Onze selectiecriteria
Het is tegenwoordig moeilijk je een leven zonder technologie voor te stellen: We luisteren naar onze favoriete podcast op onze smartphone op weg naar het werk, we kijken niet langer alleen lineaire TV maar ook Netflix en YouTube video’s op de smart TV en vragen Siri of Alexa om ons boodschappenlijstje te vernieuwen.
Hoe zorgen we ervoor dat technologie leuk is en dat je er tegelijk in een veilige omgeving mee leert omgaan? We hebben tablets van verschillende fabrikanten vergeleken: Hier in ons tablet voor kinderen artikel 2022 vind je nu alles wat je over dit onderwerp moet weten om een weloverwogen aankoopbeslissing te kunnen nemen.
Inhoud
- 1 Belangrijk om te weten
- 2 Tablets voor kinderen: koop- en beoordelingscriteria
- 3 Tabletten voor kinderen: veel gestelde vragen en antwoorden
- 3.1 Wat is een tablet voor kinderen en waarin verschilt het van een “volwassen” tablet?
- 3.2 Welke soorten tabletten zijn er voor kinderen?
- 3.3 Welke alternatieven zijn er voor een tablet voor kinderen?
- 3.4 Vanaf welke leeftijd heeft mijn kind baat bij een eigen tablet?
- 3.5 Wat is de juiste tablet voor mijn kind? Wat moet het apparaat kunnen en welke functies moeten vergrendeld worden?
- 3.6 Hoe stel ik een tablet voor kinderen juist in?
- 4 Conclusie
Belangrijk om te weten
- Tablets voor kinderen zijn krachtige technische apparaten waarvan het formaat tussen een laptop en een smartphone ligt. Ze zijn speciaal ontworpen voor gebruik door kinderen van ongeveer 3 tot 14 jaar.
- Kindertablets verschillen vooral in hun technische kenmerken, zoals hun besturingssysteem, schermgrootte en intern geheugen.
- Veel tablets hebben voorgeïnstalleerde apps en instellingen voor ouderlijk toezicht. Je kunt een maximale gebruikstijd voor het toestel instellen en ervoor zorgen dat alleen volwassen inhoud aan je kinderen getoond wordt.
Tablets voor kinderen: koop- en beoordelingscriteria
Niet elke kindertablet is hetzelfde. Hier leggen we enkele criteria uit waarmee je de verschillende producten kunt beoordelen, ongeacht de leeftijd en het geslacht van je kind, en die je moeten helpen bij je aankoopbeslissing.
- Besturingssysteem
- Kenmerken: Software beschikbaarheid & ouderlijk toezicht
- Schermgrootte & batterijduur
- Intern geheugen
- Camera
- Aansluitingen & Netwerk
Het is de moeite waard om deze aankoop- en evaluatiecriteria voor de tablet aan te passen aan je eisen voor het apparaat en de behoeften van je kind. Je kind tekent graag, maar is op jonge leeftijd nog erg grof gemotoriseerd?
- Kies een groter scherm! Draaien alle apparaten die je tot nu toe thuis hebt een bepaald besturingssysteem? - Kies een tablet met hetzelfde systeem, zodat de apparaten met elkaar kunnen communiceren. Voor je beslist, willen we deze criteria hieronder nader toelichten.
Besturingssysteem
Voor geïnteresseerde computerfans zijn ze als een religie; voor toevallige technologiegebruikers zijn ze alleen interessant als ze niet werken zoals het hoort: Besturingssystemen.
Besturingssystemen zijn meestal zo gebruikersvriendelijk dat iedereen ze kan leren.
De vraag is nu: Voel je je op je gemak met je huidige besturingssysteem of wil je samen met je kind een ander leren kennen? Werk je al jaren met iOS en kun je je niet meer herinneren hoe Windows of Android werkt, of andersom? Of heb je veel apparaten die met een bepaald besturingssysteem werken?
Je wilt waarschijnlijk dat de tablet van je kind met hetzelfde systeem werkt. Dit zorgt er niet alleen voor dat je na kortere tijd begrijpt hoe je het apparaat moet gebruiken. Je hebt maar één account nodig om in te loggen bij verschillende diensten, om apps te downloaden of om de tablet te verbinden met andere apparaten in je huishouden.
Kenmerken: Software beschikbaarheid & ouderlijk toezicht
Wat wil je dat de nieuwe tablet van je kind kan? De mogelijkheden van een tablet variëren naargelang het model en soms zelfs het besturingssysteem. De meeste tablets worden zelfs geleverd met enkele voorgeïnstalleerde apps. Maar maak je geen zorgen: als ze je niet bevallen, kun je ze verwijderen en in plaats daarvan zelf andere apps downloaden uit de Google Play Store, de App Store of andere winkels van de toestelfabrikanten.
De meeste apps zijn gemaakt voor het besturingssysteem Android of iOS. Als je dus een apparaat koopt dat op een van deze twee systemen draait, heb je ook de ruimste keuze aan apps om voor de tablet van je kind te downloaden. We hebben de populairste apps voor kindertablets voor Android en iOS hier samengevat. Programma’s voor bijna alle functies zijn nu verkrijgbaar in de winkels van alle merken.
Dus als je een bepaald programma niet direct in je winkel kunt vinden, is er vast wel een soortgelijke app te vinden, maar misschien van een ander bedrijf. Veel fabrikanten van kindertablets bieden al speciaal voor kinderen gemaakte bibliotheken van media-inhoud en apps aan. Ouders willen dat hun kinderen kunnen doen en laten wat ze willen, maar ze willen ook dat hun kinderen beschermd worden:
Een ander belangrijk aspect in de functies van de kindertablet zijn dan ook de instellingen waarmee ouders het gebruik ervan kunnen controleren. De ouderlijke instellingen op een kindertablet omvatten een beperking van de gebruikstijd en een ouderlijk slot voor inhoud die niet geschikt is voor de leeftijd van het kind. Sommige modellen kindertablets hebben deze zelfs al voorgeïnstalleerd.
Schermgrootte & batterijduur
Niet alleen de software, maar ook de hardware is van belang voor het toestel. Een eerste factor op dit gebied zijn de afmetingen van het apparaat en de schermgrootte van de tablet. Afhankelijk van waar de tablet voor gebruikt zal worden, is het de moeite waard de gewenste schermgrootte te overwegen. Als de tablet vooral onderweg gebruikt gaat worden, en meestal alleen voor audio-inhoud zoals luisterboeken, zou het beter zijn als het apparaat vrij klein en handzaam was.
Wil je daarentegen vooral met je kind films en video’s kijken, aan leerprogramma’s werken en misschien ook iets tekenen om je te ontspannen, dan is een groter scherm een voordeel. De meeste tablets voor kinderen hebben een beeldschermdiagonaal tussen 5 en 10 inch (12.7 tot 25.4 cm). Natuurlijk, naarmate de schermgrootte toeneemt, neemt ook de omvang van het apparaat toe: een tablet met een 5 inch scherm past nog wel in je broekzak, maar voor een met een 10 inch scherm heb je waarschijnlijk een aparte tablet tas nodig.
Een groter beeldscherm heeft meer energie nodig. Veel fabrikanten proberen de kortere levensduur van de batterijen tegen te gaan door sterkere batterijen te plaatsen. Daardoor hebben de meeste kindertablets nu een batterijduur van 6 tot 12 uur. Nogmaals, vraag je af wat bij je behoeften past. Heb je de tablet vaak nodig op lange reizen waar geen stopcontact in zicht is, of gebruik je hem alleen thuis?
Intern geheugen
Wil je bijvoorbeeld veel apps downloaden voor school en thuis, of audioboeken, video’s en films voor onderweg, zonder steeds meldingen te krijgen dat het interne geheugen vol is? Of wil je, bijvoorbeeld, leer-apps gebruiken die meer geheugen nodig hebben? Maar als je dit overweegt, moet je er ook rekening mee houden dat naarmate de omvang van het interne en werkgeheugen toeneemt, ook de totale prijs van de kindertablet stijgt.
De meeste kindertablets hebben een intern geheugen van 8 of 16 GB, dat meestal uitgebreid kan worden met een SD kaart (die je vaak apart moet kopen).
Camera
Dit punt kan voor sommigen nogal voor de hand liggend lijken, maar het is toch de moeite van het overwegen waard: heeft de tablet die ik voor mijn kind wil kopen een camera nodig? En als dat zo is, hoe goed moet die camera dan zijn?
Veel kindertablets hebben nu een ingebouwde camera voor en achter. De voorcamera is meestal iets slechter dan de achtercamera: de laatste maakt op kindertablets meestal foto’s met ongeveer 2 megapixels, terwijl voorcamera’s meestal maar ongeveer 0.3 megapixels hebben. Veel ouders beslissen echter tegen een ingebouwde camera om redenen van jeugdbescherming, omdat ze bang zijn dat foto’s of video’s van hun kinderen onbedoeld en/of onbewust naar het Internet geüpload kunnen worden.
Dit kon voorkomen worden door de juiste instellingen voor ouderlijk toezicht. Hetzelfde geldt echter voor de camera: als die niet nodig is, is hij vaak alleen maar een extra bron van kosten.
Aansluitingen & Netwerk
Een laatste criterium bij het kopen van een tablet voor kinderen zijn de aansluitingen en mogelijkheden om hem met het Internet te verbinden. Moet de tablet een internetverbinding hebben, of zelfs een SIM kaart krijgen om verbinding te maken met het mobiele netwerk? En welke andere audio- of video-aansluitingen moet de tablet hebben om hem op andere apparaten aan te sluiten, zoals de huis-tv of een stereo-installatie?
Een kindertablet heeft meestal een USB aansluiting, maar eigenlijk niet altijd een hoofdtelefoonaansluiting - let hier dus op als je niet altijd elke klik van je kind akoestisch wilt kunnen volgen. Als je de tablet op je TV wilt aansluiten, is een HDMI poort meestal een voordeel. De meeste tablets voor kinderen kunnen via WLAN met het Internet verbonden worden.
Om onderweg op het World Wide Web te kunnen, moet je een SIM kaart in het toestel kunnen steken. Veel ouders beslissen echter tegen internettoegang, die echter door geschikte jeugdbeschermingsinstellingen geregeld zou kunnen worden.
Tabletten voor kinderen: veel gestelde vragen en antwoorden
In dit gedeelte willen we enkele vragen beantwoorden die vaak gesteld worden bij de aanschaf van tabletten voor kinderen.
Wat is een tablet voor kinderen en waarin verschilt het van een “volwassen” tablet?
(Image source: unsplash / Patricia Prudente)
De software van de minicomputer is ook gemaakt voor kinderen: speciale apps zorgen ervoor dat de jongeren kunnen tekenen, leren, naar audioboeken luisteren, video’s of films bekijken en nog veel meer dingen doen. Even belangrijk voor veel ouders is dat ze de tablet kunnen gebruiken om hun kinderen kennis te laten maken met technologie, het gebruiksgedrag van hun kinderen te controleren, hen te beschermen tegen gevaren en hen een verantwoord gebruik van media en Internet bij te brengen.
Welke soorten tabletten zijn er voor kinderen?
Tablet type | Voordelen | Nadelen |
---|---|---|
Speelgoedtablet | Zeer gemakkelijk te gebruiken, zeer goedkoop | Niet bijzonder krachtig, gewoonlijk alleen ontworpen voor zeer jonge kinderen, beperkte functies |
Multimedia tablet | Vaak met aansluiting op app stores, veel geschikte programma’s, veel functies, krachtiger apparaat | Meestal duurder dan speelgoed tablets |
De apparaten verschillen dus vooral in hun technische functies. Zoals met de meeste technische apparaten, geldt ook hier hetzelfde: Hoe meer de tablet kan, hoe meer hij kost.
Welke alternatieven zijn er voor een tablet voor kinderen?
Om te voorkomen dat de kleurige kindertablet uiteindelijk ongebruikt stof in de hoek verzamelt, is er de mogelijkheid om voor je kind een tablet voor volwassenen te kopen en die kinderproof te maken met diverse programma’s die bijvoorbeeld de gebruikstijd regelen en sites voor volwassenen op het Internet blokkeren. Deze programma’s kunnen dan geleidelijk worden verwijderd of de instellingen ervan versoepeld naarmate het kind opgroeit, zodat de tablet uiteindelijk gebruikt kan worden als een gewone tablet voor volwassenen.
Zo zou je voorkomen dat je meerdere apparaten moet kopen voor verschillende stadia van de ontwikkeling van je kind. Hier zijn de voor- en nadelen van het gebruik van een tablet voor volwassenen:
Vanaf welke leeftijd heeft mijn kind baat bij een eigen tablet?
(Image source: unsplash / Jelleke Vanooteghem)
Kindertabletten zijn meestal ontworpen voor specifieke leeftijdsdoelgroepen: De aanbevolen leeftijd voor het gebruik van de toestellen begint meestal rond 3 jaar en loopt door tot ongeveer 14 jaar. Veel toestellen worden echter ook aanbevolen voor kleinere leeftijdsdoelgroepen, bijvoorbeeld van 6 tot 12 jaar.
Als je een tablet koopt, raden we je daarom aan goed te letten op de beschrijving van het apparaat en de opgegeven leeftijdsdoelgroep: Het is duidelijk dat een tablet voor een driejarige minder geavanceerde functies zal hebben dan een die gericht is op een 13-jarige. Als je geïnteresseerd bent in verdere educatieve achtergrond over dit onderwerp, kun je daarover lezen op de volgende pagina’s:
Wat is de juiste tablet voor mijn kind? Wat moet het apparaat kunnen en welke functies moeten vergrendeld worden?
- Oriëntatie op de juiste leeftijdsdoelgroep voor je kind
- Uiterlijk van het apparaat
- Technische kenmerken passen bij je wensen en behoeften
Zoals in de vorige paragraaf beschreven, zijn er verschillende leeftijdsdoelgroepen op wier gebruik een tablet voor kinderen georiënteerd kan worden. Dit moet een fundamentele factor zijn in je beslissing, want een kleuter zal andere behoeften hebben bij het gebruik van de tablet dan een kind op een hogere school.
Als niet aan de doelgroep gedacht wordt, kan de tablet er mooi uitzien en bij het besturingssysteem van je andere toestellen passen, maar je kind zal er niet mee kunnen werken. Toch is het de moeite waard bij de keuze van een tablet ook andere factoren in overweging te nemen: Het uiterlijk is niet zo onbelangrijk! Veel fabrikanten ontwerpen hun tablets zo dat ze zeer kindvriendelijk zijn. Probeer dus een tablet te kiezen die bij je kind past.
Je 10-jarige begint net op de middelbare school en wil in het bijzijn van zijn vrienden als cool gezien worden? Dan zal hij waarschijnlijk teleurgesteld zijn als je hem een roze tablet met vlinders koopt. Zoals hierboven al gezegd, moet de tablet ook afgestemd zijn op de behoeften van jou en je kind.
Veel kinderen hebben bijvoorbeeld internet nodig om huiswerk te maken, in welk geval een Wi-Fi functie een voordeel zou zijn. De meeste ouders vinden ook een ouderlijk slot voor media-inhoud en een tijdslimiet voor het gebruik van de tablet erg belangrijk.
Het is niet mogelijk een algemene uitspraak te doen over welke functies beschikbaar moeten zijn en welke geblokkeerd moeten worden. Potentiële problemen kunnen meestal pas opgespoord worden als je kind de tablet een tijdje gebruikt heeft.
Hoe stel ik een tablet voor kinderen juist in?
(Image source: unsplash / Alexander Dummer)
Sommige bedrijven, zoals Amazon met Amazon Kids+, hebben hun eigen bibliotheken van kindvriendelijke apps en inhoud gemaakt en stellen die ter beschikking van de gebruikers van hun toestellen. Afhankelijk van je behoeften kun je apps downloaden voor school en leren, voor het spelen van spelletjes, of zelfs video’s en audioboeken voor lange autoritten.
Als je de tablet van je kind inricht, moet je echter niet alleen veel apps downloaden, maar ook enkele voorzorgsmaatregelen nemen om minderjarigen te beschermen, afhankelijk van hun leeftijd en eerdere ervaring met technologie en internet. Deze zijn meestal al opgenomen in de fabrieksinstellingen van het toestel, maar je kunt ze verder aanpassen.
Dit kan onder andere gebruikt worden om ongepaste inhoud voor kinderen te blokkeren en om een maximale gebruikstijd voor de tablet in te stellen.
Conclusie
Zoals in dit artikel al verschillende keren is gezegd, is een tablet een heel krachtig technisch apparaat dat voor veel verschillende functies gebruikt kan worden. Het is belangrijk al deze technische mogelijkheden te gebruiken om de tablet aan te passen aan de eigen behoeften en het ontwikkelingsstadium van het kind.
Dit is om ervoor te zorgen dat je kind plezier beleeft aan het verantwoord leren gebruiken van technologie en er niet door overweldigd wordt. Het is ook de moeite waard om open met je kind te praten over het gebruik van de tablet. Verbied niet eenvoudigweg bepaald gebruik, maar leg je kind uit waarom het apparaat niet op deze manier gebruikt mag worden.
Dit zorgt voor een duurzamere ontwikkeling van de mediavaardigheid van je kind, waarvan hij of zij ook later in het leven kan profiteren. Beeldbron: Prokudina / 123rf