dingen waar je op moet letten. We hebben hier de factoren op een rijtje gezet waar je beslist aan moet denken.

Wat is er zo bijzonder aan een kinderschommel en welke voordelen biedt hij?

Een kinderschommel is de perfecte manier om je kind veilig te laten schommelen en vooral om zijn evenwichtsgevoel te trainen. Afhankelijk van hoe lang je kind is, zal het voldoende ondersteund en vastgezet worden.

Hoe meer je kind zich ontwikkelt (spierontwikkeling, kracht om zich vast te houden, evenwichtsgevoel, enz.), hoe minder steun nodig is.

Om je kind in de eerste jaren zo goed mogelijk te helpen en het leren zo aangenaam mogelijk te maken, is een kinderschommel daarvoor ideaal. Het geeft je kind een gevoel voor hoogte, versnelling en evenwicht.

Welke soorten kinderschommels zijn er?

Elk van deze kinderschommels biedt individuele voordelen voor jou en je kind. Let bij het kopen op hoe ver je kind ontwikkeld is, om de juiste kinderschommel te vinden. De meest voorkomende soorten kinderschommels zijn:

Type kinderschommel voordelen nadelen
Nest kinderschommel liggend schommelen mogelijk, weinig valgevaar minder vrijheid bij het schommelen, ruimer
Trellis kinderschommel extra veiligheid, extra steun beperkte gebruiksduur, moeilijker om op te stappen
Gondelkinderschommel meerdere kinderen kunnen tegelijk schommelen, bevordert sociale vaardigheden ruimer, hoger risico op letsel
Bordkinderschommel gemakkelijk verstelbaar, vrijer schommelen geen rugleuning, minder veiligheid

Voor een meer gedetailleerde uitleg van de voor- en nadelen van elk type, lees je de overeenkomstige paragraaf.

Nest-Kinderschaukel

Nest kinderschommel

Nest kinderschommels zijn geschikt voor baby’s omdat je ze erin kunt zetten. Omdat baby’s nog niet genoeg spieren hebben opgebouwd, zorgt dit voor voldoende steun. De liggende positie minimaliseert ook het risico dat je kind eruit valt.

Voordelen
  • liggend schommelen mogelijk
  • laag valrisico
Nadelen
  • minder vrijheid bij het schommelen
  • ruimer

Deze kinderschommel mag pas vanaf ongeveer 8 maanden gebruikt worden. Door zijn ronde schommeloppervlak heeft hij meer ruimte nodig. Dit beperkt ook de vrijheid van zwaaien.

Gitter-Kinderschaukel

Roosterkinderschommel

Je kunt niet fout gaan met tralieschommels. Kinderen van peuterleeftijd krijgen de steun die ze nodig hebben en kunnen veilig schommelen zonder uit te glijden.

Voordelen
  • extra veiligheid
  • extra steun
Nadelen
  • beperkte gebruiksperiode
  • moeilijker om op te stappen

Het kan echter maar een beperkte tijd gebruikt worden omdat je kind na een paar maanden te groot en te zwaar zal zijn. Bovendien vergt het inzetten van je kind enige oefening, vanwege de roosterconstructie.

Gondel-Kinderschaukel

Gondel kinderschommel

Een gondelschommel is het perfecte alternatief als twee mensen tegelijk willen schommelen. Afhankelijk van het ontwerp en het product kunnen alle kinderen zich zonder problemen vermaken. Samen schommelen versterkt de samenwerking en communicatie.

Voordelen
  • meerdere kinderen kunnen tegelijk schommelen
  • bevordert de sociale vaardigheden
Nadelen
  • ruimer
  • groter risico op verwondingen

Door de dubbele zitconstructie heeft deze kinderschommel meer ruimte nodig. Er is ook de mogelijkheid dat je kind in de schommelcabine valt en zich verwondt door te dollen.

Brett-Kinderschaukel

Bord kinderschommel

De bordschommel is de klassieke schommel. Hier kan je kind stoom afblazen, ver springen en hoog schommelen. Door de lengte van het touw, de hoogte van de bevestiging en de zitplank te variëren, kan de schommel perfect aan je kind aangepast worden.

Voordelen
  • gemakkelijk verstelbaar
  • vrijer schommelen
Nadelen
  • geen rugleuning
  • minder veiligheid

Omdat dit type kinderschommel geen rugleuning meer heeft, is het risico op vallen groter. Bovendien hebben kinderen de neiging op de schommelplank te gaan staan, wat het risico op verwondingen vergroot.

Wat is een 2-in-1 kinderschommel?

Met een 2-in-1 kinderschommel heb je de mogelijkheid om de veiligheidspal te verwijderen. Dit betekent dat je een gekooide kinderschommel kunt ombouwen tot een plank kinderschommel. Dit is heel handig als je bijvoorbeeld twee of meer kinderen van verschillende leeftijden hebt. De kinderschommel kan in een paar stappen omgebouwd worden.

Wat is een 3-in-1 kinderschommel?

Het principe is hetzelfde als bij een 2-in-1 kinderschommel. Het enige verschil is dat je in dit geval de veiligheidsrail en de rugleuning kunt verwijderen.

Kinderschaukel-1

Links een kind op een 3-in-1 trellis kinderschommel, rechts een kind op een plank kinderschommel. Het kind krijgt voldoende steun van de gaasschommel tot het zelf voldoende spieren heeft opgebouwd.
(Image source: Tookapic / Pixabay)

Dit geeft je meer vrijheid om de schommel aan te passen aan de behoeften en vorderingen van je kind.

Voor wie zijn kinderschommels geschikt?

Door de verschillende soorten kinderschommels, zoals beschreven in de vorige punten, kan je baby vanaf ongeveer 8 maanden in liggende positie geschommeld worden. Zodra je kind veilig en zelfstandig kan zitten, heeft het voldoende spieren om op een zitschommel over te stappen. Dit is meestal het geval tussen 8 en 12 maanden.

In het begin is een kinderschommel met een tuigje of stang aan te bevelen.

Als je kind voldoende ontwikkeld is, kun je bijvoorbeeld een 3-in-1 kinderschommel gebruiken, om hem geleidelijk aan te passen aan de vorderingen van je kind. Door de veiligheidsbeugel te verkleinen of de rugleuning hoger te zetten, krijgt je kind er een beter gevoel voor.

Niettemin moet je altijd aanwezig zijn om verwondingen te voorkomen en snel te kunnen reageren als dat nodig is. Kinderen kunnen zich pas opdrukken als ze ongeveer 4 jaar oud zijn. Dit betekent dat ze tot dit punt opgeduwd moeten worden. Houd altijd rekening met de ontwikkeling van je kind en de veiligheidsnormen van de kinderschommel.

Kinderschaukel-2

Een jong meisje schommelt op een plank kinderschommel. Dit type schommel is de klassieker onder de schommels.
(Image source: Rudy and Peter Skitterians / Pixabay)

Hoe bevestig ik een kinderschommel?

Je hebt ook verschillende mogelijkheden bij het bevestigen van een kinderschommel. Door een schommelframe te gebruiken, creëer je een eenvoudige en doeltreffende ophanging voor je kinderschommel. Deze methode is geschikt voor gebruik zowel binnen als buiten. Je moet je echter bewust zijn van de extra ruimte die een frame nodig heeft.

Voordelen
  • gemakkelijk om schommelelementen te wisselen
  • plaatsonafhankelijk
Nadelen
  • neemt minder ruimte in
  • visueel opvallender

Als je geen schommelframe wilt, kun je een stevige tak gebruiken. Je kunt er je kinderschommel aan ophangen in je tuin. Een metalen dwarsbalk is een mooie manier om de schommel aan je balkon te hangen. Als je hem in je kamer wilt ophangen, kun je een stevig plafond of een houten balk gebruiken. Dit ziet er aantrekkelijker uit dan een groot schommelraam. Niettemin vereist deze methode een veilige ophanging.

Voordelen
  • visueel minder opvallend
  • integratie in de natuurlijke omgeving
Nadelen
  • afhankelijk van een veilige verankering
  • Moeilijkheid om schommelelementen te vervangen

Welke alternatieven zijn er voor de kinderschommel?

Door de variatie aan kinderschommels is er altijd wel een geschikt kinderschommel model voor jou en je kind. Je kunt meer lezen over de criteria die je moet gebruiken om je kinderschommel te kiezen in het hoofdstuk “Voor wie zijn kinderschommels geschikt?

Er zijn kinderschommels om op te liggen en te zitten. Welk alternatief bij je kind past hangt af van hoe ver hij of zij zich ontwikkeld heeft. Om je kind zo goed mogelijk te ondersteunen, zijn er 3-in-1 of 2-in-1 kinderschommels. Deze alternatieven zijn ideaal om je kind de veiligheid te bieden die het nodig heeft. Andere speelmogelijkheden zijn een kinderglijbaan, een kinderklimrek of een wieg. Beeld bron: Sirenko / 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies